Pre oblasť

    Kontajnerový dom – potrebujete stavebné povolenie?

    Článok si prečítalo viac ako 536+ používateľov
    Kontajnerové domy sú v poslednej dobe čoraz vyhľadávanejšie a obľúbenejšie. Ponúkajú množstvo výhod, jednou z hlavných výhod je hospodárnosť. Prečítajte si tento článok a dozviete sa viac o výhodách a nevýhodách kontajnerových domov a o tom, či je pre kontajnerový dom potrebné stavebné povolenie alebo nie.
    Odborný článok 536
    kontejnerovy dom
    Máme 67 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom:

    Čo je to kontajnerový dom?

    Ešte donedávna boli kontajnery klasifikované ako dočasné, mobilné objekty, ktoré sa ľahko presúvali z jedného miesta na druhé. Najviac sa využívali na staveniskách – ako kancelársky priestor pre ľudí, ktorí dohliadajú na stavebné práce, pre potreby robotníkov, ktorí vykonávajú stavebné práce, ako sklad, resp. miesto na uskladnenie potrebného materiálu a náčinia.

    Postupom času sa však výroba kontajnerov zdokonalila, začali sa používať odolnejšie, pevnejšie, kvalitnejšie materiály, odolné voči nepriaznivým vonkajším podmienkam. Kontajnery sa tak stali vhodnejšie na trvalé bývanie.

    Kontajnerové domy zaznamenali expanziu na začiatku pandémie koronavírusu, keď sme v záujme osobnej bezpečnosti a bezpečnosti ostatných neustále zostávali vo vnútri. Rýchlo rástol dopyt po chatách na periférii a tí, ktorí ich vlastnili, boli považovaní za „šťastných“, pretože mohli využívať všetky výhody pobytu v prírode. Kto mal len pozemok, najrýchlejšie riešenie videl v obstaraní kontajnerového domu.

    V súlade s potrebami trhu sú kontajnerové domy stále lepšie a lepšie, ich výroba je neustále na vzostupe, čo sa týka výberu surovín, uplatňovania inovatívnych postupov a výroby moderných modelov.

    Kontajnerové domy sú hotové moduly, ktoré sa jednoducho spájajú a prispôsobujú rôznym potrebám. Dnes umožňujú vytvoriť jedinečný priestor podľa vlastného vkusu.
    Kontajnerové domy sú stále lepšie a lepšie, ich výroba je neustále na vzostupe, čo sa týka výberu surovín, uplatňovania inovatívnych postupov a výroby moderných modelov
    Kontajnerové domy sú stále lepšie a lepšie, ich výroba je neustále na vzostupe, čo sa týka výberu surovín, uplatňovania inovatívnych postupov a výroby moderných modelov

    Nemusia slúžiť výlučne na bývanie. Možno ich využiť ako trafiky, obchody, kadernícke a kozmetické salóny, kancelárie rôzneho účelu, ubytovanie alebo priestory na prenájom. Existujú aj špeciálne modely - sanitárne kontajnery, v ktorých sú umiestnené pánske a dámske toalety, dokonca aj kompletné kúpeľne so sprchami a umývadlami. To je vhodné nielen pre priemyselné zóny a továrenské komplexy, ale aj pre staveniská.

    V tomto článku si povieme o pozitívach a negatívach kontajnerového bývania.

    Kontajnerový dom - výhody

    Pri kontajnerových domoch prvou výhodou je rýchlosť montáže. Tradičná stavba domu trvá mesiace, niekedy aj roky a náklady na stavebný materiál, prácu, potrebnú dokumentáciu atď. často presahujú rozpočet, ktorý sme pripravení vyčleniť.

    Mnohé firmy zaoberajúce sa výrobou a montážou kontajnerových domov už majú hotové moduly, čo celý proces urýchľuje. Zákazníci si totiž musia z dostupných modelov vybrať tie, ktoré najlepšie vyhovujú ich potrebám.

    Kontajnerové domy sa vyrábajú v továrňach, ktoré sa špecializujú na výrobu modulových stavieb tohto typu, za prísne kontrolovaných podmienok. Čas potrebný na výrobu vášho budúceho kontajnerového domu môžete využiť na prípravné práce (niekedy je kontajnerový dom hotový za menej ako 30 dní). Po doprave kontajnera na požadované miesto je samotná montáž jednoduchá a rýchla, čo má za následok úsporu času a peňazí. V závislosti od vašich potrieb a želaní môže byť kontajnerový dom vybavený panelovými radiátormi, prístreškami, klimatizáciou, žalúziami, sieťkami na okná a rôznymi inými vecami.

    Kontajnerové domy sa vyrábajú v továrňach, ktoré sa špecializujú na výrobu modulových stavieb tohto typu, za prísne kontrolovaných podmienok
    Kontajnerové domy sa vyrábajú v továrňach, ktoré sa špecializujú na výrobu modulových stavieb tohto typu, za prísne kontrolovaných podmienok
    Z kontajnerov sa môžu stať funkčné obytné/obchodné priestory v meste, chaty na vidieku, priestory na prenájom.

    Ďalšou výhodou kontajnerových domov je možnosť úpravy v súlade s potrebami budúcich užívateľov, ako aj konfiguráciou terénu. Vďaka modulárnej štruktúre môžete kombinovať niekoľko jednotiek a vytvoriť tak priestor, ktorý plne vyhovuje vašim potrebám. Aj na malej ploche môžete zabezpečiť požadovaný komfort bývania.

    Skutočnosť, že kontajnerový dom je modulárny objekt, zaisťuje veľkú flexibilitu v jeho dizajne.

    Keďže ide o mobilné objekty, ktoré sa dajú ľahko presúvať z jedného miesta na druhé, kontajnerový dom je skvelým riešením, ak sa často sťahujete za prácou alebo z iného dôvodu, pretože môže ísť s vami na novú lokalitu.

    Treba spomenúť aj kvalitu a trvanlivosť. Kontajnerové domy sa dnes vyrábajú z pevných surovín, ktoré sú odolné voči extrémnym poveternostným vplyvom, korózii a iným vonkajším vplyvom a určené sú na dlhé roky používania.

    Kontajnery sú väčšinou vyrobené z ocele, ktorá je mimoriadne pevným a odolným materiálom a predstavuje trvalé riešenie pre život a prácu.

    Ďalšou výhodou, ktorá je pre mnohých ľudí rozhodujúcou, keď ide o kúpu kontajnerového domu, je hospodárnosť. Modulárne kontajnerové domy sú mimoriadne ekonomickou voľbou, pretože počiatočné náklady sú výrazne nižšie ako pri klasickej výstavbe a dosahujú sa aj dlhodobé úspory, keďže väčšinou ide o energeticky nenáročné stavby.

    Na kontajnerové domy je možné inštalovať solárne panely, ako aj systémy na zachytávanie dažďovej vody. Z toho vyplývajú ich environmentálne výhody. Vzhľadom na to, že oceľ, z ktorej sú vyrobené, je možné neskôr recyklovať, predstavujú udržateľnú alternatívu ku konvenčnej výstavbe.

    Kontajnerový dom navyše vyžaduje neporovnateľne menšiu údržbu a opravy, čo tiež z dlhodobého hľadiska znižuje náklady.

    Z kontajnerov sa môžu stať funkčné obytné/obchodné priestory v meste, chaty na vidieku, priestory na prenájom
    Z kontajnerov sa môžu stať funkčné obytné/obchodné priestory v meste, chaty na vidieku, priestory na prenájom

    Kontajnerový dom - cena

    Cena kontajnera závisí od jeho veľkosti (dnes na trhu dostať kontajnery rozličnej veľkosti), výberu materiálov, vybavenia (vykurovanie/chladenie, obklady podláh a stien, počet okien a dverí, hrúbka izolácie...), ale aj od toho, či je v cene zahrnutá doprava a montáž.

    Koľko stojí kontajnerový dom? Kontajnerové domy stoja 3 500 EUR a viac. Výroba kontajnerov na mieru je asi o 30% drahšia.

    Ak hľadáte odborníkov na kontajnerové domy, ktorým by ste zverili výrobu alebo jeho obstaranie a montáž, pomoc môžete vyhľadať na našej platforme. Pošlite dopyt vhodným a ohodnoteným odborníkom na kontajnerové domy vo vašom okolí – zadarmo a nezáväzne!

    Kontajnerový dom - nevýhody

    Dá sa povedať, že sú nevýhody kontajnerových domov v porovnaní s ich výhodami zanedbateľné, predsa ich však spomenieme.

    Prvou nevýhodou je obmedzená výška vnútorného priestoru, ktorá môže veľmi ovplyvniť samotný dizajn interiéru. Kontajnerový dom si vyžaduje vhodný podklad pre stabilitu, preto sa treba informovať o detailoch a podklad včas pripraviť.

    Ďalšou nevýhodou, ktorá núti ľudí uvažovať o tom, či sa rozhodnú pre tento spôsob bývania, je, že nemožno dosiahnuť tradičný štýl, aj keď je vnútorný priestor kompletne zariadený v tomto duchu. Kontajnerové domy sú lepšou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú moderný štýl zariaďovania interiéru.

    Potrebuje kontajnerový dom stavebné povolenie?

    Áno aj nie. Je to individuálne v závislosti od typu stavby a pozemku. Vo všeobecnosti odporúčame preveriť si platné predpisy vo vašej obci alebo na príslušnom stavebnom úrade, aby ste získali relevantné informácie a vyhli sa tak možným nepríjemnostiam. 

    V súčasnosti existuje rozdiel medzi kontajnermi, ktoré sa dočasne používajú na nejaké účely, resp. sú určené na premiestnenie a presun z jedného miesta na druhé (najčastejšie ide o dočasné kancelárie, napr. tie, ktoré sa používajú na staveniskách počas prác), skladové priestory a podobne a medzi kontajnermi využívanými na bývanie, pre ktoré je stavebné povolenie vo veľkej väčšine prípadov potrebné. 

    Kontajnerové domy nesmú poškodzovať vzhľad okolia, ani narúšať fungovanie iných, už existujúcich zariadení v bezprostrednej blízkosti.

    Národná rada SK v roku 2022 schválila nový Zákon o výstavbe, ktorý by mal účinnosť nadobudnúť 1. apríla 2024, kedy dôjde k zmene legislatívy vzťahujúcej sa k problematike mobilných, resp. kontajnerových domov.

    Stavebné úrady novým zákonom získajú nielen jasné pravidlá týkajúce sa definovania mobilných a kontajnerových domov, ale aj konkrétne nástroje ako jednotlivé situácie riešiť. 
    Kontajnerový dom aj na malej ploche zabezpečí skvelý komfort bývania
    Kontajnerový dom aj na malej ploche zabezpečí skvelý komfort bývania
    Odborný článok 536
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kontajnerový dom?

    Máme 67 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 67 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom
    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    8.8
    0

    Green Moon Co s.r.o.


    10
    2

    ENERGOWELD s.r.o


    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené