Pre oblasť

    Podlahové kúrenie alebo stenové vykurovanie – čo je lepšia voľba?

    Hoci sú radiátory stále najbežnejšou voľbou pri vykurovaní, nielen podlahové kúrenie, ale aj stenové vykurovanie je čoraz obľúbenejšie, a to predovšetkým kvôli početným výhodám. Aké sú výhody týchto druhov vykurovania v porovnaní s radiátormi? Je lepšie zvoliť podlahové alebo stenové vykurovanie? V tomto článku si povieme niečo o výhodách a nevýhodách spomenutých typov vykurovania, a o ich cene.
    Odborný článok 287
    podlahove kurenie
    Máme 1033 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    O podlahovom a stenovom vykurovaní existuje množstvo mylných predstáv. Mnohí zastávajú názor, že podlahové kúrenie nedokáže plnohodnotne vykúriť domácnosť, nedá sa kombinovať s drevenými podlahovými krytinami a spôsobuje kŕčové žily. Podobná situácia je aj so stenovým vykurovaním, pretože sa mnohí domnievajú, že je neúčinné, že sú iba steny teplé a zvyšok miestnosti je studený. Zakorenený je názor, že sú oba systémy príliš drahé. Je to naozaj tak?

    Výhody podlahového a stenového vykurovania v porovnaní s radiátormi vyplývajú predovšetkým z toho, že ide o nízkoteplotné systémy - teplota podlahy sa v závislosti od účelu miestnosti pohybuje v rozmedzí 21 °C až 28 °C a v systémoch stenového vykurovania sa teplota vody pohybuje od 28 °C do maximálne 40 °C, čo znamená, že je o niečo vyššia ako pri podlahovom kúrení. Pre porovnanie, minimálna teplota vody v radiátoroch musí byť aspoň 65 °C.

    Okrem toho, že ide o nízkoteplotné systémy, podlahové a stenové kúrenie majú ešte jeden súvis – oba spôsoby vykurovania môžu byť vodné alebo elektrické. To znamená, že v stene, resp. v podlahe, sú nainštalované vykurovacie káble alebo rúrky, cez ktoré prechádza kvapalina.

    Taktiež, oba systémy sa dajú kombinovať s čoraz obľúbenejšími kotlami na pelety. Ako je to možné, keď podlahové kúrenie aj stenové vykurovanie pracujú maximálne s teplotou do 40 °C a kotly na pelety pri výrazne vyšších teplotách - vyšších ako 60 °C? Je to možné vďaka inštalácii zmiešavacieho ventilu s termostatickou hlavicou na kotol, ktorý reguluje teplotu výstupnej vody.

    Podlahové kúrenie - výhody

    Jednou z hlavných výhod podlahového vykurovania v porovnaní s radiátormi je, že vykurovacie telesá nie sú viditeľné. Keďže stále viac ľudí sa snaží o moderný interiér, je to pre mnohých obrovské plus.

    Konečne si budete môcť pod okno umiestniť vytúžený kus nábytku, čo ste predtým nemohli, pretože to miesto bolo obsadené – bol tam radiátor.

    Podlahové kúrenie vyžaruje teplo rovnomerne po celej ploche podlahy, čo zabezpečuje príjemnú teplotu vo všetkých častiach miestnosti. Pravdepodobne poznáte nasledujúcu situáciu: v miestnosti s radiátormi je príliš teplo, no na nohy nám stále „ťahá“. Dôvod spočíva v tom, že pri radiátoroch sa teplý vzduch, keďže je ľahší, pohybuje vždy smerom nahor.

    Pri podlahovom vykurovaní systémy integrované do podlahy rozvádzajú teplo rovnomerne. Optimálne sa využíva zdroj tepla.
    Jednou z hlavných výhod podlahového vykurovania v porovnaní s radiátormi je, že vykurovacie telesá nie sú viditeľné
    Jednou z hlavných výhod podlahového vykurovania v porovnaní s radiátormi je, že vykurovacie telesá nie sú viditeľné

    Ďalšia obrovská výhoda v porovnaní s radiátormi: počas vykurovacej sezóny nie je suchý vzduch, a preto nie sú potrebné zvlhčovače a častejšie vetranie, ktorým sa miestnosť ďalej ochladzuje, resp. stráca teplo. Radiátory sú vykurovacie telesá vyžadujúce vysokú teplotu, ktorá spôsobuje intenzívny pohyb vzduchu a cirkuláciu v miestnosti, čo má za následok aj dvíhanie prachu. Preto je podlahové kúrenie lepšou voľbou pre ľudí, ktorí trpia astmou, bronchitídou, alergiami a inými dýchacími problémami.

    Existuje tiež mylná predstava, že podlahové kúrenie nie je kompatibilné s drevenými podlahovými krytinami, čo nie je pravda - možno naň inštalovať takmer všetky dokončovacie povrchy. Aj keď v minulosti neboli parkety tou najlepšou voľbou pre podlahové kúrenie, pretože vplyvom vysokej teploty sa vysúšali a praskali, a ak išlo o hrubšie drevené podlahové krytiny, prestup tepla bol nižší. Teraz je však situácia iná – na podlahové kúrenie sa môžu položiť dvojvrstvové alebo trojvrstvové parkety. Dobrou voľbou je dub. Treba sa však vyhnúť lakom ako dokončovacím náterom, pretože sú náchylné na praskanie v dôsledku zvýšených teplôt. Odporúča sa použiť olej alebo drevo chrániť voskovaním. Existuje ešte jedno obmedzenie: drevené podlahové krytiny je možné inštalovať iba na vodné podlahové kúrenie, nie však na elektrické.

    Na podlahové kúrenie sa môžu položiť dvojvrstvové alebo trojvrstvové parkety
    Na podlahové kúrenie sa môžu položiť dvojvrstvové alebo trojvrstvové parkety

    Najlepšiu kombináciu s podlahovým kúrením predstavujú kamenné podlahy, možno to vidieť na príkladoch starovekých rímskych stavieb. Na tento účel sa najčastejšie používa mramor a žula. Prečo sú kamenné podlahy kompatibilné so systémami podlahového vykurovania? Kameň dokonale toleruje nielen kolísanie teploty, ale aj vysoké teploty. Na druhej strane je kameň na dotyk chladivý, čo je v lete určite príjemné, v zime však nie, takže problém rieši podlahové kúrenie. Vďaka dobrej tepelnej vodivosti sa teplo rýchlo prenáša a keďže kameň dokáže akumulovať väčšie množstvo tepla, bude sálať teplo aj pri vypnutom podlahovom kúrení.

    Cena prírodného kameňa je vysoká, preto sa odporúča iná podlahová krytina, oveľa dostupnejšia. Ide o keramické dlaždice, ktoré majú rovnaké vlastnosti, keď ide o podlahové kúrenie: sú dobrými vodičmi tepla, výborne odolávajú vysokým teplotám a ich výkyvom. Aj ony sú studené pod nohami, preto je podlahové kúrenie v kombinácii s keramickou dlažbou optimálnym riešením.

    Okrem drevených podlahových krytín, keramickej dlažby a kameňa sú dobrou voľbou na podlahové kúrenie aj vinylové podlahy (s príslušným certifikátom kompatibility), ako aj korkové podlahy, avšak s maximálnou hrúbkou 10 mm. Keďže je korok výborný tepelný izolant, veľká hrúbka by bránila prechodu tepla.

    Podlahové kúrenie - nevýhody

    Podlahové kúrenie si pri neskoršej inštalácii vyžaduje väčšie investície. Systém vodného podlahového kúrenia, ktorý má oproti elektrickému kúreniu určitú výhodu z dôvodu nižších účtov, vyžaduje zvýšenie úrovne podlahy o 10 až 12 cm. Ak sa pri rekonštrukcii použije podlahové kúrenie, je potrebné najskôr odstrániť existujúce podlahové krytiny a poter, aby sa uvoľnilo miesto pre inštaláciu podlahového kúrenia. Po inštalácii vykurovacieho systému je potrebné položiť nové podlahové krytiny, čo určite nie sú nízke náklady. Vyžaduje si to aj zdvihnutie dverí. Ak ide o dodatočnú  inštaláciu kúrenia, resp. výmenu vykurovacieho systému pri rekonštrukcii domu, lepšou voľbou je stenové vykurovanie.

    Dodatočná inštalácia podlahového kúrenia si vyžaduje väčšie investície
    Dodatočná inštalácia podlahového kúrenia si vyžaduje väčšie investície

    Keďže podlahové kúrenie funguje pri výrazne nižších teplotách ako radiátorové a potrubia sú skryté pod podlahou, vykúrenie miestnosti trvá dlhšie, preto sa neodporúča vypínať podlahové kúrenie počas noci, ale iba znížiť teplotu.

    Ďalšou nevýhodou je, že podlahové kúrenie nemožno inštalovať v byte, ktorý je už napojený na sieť ústredného kúrenia. Podobná situácia je aj so stenovým vykurovaním.  Okrem toho, v systémoch diaľkového vykurovania je teplota vody výrazne vyššia ako pri podlahovom a stenovom vykurovaní.

    Stenové vykurovanie - výhody

    Vďaka prevádzke pri nižších teplotách (nižšia teplota vody v systéme) a prenosu tepla po väčšej ploche má stenové vykurovanie početné výhody v porovnaní s vykurovaním radiátormi.

    Stenové vykurovanie má početné výhody v porovnaní s vykurovaním radiátormi 
    Stenové vykurovanie má početné výhody v porovnaní s vykurovaním radiátormi 

    Pri stenovom vykurovaní, rovnako ako pri podlahovom kúrení, je menej prachu, pretože je menší rozdiel medzi teplotou vykurovacieho telesa a vykurovanej miestnosti. Stenové vykurovanie je preto lepšou voľbou pre ľudí s dýchacími problémami. Navyše je tu menej zón, kde je chladnejšie a zón, kde je neznesiteľne teplo, na rozdiel od vykurovania radiátormi, čo zabezpečuje príjemnejší pobyt. Ďalšia výhoda, ktorú sme spomenuli aj pri podlahovom kúrení - vykurovacie teleso nie je vidieť ani nezaberá miesto, takže pod okno môžete umiestniť komodu, konferenčný stolík alebo nejaký iný kus nábytku.

    Ako už názov napovedá, stenové vykurovanie je systém, kde sú vykurovacie telesá umiestnené v stenách. Spotreba energie takéhoto systému je až o 30 % nižšia ako pri vykurovaní radiátormi.

    Stenové vykurovanie má určité výhody aj v porovnaní s podlahovým kúrením. Kým podlahové kúrenie si pri dodatočnej inštalácii vyžaduje veľké finančné investície, stenové vykurovanie je vhodné nielen pre novostavby, ale aj pre neskoršie úpravy. Môže byť inštalované na existujúce steny, s menšími prácami.

    Stenové vykurovanie je možné inštalovať dvoma spôsobmi: prvý spôsob je položením vykurovacích rúrok na stenu, ktorá je neskôr omietnutá (výhodnejší spôsob); druhý spôsob je suchá montáž, resp. obloženie stien špeciálnymi sadrokartónovými doskami, v ktorých sú už umiestnené rúry na stenové vykurovanie (jednoduchšie sa inštaluje a funguje efektívnejšie).

    Keďže ide o nízkoteplotný režim, stenové vykurovanie je výborné v kombinácii s tepelným čerpadlom, ktoré si získava čoraz väčšiu obľubu aj vďaka energetickej účinnosti, ktorú poskytuje. Z toho vyplýva aj ďalšia výhoda - pri napojení stenového vykurovania na tepelné čerpadlo v teplejšej časti roka ho možno využiť na chladenie miestností, resp. klimatizáciu, a to veľmi efektívne. To je jedna z najdôležitejších výhod stenového vykurovania v porovnaní s podlahovým kúrením.

    Keďže ide o nízkoteplotný režim, stenové vykurovanie je výborné v kombinácii s tepelným čerpadlom
    Keďže ide o nízkoteplotný režim, stenové vykurovanie je výborné v kombinácii s tepelným čerpadlom

    Systém tepelného čerpadla využíva nízku teplotu podzemnej vody (stále je pod 15 °C) na ochladzovanie vody v systéme stenového vykurovania.

    Stenové vykurovanie v kombinácii s tepelným čerpadlom zabezpečuje aj klimatizáciu priestoru a nedochádza k priamemu vháňaniu studeného vzduchu ako pri klimatizácii.

    V malých kúpeľniach a iných stiesnených priestoroch je stenové vykurovanie lepšou voľbou ako podlahové. V malých miestnostiach zaberá väčšinu podlahy a steny poskytujú dostatočne veľkú plochu na vykurovanie.

    Stenové vykurovanie - nevýhody

    Stenové vykurovanie má však v porovnaní s podlahovým vykurovaním určité nevýhody. Vzhľadom na spôsob fungovania stenového vykurovania musí byť stena, v ktorej je systém umiestnený, „voľná“, to znamená, že k nej nemožno umiestniť väčšie kusy nábytku, lebo by to zabránilo prúdeniu tepla. Ako to urobiť v malých bytoch, kde je dôležitý každý centimeter dostupného priestoru?

    Vzhľadom na spôsob fungovania stenového vykurovania musí byť stena, v ktorej je systém umiestnený, „voľná“
    Vzhľadom na spôsob fungovania stenového vykurovania musí byť stena, v ktorej je systém umiestnený, „voľná“

    Je tu aj ďalší problém – keďže sú v stenách rúry, montáž políc bude náročná, rovnako tak aj zavesenie obrazov alebo nástenných hodín. Na vyvŕtanie otvoru do steny je potrebné presne určiť, kde sú umiestnené vykurovacie rúrky, a to je možné len umiestnením termografickej fólie, ktorá ukazuje ich presnú polohu, ale stenové kúrenie musí byť zapnuté.

    Na vyvŕtanie otvoru do steny je potrebné presne určiť, kde sú umiestnené vykurovacie rúrky 
    Na vyvŕtanie otvoru do steny je potrebné presne určiť, kde sú umiestnené vykurovacie rúrky 

    Podlahové a stenové kúrenie - cena

    Aký je cenový rozdiel medzi podlahovým a stenovým kúrením? Cena podlahového kúrenia závisí od typu systému (voda alebo elektrina), veľkosti vykurovanej plochy a ďalších parametrov. Keď ide o podlahové kúrenie, za dodávku, montáž, pripojenie do rozvodnej skrine a tlakovú skúšku podlahového kúrenia zaplatíte 25 až 33 EUR/m2.

    Koľko zaplatíte za stenové vykurovanie, to bude závisieť od rovnakých faktorov ako cena podlahového kúrenia, s jedným dodatočným faktorom: či ide len o vykurovanie alebo vykurovanie v kombinácii s chladením. Cena stenového vykurovania s plastohliníkovým potrubím s priemerom rúrok 16 mm, bez viazania do skrinky a bez dodatočnej omietky sa pohybuje v rozmedzí 25 až 40 EUR/m2.

    Ak hľadáte profesionálnych zhotoviteľov, ktorým by ste zverili inštaláciu podlahového alebo stenového kúrenia, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás budú kontaktovať zhotovitelia s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 287
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie?

    Máme 1033 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1033 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie
    10
    4

    Roman Gábor - René stav


    10
    1

    RC - Stav s.r.o.


    10
    0

    THERMOFLEX


    8.7
    0

    Marek Zajac


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené