Pre oblasť

    Decking podlaha – ako ju správne udržiavať počas zimy?

    Decking podlaha sa kladie na povrchy, ktoré sú priamo vystavené atmosférickým vplyvom, akými sú terasy, balkóny, záhrady, plochy okolo bazénov. Počas zimných mesiacov decking podlaha môže byť „bičovaná“ snehom a inými zrážkami, silným vetrom, nízkymi teplotami, ktoré môžu klesnúť hlboko pod nulu. V najchladnejšom ročnom období je potrebné venovať jej zvýšenú pozornosť. Preto sme sa zaoberali otázkou – ako správne udržiavať decking podlahu počas zimy?
    Odborný článok 78
    decking podlaha
    Máme 481 realizátorov v oblasti Drevené terasy:

    Aby s príchodom jari nedošlo k vzniku prasklín, plesní a straty farby, potrebné je v zimnom období decking podlahu správne udržiavať. Len tak sa vyhnete jej opravám a dodatočným investíciám. Pri údržbe decking podlahy sa treba riadiť pokynmi výrobcu. Nebojte sa, údržba nie je príliš zložitá a nevyžaduje veľa času. Je dôležité si uvedomiť, že drevená decking podlaha je o niečo náročnejšia na údržbu ako WPC decking podlaha (wood-plastic composite), pretože je citlivejšia na vlhkosť, ktorej sa v zimných mesiacoch nedá vyhnúť.

    Decking podlaha zima
    Aby s príchodom jari nedošlo k vzniku prasklín, plesní a straty farby, potrebné je v zimnom období decking podlahu správne udržiavať 

    Tieto informácie môžu byť užitočné najmä vtedy, ak plánujete položiť decking podlahu v exteriéri a nie ste si istí, akú decking podlahu si vybrať. Ak máte radi rustikálny vzhľad a uprednostňujete použitie prírodných materiálov, resp. ekologickejšiu variantu – drevená decking podlaha je tou správnou voľbou.

    Decking podlaha – viac o decking podlahe a klasifikácii

    Decking podlaha je v posledných rokoch čoraz obľúbenejšia a okrem estetickej hodnoty k tomu prispela aj kvalita tejto podlahovej krytiny, jednoduchá montáž a dostupná cena.

    Ide o podlahu, ktorá sa používa väčšinou na vonkajšie povrchy (možno ju inštalovať aj do domácich sáun alebo kúpeľní), je neustále vystavená vysokej vlhkosti vzduchu, kolísaniu teplôt, zrážkam a UV žiareniu. Decking podlaha môže byť vyrobená zo skutočného dreva alebo jeho imitácie, resp. z umelých materiálov (polymérov). V druhom prípade ide o WPC decking podlahu.

    Drevená decking podlaha vyžaruje rustikálny a prírodný vzhľad, no zároveň je náročnejšia na údržbu. Ide o tepelne upravené drevo, ktoré je na rozdiel od bežného dreva odolnejšie voči vlhkosti alebo suchosti prostredia, UV žiareniu a výskytu plesní. Pri tepelnej úprave sa pod vplyvom vysokej teploty, tlaku a pary (bez ďalších chemikálií) skutočne menia, zlepšujú vlastnosti suroviny. Žiaľ, to neznamená, že drevená decking podlaha je bezúdržbová.

    Montáž decking podlahy
    Drevená decking podlaha vyžaruje rustikálny a prírodný vzhľad, zároveň je však náročnejšia na údržbu 
    Vplyvom tepelnej úpravy drevo získa tmavší odtieň, no nestráca svoj prirodzený vzhľad ani vzory.

    Nevýhody drevenej decking podlahy sa najviac prejavujú v zimnom období. Vplyvom snehu, dažďa a všeobecne vysokej vlhkosti sa dosky roztiahnu (nadobudnú na objeme), takže medzery medzi nimi sú menšie, alebo žiadne. Môže dôjsť aj k nadvihnutiu dosiek a miernemu ohybu. Pri vyšších teplotách dochádza k úbytku vlhkosti a dosky sa vrátia do pôvodného stavu.

    WPC kompozitná podlaha vzniká miešaním drevených vlákien a plastu v určitom pomere. Vizuálne imituje drevené dosky a spája najlepšie vlastnosti oboch materiálov: pevnosť a prirodzenosť dreva a elasticitu plastu, ako aj jeho necitlivosť voči vlhkosti a rozkladu. Preto sa WPC kompozitná podlaha nerozťahuje ani nezmršťuje ako drevená decking podlaha a nevyžaduje si špeciálnu údržbu. Práve z tohto dôvodu je WPC kompozitná podlaha častou voľbou tých, ktorí chcú trvalé riešenie bez veľkého trápenia. Taktiež WPC kompozitná podlaha nezmení farbu, nevznikajú triesky ani nedochádza k odlupovaniu častí povrchu.

    WPC kompozitná podlaha verne imituje drevo a možno ju nájsť v rôznych farbách, pričom textúra a štruktúra tohto materiálu sú veľmi podobné vlastnostiam prirodzeného materiálu.
    WPC decking podlaha
    WPC kompozitná podlaha sa nerozťahuje ani nezmršťuje ako drevená decking podlaha a nevyžaduje si špeciálnu údržbu

    Pri kúpe WPC kompozitnej podlahy však treba dbať na deklaráciu a certifikát o odolnosti voči UV žiareniu. Kompozitná WPC podlaha môže na miestach, kde je silnejšie UV žiarenie, vyblednúť a cez leto sa kvôli veľkému prehrievaniu niekedy nedá po nej chodiť naboso.

    Decking podlaha - cena za m2

    Ak máte záujem o drevené terasy, cena za položenie m2 drevenej podlahy z teakového alebo iného dreva s uvažovaným štandardným zaťažením je od 25 do 50 EUR/m2. Za terasovú dosku decking zaplatíte v závislosti od jej rozmerov a hrúbky 15 až 40 EUR/kus. Cena za terasu vyrobenú z kompozitných dosiek z 30% polymérov a 70% drevných vlákien, spolu s montážou a prípravou podkladu je orientačne 60 až 100 EUR/m2.

    Ako prebieha údržba decking podlahy počas zimy?

    Ako prvú spomenieme WPC podlahu, pretože je jednoduchšia na údržbu počas zimných mesiacov.

    Pred príchodom mrazov a veľmi nízkych teplôt treba upratať záhradný nábytok a dekoratívne predmety, aby neboli vystavené nadmernej vlhkosti a chladu. Najprv treba WPC kompozitnú podlahu zbaviť všetkých nečistôt a usadenín, pretože sa v nich hromadí vlhkosť. Ak napadal sneh, odhŕňajte ho len plastovou lopatou. Nikdy nepoužívajte kovovú lopatu, aby nevznikli škrabance. Vyhnite sa tiež tvrdým kefám alebo kovovým drôtom.

    WPC decking podlaha sneh
    Pred príchodom mrazov a veľmi nízkych teplôt treba upratať záhradný nábytok a dekoratívne predmety 
    Plastové lopaty majú často na spodnej časti kovovú výstuž, ktorá môže ľahko zanechať stopy na drevenej aj kompozitnej podlahe. Dávajte pozor!

    Ak je ľad, na jeho odstránenie použite produkty na báze chloridu vápenatého, ktoré sú bezpečné pre WPC podlahy. Neodporúča sa používať kamennú alebo kuchynskú soľ. Vyhnite sa aj výrobkom na báze acetónu alebo tým, ktoré obsahujú chlór. Po roztopení ľadu treba terasu umyť vodou. Neodmrazujte povrchy polievaním horúcou vodou – tým natrvalo poškodíte podlahu.

    Pokiaľ ide o údržbu WPC podláh, je dôležité upozorniť, že najlepším prostriedkom na jej čistenie je obyčajná voda, pomocou hadice alebo vysokotlakovej čističky. Je dôležité robiť to pravidelne, aby ste zabezpečili trvalo čistý povrch. V prípade mastných alebo olejových škvŕn voda stačiť nebude. Treba použiť odmasťovací prostriedok a mäkkú kefu, v žiadnom prípade nie tvrdú. Vyčistite škvrnu akonáhle sa objaví, dôležité je reagovať čím skôr. Čím dlhšie škvrnu tam necháte, tým ťažšie ju bude odstrániť.

    Abrazívne prostriedky a drsné kefy môžu trvalo poškodiť povrch WPC podlahy.

    Podlahe vyhotovenej z kompozitných dosiek prinavrátite starý lesk čistiacim prostriedkom, ktorý si môžete vyrobiť sami. Zmiešajte vodu, trochu neutrálneho, jemného tekutého mydla a trochu sódy bikarbóny. S týmto prírodným čistiacim prostriedkom a jemnou kefou odstránite nečistoty z povrchu decking podlahy a bude vyzerať ako prvý deň.

    Pokiaľ ide o drevenú decking podlahu, situácia je oveľa zložitejšia. Vlhkosť vzduchu, snehové záveje a nahromadený ľad majú negatívny vplyv na decking podlahy z prírodného dreva. Vplyvom vlhkosti sa drevo krúti a praská (štrukturálne problémy spôsobené prirodzeným zmršťovaním a rozpínaním v dôsledku zvýšenej vlhkosti), a keď sa sneh a ľad začnú topiť, v dôsledku veľkého množstva vody sa často objavujú plesne. Môže sa šíriť aj hniloba (dokáže prežiť aj mínusové teploty).

    Drevená decking podlaha zima
    Vplyvom vlhkosti sa drevo krúti a praská, vzniká pleseň, šíri sa hniloba

    Príprava drevenej decking podlahy a pravidelné čistenie sú nevyhnutné pre jej dlhú životnosť. Len tak sa predíde prípadnému poškodeniu takejto drevenej podlahovej krytiny.

    Príprava drevenej decking podlahy na zimu zahŕňa odstránenie plesní (ak existujú) pomocou špeciálnych chemikálií a potom použitie hadice na dôkladné opláchnutie. Podlahu záväzne treba sušiť 24 až 48 hodín (príprava by sa mala vykonať, keď je ohlásené suché počasie). Drevenú decking podlahu potom vyčistite špeciálnym čistiacim prostriedkom a vodou. Na čistenie môžete použiť mäkkú kefu, hadicu a vysokotlakový čistič (pozor na tlak, silný prúd vody môže poškodiť povrch decking podlahy). 

    Nesmie sa zanedbať obnova ochrannej vrstvy olejovaním, raz až dvakrát ročne (v závislosti od vystavenia nepriaznivým vplyvom a opotrebovania).

    Ak je drevená decking podlaha bez povrchovej ochrany vystavená nepriaznivým podmienkam, dôjde k zmene farby a štruktúry povrchu.
    Drevená decking podlaha sneh
    Vlhkosť vzduchu, sneh a nahromadený ľad majú negatívny vplyv na prírodnú decking podlahu

    Drevo veľmi rýchlo stráca svoju prirodzenú farbu, povrch sa stáva sivastým a v dôsledku „pohybu“ dosiek vznikajú praskliny. Olejovanie poskytuje ochranu pred UV žiarením (nezabudnite, UV žiarenie je prítomné aj v zime) a znižuje absorpciu vlhkosti.

    Oleje, ktoré sú vyrobené podľa špeciálnych receptúr pre decking podlahy, sa nanášajú po dôkladnom očistení, nezostávajú na povrchu, sú absorbované drevom. Prenikajú do najhlbších vrstiev dreva.

    Čo sa týka údržby, občas treba skontrolovať povrch decking podlahy, aby ste včas odhalili zmeny a prípadné poškodenia. Dôvod je jednoduchý: dôležité je konať čím skôr!

    Pokiaľ ide o samotné čistenie drevenej decking podlahy, nelíši sa mnoho od čistenia WPC podlahy. V prvom rade je potrebné odstraňovať nahromadené nečistoty, pravidelne odstraňovať sneh, aby sa znížilo zaťaženie a tlak na dosky a aby sa minimalizovala úroveň vlhkosť. Neodporúča sa, rovnako ako pri WPC podlahe, kamenná soľ na odmrazovanie, pretože môže spôsobiť rýchlejšie znehodnotenie dreva.

    Odhŕňanie snehu z drevenej decking podlahy
    Sneh by sa mal pravidelne odstraňovať, aby sa znížilo zaťaženie a tlak na dosky a aby sa minimalizovala úroveň vlhkosti

    Komu zveriť výrobu alebo pokládku decking podlahy? Pošlite dopyt vhodným a ohodnoteným zhotoviteľom vo vašom okolí – bezplatne a nezáväzne!

    Odborný článok 78
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevené terasy?

    Máme 481 realizátorov v oblasti Drevené terasy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 481 realizátorov v oblasti Drevené terasy
    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    8.7
    0

    ELTE PRO s. r. o.


    8.7
    0

    Orgones, s.r.o.


    9.4
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené