Pre oblasť
    Jedným z kľúčových faktorov na dosiahnutie energetickej účinnosti v obytných alebo nebytových  priestoroch, resp. na zníženie mesačných účtov za vykurovanie a chladenie, je izolácia. Dôležitá je predovšetkým izolácia podkrovia a preto sa v tomto texte zaoberáme správnym výberom materiálov.
    Odborný článok 133
    izolacia podkrovia
    Máme 907 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia:

    Je všeobecne známe, že izolácia, ak má vhodnú hrúbku a je správne nainštalovaná, znižuje tepelné straty v zime a zabraňuje prehrievaniu priestoru v lete. V dôsledku toho sa počas chladnejšej časti roka spotrebuje menej energie na vykurovanie a počas slnečných dní sa klimatizácia zapína menej často. Okrem toho samotný obytný alebo nebytový objekt bude mať dlhšiu životnosť a lepšie znesie teplotné výkyvy.

    Cez strechu uniká veľké množstvo energie. Vedeli ste, že až 30 % tepla z interiéru môže uniknúť v dôsledku chýbajúcej, nedostatočnej alebo poškodenej izolácie alebo nesprávnej montáže? To znamená, že takmer jedna tretina energie spotrebovanej na vykurovanie/chladenie priestoru uniká cez nezateplené podkrovie. Optimálne zateplené podkrovie ponúka obrovský potenciál úspory energií, ale aj príjemného pobytu v ňom. Nezabudnite – energetická efektívnosť nie je len cieľom, ale aj povinnosťou.

    Správne zateplené podkrovie zvyšuje úspory energie v bytových a nebytových priestoroch bez ohľadu na ročné obdobie.

    Existuje päť základných dôvodov, prečo je zateplenie podkrovia nevyhnutné: zabránenie prestupu tepla, úspora na mesačných účtoch, zvýšenie energetickej účinnosti, zvýšenie komfortu bývania a zníženie emisií škodlivých plynov.

    Prestavba podkrovia na obytný priestor je skvelý spôsob, ako získať ďalší plnohodnotný obytný priestor, ktorý je väčšinou potrebný v dôsledku rozrastania sa rodiny, práce z domu (zmena podkrovia na domácu pracovňu) alebo získania hosťovskej izby/hosťovských izieb.

    Prestavba podkrovia na obytný priestor je skvelý spôsob, ako získať ďalší plnohodnotný obytný priestor 
    Prestavba podkrovia na obytný priestor je skvelý spôsob, ako získať ďalší plnohodnotný obytný priestor 

    Podkrovie zvyčajne slúži na odkladanie starých, málo používaných vecí, resp. ako praktická komora.

    Ak sú vaše mesačné účty za energiu vysoké a stále sa vám zdá, že počas zimných mesiacov nie je vo vnútri dostatočne teplo, zatiaľ čo v lete je pekelné teplo, je jasné, že zateplenie podkrovia je nevyhnutné. Hoci si však väčšina ľudí uvedomuje výhody inštalácie izolácie, veľké množstvo obytných budov na Slovensku stále nemá dostatočnú izoláciu. Chýba predovšetkým izolácia podkrovia, ktoré sa väčšinou používa len na skladovanie vecí. Preto sa dostávame k nasledujúcej otázke:

    Je potrebná izolácia podkrovia, ktoré sa nevyužíva ako obytný priestor?

    Odpoveď je jednoznačná – absolútne áno! Podkrovie by malo byť zateplené bez ohľadu na to, či je využívané ako obytný priestor alebo nie.

    Aj keď je v posledných rokoch badateľný trend upravovať podkrovia na priestory na bývanie a prácu, vo veľkom počte budov sú povaly, ktoré sa buď nevyužívajú, alebo sú využívané ako priestor na uschovávanie rôznych vecí, kde nie je plánované dlhšie zdržiavanie ľudí.

    Bez ohľadu na to, na aký účel sa podkrovie používa, musí byť izolované. Prvým a základným dôvodom nezatepleného podkrovia sú tepelné straty objektu.

    Ak sa nevyužíva ako obytný priestor, dôvody sú dva: podkrovie sa nevyužíva, pretože je neprístupné a nízke, alebo ide o povalu, ktorá slúži výlučne na uschovávanie vecí, z čoho vyplýva len krátkotrvajúci a občasný prístup. Tu sa vlastne stráca energia cez poslednú medzipodlažnú dosku. Práve preto treba klásť dôraz na ňu (zateplí sa iba medzipodlažná konštrukcia smerom k vykurovanému priestoru), pričom spodné miestnosti (ktoré slúžia na obytné účely) sú chránené pred tepelnými stratami.

    Podkrovie by malo byť zateplené bez ohľadu na to, či je využívané ako obytný priestor alebo nie
    Podkrovie by malo byť zateplené bez ohľadu na to, či je využívané ako obytný priestor alebo nie

    Existuje rozdiel v zateplení povaly, ktorá sa vôbec nepoužíva, a povaly, ktorá sa využíva ako miesto na uschovávanie rôznych vecí. V druhom prípade je izolácia zložitejšia, pretože po podlahe sa občas alebo často chodí. Na tento účel sa odporúča minerálna vlna a na trhu nájdete špeciálne izolačné dosky z kamennej vlny pre podlahové konštrukcie a nevykurované pochôdzne povaly.

    Zateplenie nevyužívanej povaly sa robí zateplením priestoru nad a pod doskou, ktorý sa využíva na obytné účely. Keď sa podkrovie využíva na bývanie a prácu, robí sa zateplenie strešnej konštrukcie.

    To, či bude strecha zateplená zvnútra alebo zvonka, bude závisieť od stavu podkrovia a samotnej strešnej krytiny, ako aj od povrchu úžitkového priestoru vo vnútri podkrovia. Dá sa však povedať, že izolácia sa montuje z vonkajšej strany pri sanácii už obývaných podkroví alebo obnove strešnej krytiny. Ak tomu tak nie je, je vždy lepšie izoláciu inštalovať zvnútra, resp. medzi a pod strešné nosníky.

    Izolácia podkrovia - polystyrén alebo minerálna vlna?

    Na trhu možno nájsť rôzne tepelnoizolačné materiály a vzniká otázka – ktorý si vybrať?

    Účinnosť izolácie bude závisieť od výberu samotného izolačného materiálu, hrúbky jeho vrstvy a správnej montáže do konštrukcie.

    Materiál použitý na zateplenie podkrovia musí spĺňať určité kritériá: musí mať optimálne tepelné vlastnosti, resp. čo najmenej viesť teplo, aby v zime bolo teplo a v lete príjemne; aby priestor „dýchal“, aby materiál bol nehorľavý (požiarna odolnosť), aby mal vyhovujúci pomer ceny a kvality, aby bol odolný a nemenil sa časom.

    Podľa pôvodu suroviny sa izolačné materiály delia na minerálne – kamenná a sklenená vlna a organické – polyméry a prírodné materiály.

    U nás sa vo väčšine prípadov zatepľujú budovy polystyrénom z dvoch základných dôvodov – nižšia cena a jednoduchšia a rýchlejšia montáž. Vynára sa však nová otázka – čo je lepšie, keď ide o izoláciu podkrovia, polystyrén alebo minerálna vlna? Najprv si povieme viac o samotných materiáloch a porovnáme ich.

    Sklenená a kamenná vlna

    Sklenená vlna sa vyrába z rozbitého, recyklovaného skla, kremenného piesku a spojív. Kamenná vlna, ako už názov napovedá, sa vyrába z hornín erupčného a sedimentárneho pôvodu. Sklenená a kamenná vlna sa považujú za skvelé izolanty kvôli množstvu výhod, ktoré ich charakterizujú. Sú trvalé, s vekom sa nemenia. Počas zimného obdobia sú vhodné pre nízky súčiniteľ tepelnej vodivosti, a sú vhodné aj na letné obdobie - svojou vláknitou štruktúrou a schopnosťou akumulácie tepla zabraňujú prehrievaniu podkrovia počas horúcich dní. Sú tiež tepelne stabilné, pretože ich bod topenia je nad 700 °C.

    Sklenená vlna
    Sklenená vlna
    Kamenná vlna
    Kamenná vlna
    Vďaka svojej vláknitej štruktúre dobre pohlcujú zvuk, minerálna vlna poskytuje pevnú zvukovú izoláciu, teda zabezpečuje žiaducu akustiku. Ďalšia výhoda - sú nehorľavé.

    Polystyrén

    Polystyrén alebo presnejšie expandovaný polystyrén je izolačný materiál získaný procesom expandovania polystyrénu. Vďaka nízkej cene, jednoduchej a rýchlej montáži a dlhej životnosti je častou voľbou domácich vykonávateľov prác.  

    Polystyrén je tiež výborný tepelný izolant vďaka svojej bunkovej štruktúre. Pozostáva iba z 2 % polystyrénu a 98 % vzduchu uzavretého v drobných bunkách hmoty, čo umožňuje polystyrénu zachovať si túto vlastnosť po dlhú dobu.

    Polystyrén je ľahký materiál, s nízkou objemovou hmotnosťou – 15 až 30 kg/m3. Vyznačuje sa relatívne dobrými mechanickými vlastnosťami, nízkou nasiakavosťou, ako aj veľmi nízkou priepustnosťou vodných pár.

    Polystyrén
    Polystyrén

    Izolácia podkrovia: polystyrén alebo minerálna vlna?

    Pre optimálne zateplenie podkrovia sa stále uprednostňuje kamenná vlna. Hoci sa oba materiály považujú za vynikajúce tepelné izolátory, kamenná vlna ponúka ďalšie výhody.

    Kamenná vlna má v porovnaní s polystyrénom lepšiu paropriepustnosť, priestor tak môže „dýchať“ a uvoľňuje sa prebytočná vlhkosť, t. j. umožňuje únik pary z vnútorných priestorov, čím zabraňuje kondenzácii. Napríklad polystyrén poskytuje 30- až 40-krát väčšiu odolnosť voči prechodu vodnej pary ako kamenná vlna. Ďalšou výhodou je správanie sa pri požiari – minerálne vlny, ktoré dostať na trhu, zvyčajne majú triedu nehorľavosti A1. Kamenná vlna sa získava z prírodného kameňa, takže sa začína topiť až pri teplotách nad 1000 °C a polystyrén mení svoje vlastnosti už pri 80 °C.

    Polystyrén je častou voľbou domácich zhotoviteľov vďaka nízkej cene, jednoduchej a rýchlej inštalácii a odolnosti
    Polystyrén je častou voľbou domácich zhotoviteľov vďaka nízkej cene, jednoduchej a rýchlej inštalácii a odolnosti

    Kamenná vlna je vďaka svojej štruktúre lepším zvukovým izolantom – pohlcuje zvuk. Táto výhoda sa prejaví najmä pri zatepľovaní podkrovia – bude menej vonkajšieho hluku, čo je dôležité najmä vtedy, ak je obytný/nebytový priestor blízko rušných ciest. Ďalšia výhoda, ktorá vystupuje do popredia najmä pri zatepľovaní striech a zakrivených plôch – kamenná vlna je flexibilnejšia pri inštalácii. Minerálna vlna sa totiž prispôsobí priestoru a ľahko vyplní dutiny, čo je dôležité najmä pri inštalácii izolácie medzi krokvy, kde sú bežné nerovnomerné rozpätia. Polystyrén patrí k tuhým materiálom – neprispôsobí sa dostupnému priestoru ako kamenná vlna, takže môže zanechať množstvo dutín a medzier.

    A v neposlednom rade kamenná vlna nestráca časom svoje charakteristiky (fyzikálne alebo izolačné vlastnosti) a nemení sa. Hoci je polystyrén odolný materiál, kamenná vlna nepochybne zabezpečí dlhodobú životnosť.

    Na zateplenie podkrovia možno použiť aj organické materiály, akými sú vlna a celulóza, ktoré sa do strechy vháňajú špeciálnymi prístrojmi.

    Záver: Hoci je polystyrén najbežnejším tepelnoizolačným materiálom u nás, lepšou voľbou je kamenná vlna, pretože spĺňa požadované kritériá na zateplenie podkrovia. Kamenná vlna je drahšia, ale má lepšie vlastnosti – vyznačuje sa dobrým pomerom ceny a kvality.

    Pre optimálne zateplenie podkrovia sa stále uprednostňuje kamenná vlna
    Pre optimálne zateplenie podkrovia sa stále uprednostňuje kamenná vlna

    Aká je potrebná hrúbka izolácie podkrovia?

    Odporúča sa, aby hrúbka celej vrstvy strešnej izolácie bola 30 cm, a najmenej 25 cm. Hrúbka izolácie bude závisieť aj od energetickej triedy samotnej budovy – nízkoenergetický alebo pasívny dom bude určite potrebovať hrubšiu vrstvu tepelnej izolácie.

    Keďže tepelná izolácia sa najčastejšie umiestňuje medzi trámy, ktoré majú spravidla hrúbku 16 a 18 cm, bolo by dobré, keby vrstva izolácie umiestnená medzi trámami mala rovnakú hrúbku. Pri montáži tepelnej izolácie medzi trámy ju treba správne osadiť, aby nevznikali tepelné mosty.

    Bez ohľadu na to, pre ktorý izolačný materiál sa rozhodnete, správna izolácia podkrovia znamená, že všetky práce musia byť vykonávané podľa pravidiel profesie. Len tak bude možné ušetriť energiu a zabezpečiť maximálny komfort bývania.

    Ak hľadáte profesionálnych zhotoviteľov, ktorým by ste zverili zateplenie povaly, resp. podkrovia, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás budú kontaktovať zhotovitelia s vhodnou ponukou.

    Správna izolácia podkrovia znamená, že všetky práce musia byť vykonávané podľa pravidiel profesie
    Správna izolácia podkrovia znamená, že všetky práce musia byť vykonávané podľa pravidiel profesie

    Izolácia podkrovia: cena

    Koľko bude stáť izolácia podkrovia? Cena závisí od mnohých faktorov: predovšetkým od druhu a hrúbky izolačného materiálu, prístupnosti samotného podkrovia (nie je jedno, či ide o dom alebo byt na ôsmom poschodí bez výťahu), spôsobu montáže (lepenie, fúkanie alebo vstrekovanie), náročnosti prác (nie je rovnaké zatepľovanie jednoduchého podkrovia a zložitej strechy s početnými rovinami alebo vikiermi), a od samotného zhotoviteľa. Cena tepelnej izolácie zo sklenenej alebo kamennej vlny s hrúbkou 30 cm, spolu s parozábranou a prácou, je 16 až 20 EUR/m2.

    Odborný článok 133
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia?

    Máme 907 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 907 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia
    9.8
    0

    T.I.S. Plus s.r.o.


    10
    5

    HM projekt s. r. o.


    8.7
    0

    One Building Co., s.r.o. ,


    8.8
    0

    Torki s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené