Pre oblasť

    Sklenené obklady do kuchyne

    Článok si prečítalo viac ako 1181+ používateľov
    Pri plánovaní kuchyne sa okrem iných otázok nastoľuje aj otázka, aké obklady stien zvoliť. Kuchyňa je priestor, ktorý si vyžaduje premyslený dizajn a výber materiálov. Je dôležité vybrať materiály na základe ich praktickosti pri používaní a jednoduchosti údržby. V kuchyni sa často stáva niečo neplánované: paradajková omáčka zašpiní stenu alebo mastná škvrna zanechá stopu na obkladačkách. Keď takéto škvrny zaschnú, ich odstránenie si vyžaduje značné úsilie a čas.
    Odborný článok 1181
    skleneny obklad do kuchyne
    Máme 177 realizátorov v oblasti Sklenárstvo:

    1. Prečo si vybrať sklenené obklady do kuchyne?

    1.1. Sklenený obklad umožňuje jednoduché čistenie

    Sklenený obklad do kuchyne, použitý ako obklad steny medzi kuchynským pultom a závesnými skrinkami je vysoko odporúčaným prvkom. Predovšetkým preto, že čistenie je jednoduché, stačí sklo utrieť vlhkou handričkou. Ak je škvrna odolnejšia, môžete použiť odmasťovač a potom všetko utrieť. Vďaka špecifickému zloženiu na sklenenom obklade nezostane žiadna škvrna, pretože je pevný a veľmi odolný.

    1.2. Sklenené obklady do kuchyne v mnohých farbách

    K dispozícii je veľký výber sklenených obkladov do kuchyne; od čiernej, ktorá je veľmi obľúbená, až po červenú, žltú a bielu. Pri rozhodovaní o tom, akú farbu majú mať sklenené obklady použité do kuchyne, treba mať vždy na pamäti celkový obraz priestoru. Príliš veľa rôznych farieb spôsobuje, že priestor pôsobí disharmonicky a chaoticky, takže bude ťažké pridávať do neho nové predmety. Vhodnejšie je vytvoriť relatívne neutrálny základ a potom kuchyňu oživiť doplnkami – jedným z nich môže byť sklenený obklad.

    1.3. Sklenené obklady sú elegantné

    Tento druh obkladov je jedným z najkrajších a najelegantnejších materiálov na trhu. Jemné odlesky z bezprostredného okolia na povrchu sklenených obkladov urobia priestor hlbším a vzdušnejším. Sklenené obklady sa hodia k minimalistickým kuchyniam, v ktorých je často použitá jedna farba a jeden materiál. Keramické obklady so škárami by takú kuchyňu rýchlo zmenili na niečo úplne iné, preto sa mnohí zákazníci radšej rozhodnú pre sklenený obklad stien, ktorý minimalistický imidž kuchyne ešte viac zvýrazní a prehĺbi.

    2. Sklenené obklady sa rýchlo zašpinia

    Reflexný povrch sklenených obkladov je náchylnejší na vznik škvŕn ako kuchynské obkladačky. Problémom je aj to, že takýto povrch je najčastejšie jednofarebný a bez spojov, čo ešte viac zvýrazní každú škvrnu, ktorá sa na skle objaví. Keramické alebo drevené obklady sú zrnité a majú určitú textúru či dokonca vzory, ktoré nečistoty do určitej miery aspoň opticky skryjú. Ďalším problémom sú odtlačky prstov. Na rozdiel od iných materiálov sú odtlačky na skle okamžite rozpoznateľné, čo môže byť nepríjemné, ak sa sklenený obklad pravidelne nečistí.

    Všetkým uvedeným problémom sa dá viac či menej úspešne vyhnúť kúpou matného kuchynského skla.
    Sklenené obklady do kuchyne môžu byť aj farebné
    Sklenené obklady do kuchyne môžu byť aj farebné

    3. Matné alebo lesklé sklenené obklady do kuchyne?

    Existujú dva druhy povrchovej úpravy sklenených obkladov: matné a lesklé. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s lesklými povrchmi, čo prakticky znamená, že sa na nich bude čiastočne odrážať okolie. K dispozícii je aj matné sklo, ktoré neodráža okolie ani svetlo. Výhodou matného skla je zrnitý povrch, vďaka ktorému je sklo o niečo odolnejšie voči škvrnám, na takomto skle nie sú viditeľné ani odtlačky prstov, preto si ho vyberá čoraz viac ľudí. Jeho nevýhodou je samotný vzhľad. Tento druh skla nie je taký elegantný ako hladké, lesklé sklo.

    4. Sklenený obklad s potlačou

    Áno, čítate správne, samozrejmosťou sú aj sklenené obklady s potlačou. Potlač je technika, pri ktorej sa vzor vkladá medzi dve tenšie vrstvy skla, ktoré sú potom pevne spojené. Ak by bola potlač nalepená na prednej strane skla, to by značne sťažilo čistenie a fólia by sa v dôsledku kontaktu s vodou mohla začať odlepovať. K dispozícii je veľa vzorov a napodobenín iných materiálov, ako sú napr. imitácie prírodného kameňa, betónu, tehál, dreva a podobne.

    Sklenený obklad do kuchyne s potlačou imitujúcou prírodné materiály je výborným riešením pre tých, ktorí túžia po interiéri obloženom kameňom, drevom, tehlou či betónom, no jednoducho si taký obklad nemôžu dovoliť kvôli cene, spôsobu pokládky či konštrukčnej skladbe existujúcej stavby.
    Sklenené obklady s potlačou dokážu imitovať prírodné materiály ako kameň, drevo a betón
    Sklenené obklady s potlačou dokážu imitovať prírodné materiály ako kameň, drevo a betón

    5. Sklenený obklad do kuchyne: na čo si dať pozor pri kúpe

    Sklo musí byť odolné voči vysokým teplotám a musí mať minimálnu hrúbku 6 mm. Pri kúpe sa odporúča zvoliť bezpečnostné tvrdené sklo, ktorého optimálna hrúbka je 8 mm. Tvrdené sklo je sklo, ktoré sa v prípade poškodenia alebo nárazu nerozpadne na malé kúsky rozlietané  po celej miestnosti. Zostane v jednom kuse, aj keď je úplne rozbité. Tento druh skla je oveľa bezpečnejší. V prípade rozbitia nebudete musieť upratovať a hľadať všetky tie malé, rozbité kúsky po kuchyni. Ak máte špeciálne želania týkajúce sa rôznych obrázkov alebo vzorov, treba si uvedomiť, že konečná cena skleneného obkladu bude vyššia.

    6. Rýchla a jednoduchá montáž

    Inštalácia skleneného obkladu je veľmi jednoduchá, pretože si nevyžaduje žiadne špeciálne alebo veľké stavebné zásahy. Je to čistá práca, ktorá nezanecháva žiadne nečistoty ani prach –  je výborným riešením pre existujúce, vybavené kuchyne, v ktorých by ste chceli vymeniť iba obklad steny.

    Sklenený obklad je možné nalepiť aj na existujúce keramické obklady, takže sa ľahko vyhnete väčším stavebným prácam, ktoré by mohli spôsobiť akékoľvek poškodenie vašej kuchyne!

    7. Cena sklenených obkladov 

    Keď ide o sklenárstvo, vzhľadom na to, že môžeme zaskliť veľa povrchov a prvkov, neexistuje žiadny jednoduchý spôsob na výpočet nákladov. Ceny sklenených obkladov sa líšia v závislosti od typu skla, rozmerov a v neposlednom rade aj od dodávateľa. Závisia od toho, či chceme priehľadné sklo, obklad s obrázkom alebo so špeciálnymi efektmi. Cena kaleného bezpečnostného skla s hrúbkou 8 mm, bez špeciálnej dekorácie, sa pohybuje okolo 200 EUR/m2.    

    Odborný článok 1181
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sklenárstvo?

    Máme 177 realizátorov v oblasti Sklenárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 177 realizátorov v oblasti Sklenárstvo
    9.4
    0

    FerDesign


    9.9
    0

    STAVRO plus, spol. s r.o.


    10
    1

    SKLO-GLASS SLOVAKIA s.r.o.


    9.8
    0

    SKLO-KALI interiér/exteriér s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené