Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Kontajnerový dom

    Článok si prečítalo viac ako 4894+ používateľov
    V posledných rokoch narastá obľuba kontajnerových domov ako cenovo dostupného bývania, ktoré zároveň umožňuje istú dávku nezávislosti, slobody a flexibility bez toho, aby ste sa museli vzdať komfortu klasického bývania, či potešenia z interiérového dizajnu. Ekonomická situácia finančne môže sťažiť kúpu domu alebo bytu, problematickým môže byť aj získanie úveru. Ľudia častejšie menia zamestnanie, čo si často vyžaduje aj zmenu bydliska. Za uvedených  okolností sa obytné kontajnery ukázali ako veľmi zaujímavé riešenie pre väčšinu týchto prekážok pokojného a nezávislého života, ktoré je navyše flexibilné a rýchlo realizovateľné. Kontajnerový dom je zaujímavý typ stavby, ktorý sa teší obľube už aj na Slovensku.
    Odborný článok 4894
    kontajnerovy dom
    Máme 65 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom:

    1. Čo je to kontajnerový dom?

    Obytný kontajner, modulárny, modulový či prefabrikovaný dom je vo svojej základnej podobe oceľový kontajner, ktorý sa vyrába v rôznych rozmeroch

    Vďaka modulárnemu konštrukčnému systému sa dajú prispôsobiť a rozšíriť tak, aby sa získal jeden väčší priestor na bývanie a spanie. V kombinácii so sanitárnym kontajnerom (napr. so sprchou a toaletou) tvoria ucelený obytný priestor a cenovo a časovo nenáročnú alternatívu klasického bývania.

    Interiér aj exteriér kontajnerového domu je možné kompletne prispôsobiť vlastnému vkusu a nainštalovať doň všetko potrebné pre pohodlné bývanie.

    Veľkou výhodou obytných kontajnerov sú okrem rýchlosti ich vyhotovenia aj ekologické možnosti, ktoré ponúkajú. Počet ekologicky zmýšľajúcich ľudí, ktorí si volia bývanie v kontajnerových domoch, sa zvyšuje práve preto, že sa na ne jednoducho môžu namontovať solárne panely a dajú sa umiestniť prakticky kdekoľvek, čo ponúka možnosť zachytávania dažďovej vody. V konečnom dôsledku, ak sa jedného dňa rozhodnete, že už nechcete bývať v kontajnerovom dome, je možné ho recyklovať!

    Spomenutá flexibilita bývania bez ohľadu na to, či sa chcete úplne vzdialiť od „civilizácie“ alebo nie, je určite žiaduca. A početné možnosti prispôsobenia obytných kontajnerov vám umožňujú pohodlne bývať bez obáv z neexistujúcej infraštruktúry alebo nedostupnej elektrickej siete. 

    Hoci ide o kovové kontajnery, mnohí zostanú prekvapení, keď vidia, ako sa dajú prispôsobiť a usporiadať, tak ako klasický dom. S trochou vynaliezavosti a snahy sa z kontajnerového domu môže stať vysoko estetický obytný objekt, ktorý sa dá prispôsobiť zvonku aj zvnútra.

    2. Materiály na vyhotovenie obytných kontajnerov

    Kontajnery sa pôvodne používali na prepravu tovaru v námornej doprave, čo znamenalo, že museli byť veľmi trvácne a odolné voči poveternostným vplyvom. Väčšina z nich bola vyrobená z kovu, z oceľových profilov, so stenami z izolačných panelov.

    V súčasnosti sa na vyhotovenie kontajnerov určených na bývanie používajú aj iné odolné materiály (napr. drevo, akrylové fasády v rôznych farbách, imitácia kameňa alebo plech).

    Samozrejme, dôraz je na pôvodnej funkčnosti kontajnera. V určitých prípadoch, ak je potrebné docieliť, aby kovový kontajner dobre zapadol do okolitého prostredia, môže byť celý  obložený drevom. 

    Podlahy v kontajnerovom dome sa najčastejšie vyhotovujú z laminátu kvôli ľahkej montáži, jeho praktickosti a odolnosti. Okná a dvere sú väčšinou vyrobené z PVC kvôli nepriepustnosti, čo zlepšuje izoláciu budovy.

    Dôležité je kontajnerový dom dobre izolovať. Izolácia pozostáva z obloženia stropu, stien a podlahy vhodnou izoláciou. Ako izolácia môže byť použitá minerálna vlna, polystyrén, kamenná vlna... Vnútorné obloženie kontajnera sa montuje podľa požiadaviek klienta, ktorý si sám môže určiť aj hrúbku izolačnej vrstvy (napr. 50 mm na stenách a strope, 100 mm v podlahe). Je možné nainštalovať aj hrubšiu vrstvu. 

    Okrem zateplenia stropu je možné vyhotovenie strechy z dôvodu lepšej izolácie alebo pre estetický dojem. Strecha môže byť polkruhová alebo klasická sedlová či pultová so sklonom k ​​zadnej stene, aby mohla odtekať voda. Samozrejme, strecha musí byť vodotesná. Podlaha a strecha kontajnera sú dodatočne izolované minerálnou vlnou alebo polystyrénom.

    Výsledkom použitých stavebných technik a materiálov je hospodárna obytná budova, ktorá zníži režijné náklady na minimum.

    Kontajnery sa môžu skladať vedľa seba, za sebou, umožní to vytvorenie väčšieho priestoru pre viac funkcií. Pevnosť použitých materiálov navyše umožňuje bez problémov stohovať kontajnery v niekoľkých vrstvách nad sebou, do výšky dvoch alebo troch podlaží. 

    Okrem štandardného vybavenia (okná, dvere, zateplenie, potrebné inštalácie, sanita, základné zariadenie) možno obytný kontajner premeniť na skutočne luxusné bývanie, keďže väčšina firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou kontajnerových domov, ponúka aj povrchovú úpravu exteriéru (špeciálna farba náteru, dekoračná fólia, drevený obklad a pod.), vyhotovenie prístreškov alebo vonkajšieho schodiska. Pokiaľ ide o interiér kontajnerového domu, ten umožňuje urobiť veľa zmien a vytvoriť úžasné bývanie. 

    3. Umiestnenie kontajnerového domu

    Hoci na montáž kontajnerového domu nie sú potrebné klasické betónové základy, je dobré mať betónovú platformu, na ktorú sa dom umiestni. Kontajnerový dom je možné umiestniť aj priamo na zem, na vhodne pripravený, vyrovnaný podklad. Obytné kontajnery môžu byť umiestnené kdekoľvek a existujú aj spôsoby ako ich posunúť alebo premiestniť. Dôležitým faktorom pri umiestnení kontajnerového domu sú podmienky na stavenisku, prístup na stavenisko pre veľký žeriav s dostatočnou únosnosťou (príjazdová cesta), vďaka ktorému budú kontajnery umiestnené podľa plánov a pripojené k ich upevňovacím bodom. 

    Potrebné je vybaviť stavebné povolenie.

    Odborná rada zo spoločnosti EDSTREX s.r.o.

    1. Keď ide o kontajnerové domy, aký je na Slovensku záujem o takýto spôsob výstavby?

    Záujem o kontajnerové modulárne domy je veľký, či už ide o akýkoľvek typ stavby, pretože naša spoločnosť vyrába presne podľa požiadaviek zákazníka na mieru.

    2. Aké typy kontajnerov ponúka Vaša spoločnosť EDSTREX, s.r.o.?

    Naše modulové stavby slúžia: obchody, kiosky, bufety, terasy, prenosné toalety, služobné kancelárie, reštauračné a obchodné priestory, škôlky, školy, predajné stánky, kontajnery a kontajnerové zostavy, kontajnerové domy a reštaurácie, kontajnerové obchody, bunky, altánky, zastávky, shop-moduly vhodné do areálov čerpacích staníc, unimobunky, obytné bunky, skladové a sanitárne moduly, chatky, apartmánové zostavy a domy, zmenárne a iné obchodné priestory resp. obytné objekty.

    Apartmán, spoločnosť EDSTREX s.r.o.
    Apartmán, spoločnosť EDSTREX s.r.o.
    Modulový dom, spoločnosť EDSTREX s.r.o.
    Modulový dom, spoločnosť EDSTREX s.r.o.

    3. Ako sa pohybujú ceny kontajnerov u nás?

    Cena závisí od presných rozmerov okien, dverí, možných vodoinštalačných a elektroinštalačných prác, fasádneho prevedenia, spôsobu vykurovania a pod. Orientačná cena štandardného modulu v rozmere 6 x 3m  je od 8 500,- Eur.

    Pani Jarmila Vargová, spoločnosť EDSTREX s.r.o.

    4. Výhody kontajnerového domu

    Jednotlivé súčasti kontajnerového domu sa vyrábajú priamo u dodávateľa, čo uľahčuje stavbu domu (napr. nepriaznivé počasie stavbu neovplyvňuje). Stavba takéhoto domu je oveľa rýchlejšia ako klasické stavebné metódy. Dom je mobilný, môže sa presunúť na iné miesto koľkokrát je to potrebné. Tradičná konštrukcia domu takúto možnosť neponúka. Náklady sú predvídateľné, hoci na výslednú cenu môžu vplývať viaceré faktory.

    Odborný článok 4894
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kontajnerový dom?

    Máme 65 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 65 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom
    10
    2

    ENERGOWELD s.r.o


    9.5
    0

    WOOD HOLZ SLOVAKIA s.r.o.


    9.2
    0

    e-House Group s.r.o.


    10
    4

    Drevodomy s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené