Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Terasa - súčasť moderného domu

    Článok si prečítalo viac ako 1462+ používateľov
    S príchodom slnečných dní vonku sa trávi čoraz viac času. Terasa je neoddeliteľnou súčasťou dnešného moderného domu, súčasťou každej úpravy okolia rodinného domu. Ak ste ešte nezačali premýšľať o stavaní alebo zariaďovaní terasy, teraz je ten správny čas! Samozrejme, tým vzniká otázka, ako terasu navrhnúť, kam ju umiestniť, ako pre ňu pripraviť podklad a aké dlažby alebo dosky na terasu použiť.
    Odborný článok 1462
    terasa
    Máme 477 realizátorov v oblasti Drevené terasy:

    1. Ako pripraviť podklad pre terasu?

    Terasa môže byť prirodzeným predĺžením domu, môže byť umiestnená na plochej streche alebo nad inými obytnými priestormi, nad garážou alebo suterénom. Keď je terasa vyhotovená nad miestnosťami, musí byť riadne izolovaná, dôležitá je tepelná a vodotesná izolácia. Ak terasa stojí samostatne, musíme jej podklad poriadne pripraviť. Ak je terasa umiestnená tesne vedľa budovy, musí byť okrem prípravy podkladu náležitá pozornosť venovaná aj dilatačnej medzere medzi existujúcou budovou a budúcou terasou.

    Terasu je možné vyhotoviť predĺžením existujúcej vystuženej betónovej dosky, pomocou vhodnej oceľovej alebo drevenej konštrukcie. Najjednoduchším spôsobom je umiestniť terasu priamo na zem, bez medziľahlej štruktúry, ale v tomto prípade musí byť zemina nasypaná a zhutnená. Najprv sa vyhĺbi vrstva zeme predpokladaných rozmerov, nasype sa piesok a štrk, ktorý sa zhutní, až kým sa nedosiahne homogenizovaný a tvrdý podklad. Viac informácií o príprave podkladu si môžete prečítať v tomto našom článku.

    Terasové dosky WPC
    Terasové dosky WPC

    2. Terasa a odvodnenie

    2.1. Sklon terasy (vyspádovanie)

    Ak je terasa umiestnená nad ostatnými miestnosťami, o to dôležitejšie je postarať sa o kvalitnú drenáž. Novovybudovaná terasa musí mať najskôr správne upravenú drenáž a je dôležité, aby celá plocha mala sklon asi 2 %. Vhodný sklon je možné vytvoriť šikmým betónom, poterom, sklon by mal byť asi 1 cm na bežný meter. Meteorická voda tak bude prúdiť do odtoku spojeného so žľabom, ktorý musí mať každá terasa, a odtiaľ sa voda dostane do zeme alebo do nádrže.

    2.2. Hydroizolácia

    Každá terasa, ktorá je umiestnená nad obytným priestorom, musí byť vodotesná. Iba týmto spôsobom je možné zabrániť prieniku vody do priestorov, nachádzajúcich sa pod terasou,  a spôsobenie akejkoľvek škody. Hydroizolácia je zvyčajne bitúmenová fólia, ktorá je zváraná alebo inak pripevnená k podkladu tak, aby nezostala ani najmenšia trhlina, cez ktorú by mohla prenikať voda. Ak je terasa umiestnená v záhrade alebo na prístrešku, pod ktorým nie sú žiadne obytné priestory, hydroizolácia nie je potrebná.

    3. Dlažba na terasu

    Terasy sú často obložené dreveným obkladom, dlažbou alebo kameňom. Drevo je vhodným vonkajším obkladom na terasy, pretože robí prostredie útulnejším a príjemnejším, ale musí byť primerane chránené. Je potrebné vybrať správne drevo, ktoré je tvrdšie a kvalitnejšie, ako je napr. sibírsky smrekovec alebo tíkové drevo. Podobne opatrní musíme byť aj pri výbere obkladov (keramických dlaždíc), ktoré by nemali byť rovnaké, ako používame v interiéri. Obklady musia byť vyrobené pre vonkajšie povrchy primeranej kvality a životnosti. Menej problémov je s výberom kameňa, ktorý je sám o sebe odolný. Výber kameňa však musíme prekonzultovať s dodávateľom alebo architektom, pretože nie všetky druhy sú na tento účel vhodné.

    Odborná rada zo spoločnosti Exotické drevo - Juraj Both

    1. Na čo všetko je potrebné dbať pri plánovaní drevenej terasy?

    Pri plánovaní terasy je najdôležitejšia výška podkladu. Už či je to štrkové lôžko alebo betón. Výška skladby terasy je min. 60 mm. Toto treba zohľadniť pred prípravou podkladu. Ak ide o betón, tak treba ho vyspádovať tak, aby voda odtekala od domu. Pri štrkovom lôžku terasu treba ohraničiť betónovými obrubníkmi.

    2. Aké drevo by sme mali použiť na svoju drevenú terasu, ktoré by ste nám odporučili?

    Momentálne na trhu najvýhodnejšia z exotiky je garapa. Kvalita je veľmi dobrá. Je to svetlejšie drevo, ale dá sa to zafarbiť pigmentovými olejmi. Jej minimálna trvanlivosť je 25 rokov bez ošetrenia. Vynikajúci pomer cena/kvalita.

    3. Čo je lepšia voľba terasové dosky z WPC alebo terasy z exotického dreva?

    WPC nepropagujem ani neodporúčam. Výrobcovia tvrdia, že sú bezúdržbové, ale to nie je pravda. Všetko, čo je v exteriéri, treba čistiť a ošetrovať, ináč akumluje teplo. V lete sa tak veľmi zohreje, že bosí nemôžte na to stupiť, hlavne detičky. Moje odporúčanie je jednoznačne - exotické drevo je tá správna voľba.

    Pán Juraj Both, spoločnosť Exotické drevo - Juraj Both

    Terasové dosky
    Terasové dosky

    4. Terasové dosky

    Terasové dosky, ktoré sa často označujú aj ako palubovka, sú jedným z najobľúbenejších spôsobov vydláždenia terasy. Sú totiž veľmi príjemné na dotyk, môžeme po nich chodiť bosí, na slnku sa nadmerne neohrievajú a zároveň poskytujú prirodzený a autentický vzhľad. Terasové dosky sa hodia prakticky do každého domu. Zároveň si treba uvedomiť, že ak sú terasové dosky vyrobené z pravého dreva, drevo bude napriek ochrannej úprave a náteru citlivejšie na poveternostné podmienky a teplotné výkyvy.

    5. Terasové dosky WPC

    Je to vlastne drevený kompozit, ktorý je k dispozícii v rôznych vzoroch a farbách. Terasové dosky WPC sú odolné a trvanlivé, ale je pravda, že vzhľadom sa od skutočného dreva mierne líšia. Dosky WPC sú skvelé pre miesta s veľkým množstvom vlhkosti a vody. Sú ideálne do oblastí okolo bazénov, rybníkov a pod.

    Odborný článok 1462
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevené terasy?

    Máme 477 realizátorov v oblasti Drevené terasy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 477 realizátorov v oblasti Drevené terasy
    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    10
    3

    RV-STAV - Rastislav Vörös


    8.7
    0

    Schenk3STAV s. r. o.


    8.8
    0

    Michal Horvát


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené