Pre oblasť

    Tepelná izolácia strechy alebo izolácia strechy zvnútra

    Článok si prečítalo viac ako 677+ používateľov
    Kvalitná izolácia strechy je veľmi dôležitá, lebo v prípadoch, keď nie je urobená vôbec alebo nie je urobená správne, sa v zimných mesiacoch spotrebuje na vykurovanie oveľa viac energie, ako je potrebné. Rovnako tak v lete, keď sa podkrovie nadmerne zohrieva, príliš veľa sa minie na chladenie.
    Odborný článok 677
    tepelna izolacia strechy
    Máme 880 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia:

    1. Strešná konštrukcia, krokvy a nosníky

    Hlavnou izoláciou strechy je tepelnoizolačná vrstva. Okrem toho strecha je dodatočne izolovaná vzduchovou medzerou. Tepelnoizolačná vrstva je vždy umiestnená medzi krokvami a strešnými nosníkmi a najčastejšie pod nimi. Izolácia môže byť umiestnená aj nad krokvami, podľa toho, akú energeticky efektívnu budovu chceme mať.

    Strecha je pred poveternostnými vplyvmi chránená strešnou krytinou, ktorá má vlastnú podkonštrukciu a pod ňou je vzduchová medzera. Zvyšok strechy je chránený sekundárnou krytinou, ktorá je paropriepustná a zabezpečuje odvod vlhkosti zo stavby.

    Pod sekundárnou krytinou je rad krokiev, medzi ktorými je umiestnená tepelná izolácia. Pod krokvami zvyčajne býva kontralatovanie, medzi ktorým je vrstva izolácie. Na spodnej strane je, okrem izolácie, položená parozábrana alebo membrána a pod ňou je vnútorná dokončovacia vrstva.

    2. Zateplenie strechy nad krokvami alebo zateplenie strechy medzi krokvami?

    Tepelná izolácia je takmer vždy umiestnená medzi krokvami. Vrstva izolácie je hrubá ako výška krokiev. Výška krokiev je zvyčajne 16 až 18 cm. Ak ide o montáž tepelnej izolácie medzi krokvy, treba ju vykonať tak, aby nevznikli tepelné mosty. Osobitnú pozornosť treba venovať spojom medzi vrstvou tepelnej izolácie a stenami, strešnými oknami, komínmi a pod.

    Sklená vlna medzi krokvami
    Sklená vlna medzi krokvami

    Aby bola strecha dobre izolovaná, je potrebné položiť ďalšiu vrstvu izolácie, pod krokvy alebo nad ne. Spravidla sa táto vrstva izolácie kladie medzi kontra-laty pod krokvami. Hrúbka celej vrstvy strešnej izolácie by mala byť minimálne 25 cm, odporúča sa do 30 cm. Hrúbka vrstvy medzi kontralatami je od 7 do 14 cm v závislosti od hrúbky finálnej vrstvy tepelnej izolácie strechy. Dodatočná izolácia môže byť inštalovaná aj nad krokvami. Pri tejto metóde sa tepelná izolácia inštaluje nad krokvami, presnejšie nad debnenie, ktoré pokrýva krokvy.

    3. Izolácia strechy nad krokvami

    Tepelná izolácia strechy nad krokvami je u nás menej rozšírený spôsob zateplenia strechy, aj keď má mnohé výhody. Dá sa však urobiť len súbežne s kompletnou výmenou strešnej krytiny. Používa sa najmä v budovách, v ktorých nie je priestor na zateplenie medzi alebo pod krokvami, alebo je potrebné zachovať existujúcu výšku a viditeľnú strešnú konštrukciu. Izolácia sa kladie na vonkajšiu stranu strechy, na krokvy, aby sa vytvorila tepelná bariéra medzi strechou a vonkajším prostredím.

    3.1. Izolácia strechy nad krokvami – výhody

    • Zachovanie pôvodného vzhľadu strechy zvnútra.
    • Žiadna strata vnútornej výšky priestoru - keďže izolácia je umiestnená na vonkajšej strane strechy, v interiéri zostáva rovnaký objem a úžitková plocha.
    • Zlepšená energetická účinnosť – tepelná izolácia nad krokvami poskytuje vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, znižuje tepelné straty a zlepšuje energetickú účinnosť.
    • Znížené riziko poškodenia vlhkosťou – inštalácia izolácie nad krokvami znižuje riziko poškodenia vlhkosťou v dôsledku kondenzácie v strešnom priestore. Vytvorením tepelnej bariéry na vonkajšej strane strechy sa bráni prenikaniu vlhkosti do strešného priestoru, čím sa znižuje riziko vzniku plesní a vlhkosti.
    Tepelná izolácia strechy nad krokvami – strešná konštrukcia zostáva viditeľná
    Tepelná izolácia strechy nad krokvami – strešná konštrukcia zostáva viditeľná

    3.2 Pri inštalácii tepelnej izolácie strechy nad krokvami je potrebné vziať do úvahy niekoľko kľúčových aspektov

    1. Výber správneho izolačného materiálu – výber izolačného materiálu bude závisieť od faktorov, akými sú požadovaná tepelná účinnosť, dostupný priestor a rozpočet.
    2. Dostatočné vetranie – vetranie je kľúčové, aby sa zabránilo hromadeniu vlhkosti v strešnom priestore.
    3. Parozábrana - na spodnú stranu izolácie je potrebné inštalovať parozábranu, ktorá zabráni prenikaniu vlhkosti do strešného priestoru. Táto vrstva je dôležitá najmä pre izoláciu nad krokvami, pretože izolácia je vystavená poveternostným vplyvom.
    4. Profesionálna montáž - izolácia strechy nad krokvami si vyžaduje odbornú montáž, pretože ide o zložitý proces, ktorý si vyžaduje osobitnú pozornosť pri realizácii detailov. Na zabezpečenie účinnosti izolácie je nevyhnutná správna inštalácia.

    4. Záver

    Dostatočná tepelná izolácia strechy je veľmi dôležitá, pretože inak by sa v zimných mesiacoch spotrebovalo oveľa viac energie na vykurovanie, kým v lete by sa prehrieval podkrovný priestor. Tepelná izolácia strechy nad krokvami je v porovnaní s tepelnou izoláciou medzi krokvami v každom ohľade efektívnejším spôsobom izolácie strešných priestorov, najmä v starších budovách, kde zvyčajne nie je priestor na izoláciu zvnútra, medzi alebo pod krokvami. Tento spôsob ponúka mnohé výhody, vrátane zlepšenej energetickej účinnosti, zníženého rizika poškodenia vlhkosťou a zachovania pôvodného vzhľadu strechy.

    Odborný článok 677
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia?

    Máme 880 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 880 realizátorov v oblasti Izolácia podkrovia
    10
    4

    Roman Gábor - René stav


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    10
    12

    Pavel Valko - Stavebna firma s. r. o.


    10
    2

    MOMO STAV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené