Pre oblasť

    Podlahové kúrenie: termostat na podlahové kúrenie

    Článok si prečítalo viac ako 1716+ používateľov
    Podlahové kúrenie sa čoraz viac volí ako primárny spôsob vykurovania v nových budovách, pretože v porovnaní s konvenčným vykurovaním poskytuje energetické úspory a príjemnejší a zdravší životný priestor. História tohto spôsobu vykurovania siaha do rímskych čias, keď sa pomocou hlinených rúrok cez steny a podlahy (hypocaustum) viedol teplý vzduch, ktorý sa používal na ohrievanie v termálnych kúpeľoch. Podlahové kúrenie funguje tak, že pri zahriatí podlaha vyžaruje teplo (podobné infračervenému žiareniu). Vykurovacia plocha je tak najväčšia možná, pretože je to celá podlaha alebo stena, nie iba jedno vykurovacie teleso; teplota je nižšia – najviac asi 30 °C. Teplo z podlahy vstupuje do priestoru ako žiarenie (využije sa asi 80 % energie, zatiaľ čo pri radiátoroch iba asi 25 %), čo umožňuje takmer ideálne vykurovanie miestnosti neustále a rovnomerne. Úspora energie pri tomto vykurovaní stúpa až o 15 % v porovnaní s bežnými nákladmi, a to vďaka nízkoteplotnému podlahovému vykurovaniu a tepelnému žiareniu. V priestoroch vykurovaných takýmto spôsobom je teplota o jeden alebo dva stupne nižšia, ale v miestnosti je príjemne, pretože teplota je vyvážená, stabilná a stála.
    Odborný článok 1716
    podlahove kurenie
    Máme 1032 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    1. Kedy sa odporúča podlahové kúrenie?

    Podlahové vykurovanie je bezpečnejšie ako klasické, je oveľa príjemnejšie a zdravšie pre životné prostredie, takže sa jeho montáž vykonáva do takmer každej novej budovy s príslušnou tepelnou izoláciou. Odporúča sa najmä pre nízkoenergetické domy. Keďže potrubie je skryté v podlahe, veľmi často sa podlahové kúrenie používa v rôznych salónoch a reprezentatívnych zariadeniach.

    2. Aký je rozdiel medzi podlahovým a radiátorovým vykurovaním?

    Pri klasickom vykurovaní radiátormi sú najviac vykurované samotné radiátory a ich bezprostredné okolie. Teplý vzduch, pretože je ľahší, stúpa pod strop. To prakticky znamená, že do miestnosti musí byť neustále privádzané viac tepla, ktoré opäť končí na strope. Okrem toho je vykurovanie radiátormi vysokoteplotné, pretože voda sa ohrieva na asi 80 °C, čím sa neustále spotrebúva veľa energie. Na porovnanie, podlahové kúrenie je nízkoteplotný systém, ktorý spotrebuje podstatne menej energie a teplo z podlahy, čo je pomerne veľká plocha, sa pomaly šíri priestorom a cirkuluje, pričom všetko sa ohrieva rovnomerne.

    3. Výhody podlahového kúrenia

    3.1. Rýchla montáž a nižší výkon zariadenia

    Systém pre podlahové kúrenie sa inštaluje rýchlo a stojí menej. Kvôli čoraz drahším surovinám na trhu, zdražujú aj radiátory. Pri podlahovom vykurovaní horúca voda prechádza plastovými rúrami, ktoré sú veľmi trvanlivé a majú dlhú životnosť. Tento systém vyžaduje nižší počiatočný výkon zariadenia. Pretože je prakticky celá podlaha vykurovacie teleso, podlahové vykurovanie predstavuje nízkoteplotný sálavý systém.  

    3.2. Až o 15 % lacnejšie kúrenie

    Podlaha je najväčším vykurovacím telesom a pri zahrievaní zostáva jej teplota nižšia, takže sa spotrebuje menej energie. Podlaha sála, resp. vyžaruje teplo, ktoré sa rovnomerne šíri priestorom a všetko rovnomerne zohrieva, takže sa pri menšej spotrebe dosiahne ideálne vykúrené prostredie.

    3.3. Vhodná vlhkosť v príbytku

    Keďže sa vytvára menej tepla, teplo menej cirkuluje v priestore, nevysušuje vzduch, čo má priaznivý vplyv na dýchacie cesty a pokožku. Pretože sa ohriaty vzduch pohybuje pomalšie, v priestore cirkuluje menej prachu.

    3.4. Podlahové kúrenie - lepšie využitie energie

    Podlahovým kúrením sa dosahuje aj vyššie využitie úžitkovej plochy, pretože nie sú potrebné ďalšie vykurovacie telesá. 

    3.5. Rýchlejšia návratnosť počiatočnej investície

    Investícia do podlahového vykurovania je vyššia ako do radiátorov, no vracia sa rýchlejšie – za 6 až 8 rokov. Netreba zabúdať ani na ďalšie výhody, ktoré podlahové kúrenie ponúka –mesačné režijné náklady nižšie až o 15 %, lepšia energetická efektívnosť, zdravšia mikroklíma a podobne.

    Ak máte záujem o inštaláciu podlahového kúrenie, na našej webovej stránke nájdete firmy a remeselníkov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Montáž podlahového kúrenia
    Montáž podlahového kúrenia nie je zložitá, a zároveň je cenovo veľmi výhodná

    4. Ako sa kladú rúry?

    Ako budú rúry položené, závisí od charakteristík vykurovaného priestoru. Najoptimálnejší variant určí projektant pri výpočte výkonu a dimenzovaní mechanických inštalácií. V praxi platí: asi 7 m potrubia na m2. Existuje tiež pravidlo, že v blízkosti najchladnejších stien a na najčastejšie používaných povrchoch v miestnosti sa potrubie montuje hustejšie. Odporúča sa použiť čím kvalitnejšie rúry s dlhou životnosťou, napr. rúry vyrobené zo zosieťovaného polyetylénu.   

    5. Podlahové kúrenie patrí medzi nízkoteplotné vykurovacie systémy

    Technológia podlahového kúrenia je taká, že nevyžaduje ohrev vody na vysoké teploty. Súčasťou systému sú nízkoteplotné kotly a zásobníky prebytočného tepla. Na podlahové kúrenie je možné napojiť tepelné čerpadlo alebo solárny systém.

    Odborná rada zo spoločnosti Lasactherm.sk

    1. Ktoré kúrenie je pohodlnejšie: podlahové kúrenie alebo kúrenie radiátormi?

    Podlahové kúrenie teplovodné býva komfortné a luxusné pre váš organizmus. Tepelný komfort je zaistený vyššou teplotou v oblasti chodidiel a nôh. Pri vykurovaní radiátormi je rozloženie tepla opačne a navyše spôsobuje vysokú cirkuláciu vzduchu, čím spôsobuje vírenie vzduchu a prachu.

    2. Je možné mať podlahové vykurovanie ako hlavné kúrenie celého domu?

    Samozrejme, podlahové kúrenie teplovodné môže byt samostatným zdrojom vykurovania do celého rodinného domu.

    3. Aká je životnosť podlahového kúrenia a od čoho závisí?

    Životnosť podlahového kúrenia závisí od:

    - odbornej inštalácie,

    - certifikovaného materiálu,

    - skúseností majstra v danom odbore,

    - komunikácií.

    Pán Pavel Lasac, spoločnosť Lasactherm.sk

    6. Regulácia tepla v miestnosti: termostat na podlahové kúrenie

    6.1. Čo je termostat na podlahové kúrenie?

    Termostat na podlahové kúrenie je kľúčové zariadenie, ktoré umožňuje presnú reguláciu teploty v miestnosti a zaisťuje komfortné a energeticky úsporné podlahové kúrenie. Termostat na podlahové kúrenie slúži na ovládanie vykurovacieho systému a udržiavanie požadovanej teploty podlahových plôch. Jednou zo základných funkcií tohto typu termostatu je meranie teploty podlahy a nastavenie chodu vykurovacieho systému tak, aby udržiaval teplotu v požadovanom rozsahu. Pomocou termostatu pre podlahové kúrenie sa nastaví požadovaná teplota a naprogramuje sa prevádzkový plán systému, čo umožňuje vyššiu efektivitu a úsporu energie.

    Automatizované zariadenie, ktoré reguluje podlahové kúrenie, je potrebné pre  najoptimálnejší prísun tepla do priestorov a udržanie ideálnej teploty obytných priestorov medzi 20 a 21 °C.

    6.2. Čo ponúkajú moderné termostaty na podlahové kúrenie?

    Termostaty na podlahové kúrenie najnovšej generácie ponúkajú množstvo funkcií, vrátane programovania týždenných plánov, diaľkového ovládania prostredníctvom inteligentných zariadení a možnosti nastavenia teploty na základe ročného obdobia alebo aktivity v miestnosti. Preto je termostat na podlahové kúrenie kľúčovým prvkom pri realizácii všetkých nastavených parametrov potrebných na vytvorenie príjemného prostredia na bývanie a zníženie nákladov na vykurovanie.

    7. Ako vybrať vhodný termostat na podlahové kúrenie?

    Pri výbere termostatu pre podlahové kúrenie je dôležité zvážiť kompatibilitu so systémom podlahového kúrenia a jeho schopnosť presne regulovať teplotu. Správnou inštaláciou a používaním termostatu pre podlahové kúrenie dosiahnete rovnomernejšie podlahové vykurovanie miestnosti, čo prispieva k lepšej mikroklíme.

    8. Sú termostaty pre podlahové kúrenie bezpečné?

    Spoľahlivý termostat na podlahové kúrenie je pre bezpečnosť kľúčový, pretože zabraňuje nadmernému zahrievaniu podlahových plôch, ktoré môže spôsobiť poškodenie podlahy a negatívne pôsobiť na srdce a cievy.

    Termostat na podlahové kúrenie
    Termostat na podlahové kúrenie je dôležitým prvkom systému, vďaka nemu je možné kontrolovať a udržiavať teplotu vášho príbytku

    9. Termostat na podlahové kúrenie prispieva k vyššej energetickej účinnosti

    Okrem všetkých uvedených výhod termostat na podlahové kúrenie prispieva k energetickej efektívnosti tým, že umožňuje presnú kontrolu spotreby energie, čo prospieva životnému prostrediu a zároveň šetrí peniaze. Termostat na podlahové kúrenie automaticky zníži alebo zvýši teplotu podľa potreby, čo umožňuje rovnomerné vykurovanie miestností počas celého dňa, pričom je spotreba energie potrebnej na vykurovanie optimalizovaná.

    10. Spôsobuje podlahové kúrenie kŕčové žily?

    Podlahové kúrenie nemôže spôsobiť kŕčové žily! Tento spôsob vykurovania je vhodný pre všetky dobre izolované budovy. Maximálna povolená teplota podlahy je 27 °C s maximálnym prietokom 100 W/m2. Ak tieto hodnoty neumožňujú dostatočné vykurovanie priestorov, teplo sa dodáva pomocou ďalších vykurovacích telies. V žiadnom prípade sa nesmie prekročiť odporúčaná hranica teploty podlahy, a to predovšetkým preto, že nie je zdraviu prospešná. K nezdravým podmienkam dochádza v dôsledku prehriatia  systému, čo môže byť dôsledkom nedostatočnej izolácie vonkajších stien, ktorá automaticky zvýši činnosť zariadenia, aby sa zachovali nastavené parametre, predimenzovaného kotla a nesprávnej regulácie celého potrubného systému. Ak je celý systém profesionálne a precízne navrhnutý, nainštalovaný a prispôsobený podmienkam budovy, potom všetky vlastnosti podlahového kúrenia čoskoro ukážu všetky svoje kvality. Pre zdravie je najvhodnejšie podlahové kúrenie. 

    Potenciálne zdraviu škodlivé stavy vznikajú v dôsledku prehrievania systému, ktoré môže byť spôsobené nedostatočnou izoláciou vonkajších stien, predimenzovaným kotlom a nesprávnou reguláciou potrubného systému.

    11. Aké podlahové krytiny sú najlepšie?

    Na podlahové kúrenie sa vždy kladie konečná vrstva, podlahová krytina. Materiály s vysokým tepelným odporom nie sú vhodné na inštaláciu do finálnej vrstvy. Ak je tepelný odpor materiálu vyšší ako 0,15 m2K/W, to by bránilo tepelnému toku podlahou a zvýšeniu teploty v miestnosti na požadovanú hodnotu. Bolo by potrebné zvýšiť teplotu vody v potrubí, čo sa pre systém podlahového kúrenia neodporúča. Preto je potrebné zvoliť vhodnú finálnu vrstvu už vo fáze projektovania. Od toho závisí hustota kladenia potrubia, typ potrubia a výška teploty ohriatej vody. Vhodné sú PVC materiály, keramické dlaždice, tenkovrstevné parkety a podobné podlahové krytiny, masívne parkety nie sú vhodné.   

    Odborný článok 1716
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie?

    Máme 1032 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1032 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie
    9.8
    0

    e-up s.r.o. - vykurovacie systémy


    8.7
    0

    PR instal - Peter Rambala


    9.2
    0

    NPE, s.r.o.


    9.2
    0

    ALTIME s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené