Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Asfaltovanie dvora, cena

    Článok si prečítalo viac ako 1438+ používateľov
    Pri úprave dvora sa veľmi často stretávame s otázkou: vyasfaltovať ho alebo vydláždiť? Pravdu povediac, spevnené dvory vyzerajú krajšie, ale asfaltovanie dvora je lacnejšie a rýchlejšie, takže sa mnohí rozhodnú pre tento variant.
    Odborný článok 1438
    asfaltovanie dvora
    Máme 315 realizátorov v oblasti Asfaltovanie:

    1. Asfalt

    Základnou zložkou asfaltu je bitúmen – lepkavá, čierna, silne viskózna látka. Pri príprave asfaltovej zmesi na dláždenie dvora je dôležitý správny pomer rôznych látok. Iba správny pomer látok môže poskytnúť požadované vlastnosti asfaltu. Dôležitou vlastnosťou, ktorú musíme zabezpečiť, je elasticita asfaltu. Asfalt musí byť tiež odolný voči poveternostným podmienkam a starnutiu.

    2. Asfaltovanie dvora

    2.1. Ktoré povrchy sú vhodné na asfaltovanie?

    Asfalt je všestranný materiál a je prítomný všade – v meste, na vidieku, okolo rodinných domov alebo veľkých verejných budov. Pokiaľ ide o rodinné domy, zvyčajne sú asfaltované prístupové cesty, ale niekedy sú asfaltované celé dvory. Dvory sa asfaltujú aj okolo obytných budov a verejných budov.

    2.2. Výhody asfaltovania

    Hlavnou výhodou asfaltovania je, že asfaltované povrchy nepotrebujú dodatočnú údržbu. Asfaltový dvor je tiež odolný voči mechanickému poškodeniu a dosahuje dlhú životnosť. Asfaltovaný povrch je tiež lacnejší ako vydláždený a doba vyhotovenia povrchu je tiež kratšia. Pod asfaltové povrchy na príjazdových cestách je možné jednoducho nainštalovať podlahové vykurovanie, ktoré udržiavaním konštantnej teploty 5 až 7 °C chráni tieto povrchy pred zamrznutím a umožňuje tak nerušenú jazdu počas celej zimy.

    2.3. Nevýhody asfaltovania

    Jednou z hlavných nevýhod asfaltu je, že bez ohľadu na kvalitu zmesi a profesionalitu vykonanej práce bude v priebehu rokov praskať v dôsledku teplotných rozdielov a poveternostných podmienok, najmä na okrajoch. Ak nie sú trhliny niekoľko rokov opravované, môžete očakávať, že z nich začne rásť burina a praskliny sa v zime vyplnia vodou, ktorá zamrzne, a vzniknú ešte rozsiahlejšie trhliny. Ďalšou nevýhodou asfaltu je, že v lete sa veľmi zahrieva a toto teplo sa potom uvoľňuje do atmosféry, čo znamená, že v prípade väčších asfaltových povrchov budete mať problém s prehriatím. V neposlednom rade je nevýhodou aj to, že väčšie asfaltové povrchy pôsobia umelo, takmer rušivo napr. v prírodnom prostredí. Odporúčame vám preto vyhnúť sa asfaltovaniu v prírodnom prostredí alebo ho čo najviac obmedziť. Asfalt nie je ľahko vymeniteľný materiál, takže životné prostredie bude celé desaťročia silne poznačené.

    2.4. Kedy asfaltovanie nie je možné?

    Asfaltovanie dvora nie vždy je možné. Napríklad, keď je pozemok veľmi často zaplavovaný alebo keď je tam ochranné pásmo a takýto povrch nesmie byť uzavretý. Veľký asfaltový povrch je otázny aj z estetického hľadiska. Asfalt je monotónny materiál, už z diaľky veľmi nápadný, preto vám pri asfaltovaní väčších plôch vo dvore odporúčame naplánovať si „zelené ostrovy“ s vegetáciou, ktoré túto monotónnosť trochu narušia.

    Asfaltovanie dvora môže byť v určitých prípadoch dobrou alternatívou k dlažbe
    Asfaltovanie dvora môže byť v určitých prípadoch dobrou alternatívou k dlažbe

    Odborná rada zo spoločnosti css-stav s.r.o.

    1. Aký je rozdiel medzi jednovrstvovým a dvojvrstvovým asfaltom?

    Jednovrstvový asfalt sa používa najčastejšie pri rekonštrukciách kedy sa kladie finišerom na už existujúcu konštrukciu vozovky.

    2. Aká je dôležitá príprava podkladu pod asfalt?

    Asfalt ako taký nemá nosnú funkciu. Ak je podložie neúnosne pokládka asfaltu, nemá zmysel nakoľko je len otázkou času kým popraská a začnú sa tvoriť výtlky, sieťové praskliny a ďalšie poruchy asfaltového krytu.

    3. Môžeme starý asfaltový chodník vymeniť zámkovou dlažbou?

    Ak starý asfaltový chodník chcete vymeniť za zámkovu dlažbu, potrebné je vybúrať nielen asfalt, ale aj časť podkladu v závislosti od hrúbky existujúcej asfaltovej vrstvy. Asfalt je zväčša hrúbky 4-5cm, zatiaľ čo dlažba aj so štrkovým lôžkom je 10cm. Pri zámkovej dlažbe treba myslieť na to, že na výjazdoch je nutné pod ňu zrealizovať betónovú dosku alebo použiť hrubšiu dlažbu v závislosti od pokynov na zabudovanie od výrobcu dlažby.

    Pán Ing. Tomáš Košík, spoločnosť css-stav s.r.o.

    3. Asfaltovanie

    Najprv je potrebné urobiť podklad a správne ho pripraviť. Osobitná pozornosť sa venuje príprave podkladu, vodným bodom okolo odtoku vody. Všetky kanály a odtoky musia byť primerane chránené a uzavreté. Až keď je podklad úplne pripravený, začne sa s asfaltovaním.  Asfaltovú zmes na stavbu dopravia nákladné autá, ktoré ju potom vysýpajú na pripravený podklad. Zriedka sa asfaltová zmes nanáša aj ručne, najmä na tých miestach, keď je prístup strojom k týmto miestam sťažený alebo úplne znemožnený. Nakoniec sa začne valcovanie asfaltovej zmesi, zmes sa dá tak zhutniť, že už do nej voda nemôže preniknúť.

    Pri asfaltovaní je potrebné byť veľmi opatrný a zveriť prácu odborníkom, inak môže neskôr dôjsť k poškodeniu asfaltových povrchov. Je veľmi dôležité poriadne pripraviť podklad na asfaltovanie. Tento musí byť vytvrdený a musí mať primeranú únosnosť. Ak nie je podklad správne pripravený, môže dôjsť k poškodeniu a vzniku dier v asfalte a podklad je potrebné následne opraviť a znova vyasfaltovať. K poškodeniu môže dôjsť aj vtedy, ak asfalt nie je dobrej kvality alebo ak pomer medzi jednotlivými zložkami asfaltovej zmesi nie je vhodný. Iba keď je asfalt namiešaný v správnom pomere a položený v správnom čase so správnymi znalosťami, bude dobre odolávať poveternostným podmienkam.

    4. Asfaltovanie dvora – cena

    Cena asfaltu závisí od prípravy podkladu a počtu vrstiev. Za prípravu a spevnenie podkladu zaplatíte okolo 6 EUR/m2. Cena za položenie jednej vrstvy asfaltu je okolo 15 EUR/m2Dvojvrstvový asfalt je pevnejší, hladší a stojí okolo 18 EUR/m2.

    Odborný článok 1438
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Asfaltovanie?

    Máme 315 realizátorov v oblasti Asfaltovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 315 realizátorov v oblasti Asfaltovanie
    10
    3

    Jozef Fejerčák-FEJPOL


    10
    1

    MULTI-CLEAN s.r.o.


    10
    17

    Dušan Torák - Čachtice


    10
    0

    JOKERBAU s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené