Pre oblasť

    Aká je správna hrúbka asfaltu?

    Článok si prečítalo viac ako 6017+ používateľov
    Keď sa rozhodnete pre asfaltovanie, často sa natíska otázka výberu spôsobu práce. Je lepší jednovrstvový alebo dvojvrstvový asfalt? Aká je správna hrúbka asfaltu a ako sa tieto práce vykonávajú? V tomto článku vysvetlíme všetko, čo potrebujete vedieť.
    Odborný článok 6017
    hrubka asfaltu
    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie:

    1. Druhy asfaltu – jednovrstvový alebo dvojvrstvový?

    Pri dláždení dvorov, príjazdových ciest, ciest alebo podobných povrchov máte dve možnosti. Môžete sa rozhodnúť pre jednovrstvový alebo dvojvrstvový asfalt. Každý z nich má určité vlastnosti. Jednovrstvový je citlivejší na zaťaženie, preto sa zvyčajne používa na chodníky pre chodcov, prístupy k domu alebo garáži a všeobecne na ľahšiu občasnú premávku. Pre rušnejšie cesty alebo nákladnú dopravu je potrebný dvojvrstvový asfalt.

    2. Kladenie asfaltu (asfaltovanie)

    V oboch prípadoch je veľmi dôležité, aby sme dobre pripravili podklad. Zhutnený pevný podklad sa nazýva tampón a je vyrobený z vrstvy lámaného a drveného kameňa rôznych frakcií a drenážnej vrstvy piesku na odtok vody. Hrúbka tampónu je zvyčajne 30 až 50 cm, v závislosti od predpokladaného zaťaženia. Hrúbka musí byť získaná zhutnením a spevnením, aby sa na asfalte neskôr neobjavili nerovnosti, praskliny alebo diery.

    2.1 Podklad pre asfalt – cena

    Koľko stojí  vyhotovenie podkladu? Cena podkladu sa pohybuje okolo 6 EUR/m2.

    3. Jednovrstvový asfalt

    Jednovrstvové asfaltovanie je vlastne kladenie jednej vrstvy asfaltu na podklad (na tampón a drenáž). Odporúčaná hrúbka jednej vrstvy asfaltu je 5 až 6 cm. Ak sa rozhodnete pre takéto asfaltovanie, zvyčajne sa používa hrubá nosná vrstva – AC 22 base B50/70 A4. Jeho nevýhodou je nižšia únosnosť a drsnejší vzhľad.  Povrch jednovrstvového asfaltu je menej rovný.

    3.1 Jednovrstvový asfalt – cena

    Výhodou jednovrstvového asfaltu je jeho cena – asi 15 EUR/m2.

    4. Dvojvrstvový asfalt

    Ak sa rozhodnete pre dvojvrstvý asfalt, znamená to, že na podklad budú aplikované dve vrstvy asfaltu. Hrubá, nosná vrstva, pre ktorú sa odporúča AC 22 base B50/70 A4 alebo nejaká podobná, by mala byť hrubá 5 cm. Na túto vrstvu ide „fajnový“ asfalt AC 8 surf B70/100 A4, hrúbky 3 cm.

    Asfaltová príjazdová cesta
    Asfaltová príjazdová cesta si vyžaduje dvojvrstvový asfalt

    4.1 Dvojvrstvový asfalt – cena 

    Koľko stojí dvojvrstvový asfalt? Cena za dvojvrstvový asfalt je 18 EUR/m2. Jeho výhoda spočíva v tom, že je rovnejší, pevnejší, trvácnejší a samozrejme únosnejší. „Fajnový“ asfalt má menšiu granuláciu, vďaka čomu je povrch hladký a rovný.

    5. Sušenie asfaltu

    Rýchlosť sušenia vždy závisí od podmienok prostredia. Ak je vonkajšia teplota vyššia ako 5 °C a nedochádza k zrážkam, bude povrch pochôdzny o 12 až 24 hodín a po dobu 2 dní bude pojazdný. Takéto poveternostné podmienky sú ideálne na prácu, ale ak sú vyššie teploty a slnko pripeká, bude potrebné občasné navlhčenie, aby asfalt nepraskal.

    Odborný článok 6017
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Asfaltovanie?

    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie
    8.6
    0

    Peter Danko, Lubomir Radič


    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    8.6
    0

    StaReco s. r. o.


    10
    4

    Jakub Sliviak - SERVIS LIPTOV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené