Pre oblasť

    Kontajnerový dom

    Článok si prečítalo viac ako 888+ používateľov
    V súčasnej dobe sa čoraz viac ľudí rozhoduje pre bývanie v najrozmanitejších domoch, ktoré najlepšie vyhovujú ich potrebám. Niektorí si stavajú klasické veľké domy z betónu, ocele a skla, iní sa rozhodnú pre bývanie v modulárnom kontajneri. Staré lodné kontajnery, ktoré už neslúžia svojmu účelu, môžu pre niektorých ľudí slúžiť ako súčasť domu alebo dokonca ako celok a kompletný domov. Na trhu dostať aj nové kontajnerové domy, prispôsobené požiadavkám a potrebám zákazníkov. Dom z kontajnerov si môžete postaviť ako sezónne bývanie pre letné chaty a dokonca aj ako plnohodnotnú vykurovanú miestnosť na bývanie v zime.
    Odborný článok 888
    kontajnerovy dom
    Máme 65 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom:

    Na vyhotovenie kontajnerových domov sa pôvodne využívali nákladné lodné kontajnery, ktoré boli vyradené z lodnej dopravy. Ich obstaranie a preprava na miesto, kde mal dom stáť, však zvyšovala náklady. Nevýhodou bolo aj to, že kontajnery už boli opotrebované. K expanzii kontajnerového bývania prišlo, keď sa tieto domy začali realizovať formou modulov z nových oceľových konštrukcií, ktoré imitujú nákladné lodné kontajnery. To zvýšilo ich kvalitu, umožnilo navrhnúť rozličné estetické aj dispozičné riešenia.

    Kontajnerový dom môže pozostávať z jedného samostatne stojaceho kontajnera s minimom funkcií alebo z niekoľkých vzájomne prepojených kontajnerov (modulov), ktoré sa môžu ľubovoľne kombinovať. Vznikne tak celkom pohodlný veľký domov, umožňujúci maximálnu flexibilitu stavby. Kontajnery sú dostupné v rôznych veľkostiach, navzájom sú kompatibilné. Preto sa často pomenúvajú aj modulové alebo modulárne domy. V závislosti od veľkosti modulov sa mení aj ich štandardné vybavenie.

    Dispozíciu izieb, umiestnenie okien a dverí je možné dohodnúť podľa želania klienta.

    Výrobcovia, resp. dodávatelia kontajnerov zákazníkom ponúkajú aj doplnkové vybavenie, ktoré sú ochotní zabezpečiť podľa účelu a požiadaviek objednávateľa, tiež širokú škálu rôznych zariadení, ktoré umožnia individualizáciu každej miestnosti.  

    Ako sme už spomenuli, základným konštrukčným prvkom kontajneru alebo modulu je oceľová konštrukcia, tzv. oceľový skelet. Oceľovú konštrukciu si môžete predstaviť ako kocku alebo kváder zhotovený z oceľových profilov typu U, I a L. Konštrukcia môže byť natretá iba farbou, kvalitnejšie konštrukcie sú najčastejšie pozinkované. Samozrejme, od uvedeného závisí cena kontajnerového domu a jeho životnosť.

    Kontajnerové domy nie sú až také odolné ako klasické murované domy. Životnosť modulárneho domu môže byť niekoľko desiatok rokov. Aká bude dĺžka životnosti, to závisí predovšetkým od konkrétneho domu, jeho parametrov, konštrukčného prevedenia, vonkajšej úpravy konštrukcií... Dôležitá je aj lokalita, umiestnenie objektu do terénu a poveternostné  podmienky (veternosť, intenzita mrazov a zrážok), ktoré preveria odolnosť a trvácnosť takýchto domov. Môžu byť prispôsobené rôznym klimatickým podmienkam (teploty od -70 °C do +60 °C, rýchlosť vetra do 125 km/h). 

    V súčasnosti sa na výstavbu kontajnerových domov používajú 90 % ekologické a recyklovateľné materiály, takže je možné kontajner po rokoch použitia recyklovať. Pri zariaďovaní interiéru môže sa využiť drevo a iné prírodné materiály. Práve vďaka tomu, že ide o kombináciu oceľových konštrukcií a prírodných prvkov v interiéri, sú tieto domy vhodné pre osoby trpiace alergiami a pre ľudí, ktorí potrebujú zdravý a čistý vzduch.

    Výhodou kontajnerových domov je ich mobilita. Môžete ich prepraviť kamkoľvek, rýchlo zmontovať aj rozložiť. 

    Kontajnerové domy sú dobrým riešením bytovej otázky za veľmi výhodnú cenu s relatívne krátkymi dodacími lehotami.

    Kontajnery tohto typu môžu byť použité aj na letné kuchynky, záhradné prístrešky, kancelárie, šatne, reštaurácie a podobne
    Kontajnery tohto typu môžu byť použité aj na letné kuchynky, záhradné prístrešky, kancelárie, šatne, reštaurácie a podobne

    Ako sa realizuje výstavba kontajnerových domov?

    Keď sa rozhodnete pre kontajnerové bývanie, je potrebné nájsť vhodný pozemok. Musí byť predovšetkým prístupný pre nákladné auto, ktoré kontajner na pozemok privezie a žeriav, ktorý ho vyloží. Pred samotnou realizáciou treba mať vypracovaný projekt v súlade s vašimi potrebami, podľa vašich predstáv. Podľa projektu sa v dielni začne s realizáciou oceľového skeletu z oceľových profilov, ktorý môže byť v tvare kocky alebo kvádra. Skelet sa ošetrí ochranným náterom alebo sa pozinkuje. Potom sa jednotlivé moduly oplášťujú z vnútornej aj vonkajšej strany. Inštalujú sa rozvody elektriny, plynu, vody a ďalšie komponenty. Vykoná sa montáž okien a dverí. Podobne ako pri murovaných alebo montovaných domoch aj kontajnerový dom môže byť vyrobený na kľúč, alebo podľa dohody s jeho realizátorom. 

    Na pozemku treba pripraviť betónové základy. Na tvári miesta sa na predpripravené základy žeriavom ukladajú jednotlivé moduly do plánovaného celku. Moduly sa môžu ukladať vedľa seba, alebo na seba, ak chceme vytvoriť viacpodlažný dom. Uchytávajú sa špeciálnymi úchytmi.

    Ak je kontajnerový dom dobre navrhnutý, bývanie v ňom bude na rovnakej úrovni ako v bežnom rodinnom dome. Môže byť rovnako komfortný, ponúkať požadovanú kvalitu a splniť všetky estetické, praktické a kvalitatívne nároky svojich majiteľov.

    Odborný článok 888
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kontajnerový dom?

    Máme 65 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 65 realizátorov v oblasti Kontajnerový dom
    10
    2

    ENERGOWELD s.r.o


    10
    3

    Milan Magula - MIMA


    10
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    9.2
    0

    FLEXIDOM


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené