Pre oblasť

    Asfaltovanie – cena

    Článok si prečítalo viac ako 3147+ používateľov
    Asfaltovanie je rýchle, efektívne a lacné riešenie, vďaka ktorému sa väčšia plocha stane pochôdzna a pojazdná. Pri asfaltovaní však treba počítať s určitými obmedzeniami, ako je sklon terénu, odvodnenie, počet vrstiev asfaltu a podobne. Pripravili sme stručný prehľad najdôležitejších vecí, ktoré je potrebné brať do úvahy pri asfaltovaní.
    Odborný článok 3147
    asfaltovanie
    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie:

    1. Asfalt

    Asfalt je obľúbený materiál pri výstavbe väčších spevnených plôch, a preto je vždy aktuálny. Je to lepkavá čierna zmes bitúmenu, minerálneho kameniva a iných nečistôt. Výhodou asfaltu je mimoriadne rýchle vyliatie (za jeden deň), jeho dlhá životnosť, vysoká odolnosť proti mrazu a zimnému soleniu a nenáročná údržba.

    Pri veľkých teplotných zmenách, najmä v lete, môže dôjsť k poškodeniu asfaltového povrchu v dôsledku pomalého ochladzovania. Ak voda vstúpi do trhlín a zamrzne, urýchľuje to proces rozpadu. Estetickou nevýhodou tiež je, že pri rezaní asfaltu v dôsledku následných prác sa povrch nedá neviditeľne zaplátať, opravy zanechávajú viditeľné stopy.

    Asfaltovanie ručne alebo strojmi
    Asfaltovanie ručne alebo strojmi

    2. Kladenie asfaltu

    Ak sa rozhodnete vyasfaltovať dvor, parkovisko alebo prístupovú cestu, najprv obzrite terén spolu s odborníkom, ktorý poskytne stanovisko k potrebným zemným prácam, svahom, odvodneniu a typu položeného asfaltu.

    Práce sa vykonávajú tak, že najskôr treba vyznačiť trasu, potom sa koná výkop zeminy do hĺbky 60 cm; vyrovná sa drenážny terén a zabezpečí 2 % sklon od budovy na odtekanie vody. Správnou prípravou, teda kvalitným spevnením terénu, sa dá zabrániť následným problémom so sadaním asfaltu, zlomami a dierami.

    Potom nasleduje plnenie štrkom alebo drveným kamenivom do výšky 40 cm, každá vrstva materiálu sa musí zhutniť skôr ako sa nasype ďalšia vrstva.  Posledná je horná nosná vrstva jemného štrku s hrúbkou do 20 cm. Nakoniec sa odporúča valcovanie gumovým valcom, ktoré nie je potrebné v prípade vopred pripraveného podkladu.

    Po dokončení týchto príprav nasleduje asfaltovanie. Počas asfaltovania by asfaltová zmes nemala príliš vychladnúť, preto sa odporúča položiť ju v suchom a teplom počasí. V závislosti od použitia spevnenej plochy a požadovanej únosnosti asfaltu je možné zvoliť medzi jednovrstvovým alebo dvojvrstvovým asfaltom.

    Valcovanie asfaltu s gumovými valcami je rozhodujúce pre pevnosť a životnosť asfaltu.
    Valcovanie asfaltu s gumovými valcami je rozhodujúce pre pevnosť a životnosť asfaltu.

    2.1. Jednovrstvový asfalt

    Jednovrstvové asfaltovanie zahŕňa položenie jednej vrstvy asfaltu na podklad a drenáž (odvodnenie). Odporúča sa použiť drsný asfalt s hrúbkou od 5 do 6 cm. Jednovrstvový asfalt je o niečo lacnejší ako dvojvrstvový asfalt, má však nižšiu nosnosť, je drsnejší a teda esteticky menej dokonalý.

    2.2. Dvojvrstvový asfalt

    V prípade dvojvrstvového asfaltu sa položia dve vrstvy asfaltovej zmesi: 5 cm hrubá vrstva a 3 cm horná jemná vrstva. Obe vrstvy musia byť správne vyvalcované. Tento postup platí pre klasické pojazdné dvory bez väčšieho zaťaženia. Jedinou nevýhodou dvojvrstvového asfaltu je vyššia cena, má však vysokú nosnosť a väčšiu hladkosť, pretože jemný asfalt má menšiu zrnitosť.

    3. Asfaltovanie – cena

    Cena kladenia asfaltu závisí od potrebných zemných prác, spôsobu odvodnenia, počtu vrstiev asfaltu, veľkosti a tvaru povrchu a sklonu terénu. Nezabúdajte, že pri asfaltovaní väčších plôch dostanete lepšiu cenu za meter štvorcový.

    Keď ide o zemné práce, za prípravu a spevnenie podkladu (výkop a zasypanie) zaplatíte okolo 6 EUR/m2.

    Cena za položenie jednej vrstvy asfaltu je okolo 15 EUR/m2.

    Dvojvrstvový asfalt je pevnejší, hladší, rovný a stojí okolo 18 EUR/m2.

    Aby ste sa dozvedeli presnú cenu za asfaltovanie, môžete poslať dopyt našim overeným asfaltérom, a tak dostanete viacero ponúk. 

    Odborný článok 3147
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Asfaltovanie?

    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie
    10
    4

    Jozef Fejerčák-FEJPOL


    10
    7

    Prestavaj.sk s. r. o. - Ján Melek


    10
    0

    FEDAN s.r.o.


    10
    18

    Dušan Torák - Čachtice


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené