Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Ako správne vykonať sušenie poteru?

    Článok si prečítalo viac ako 1546+ používateľov
    Kvalitný poter je kompaktný, suchý a bez trhlín. Je to vrstva nachádzajúca sa medzi betónovou základovou doskou a podlahovými krytinami a najlepší typ podkladu pre pokládku podlahových krytín. Práve preto je potrebné po jeho vyhotovení správne vykonať sušenie poteru. Na skrátenie času sušenia poteru sa používa intenzívne vetranie a vyhrievanie.
    Odborný článok 1546
    susenie poteru
    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    Intenzívne vetranie priestorov

    Pre správne a čo najrýchlejšie sušenie poteru po uplynutí ochrannej doby je potrebné zabezpečiť intenzívne vetranie objektu. Optimálne je krátke, ale intenzívne vetranie. Pre intenzívne vetranie musia byť okná a dvere otvorené aspoň 5-krát počas dňa po 10 minút. Potom je potrebné okná a dvere vždy zavrieť. Pri optimálnych klimatických podmienkach (nízka vlhkosť vonkajšieho vzduchu) je možné dĺžku vetrania predĺžiť.

    Pozor! Intenzívne vetranie je účinné len vtedy, ak je vlhkosť vonkajšieho vzduchu nižšia ako vlhkosť vnútorného vzduchu. Zavreté alebo vyklopené okná prekážajú alebo zamedzujú výmene vzduchu a podstatne spomaľujú vysušenie. Stále vyklopenie okien nepostačuje na to, aby sa poter plynule  vysušil. Na druhej strane, v dôsledku neustáleho prievanu, povrch poteru sa môže zdeformovať. Je potrebné dbať na to, aby cez otvorené okná a dvere nemohla dnu vniknúť zrážková voda.

    Vyhrievanie poteru

    Sušenie poteru je možné urýchliť vyhrievaním. Vyhrievanie pomáha rýchlejšiemu vysušeniu a znižuje nadmerné namáhanie povrchu poteru. Z tohto dôvodu je potrebné vykonať aj vyhrievanie prirodzene vysušeného poteru pred položením podlahových krytín. So stúpajúcou hrúbkou poteru sa zvyšuje vysúšací čas. Okrem toho doba schnutia závisí od prívodnej teploty, klimatických podmienok a vetrania. Počas sušenia a vyhrievania je potrebné dbať na dostatočné vetranie.

    Odborná rada zo spoločnosti Potery Babinský

    1. Aké typy poterov existujú a ktorý druh poteru odporúčate svojim zákazníkom?

    Existuje viac druhov poterov. Naša spoločnosť realizuje strojové cementové potery a práve tie odporúčame svojim zákazníkom, pretože je to najpoužívanejšia metóda zalievania. Výhodou tohto poteru je cena a jeho vlastnosti pri použití v kombinácii s podlahovým kúrením. Betón veľmi dobre prenáša teplo a vyznačuje sa dobrými akumulačnými schopnosťami.

    2. Čo ovplyvňuje hrúbku poteru a aká by mala byť minimálna hrúbka poteru?

    Ideálna hrúbka betónového poteru je 6-7 cm. Minimálna hrúbka je 5 cm, no vždy je lepšie izolovať na hrúbku 6-7 cm.

    3. Ako správne vykonať sušenie poteru?

    Betónový poter je najlepšie nesušiť. Ideálne je, keď si betón pomaličky vyzrieva. Pri rýchlom vysušení je väčšie riziko, že betón popraská, alebo ho povykrúca. Tak ako všetko na stavbe, aj betónový poter potrebuje čas na vyzretie, nie je dobre to siliť.

    Odbornú radu poskytol pán Jozef Babinský zo spoločnosti Potery Babinský

    V návode výrobcu poteru je uvedené, na čo treba dbať po vyhotovení poteru. Niektoré typy poterov je možné začať vyhrievať po minimálne 14 dňoch a najneskôr po 16 dňoch*, pričom samonivelačné typy poterov je možné vyhrievať už po 3 dňoch a najneskôr po 5 dňoch.* V oboch prípadoch musí byť počiatočná prívodná teplota približne rovnaká ako povrchová teplota poteru, nie však nižšia ako +15 °C. Pri tejto teplote sa poter vyhrieva jeden deň a potom sa postupne teplota zvyšuje o 5 °C za deň, až po maximálne povolenú teplotu 55 °C. Maximálna teplota sa udržiava tak dlho, aby doba vyhrievania (vrátane zahrievania, údržby a ochladzovania) trvala najmenej 11 dní. Potom sa konštrukcia postupne ochladzuje, teplotu je potrebné znižovať o 10 °C za deň.

    Po dokončení opísaného procesu vyhrievania je potrebné určiť percento vlhkosti poteru pomocou CM-prístroja.

    Viac informácií o tom, ako sa správne vyhotovuje poter, nájdete v návode na výrobu poteru.

    *Vyhrievanie počas určeného času optimálne zlepšuje proces vysušenia. Vyhrievanie je možné vykonať aj neskôr, ale záväzne pred položením podlahových krytín.

    Odborný článok 1546
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónový poter?

    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter
    9.4
    0

    Komabau s. r. o.


    8.6
    0

    Keltex - Jozef Balala


    10
    1

    DaVerStav s.r.o


    9.4
    0

    René Morong


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené