Pre oblasť

    Decking podlaha – drevené dosky alebo WPC dosky?

    Decking – exteriérová podlaha je podlaha vyrobená z pravého dreva alebo kompozitného materiálu, ktorý je určený pre terasy, balkóny, záhrady a plochy okolo bazénov. Môže byť použitá ako podlahová krytina aj v miestnostiach, akými sú sauny, s vysokou relatívnou vlhkosťou vzduchu. V tomto článku si povieme niečo viac o tomto type podlahy a odpovieme na otázku, ktoré dosky si vybrať: drevené alebo WPC dosky?
    Odborný článok 160
    decking
    Máme 481 realizátorov v oblasti Drevené terasy:

    Decking sa kladie na povrchy, ktoré sú priamo vystavené vonkajším vplyvom – výkyvom teplôt, zrážkam, nárazom vetra, UV žiareniu, mrazu. Decking – exteriérová podlaha vznikla z anglického slova deck/decking – podlaha z drevín. V minulosti označovala najjednoduchšiu doskovú podlahu, resp. zjednodušenú palubovku z elementárne opracovaných a niekedy aj lakovaných dlhých masívnych dosiek.

    Decking podlahové krytiny sa v posledných rokoch tešia čoraz väčšej obľube, čo je určite spôsobené aj tým, že sa jednoducho montujú a majú relatívne dostupnú cenu.

    Decking sa kladie na povrchy, ktoré sú priamo vystavené vonkajším vplyvom
    Decking sa kladie na povrchy, ktoré sú priamo vystavené vonkajším vplyvom

    Existujú dva druhy materiálov, z ktorých sa vyrába decking: tepelne upravené drevo alebo WPC (wood-plastic composite), čo je vlastne imitácia skutočného dreva. Porovnávaním výhod a nevýhod zistite rozdiely medzi nimi a vyberiete si riešenie vhodné práve pre vás.

    Drevené dosky - výhody

    Všetci milovníci prírodných materiálov budú súhlasiť s tým, že prírodné drevo nič nenahradí – jeho pôvodnú farbu, vzor, ​​textúru a pocit, ktorý sa vytvára pod nohami. Prírodné drevo navodzuje pocit  tepla, útulnosti a uvítania. Ak sa pozrieme do histórie, drevo je jedným z najstarších materiálov, ktorý stavitelia používali. Netreba zabúdať ani na fakt, že drevo je ekologický materiál.

    Na tento účel sa používa tepelne upravené drevo. Tepelne upravené drevo má vďaka tepelnej úprave najlepšie vlastnosti pre vonkajšie použitie. Samotný proces funguje tak, že sa menia vlastnosti dreva, bez aplikácie ďalších chemikálií, len vplyvom tepla, tlaku a pary. Drevo sa spracováva pri teplotách od 120 °C do 280 °C a čím je proces dlhší, tým je rozmerová stálosť a odolnosť upraveného dreva väčšia. Tepelne upravené drevo je odolnejšie voči vlhkosti alebo suchu prostredia a je menej náchylné na praskanie. Drevené dosky sú vďaka tepelnej úprave celkom odolné voči plesniam. Týmto spôsobom sa mení aj vzhľad dreva – tepelne upravené drevo získava v závislosti od intenzity teploty tmavší odtieň, nestráca však charakteristické vzory ani prirodzený vzhľad.

    Drevené dosky - nevýhody

    Nevýhody drevených dosiek, o ktorých sa zmienime v ďalšom texte, sú výrazne znížené tepelnou úpravou.

    Drevené dosky je potrebné natierať raz až dvakrát do roka
    Drevené dosky je potrebné natierať raz až dvakrát do roka

    V dôsledku nasávania a uvoľňovania vlhkosti v dreve sa drevené dosky rozťahujú alebo sťahujú. Napríklad, počas letných mesiacov vplyvom slnka a nízkej vlhkosti vzduchu drevené dosky budú vystavené vysokej vonkajšej teplote a uvoľňovaniu vlhkosti. Z toho vyplýva, že medzery medzi doskami sú v lete najväčšie. V zime sa však môže stať, že sa medzery medzi doskami zmenšia, zúžia uzavrie.

    Počas chladných mesiacov vplyvom zrážok a vysokej vlhkosti vzduchu sa drevené dosky roztiahnu a medzery medzi doskami budú najmenšie. Stratou vlhkosti s vyššími teplotami sa dosky vrátia do pôvodného stavu.

    Jednou z najväčších nevýhod drevených dosiek je určite údržba. Pre obnovu ochrannej vrstvy je potrebné raz až dvakrát ročne natrieť povrch dosiek vhodným olejom v závislosti od stavu dreva - jeho opotrebovania a poveternostných vplyvov.

    WPC dosky - výhody

    WPC dosky (wood-plastic composite) sú kompozitná podlahová krytina určená na vonkajšie použitie. Vznikajú zmiešaním drevnej múčky, teda drevených vlákien a plastu v určitom pomere, pričom sa kombinujú výhody oboch surovín. WPC obsahuje prímesi kriedy, prísad a UV ochrany. Plast zvyšuje elasticitu a drevo dodáva prirodzenosť a pevnosť, robí decking príjemný na dotyk, zatiaľ čo krieda dodáva dodatočnú pevnosť. Vďaka špeciálnym prísadám sa tak samotný materiál stáva obzvlášť stabilným napriek poveternostným vplyvom, akými sú slnko, zrážky a teplotné výkyvy. Tento kompozitný materiál má vďaka svojmu zloženiu vysokú odolnosť proti opotrebovaniu a mechanickému poškodeniu.

    Kompozitný materiál má ďalšiu výhodu – keďže WPC vzniká zmiešaním drevnej múčky a plastovej hmoty a následným tvarovaním výslednej zmesi, WPC podlahové krytiny vyzerajú monoliticky. Na druhej strane sa pri drevených podlahových krytinách môžu vyskytnúť určité nepravidelnosti, akými sú praskliny, trhliny alebo farebná nejednotnosť. Možno to niekto bude považovať za nedostatok, keďže práve nepravidelnosti dreva vyvolávajú dojem prirodzenosti.

    WPC dosky sú kompozitná podlahová krytina, určená na vonkajšie použitie
    WPC dosky sú kompozitná podlahová krytina, určená na vonkajšie použitie

    Jednou z hlavných výhod WPC podlahových krytín oproti dreveným doskám je, že si nevyžadujú žiadnu údržbu. Ako sme spomínali, drevené dosky je potrebné raz až dvakrát do roka natrieť vhodným olejom, aby si na daždi a slnku zachovali farbu a nepopraskali. Na jar a na jeseň je potrebné WPC dosky iba umyť záhradnou hadicou alebo tlakovým čističom. WPC dosky sa vyznačujú aj rozmerovou stálosťou a pri zmene ročného obdobia sa nerozťahujú ani nezmršťujú. Preto nie sú žiadne praskliny.

    Pri WPC doskách nie sú žiadne tŕne ani odlupujúce sa časti povrchu, napr. piliny, ktoré sa môžu zapichnúť do chodidiel.

    Okrem toho, že si nevyžaduje špeciálnu údržbu a vplyvom klimatických podmienok sa nezmršťuje/nerozťahuje, jednou z hlavných výhod WPC dosiek v porovnaní s drevenými doskami je to, že ako materiál vykazujú dobrú odolnosť proti vlhkosti a hnilobe.

    WPC dosky sa vyrábajú v rôznych farbách, ktoré väčšinou imitujú drevo - jeho farbu, textúru a štruktúru.

    WPC dosky - nevýhody

    Keďže plastové diely udržujú teplo, nekvalitný WPC decking sa prehrieva, dokonca až do takej miery, že sa po ňom nedá chodiť naboso. Dôležitá je aj odolnosť voči UV žiareniu a pri kúpe by ste mali venovať pozornosť záruke a návodu na použitie, ktorý k nej patrí. Samozrejme, certifikát odolnosti voči UV žiareniu je najdôležitejší, pretože na miestach so silnejším slnečným žiarením môžu WPC dosky vyblednúť.

    Z hľadiska životného prostredia sú lepšou voľbou drevené dosky. Drevo je úplne biologicky rozložiteľné, zatiaľ čo WPC je kompozitný poloprírodný materiál. Pri jeho výrobe sa však čoraz viac používa recyklovaný plast, čo prispieva k jeho vhodnosti z environmentálneho hľadiska.

    Drevené alebo WPC dosky - čo si vybrať?

    Pri decking podlahových krytinách, keďže sa používajú na vonkajšie povrchy, je potrebné, aby boli odolné voči rôznym poveternostným vplyvom - teplu, slnku, dažďu, krupobitiu, vetru, chladu, mrazu atď. Ak nechcete alebo nemôžete venovať čas údržbe alebo chcete trvalé riešenie bez veľkého trápenia, potom sú pre vás určite optimálnym riešením WPC dosky. Na druhej strane je drevo teplejší, mäkší materiál, ktorý ponúka prirodzenejší vzhľad, hoci vyžaduje väčšiu údržbu.

    WPC nie je vždy najvhodnejším riešením pre veľmi silné slnko, pretože môže spôsobiť vyblednutie a prehriatie materiálu, ale tomu sa vyhnete kúpou overeného produktu so zárukou a návodom na použitie, ktorý obsahuje informácie o UV odolnosti. Môžeme konštatovať, že ak si nemôžete dovoliť najkvalitnejšie WPC dosky, lepšou voľbou budú drevené dosky, ktorých dobrý vzhľad si zachováte lakovaním a pravidelným čistením.

    Koľko stoja drevené terasy a koľko terasy s WPC doskami? Ceny sa výrazne nelíšia, takže cena materiálu neovplyvňuje výber.

    Či už si vyberiete drevené alebo WPC dosky, dosky musia byť správne a dobre nainštalované. Ak ste sa rozhodli pre decking podlahovú krytinu a hľadáte spoľahlivých a skúsených majstrov, ktorí vykonajú pokládku, pomoc môžete vyhľadať prostredníctvom daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú majstri s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 160
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevené terasy?

    Máme 481 realizátorov v oblasti Drevené terasy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 481 realizátorov v oblasti Drevené terasy
    9.8
    0

    FZ stav - Zdenko Fullajtár


    10
    4

    Drevodomy s. r. o.


    10
    0

    ASTOL


    10
    18

    Dušan Torák - Čachtice


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené