Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Systémové dosky pre podlahové kúrenie

    Článok si prečítalo viac ako 1330+ používateľov
    Stále viac ľudí sa rozhoduje pre podlahové kúrenie, pretože je ekonomickejšie a zdravšie. Pri montáži tohto druhu vykurovania, keď nejde o novú výstavbu, je však potrebné venovať pozornosť konštrukcii a štruktúre podlahy, pretože je špecifická. Aby sa ľahšie a kvalitnejšie montáž podlahového kúrenia vykonala, potrebné sú systémové dosky.
    Odborný článok 1330
    systemove dosky pre podlahove kurenie
    Máme 1029 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    1. Systémové dosky pre podlahové kúrenie

    Pri inštalácii podlahového kúrenia sa najčastejšie používajú izolačné, systémové nopové dosky vyrobené z expandovaného polystyrénu a potiahnuté polyetylénovou fóliou. Druhým typom sú rovnaké dosky vyrobené z tvrdej polystyrénovej fólie.

    2. Účel a rozmery výstupkov (nopy)

    Polystyrénové a polyetylénové dosky majú spoločné to, že majú na vrchnej strane osemhranné, polkruhové alebo hviezdicovité výstupky (nopy), ktoré umožňujú rýchlejšiu a ľahšiu inštaláciu rúr prechádzajúcich okolo nich. Výstupky majú priemer 14 – 20 mm a výšku 21 – 25 mm, pričom ich vzdialenosť je 50 – 75 mm.

    Podlahové kúrenie
    Systémové dosky pre podlahové kúrenie výrazne uľahčia inštaláciu potrubí

    3. Rôzne druhy a hrúbky dosiek

    Dosky z expandovaného polystyrénu majú štandardnú hrúbku 30 – 33 mm a sú vhodné na inštaláciu podlahového kúrenia v bytových aj nebytových priestoroch. Používajú sa tam, kde je zaťaženie podlahy normálne. Keď je celková hrúbka podlahových vrstiev trochu obmedzená, napríklad pri renováciách, môžu sa použiť tenšie panely z expandovaného polystyrénu, a potom je celková hrúbka podlahy 15 mm.

    Existujú aj špeciálne dosky z expandovaného polystyrénu určené na suchú montáž s celkovou hrúbkou 30 mm. Podlahové kúrenie je možné inštalovať aj v miestnostiach, kde už existuje tepelná izolácia, a takéto vykurovanie projektom nebolo plánované. V takom prípade je možné použiť dosky z tvrdej polystyrénovej fólie s hrúbkou iba 0,9 mm.

    Typ dosiek sa volí podľa pevnosti podlahy a zaťaženia, ktoré nesie. Čím väčšie je zaťaženie, tým tvrdšia musí byť podlaha. Zaťaženie 100 kPa sa považuje za normálne a do 200 kPa sa považuje za vysoké.

    4. Montáž dosiek

    Montáž tepelnoizolačných dosiek možno vykonať rôznymi spôsobmi, hlavne podľa účelu. Inštalujú sa lepením, mechanickou inštaláciou alebo obyčajným položením. Pre každý z týchto spôsobov existujú pokyny, ktoré treba dodržiavať.

    Odborný článok 1330
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie?

    Máme 1029 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1029 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie
    9.7
    0

    Marek Kopásek


    10
    1

    Meni Stav, s.r.o.


    10
    1

    Tempera


    9.4
    0

    HC system s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené