Pre oblasť

    Asfaltovanie alebo dlažba na dvor?

    Chystáte sa upraviť alebo zrekonštruovať dvor alebo príjazdovú cestu? Keď hovoríme o spevnení pojazdných a pochôdznych plôch okolo domu, väčšinou máme na mysli asfaltovanie alebo dlažbu. Asfaltovanie aj dlažba majú svoje výhody aj nevýhody. V tomto článku si povieme niečo na túto tému.
    Odborný článok 216
    asfaltovanie dvora
    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie:

    1. Dlažba na dvor

    Pokládka dlažby na vopred pripravený podklad je najstaršou technikou spevnenia plôch. Výhoda dlažby je v estetike a možnosti výberu. Na trhu dostať moderné alebo klasické dlažbové prvky, vyrobené z rôznych materiálov, rôznych rozmerov, tvarov, odtieňov farieb alebo textúry. To umožňuje prispôsobiť dlažbu na terasu tak, aby vyhovovala vášmu vkusu alebo štýlu úpravy exteriéru.

    2. Dlažba na dvor - výhody

    2.1. Dlažbové prvky sa dajú jednoducho vymeniť 

    Veľkou výhodou dlažbových prvkov je ich jednoduchá a rýchla výmena. Ak je potrebné na dvore vykonať výkopové práce kvôli poruche na inžinierskej sieti, bude to pomerne jednoduché – jednotlivé prvky sa dajú vybrať a po skončení práce sa dajú položiť späť. Váš dvor zostane presne taký, aký bol predtým.

    Dlažba na dvore umožňuje vykonávať opravy iba tam, kde je to potrebné, namiesto toho, aby ste museli robiť celú prácu od začiatku.

    2.2. Estetická dlažba

    Dlažbové prvky sú dostupné v rôznych materiáloch, tvaroch, veľkostiach, vzoroch a farbách. To znamená, že máte k dispozícii širokú škálu možností na vytvorenie jedinečného vzhľadu vášho dvora alebo záhrady. Môžete si vybrať klasické, moderné alebo rustikálne vzory, ktoré sa hodia k celkovému štýlu vášho domu.

    2.3. Rôzne dlažbové prvky

    Dlažba na dvor umožňuje elegantnú realizáciu rôznych povrchov, akými sú pochôdzne plochy, schody, terasy a podobne. To možno urobiť s rovnakými dlažbovými prvkami a všetko bude pôsobiť štylizovane, jednotne a vnesie do okolia vášho domu dizajnovú harmóniu.

    Dlažbové prvky môžete použiť na schody, terasy a dokonca aj kvetinové záhony a zjednotiť tak celkový vzhľad okolia domu
    Dlažbové prvky môžete použiť na schody, terasy a dokonca aj kvetinové záhony a zjednotiť tak celkový vzhľad okolia domu

    3. Dlažbové prvky na dláždenie dvora

    3.1. Betónové dlažbové prvky 

    Betónové dlažbové prvky sú veľmi obľúbené pre svoju odolnosť, rôznorodosť vzorov a tvarov a relatívne prijateľné ceny. Sú odolné voči zaťaženiu, ľahko sa udržiavajú a sú dostupné v rôznych farbách a textúrach.

    3.2. Prírodný kameň na dláždenie dvora

    Dlažba z prírodného kameňa, napr. žuly, bridlice, vápenca alebo pieskovcových dosiek ponúka prírodný vzhľad a vysokú estetickú hodnotu. Je veľmi odolná, ale zvyčajne drahšia ako iné materiály.

    3.3. Tehlová dlažba

    Tehlová dlažba umožňuje dosiahnuť rustikálny vzhľad. Je odolná, pevná, protišmyková a dobre  odoláva rôznym poveternostným podmienkam.

    3.4. Porfýrová dlažba

    Porfýrová dlažba je obľúbená pre svoju trvácnosť, mrazuvzdornosť, farebné a textúrne možnosti. Je výbornou voľbou do oblastí s náročnými poveternostnými podmienkami. 

    4. Aké sú nevýhody dláždenia dvorov?

    Nevýhodou dlažby je nerovnomerné sadanie jednotlivých dlažbových prvkov v dôsledku nekvalitnej prípravy podkladu, preto je často nevyhnutná oprava. Niektorí to riešia pokládkou dlažbových prvkov na betónový podklad, čo projekt drasticky predražuje. Nevýhodou je aj náročnejšie čistenie, pretože  medzi dlažbovými prvkami existujú škáry a celkovo ide o drsnejší povrch, na ktorom sa hromadí prach, špina alebo riasy.

    5. Cena vydláždenia dvora

    Dláždenie dvora je asi o 20 % drahšie ako asfaltovanie. Dlaždice, dlažba na terase, zámková dlažba - cena dlažby závisí od toho, aký druh dlažbových prvkov použijeme, ako pripravíme podklad a ako zložitý má byť vzor, ktorý sa bude klásť. Žulové kocky vás budú stáť okolo 32 EUR/m2, betónové prvky od 10 do 30 EUR/m2...

    Dláždenie je drahšie, ale dáva viacej možností na zariadenie exteriéru
    Dláždenie je drahšie, ale dáva viacej možností na zariadenie exteriéru

    6. Asfaltovanie dvora - výhody

    6.1. Trvanlivosť a odolnosť

    Asfalt je odolný materiál, ktorý odolá veľkým zaťaženiam, akými sú automobily, dodávky, nákladné a iné ťažké vozidlá. Dobrá vrstva asfaltu na dvore môže pri správnej údržbe vydržať desiatky rokov. Asfaltovaný dvor si vyžaduje relatívne malú údržbu. Dôležité je iba pravidelné čistenie a tesnenie a plochy budú vo výbornom stave. Pravidelná obnova povrchovej vrstvy môže výrazne predĺžiť životnosť asfaltu.

    Výhodou asfaltu je, že jeho povrch je pomerne rovný, jednoliaty, bez škár a hrán, čo uľahčuje pohyb po ňom a čistenie. Na asfalte sa ťažšie hromadia odolné nečistoty.

    6.2. Asfaltovanie dvora sa vykonáva rýchlo

    Asfaltovanie dvora alebo príjazdovej cesty je najbežnejším spôsobom spevňovania plôch. Výhodou asfaltovania je predovšetkým rýchlosť a spoľahlivosť. Keď je podklad pripravený, asfaltéri môžu veľmi rýchlo vyasfaltovať veľké plochy.

    6.3. Asfaltovanie dvora umožňuje realizáciu organických foriem

    Pri vyhotovení okrúhlych alebo organických tvarov povrchov počas asfaltovania je menej problémov. Keďže asfalt je homogénny povrch, nevzniká tam odpad ako pri dlažbe, kde sa musia orezávať okraje. Asfaltovanie dvora zaobleného alebo okrúhleho tvaru je preto oveľa rýchlejšie a jednoduchšie ako dláždenie.

    Asfaltovanie dvora je rýchle, cenovo dostupné a povrch je mimoriadne odolný
    Asfaltovanie dvora je rýchle, cenovo dostupné a povrch je mimoriadne odolný

    7. Nevýhody asfaltovania dvora

    Nevýhodou asfaltu a asfaltovania je, že neexistuje výber. Realizácia asfaltovania je na prvý pohľad viac-menej rovnaká. Existujú možnosti použitia asfaltu s pigmentmi alebo farebné asfalty, ale tie sa používajú zriedka. Ďalšou nevýhodou asfaltu je, že asfaltovaním vzniká celistvý povrch. Ak je potrebné do zeme položiť nové potrubie alebo vykonať opravu existujúceho, ktoré je umiestnené pod asfaltom, asfalt je potrebné prerezať. Výsledkom takéhoto zásahu do asfaltu bude záplata.  Problémom môže byť aj to, ak asfaltový povrch praská alebo nerovnomerne sadá.

    Akákoľvek oprava asfaltového povrchu bude viditeľná, ak sa nová vrstva asfaltu nenanesie na celý povrch.  

    8. Proces asfaltovania dvora

    8.1. Príprava podkladu na asfaltovanie

    Správna príprava podkladu (podložia) má kľúčový význam pre úspešné vyasfaltovanie dvora. Prvým krokom je odstránenie existujúcej vrstvy, ak je to potrebné. Stará vrstva asfaltu alebo makadamu sa odstráni, aby sa vytvoril pevný a rovný povrch, čo zahŕňa vyrovnanie podkladu a odstránenie nerovností. Je dôležité, aby podklad bol rovný a pevný, aby sa predišlo vzniku trhlín. Pred začiatkom asfaltovania na pripravený podklad sa nasypú kamene a piesok, potom sa podklad kvôli stabilite dobre zhutní.

    8.2. Asfaltovanie

    Keď je podklad pripravený, nasleduje asfaltovanie, ktoré zahŕňa zahrievanie asfaltu na vysokú teplotu, aby bol tekutý a ľahko sa s ním pracovalo. Na pripravený podklad sa nanesie tekutý asfalt, ktorý sa rovnomerne rozloží po ploche, ktorú chceme vyasfaltovať. Nakoniec sa asfalt zhutní ťažkým valcom, aby vznikol pevný a hladký povrch.

    Kombinácia dlažby a asfaltu môže byť veľmi pekným riešením do dvora
    Kombinácia dlažby a asfaltu môže byť veľmi pekným riešením do dvora

    9. Cena asfaltovania dvora

    Výhodou asfaltovania v porovnaní s dlažbou je určite cena. Asfaltovanie je asi o 20% lacnejšie ako dlažba. Cena asfaltu závisí od prípravy podkladu a počtu vrstiev. Za prípravu a spevnenie podložia zaplatíte okolo 6 EUR/m2. Cena za položenie jednej vrstvy asfaltu je okolo 15 EUR/m2. Dvojvrstvový asfalt je pevnejší, hladší, rovný a stojí okolo 18 EUR/m2.

    10. Asfaltovanie alebo dlažba?

    Pri zariaďovaní dvora odporúčame robiť kompromisy. Veľké plochy príjazdových ciest a parkovísk je možné vyasfaltovať. Cestičky vedúce do záhrady, pochôdzna plocha okolo domu a okraje asfaltových plôch môžu byť spevnené dlažbou. Väčšie asfaltované plochy môžete opticky rozdeliť tak, že ich ohraničíte dlažbovými prvkami, vďaka čomu budú pôsobiť menej monotónne. 

      Asfaltovanie Dláždenie
    Výhody jednoduchá a rýchla realizácia, nenáročná údržba krásny vzhľad, odolný materiál, neskoršie zásahy a opravy nezanechávajú stopy
    Nevýhody esteticky menej atraktívne, neskoršie opravy sú viditeľné drahšie, pomalšia realizácia, náročnejšia údržba
    Cena 15 – 18 EUR/m2 10 – 30 EUR/m2

     

    Odborný článok 216
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Asfaltovanie?

    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 317 realizátorov v oblasti Asfaltovanie
    8.7
    0

    Dušan Herák


    9.7
    2

    Daniel Žigmund


    10
    0

    JOKERBAU s.r.o.


    10
    0

    CESTY KOŠICE s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené