Pre oblasť

    Tepelná izolácia podkrovia z vonkajšej a vnútornej strany

    Článok si prečítalo viac ako 1058+ používateľov
    Problémom starších budov je, že ich povaly či podkrovia väčšinou nie sú zateplené alebo sú zateplené nesprávne, takže budovy strácajú veľa energie. Bez ohľadu na to, či je tento priestor pochôdzny alebo nie, musí byť správne zateplený. Dá sa zatepliť z vonkajšej alebo vnútornej strany a oba spôsoby montáže izolácie majú svoje výhody aj nevýhody.
    Odborný článok 1058
    tepelna izolacia podkrovia.JPG
    Máme 881 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia:

    1. Izolácia podkrovia

    V prípade, že je podkrovie čiastočne pochôdzne, ale aj nepochôdzne, odporúča sa zatepliť stropnú dosku dostatočnou hrúbkou izolácie. Môžete použiť kamennú alebo sklenenú vatu s hrúbkou od 20 do 30 cm, alebo aj plsť zo sklenenej vlny. Súčiniteľ tepelnej vodivosti by mal byť 0,032 až 0,038 W/mK. Bez ohľadu na to, pre ktorý typ tepelnej izolácie sa rozhodnete, vždy by sa mala klásť v dvoch vrstvách, pričom vrchnú vrstvu treba posunúť doľava alebo doprava o polovicu dĺžky dosky, aby sa okraje dosiek neprekrývali.

    2. Druhy izolácie a spôsob montáže

    Ak ide o čiastočne pochôdzne podkrovie, voľte kompaktnejšie dosky z kamennej alebo sklenej vlny, vlastne dosky s väčšou hustotou. Alebo aspoň vrchná vrstva dosiek by mala byť kompaktnejšia. Napríklad na nepochôdzne časti sú vhodné dosky s mernou hmotnosťou 50 až 80 kg/m3, na pochôdzne časti treba použiť kompaktnejšie dosky z kamennej vlny (80 až 120 kg/m3). V prípade použitia kompaktnejších dosiek, OSB alebo drevotrieskové dosky môžu byť umiestnené priamo na dosky z kamennej alebo sklenej vlny ne, pokiaľ ide o pochôdznu časť. Ak sa v tom istom prípade rozhodnete pre menej kompaktnú izoláciu, treba pod pochôdzne dosky namontovať spodnú konštrukciu z lát.

    Zateplenie podkrovia z vonkajšej strany si nevyžaduje odstránenie dokončovacích vrstiev stropu vnútorných priestorov, takže počas rekonštrukcie môžete nerušene zostať v objekte
    Zateplenie podkrovia z vonkajšej strany si nevyžaduje odstránenie dokončovacích vrstiev stropu vnútorných priestorov, takže počas rekonštrukcie môžete nerušene zostať v objekte

    3. Vrstvy strechy

    Aby sme lepšie pochopili, kde sa tepelná izolácia inštaluje, uvádzame príklad skladby  odvetrávanej šikmej strechy. Vrstvy strechy zvnútra smerom von sú položené v takomto poradí:

    • stropná krytina (drevené alebo sadrokartónové dosky),
    • inštalačný kanál,
    • parozábrana alebo membrána, ktorá umožňuje prechod vodnej pary zvnútra von,
    • tepelná izolácia, ktorá môže byť umiestnená pod, medzi a nad krokvami,
    • paropriepustná sekundárna fólia,
    • laty, na ktoré sa kladie strešná krytina, medzi nimi je odvetrávacia vrstva na odvetranie konštrukcie.

    4. Zateplenie podkrovia z vonkajšej strany

    Zateplenie podkrovného alebo povalového priestoru z vonkajšej strany sa robí tepelnoizolačným materiálom špeciálne určeným na tieto účely. Ide o veľmi dobrú a účinnú tepelnú, zvukovú a protipožiarnu izoláciu strechy, ktorá mierne zväčšuje úžitkovú plochu podkrovného priestoru a spĺňa prísne požiadavky predpisov o energetickej hospodárnosti budov. Okrem uvedeného je hlavnou výhodou tohto spôsobu zateplenia podkrovia alebo povaly skutočnosť, že tento spôsob prevedenia si nevyžaduje odstránenie finálnych stropných dosiek na vnútornej strane podkrovia. Ak ide o obytné podkrovie, môžete v ňom zostať počas opravy strechy.

    Ďalšou výhodou takéhoto zatepľovacieho systému je, že umožňuje zväčšiť hrúbku existujúcej vrstvy tepelnej izolácie, čo prispieva k lepšej energetickej hospodárnosti budovy a nižším nákladom na vykurovanie, bez toho, aby vplýval na svetlú výšku vnútorného priestoru.
    Na tepelnú izoláciu je potrebné pripevniť aj paropriepustnú fóliu
    Na tepelnú izoláciu je potrebné pripevniť aj paropriepustnú fóliu

    5. Zateplenie podkrovných priestorov z vonkajšej strany – realizácia

    5.1. Odstránenie strešnej krytiny

    Aby sme mohli namontovať tepelnú izoláciu z vonkajšej strany, musíme najskôr odstrániť strešnú krytinu a ďalšie vrstvy strechy nachádzajúce sa tesne pod ňou. Zateplenie podkrovia alebo povaly z vonkajšej strany je preto najlepšie vykonať  vtedy, keď strecha potrebuje komplexnú obnovu alebo výmenu strešných škridiel.

    5.2. Montáž izolačných dosiek

    Izolačné dosky sa montujú na krokvy, aby sa zabránilo vzniku tepelných mostov a bola zabezpečená dokonalá tepelná a protipožiarna ochrana. Dosky sú paropriepustné a ponúkajú najlepšiu možnú fyzikálnu skladbu stavebnej konštrukcie, keďže zároveň zabraňujú vlhnutiu konštrukcie strešných prvkov.

    5.3. Montáž sekundárnej strešnej krytiny

    Po doskách nasleduje montáž sekundárnej vrstvy, paropriepustnej fólie, ktorá sa umiestňuje na dosky. Fólia musí mať vysokú pevnosť, paropriepustnosť a vodotesnosť.

    5.4. Montáž (novej) strešnej krytiny

    Keď sú tieto práce hotové, nasleduje finálna montáž strešnej krytiny. Ak ide len o renováciu alebo montáž tepelnej izolácie, na strechu sa vracajú staré škridly. Pri kompletnej rekonštrukcii strechy montuje sa aj nová strešná krytina.

    Tepelná izolácia inštalovaná z vnútornej strany strešnej konštrukcie
    Tepelná izolácia inštalovaná z vnútornej strany strešnej konštrukcie

    6. Zateplenie podkrovných priestorov z vnútornej strany

    6.1. Izolácia zvnútra je často menej výhodná

    Aj keď sa najviac odporúča zatepliť podkrovné priestory z vonkajšej strany, v určitých prípadoch sa dá tepelná izolácia inštalovať aj z vnútornej strany. V tomto prípade je dôležitý nielen materiál a typ tepelnej izolácie, ale aj správne poradie vrstiev. Je dôležité inštalovať vrstvy čo najtesnejšie. Poradie ukladania vrstiev je rovnaké ako pri pokládke tepelnej izolácie z vonkajšej strany.

    6.2. Výhody a nevýhody zateplenia podkrovných priestorov z vnútornej strany

    Zateplenie podkrovia alebo povaly zvnútra je menej výhodné, ak ide o obytné podkrovie, kde nechceme znižovať svetlú výšku stropu. Ak je problémom výška stropu, treba sa rozhodnúť pre materiál, ktorý napriek tomu, že je tenší, poskytuje účinnú tepelnú ochranu. Ak to výška stropu dovoľuje, je možné osadiť hrubšiu vrstvu kamennej alebo sklenej vlny a tým ľahšie splniť podmienky požadované predpismi o energetickej efektívnosti a zabrániť vzniku tepelných mostov. Zateplenie podkrovia z vnútornej strany môže byť problém, ak ide o obytné podkrovie, pretože sa v ňom počas realizácie týchto prác nemôže bývať.

    Bez ohľadu na to, aký typ tepelnej izolácie sa zvolí, musí byť chránený parozábranou a všetky spoje musia byť utesnené špeciálnou lepiacou páskou.

    Na druhej strane výhodou zateplenia podkrovného priestoru z vnútornej strany môže byť, že nemusíte odstraňovať krytinu zo strechy. Ak má strešná krytina len pár rokov a dokonale slúži svojmu účelu, netreba do nej zasahovať, pretože akýkoľvek zásah môže znamenať riziko poškodenia jednotlivých škridiel alebo spodných vrstiev strechy nad izoláciou.

    7. Ochrana pred vetrom a parou je nevyhnutná v oboch prípadoch

    Bez ohľadu na spôsob montáže tepelnej izolácie je potrebné na tepelnú izoláciu a pred vrátením strešnej krytiny položiť vetruodolnú (vetruvzdornú hydroizolačnú) membránu a paropriepustnú fóliu. Je to potrebné najmä v prípade, ak ide o otvorené podkrovie alebo podkrovie so zvýšeným prietokom vzduchu. Ako zábranu môžete použiť aj paropriepustné drevené dosky, ale len v prípade použitia tvrdšej izolácie a drevenej strechy.

    Odborný článok 1058
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia?

    Máme 881 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 881 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia
    8.8
    0

    GLOBALSTAV Holding s. r. o


    10
    0

    J.M.V.drevo art s. r. o.


    8.7
    0

    Peter Horvath - StaVmat


    8.7
    0

    Peter Gašparík - ProfiPloty


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené