Pre oblasť

    Izolácia podkrovia, zateplenie podkrovia - ako to urobiť?

    Článok si prečítalo viac ako 957+ používateľov
    Vo všeobecnosti musí byť strecha veľmi dobre izolovaná, v opačnom prípade sa spotrebuje obrovské množstvo energie na vykurovanie v zimných mesiacoch a v lete zase dochádza k prehriatiu. Izolácia podkrovia je kľúčová zvlášť vtedy, ak ho chceme využiť na bývanie. Bežné je zateplenie podkrovia medzi krokvami, na ktoré sa používa minerálna vlna. Izoláciu podkrovia je možné vykonať aj pomocou modernejších techník fúkania alebo vstrekovania. Správna montáž izolácie zabezpečí príjemnú klímu v podkroví najmä v letných horúčavách, preto je dôležitý aj výber kvalitného zhotoviteľa.
    Odborný článok 957
    zateplenie podkrovia
    Máme 907 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia:

    1. Klasická izolácia medzi krokvami - minerálna vlna

    Vo väčšine prípadov, keď hovoríme o podkroví, máme na mysli klasickú šikmú strechu s drevenou strešnou konštrukciou. Zateplenie sa zvyčajne vykonáva tvrdou alebo mäkkou minerálnou vlnou. Skôr než zhotoviteľ začne so zatepľovaním strechy, musí najprv skontrolovať, či je strecha správne pripravená. To znamená, že pod strešnú krytinu treba urobiť vzduchovú medzeru, pod ktorú možno umiestniť paropriepustnú fóliu. Odborníci to nazývajú sekundárne zastrešenie. Musí byť vzduchotesné a nesmie sa cítiť žiadny prievan. Odporúčaná, ekonomická a úplne postačujúca hrúbka izolácie pre strechu je 30 cm.

    Izolácia podkrovia
    Izolácia podkrovia vyplnením priestoru medzi krokvami  

    1. Najjednoduchšiu inštaláciu umožňuje mäkká izolácia v rolkách. Pre správnu montáž sa nareže na pásy, ktorých šírka zodpovedá vzdialenosti medzi krokvami. Hrúbku izolácie treba prispôsobiť hrúbke krokiev. Ak sú krokvy v  podkroví hrubé 14 cm, mäkká minerálna izolácia by mala byť hrubá 15 cm. Väčšia hrúbka uľahčí montáž. Nesmieme však použiť izoláciu o viac ako 5 cm hrubšiu ako je hrúbka krokiev, pretože stlačením izolácie sa znižuje jej izolačná schopnosť.

    2. Po inštalácii prvej vrstvy izolácie sa na krokvy osadia kovové nosníky, C profily, alebo drevená podkonštrukcia, ktorá zodpovedá požadovanej hrúbke druhej vrstvy izolácie. Ak je hrúbka krokiev 20 cm, C profily by mali byť s hrúbkou 10 cm. Medzi profily sa umiestňuje minerálna vlna s hrúbkou 12 cm.

    3. Posledným, ale rovnako dôležitým krokom izolácie je inštalácia parotesnej membrány (parozábrany). Najvhodnejšia je strieborná obojstranná lepiaca páska. Zhotoviteľ vykonávajúci zateplenie podkrovia by mal parozábranu prilepiť na C profily alebo drevenú podkonštrukciu tak, aby bola úplne nepriepustná, najmä v miestach s prestupovými konštrukciami (strešné okná, vikiere, komíny a pod.).

    4. Finálnou vrstvou zateplenej strechy sú zvyčajne sadrokartónové dosky, ktoré môže zhotoviteľ položiť v jednej vrstve alebo v dvoch vrstvách.

    2. Fúkaná celulózová izolácia 

    Spolu so zvyšovaním ekologického povedomia a pokrokom v stavebných technológiách na trhu sa čoraz častejšie stretávame aj s fúkanou celulózovou izoláciou. Celulózová izolácia je vyrobená z odpadového novinového papiera. Jej veľkou výhodou je, že je ohňovzdorná vďaka bóraxu. Postup inštalácie je značne odlišný od klasického a vyžaduje si väčšiu prípravu. Ak sa rozhodnete pre fúkanú izoláciu, musí zhotoviteľ najskôr skontrolovať, či je sekundárna strecha vzduchotesná. To isté platí pre všetky ostatné spojenia medzi podlahou a strechou a miesta s prestupovými konštrukciami. Položením fólie, ktorá zároveň slúži ako parozábrana, vznikne vzduchotesná vrstva, po ktorej sa následne aplikuje fúkaná celulózová izolácia.

    Fúkaná celulózová izolácia
    Fúkaná celulózová izolácia dobre izoluje podlahu podkrovia

    3. Izolačná vlna na podkroví

    Izolácia z vlny sa vyhotovuje podobne ako izolácia z celulózy. Výhodou fúkania izolačnej vlny je izolácia bez spojov, nakoľko sa materiál nemusí rezať a vďaka malému objemu sa ľahko prepravuje. Keďže táto technika je celkom nová, málo zhotoviteľov ju praktizuje. Ak hľadáte zhotoviteľa, ktorý vie ako vyhotoviť izoláciu z vlny, kontaktujte daibau.sk.

    4. Izolačná pena a striekaná izolácia 

    Nové techniky a technológie, ako aj výroba rôznych kompozitných zmesí podnietili vývoj striekanej izolácie. Striekanie umožňuje aplikovať izoláciu bez ohľadu na tvar strechy alebo vzduchotesnosť podkrovia. Izolačná pena je ideálna aj pri rekonštrukciách, pretože umožňuje opravu nesprávne nainštalovanej alebo doplnenie opotrebovanej izolácie podkrovia. Proces vstrekovania si nevyžaduje veľké zmeny alebo zásahy na budove. Zhotoviteľ vstrekuje vrstvu izolačnej peny priamo na podklad vysokotlakovým čerpadlom, s priemerom dýzy 10 cm. Zmes sa sama homogenizuje. V tomto prípade sa používa celulóza s vodnou parou alebo kompozit iného typu.

    Izolačná pena
    Izolačná pena vyplní všetky dutiny
    Odborný článok 957
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia?

    Máme 907 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 907 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia
    10
    23

    Švárny Mário


    10
    1

    COMPLET - STAV s.r.o.


    8.7
    0

    Lukáš Salay


    9.4
    0

    K200 s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené