Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Fotovoltická elektráreň so solárnymi článkami

    Článok si prečítalo viac ako 2901+ používateľov
    Fotovoltická elektráreň je jedným z najmodernejších zdrojov energie. Systém je tiež jedným z najsofistikovanejších, pretože poskytuje stálu dodávku elektrickej energie a nespôsobuje žiadne škody na životnom prostredí. Fotovoltická elektráreň sa skladá zo solárnych článkov, ktoré slnečnú energiu premieňajú na elektrinu.
    Odborný článok 2901
    fotovoltaicka elektraren
    Máme 406 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň:

    1. Výhody a nevýhody

    Ľudia sa rozhodujú pre fotovoltickú elektráreň, lebo ide o systém získavania elektrickej energie, ktorý nepoškodzuje prírodné prostredie, neemituje škodlivé vedľajšie produkty a pracuje ticho a nepretržite; fotovoltická elektráreň poskytuje absolútnu nezávislosť od verejnej elektrickej siete. Zásobovanie solárnou energiou má aj svoje nevýhody – účinnosť systému je v porovnaní s obstarávacou (kúpnou) cenou pomerne nízka.

    Monokryštalický solárny článok
    Monokryštalický solárny článok

    2. Kedy sa používa solárna elektráreň?

    Fotovoltický systém je možné použiť na akýkoľvek objekt. Najčastejšie sa používa tam, kde neexistuje pripojenie k verejnej elektrickej sieti (horské domy a víkendové chaty, vzdialené osady a podobne).

    Solárna elektráreň sa používa pre objekty, ktoré sú bližšie k verejnej elektrickej sieti, zväčša vtedy, keď zákazníci požadujú čistý a dlhodobý zdroj energie. Aby objekt mohol využívať energiu z fotovoltického systému, zvyčajne je pripojený aj do verejnej elektrickej siete. V slnečných mesiacoch (apríl – október) nevyužitý elektrický prúd je možné predať distribučnej spoločnosti.

    3. Ako funguje solárny článok?

    Základom fotovoltického systému je solárny článok, ktorý premieňa slnečné svetlo (fotóny) na elektrickú energiu. Keď fotóny preniknú do solárneho článku, tlačia elektróny z povrchu dovnútra a tento pohyb vytvára prúd. Fotovoltické články sú zvyčajne vyrobené z kremíka a sú spojené do panelov alebo modulov. Súčasťou systému je regulátor, ktorý pripája moduly, používateľov a batérie. Jeho úlohou je regulovať tok elektriny medzi prvkami systému.

    Ak chcete monitorovať činnosť systému, medzi batériu a regulátor sa umiestňuje ďalšie zariadenie, ktoré zobrazuje tok medzi jednotlivými prvkami. Ak budova nie je pripojená k verejnej elektrickej sieti a je úplne autonómna, do systému sa pridá ďalší agregát. Slúži na to, aby v noci alebo keď nie je slnko a články neprodukujú elektrinu, bolo možné čerpať elektrickú energiu (prúd) z agregátu.

    Fotovoltaika na balkóne
    Fotovoltaika na balkóne

    4. Účinnosť (použiteľnosť) fotovoltického systému

    Najvyššiu jednorazovú účinnosť (15 % – 17,5 %) majú monokryštalické kremíkové články. Existujú aj polykryštalické články, ktorých účinnosť sa pohybuje medzi 13 % a 15 %.

    Odborná rada zo spoločnosti eSolving s.r.o.

    1. Čo je to fotovoltický panel a aká je jeho životnosť?

    Fotovoltické systémy sú nielen zdrojom úspor, ale aj krokom smerujúcim k energetickej udržateľnosti a sebestačnosti. Nechajte slnko pracovať pre vás a pridajte sa k rastúcemu hnutiu zelených technológií. Vaša peňaženka a planéta vám za to budú vďačné.

    2. Dá sa využiť fotovoltický systém aj v zime?

    Áno, aj v tomto období môžete využívať fotovoltický systém. Moderné technológie umožňujú efektívne zhromažďovanie slnečnej energie aj v zimných mesiacoch, napriek kratším a menej intenzívnym slnečným dňom. Takže, priatelia, predstavte si to ako investíciu do budúcnosti.

    3. Koľko môžem fotovoltickým systémom ušetriť?

    Teraz k otázke, ktorú si všetci kladú: Koľko môžete ušetriť? Úspory z fotovoltického systému závisia od veľkosti inštalácie, geografickej polohy a efektívnosti panelov. Avšak za optimálnych podmienok môžete očakávať výrazné úspory na nákladoch za energie v priebehu celého roka.

    Presnejšie a personalizované informácie by vám mohol poskytnúť miestny odborník na fotovoltické systémy po zhodnotení konkrétnych podmienok vašej lokalizácie.

    Ešte si môžeme uviesť aj príklad nakoľko sme firma z Liptova. Tak na Strednom Slovensku, kde slnečné svetlo môže byť pomerne dostupné, by 10 KWp výkonný fotovoltický systém mohol vytvárať ročné úspory na elektrickej energii v rozmedzí stoviek až tisícov eur. Tieto čísla sú odhadom a závisia na faktoroch ako orientácia panelov, sklon strechy, miestna slnečná expozícia a miestne ceny elektrickej energie. Tiež záleží či sa fotovoltická elektráreň inštaluje pre odberné miesto domácnosti (rodinný dom) alebo pre odberné miesto firmy (nehnuteľnosť patriacu spoločnosti).

    Odbornú radu poskytol pán Erik Šturman zo spoločnosti eSolving s.r.o.

    5. Výpočet pre fotovoltické články

    Veľkosť modulu sa určuje podľa zamýšľaného budúceho použitia. Musíme spočítať spotrebu elektrickej energie všetkých jednotlivých spotrebiteľov v budove (objekte) (každý trvale pripojený domáci spotrebič sa počíta ako jeden spotrebiteľ) a vynásobiť tento počet počtom hodín predpokladaného použitia za deň.  Treba mať na zreteli, že niektoré spotrebiče sa používajú cez deň, iné v noci (treba to uviesť v rozpočte).

    6. Ako prebieha montáž?

    Miesto, kde budú umiestnené solárne články, je pre celý proces veľmi dôležité. Zariadenia musia byť umiestnené tak, aby sa k nim dostalo čo najviac energie:

    1) solárne moduly by mali smerovať na juh alebo čo najbližšie k tejto polohe;

    2) moduly sú namontované v uhle 10 až 40 stupňov – v lete je optimálny sklon 30 stupňov a v zime 70 stupňov;

    3) slnečný svit by mal byť v lete 7 až 18 hodín denne;

    4) solárne moduly sa zvyčajne inštalujú na strechu alebo prístrešok.

    K modulom je možné pridať flexibilné komponenty, pomocou ktorých sa pohybujú a sledujú pohyb slnka. Takýto systém je o niečo nákladnejší, ale umožňuje maximálnu účinnosť (použiteľnosť). Samotná montáž elektrárne nie je zložitá. Moduly treba priskrutkovať k inštalovanej podkonštrukcii a pripojiť k transformátorom.

    7. Cena

    Koľko stojí solárna (slnečná) elektráreň? Ceny solárnych elektrární môžu byť rôzne, v závislosti od počtu modulov, druhu článkov a príslušenstva zabudovaného do systému. Všetko spolu pre priemerný rodinný dom môže stáť 5 000 až 15 000 EUR. 

    Ak sa rozhodnete pre montáž systému, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy, ale aj dodávateľov a výrobcov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách si môžete pozrieť v našej kalkulačke.

    Odborný článok 2901
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň?

    Máme 406 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 406 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň
    9.8
    0

    R Solar group s. r. o.


    8.7
    0

    CompanyV s.r.o.


    8.8
    0

    L. B. M s. r. o.


    8.8
    0

    Peter Ladič All Fine


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené