Pre oblasť
    Podlahové kúrenie je v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie. Hoci stále dominujú radiátory, podlahové kúrenie je pohodlnou a zdravou alternatívou klasických vykurovacích systémov. Zaraďuje sa medzi nízkoteplotné vykurovanie, ktoré nielenže prináša výrazné úspory energie,  ale umožní zväčšiť využiteľný priestor vašej podlahy. Môžete zabudnúť na hrubé ponožky alebo studené nohy, vaše ratolesti sa môžu na podlahe hrať bezpečne a pohodlne...  Toto sú len niektoré z mnohých výhod, ktoré prináša podlahové kúrenie. 
    Odborný článok 252
    podlahove kurenie
    Máme 1033 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    1. Podlahové kúrenie – teplovodné alebo elektrické?

    Podlahové kúrenie predstavuje neviditeľnú inštaláciu umiestnenú v podlahe. V takomto systéme sa z celej podlahy stane jeden veľký radiátor, ktorý rovnomerne ohrieva vzduch v miestnosti. V závislosti od typu inštalácie možno podlahové kúrenie vo všeobecnosti rozdeliť do dvoch kategórií - teplovodné a elektrické.

    Elektrické podlahové kúrenie je jednoduchšie a lacnejšie na inštaláciu. Namiesto rúrok, ktorými cirkuluje teplá voda a na ohrev ktorých je potrebný špeciálny samostatný systém, sa pri elektrickom podlahovom vykurovaní pod podlahu umiestni veľmi tenký elektrický panel a celý systém sa ovláda pomocou termostatu a časovača. Nižšie počiatočné náklady a jednoduchá inštalácia môže znieť lákavo, no tento typ vykurovania je vhodný len do menších bytov alebo miestností, ktoré sa vykurujú príležitostne. Nie je však také ekonomické ako teplovodné podlahové kúrenie, ktoré dokáže využívať lacnejší zdroj energie ako elektrina. Veľký byt by veľmi rýchlo anuloval skromné ​​počiatočné investície cez účty, pretože musí podlahové kúrenie fungovať aj cez deň, keď je elektrina drahšia, a v noci, keď je elektrina lacnejšia môže fungovať na nižší výkon.

    2. Kde sa dá inštalovať podlahové kúrenie?

    Systém podlahového kúrenia je možné použiť pre všetky typy budov (obytné, verejné alebo priemyselné). Možno ho inštalovať v novostavbe alebo v budove, ktorá sa rekonštruuje.

    Podlahové kúrenie je možné napojiť na akýkoľvek zdroj tepla, ale odporúča sa najmä v kombinácii s kondenzačnými plynovými kotlami ako aj so systémami, ktoré využívajú alternatívnu energiu, napr. tepelné čerpadlá, solárne systémy. 

    Vodné podlahové kúrenie je na rozdiel od elektrického napojené rovnako ako radiátorový systém na systém ústredného kúrenia, ktorý môže fungovať na oveľa lacnejšom zdroji energie, akým je drevo, plyn alebo pelety. Jednou z častých dilem je, ako napojiť systém podlahového kúrenia na existujúci systém.

    Inštalácia podlahového kúrenia je možná aj na existujúce systémy ústredného kúrenia s radiátormi. To isté platí pre všetky ostatné zdroje energie, ktoré využívajú kotly, nielen pelety. Inštalácia elektrického kotla do vodného podlahového vykurovania samozrejme nie je cenovo výhodná možnosť, pretože spotreba elektrickej energie je potom rovnaká alebo vyššia ako pri podlahovom kúrení, ktoré je pôvodne elektrické a investície sú vyššie.

    Odborná rada zo spoločnosti MIPOLservis s.r.o.

    1. Ktoré kúrenie je pohodlnejšie: podlahové kúrenie alebo kúrenie radiátormy?

    V dnešnej dobe sa čo ráz častejšie do popri radiátorovom vykurovaní dostáva podlahové kúrenie. Každé z nich však má svoje prednosti a nedostky. Nedá sa jednoznačne odpovedať na otázku, závisí to od viacerých faktorov. Jeden z najväčších faktorov pre výber pohodlného kúrenia je prostredie v ktorom sa bude toto kúrenie používať, resp. je potrebné zohľadniť rýchlosť nábehu kúrenia. Pokiaľ sa jedná o rodinný dom tak určite je pohodlnejšie nízko teplotné kúrenie ako čo je podlahové, stropné alebo stenové vykurovanie. Ak sa však jedná o napr. penzión, v ktorom bude treba zvýšiť teplo v krátkom čase, je v tomto prípade vhodnejšie radiátorové kúrenie, s ktorím vieme upraviť teplo rýchlejšie. V každom prípade oba druhy kúrenia sú pohodlné je však iba na klientovi, čo potrebuje a čo si vyberie.

    2. Je možné mať podlahové vykurovanie ako hlavné kúrenie celého domu?

    Samozrejme že áno, dnes máme mnoho domácností, ktoré používajú podlahové kúrenieako hlavný zdroj tepla. Ideálne sú pri riešenie do nizkoenergeticých domou ako aj na väčšie plochy. Tiež nespôsobuje vírenie prachu ani alergie, zabezpečuje rovnomerne zohrivanie podláh a samým tým zabezpečuje takmer rovnakú teplotu v celej miestnosti. Aj zo samotného estetického hľadiska je táto voľba vhodná do domácnosti, nepoužívajú sa tam radiátory, žiadne teplovodné rúry ktoré by rušili váš estetický dojem a pod. Keď ide o samotnú údržbu podlahového kúrenia, za rozdiel od radiátorového vykurovania, ktoré potrebuje pravidelú údržbu, toto kúrenie stačí skontrolovať asi tak raz za 3 roky. Keď sa spätne pozrieme na samotné výhody podlahového kúrenia, určite prídeme k záveru, že nie je iba možné využívať tento druh kúrenia ako hlavné ale je to aj výhodnejšie. 

    3. Aká je životnosť podlahového kúrenia a od čoho závisí?

    Životnosť podlahového kúrenia resp. záruka na materiál s ktorým robí naša spoločnosť je 50 rokov. Pokiaľ sa zvolí materiál renomovanej značky, tak kúrenie bude fungovať aj viac ako 50 rokov. Samozrejme musí byť správne namontované a prevádzkované. A hlavne udržiavané. Aj podlahové kúrenie potrebuje údržbu. Ide hlavne o jeho prečistenie.

    Odbornú radu poskytol pán Miroslav Poliak zo spoločnosti MIPOLservis s.r.o.

    3. Výhody podlahového kúrenia

    Jednou z najzrejmejších výhod je absencia viditeľných vykurovacích telies v dome. Jednoduchá neviditeľná inštalácia, ktorá nezaberá miesto vo vašej domácnosti, vám dáva úplnú slobodu v dizajne interiéru a zariaďovaní priestoru. Napr., ak máte pod oknom radiátor, nemôžete tam umiestniť komodu alebo šatníkovú skriňu, s podlahovým kúrením taký problém nemáte. Systém podlahového vykurovania môže byť inštalovaný v celom dome alebo len v určitých miestnostiach. Správne navrhnuté systémy podlahového vykurovania je možné inštalovať v kombinácii s takmer akýmkoľvek typom povrchovej úpravy podlahy – dlažba, keramická dlažba, parkety atď. 

    Podlahové kúrenie je dobré pre všetkých ľudí, ktorí majú problémy s alergiami. Radiátory a iné vykurovacie telesá totiž svojou vysokou teplotou vytvárajú intenzívny pohyb a rozvírenie vzduchu, čo urýchľuje vznik prachu v miestnosti. Pri podlahovom kúrení, ktoré vyžaruje teplo rovnomerne po celej ploche podlahy a vytvára menší efekt prúdenia vzduchu z miestnosti, je to neporovnateľne menej výrazné, množstvo prachu vo vzduchu je znížené a samým tým aj riziko alergií je menšie. Podlahové kúrenie navyše nevysušuje vzduch v miestnostiach, takže nie je potrebné inštalovať špeciálne výparníky a zvlhčovače vzduchu. Podlaha vo vlhkých miestnostiach – kúpeľňa, kuchyňa – schne rýchlejšie, čím sa znižuje riziko vzniku húb a plesní. 

    Tým, že sa teplý vzduch pohybuje smerom nahor, je pri klasických typoch vykurovania vždy najchladnejšie v oblasti nôh, takže sa nám často stáva, že je v miestnosti teplo a nohy sú nám studené. Podlahové kúrenie kúri priamo od nôh, takže teplota je ideálne rozložená po celom objeme miestnosti

    Okrem toho, že poskytuje rovnaký alebo aj lepší komfort pri nižšej teplote vzduchu v miestnosti, má vplyv aj na zníženie spotreby, pretože termostat podlahového kúrenia býva nastavený na nižšiu teplotu. Dáva možnosť ušetriť až 30 % nákladov na vykurovanie. Systém podlahového kúrenia je ekonomický v porovnaní s klasickými systémami, vďaka nízkym teplotám vody v inštalácii, ak ide o teplovodné podlahové kúrenie.

    Systém, ktorý pracuje pri nízkych teplotách kvapalín (medzi 35 °C a 45 °C), poskytuje najlepšie výsledky v kombinácii s tepelnými čerpadlami a kondenzačnými plynovými kotlami.

    Podlahové kúrenie je spoľahlivý a bezpečný systém, a preto je aj jeho základná údržba pomerne jednoduchá. Môže ju zvládnuť takmer každý manuálne zručný človek aj svojpomocne. Ak si to však netrúfate, najlepšie bude, keď sa obrátite na montážnu kúrenársku firmu. Údržba vo veľkej miere závisí od toho, či vykurovací systém obsahuje ventil na odstraňovanie vzduchu zo systému, niektorý typ potrubného filtra pre zachytávanie nečistôt, rozdeľovač so zachytávačom oxidu železa, prípadne či voda vo vykurovacom systéme obsahuje aj aditívum, ktoré zabraňuje tvorbe kalu. Tieto prvky výrazne zjednodušujú údržbu a vyžadujú len minimálnu prácu. Odhadovaná životnosť rúr v podlahe je porovnateľná so životnosťou budovy, t. j. viac ako 50 rokov. 

    4. Nevýhody podlahového vykurovania

    Samozrejme, existujú aj určité nevýhody, ktoré sú len podmienené, všetko závisí od prípadu k prípadu. Keďže podlahové kúrenie funguje pri nižších teplotách (do 40 °C, radiátorové vykurovanie pri teplotách do 70 °C), a keďže sú rúrky podlahového vykurovania skryté pod podlahou, trvá dlhšie, kým sa miestnosť vykúri. To môže byť problém ráno, preto je najlepšou možnosťou nevypínať podlahové kúrenie počas noci, ale znížiť požadovanú teplotu v miestnostiach. Podlahové kúrenie nie je dobrou voľbou pre zariadenia, ktoré sa vykurujú príležitostne, ako sú technické miestnosti, miestnosti v komerčných budovách, ktoré sa využívajú len príležitostne a podobne.

    Inštalácia podlahového kúrenia si vyžaduje zvýšenie úrovne podlahy o 10 až 12 centimetrov, preto je žiaduce s tým počítať už pri výstavbe objektu. V opačnom prípade sa musia vykonať úpravy, to znamená, že všetky dvere v byte musia byť zdvihnuté.

    Elektrické podlahové kúrenie 
    Elektrické podlahové kúrenie 

    5. Aká podlahová krytina je najlepšia pre podlahové kúrenie?

    Kto sa rozhodne pre podlahové kúrenie, mal by si dať pozor na výber podlahovej krytiny. V tejto súvislosti je dôležité vedieť, aká je tepelná vodivosť toho-ktorého materiálu, resp. ako rýchlo a efektívne sa prenáša teplo z podlahového kúrenia na povrch podlahy.

    Keramické dlaždice, mramor alebo žulu možno použiť ako podlahovú krytinu na podlahové vykurovanie, pretože tieto materiály sú veľmi dobrými vodičmi tepla, rýchlejšie sa zohrejú. A zároveň poskytujú vyšší tepelný výkon a sú efektívnejšie pri prevádzke.

    To však neznamená, že pri podlahovom vykurovaní nemožno použiť menej vodivé materiály. Inštalovať možno aj dvojvrstvové alebo trojvrstvové parkety, ich výhodou je stabilita. Pokiaľ ide o masívne drevené parkety, na podlahové kúrenie sú vhodné parkety do hrúbky 12 mm a šírky max 60 mm, širšie rozmery spôsobujú problémy (zoschýnajú), a preto sa neodporúčajú. Samozrejme, pri masívnych podlahách ide o zložitejší spôsob pokládky.

    Pre podlahové kúrenie je v súčasnosti vhodná aj laminátová podlaha, vinylové podlahy alebo kompozitný materiál či koberce

    Odborný článok 252
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie?

    Máme 1033 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1033 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie
    9.9
    0

    HORVÁT servis, s. r. o.


    9.9
    0

    Temperatura, s.r.o.


    10
    1

    Jozef Labuda – JL-INSTAL Vodoinštalatérstvo-Kúrenie-Kanalizacia


    9.4
    0

    Energysolar s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené