Pre oblasť

    Slnečná energia – 10 zaujímavých faktov o tomto druhu energie, ktoré ste možno nevedeli

    Je dobre známe, že bez Slnka a jeho energie by živé bytosti neexistovali. Slnko je zdrojom života a čoraz viac aj zdrojom elektriny – najmä vo svetle rastúcich cien energií. Slnečná energia nám zabezpečuje energetickú sebestačnosť a prispieva k znižovaniu emisií škodlivých plynov na globálnej úrovni, najmä oxidu uhličitého (CO2). Nižšie uvádzame 10 zaujímavých faktov o slnečnej energii, ktoré ste možno nevedeli. 
    Odborný článok 148
    slnecna energia
    Máme 408 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň:

    1. Slnečná energia a jej využitie nie je nový vynález. Predpokladá sa, že slávny starogrécky fyzik, astronóm a matematik Archimedes bol prvým, kto použil koncentrované slnečné svetlo už v roku 212 pred n. l. Totiž vymyslel spôsob obrany, v ktorom jedným z hlavných faktorov bolo Slnko. Pomocou odrazu bronzových štítov vojaci zapálili drevené rímske lode v bitke pri Syrakúzach. Budovy v Ríme mali na južnej strane obrovské okná, aby sa priestor vyhrieval pomocou slnečnej energie. Horace-Bénédict de Saussure, švajčiarsky prírodovedec, pôvodca alpinizmu a modernej meteorológie, vynašiel už v roku 1767 prvý slnečný kolektor, ktorý používal na varenie jedla a ohrev vody.

    2. V roku 1921 dostal slávny fyzik Albert Einstein Nobelovu cenu za vysvetlenie fotoelektrického javu. Dnes je na ňom založené fungovanie fotovoltaických panelov, vďaka ktorým sa využíva slnečná energia.

    3. Slnečná energia je vlastne základom takmer všetkých ostatných obnoviteľných zdrojov energie. Z nej pochádza veterná energia, vodná energia a biomasa.

    4. Prvý národ na svete, ktorý začal využívať výlučne slnečnú energiu, žije na tichomorskom koralovom súostroví Tokelau. Toto súostrovie, ktoré pozostáva z ostrovov Atafu, Nukunonu a Fakaofo a je súčasťou územia Nového Zélandu, je stopercentne zásobované solárnou energiou. Odstavili naftové generátory a začali používať 4 032 fotovoltaických panelov a 1 344 batérií.

    5. Vesmírny priemysel je jedným z prvých, ktorý aplikoval solárnu technológiu – v 60. rokoch minulého storočia ju využíval na pohon kozmických lodí.

    Odborná rada zo spoločnosti RENCO Energy Solutions

    1. Čo je to fotovoltický panel a aká je jeho životnosť?

    Fotovoltický panel je výrobok zložený z fotovoltických článkov, ktoré premieňajú slnečnú energiu na energiu elektrickú, ktorá je nami ďalej využívana. Životnosť panelov, resp. garancia výkonu, sa pohybuje na úrovni 25-30 rokov, avšak aj po týchto rokoch bude panel stále vyrábať okolo 70-80% svojho výkonu a bude použiteľný aj naďalej. Avšak všetci si istotne uvedomujeme aký technologický pokrok nastal za uplynulých 30 rokov. Preto aj naším zákazníkom pri tejto otázke odpovedám jednoduchým príkladom. Už dnes zastaralé polykryštalické panely montované pred 10-15 rokmi už bežne pravidelne vymiename luďom za novšie a účinnejšie monokryštalické. V budúcnosti je predpoklad viac elektrických spotrebičov v domácnosti (elektromobil, tepelné čerpadlo) a tým pádom budú potrebné čo najúčinnejšie panely pre zabezpečenie dostatočného množstva energie.

    2. Dá sa využiť fotovoltický systém aj v zime?

    Samozrejme fotovoltický systém má svoje opodstatnenie aj v zime. Pri zamračených dňoch (ktorých je v zimných mesiacoch viac) je výroba elektriny z fotovoltického systému menšia - v priemere panely dodávajú 10% svojho výkonu, čo aspoň čiastočne pomôže v znížení spotreby. Avšak cez slnečný zimný deň vie systém dodať rovnaký výkon ako v lete.

    3. Koľko môžem fotovoltickým systémom ušetriť?

    Na správne zodpovedanie tej otázky treba veľa podrobných informácií a záleží to od veľmi veľa faktorov. Reálne sa úspory pohybujú v rozmedzí 30-80%. Samozrejme čím väčší fotovoltický systém si dá zákazník nainštalovať, tým viac mesačne ušetrí na platbách za elektriku. Avšak väčší systém = väčšie obstarávacie náklady a to nám vzďaľuje jeho návratnosť. Preto je vždy veľmi dôležité správne zanalyzovať spotrebu zákazníka (či je väčšia cez deň/ v noci, v lete/ v zime) a podľa toho správne navrhnúť celý systém aby bolo jeho využitie čo najefektívnejšie. Dôležité je nájsť tú správnu rovnováhu medzi veľkosťou systému a potrebami zákazníka. Aj tu platí pravidlo menej je niekedy viac a s menším systémom sa častokrát vieme dostať na skoršiu návratnosť. Ďalším dôležitým faktorom je aj cena elektrickej energie ktorú zákazník platí svojmu dodávateľovi. Ceny elektrickej energie pre domácnosti sú zastropované a teda oveľa nižšie ako pre podnikateľov a firmy. Kým pri domácnostiach sa s návratnosťami hýbeme medzi 5-8 rokov, pri firmách sme sa častokrát dostali aj na návratnosť 1 rok, čo je naozaj veľmi rýchlo a úspory sú pri väčších inštaláciách v tisícoch eur.

    Odbornú radu poskytol pán Peter Kulíšek zo spoločnosti RENCO Energy Solutions

    6. A teraz trochu o číslach. Vedeli ste, že náklady na montáž fotovolatických panelov a súvisiaceho vybavenia klesli približne o 90 % v porovnaní s nákladmi pred desiatimi rokmi alebo že montáž fotovoltaických panelov môže poskytnúť až 90-percentnú úsporu bežného účtu za elektrinu?

    Montáž fotovoltaických panelov môže poskytnúť až 90-percentnú úsporu bežného účtu za elektrinu 
    Montáž fotovoltaických panelov môže poskytnúť až 90-percentnú úsporu bežného účtu za elektrinu 

    7. Slnko poskytuje za hodinu viac energie, ako potrebujeme za rok. Celková slnečná energia absorbovaná zemskou atmosférou, pevninou a vodnými plochami je takmer 4 miliardy EJ (exajoulov).

    8. Fotovoltaické elektrárne sú považované za najperspektívnejší obnoviteľný zdroj energie. V roku 2017 bolo uvedených do prevádzky viac fotovoltaických elektrární ako elektrární na fosílne palivá a jadrových elektrární dokopy.

    9. Najväčšia fotovoltaická elektráreň v Európe sa nachádza v Španielsku. Elektráreň pod názvom Francisco Pizarro sa rozprestiera na ploche približne 1300 hektárov v regióne Extremadura na západe krajiny. Jej inštalovaný výkon je 590 MW a elektráreň má 1,5 milióna fotovoltaických modulov. Túto solárnu elektráreň uviedla do prevádzky španielska nadnárodná energetická spoločnosť Iberdrola.

    10. Na Pyrenejskom polostrove sa nachádza najväčšia plávajúca solárna elektráreň v Európe. Vznáša sa na hladine umelého jazera Alqueva v Portugalsku, pozostáva z 12-tisíc solárnych panelov s rozlohou štyroch futbalových ihrísk.

    Najväčšia plávajúca solárna elektráreň v Európe sa nachádza v Portugalsku
    Najväčšia plávajúca solárna elektráreň v Európe sa nachádza v Portugalsku
    Odborný článok 148
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň?

    Máme 408 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 408 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň
    9.7
    0

    SeMa - Eco, s.r.o.


    8.7
    0

    SOLAR PROFI s.r.o.


    10
    1

    Ján Tomáň - ENERGO


    9.4
    0

    Energysolar s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené