Pre oblasť

    Systémové dosky a rúry na podlahové kúrenie – vodné a elektrické podlahové kúrenie

    Článok si prečítalo viac ako 602+ používateľov
    Podlahové kúrenie je vykurovací systém, v ktorom voda cirkuluje potrubím inštalovaným v podlahe. Teplo akumulované v tomto systéme sa prenáša do podlahovej konštrukcie, celá podlaha sa stáva vykurovacím telesom. Podlahové kúrenie funguje na princípe sálania, ohriata podlaha vydáva sálavé teplo do interiéru. Tento spôsob vykurovania patrí medzi najžiadanejšie. Používa sa na nezávislé vykurovanie nielen obytných priestorov, ale aj verejných budov a komerčných priestorov. Sú však situácie, kedy je elektrické podlahové kúrenie lepšie.
    Odborný článok 602
    podlahove kurenie
    Máme 1032 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    1. Podlahové kúrenie – výhody

    1.1. Podlahové kúrenie rovnomerne ohrieva vzduch v interiéri

    Pozitívnou vlastnosťou systému je, že ohriaty vzduch sa vďaka veľkej vykurovacej ploche rovnomerne šíri po celej miestnosti. Podlaha sálaním vydáva teplo do interiéru, vzduch sa ohrieva a stúpa nahor, ohrieva sa tak celý priestor a všetko v ňom. Účinnosť podlahového kúrenia sa pohybuje v rozmedzí od 50 do 80 %,  účinnosť radiátorového systému je sotva 30 %. Náklady na vykurovanie vďaka účinnosti systému sú nižšie o 6 až 12 %. Okrem toho sú energetické straty oveľa menšie v porovnaní s použitím klasických systémov.

    1.2. Podlahové kúrenie zvyšuje kvalitu života

    Podlahové kúrenie nesporne zvyšuje kvalitu bývania v domácnostiach, ktoré používajú tento druh vykurovania. Keďže ohriaty vzduch v interiéri menej cirkuluje, menšie je vírenie prachových častíc. Nižšou teplotou sa zabezpečí menej suchý vzduch a vyššia relatívna vlhkosť vzduchu

    1.3. Podlahové kúrenie zabezpečí príjemnejšiu teplotu podlahy

    Vďaka podlahovému vykurovaniu sa teplota podlahy pohybuje v rozmedzí od 20 °C do 29 °C. Je to priaznivá teplota, pretože najvyššia odporúčaná teplota obytného priestoru je 25 °C a najnižšia niekde okolo 21 °C.

    1.4. Podlahové kúrenie je jednoduché estetické riešenie, pretože nie je viditeľné

    Podlahové kúrenie je efektívne aj z estetického hľadiska, keďže v miestnosti nie sú viditeľné nevzhľadné vykurovacie telesá.

    Vďaka účinnosti systému sú náklady na vykurovanie pri podlahovom kúrení nižšie o 6 až 12 % 
    Vďaka účinnosti systému sú náklady na vykurovanie pri podlahovom kúrení nižšie o 6 až 12 % 

    2. Podlahové kúrenie – nevýhody

    Hoci je podlahové kúrenie veľmi efektívny vykurovací systém, predsa má aj niektoré negatívne vlastnosti.

    2.1. Pomalé vykurovanie priestoru

    Podlahové kúrenie funguje tak, že sa najprv zohreje podlaha, a následným sálaním aj priestor. Problém je v tom, že systém nie je schopný rýchlo reagovať na zmeny izbovej teploty, keďže najprv musí zohriať podlahu, na čo je potrebný nejaký čas. Proces navyše spomaľujú nie práve najvhodnejšie zvolené podlahové krytiny.

    2.2. Poruchy sa ťažko hľadajú a opravujú

    Problémom podlahového vykurovania môže byť aj to, že je integrované do konštrukcie podlahy, takže sa prípadné poruchy ťažšie zisťujú. Keďže sú zvyčajne na takéto opravy systému potrebné väčšie zásahy, tie si vyžadujú aj vyššie náklady.

    3. Ktoré podlahové krytiny sú vhodné na podlahové kúrenie?

    Ako už bolo spomenuté, účinnosť podlahového vykurovania sa môže znížiť, ak je v interiéri inštalovaná nevhodná podlahová krytina. Podlahovú krytinu je potrebné určiť ešte pred montážou. Druh krytiny sa volí podľa typu podlahového vykurovania, nie naopak. Záleží na tom, aký typ systému sa bude inštalovať, aký typ potrubia sa použije, aká bude teplota vody v potrubí a akým spôsobom bude potrubie inštalované. Niektoré podlahové krytiny sa však na podlahové kúrenie vôbec nehodia, preto je potrebné informovať sa o tepelnej vodivosti materiálu, z ktorého je podlahová krytina vyrobená.

    Na podlahové vykurovanie sú najvhodnejšie krytiny s dobrou tepelnou vodivosťou, napr. kameň a keramika, ale môžu sa použiť aj laminát, parkety, linoleum alebo niektoré textilné podlahové krytiny. Z dôvodu inštalácie podlahového kúrenia sa často menia samotné podlahové krytiny.

    Úplne nevhodnou podlahovou krytinou na podlahové kúrenie je napr. korok, problematické sú aj niektoré textilné podlahové krytiny.

    4. Elektrické alebo vodné podlahové kúrenie?

    Väčšina ľudí pozná podlahové kúrenie, kde teplonosným médiom je voda. Poznáme aj elektrické podlahové kúrenie, ktoré je možné použiť aj ako hlavný vykurovací systém objektu.

    Elektrické podlahové kúrenie je možné inštalovať pod všetky druhy podlahových krytín
    Elektrické podlahové kúrenie je možné inštalovať pod všetky druhy podlahových krytín

    Existuje niekoľko druhov elektrického podlahového vykurovania. Pomerne často sa používajú vodiče s jedným alebo dvoma jadrami a s dvojitým izolačným obalom, prípadne s ochranným opletením. Ďalší spôsob elektrického podlahového kúrenia je použitie elektrickej vykurovacej rohože alebo elektrickej vykurovacej fólie. 

    Pri elektrickom podlahovom vykurovaní sú investičné náklady nižšie ako pri klasickom podlahovom vykurovaní. Jednoduchšia je aj inštalácia systému. Elektrické podlahové kúrenie je možné inštalovať pod všetky druhy podlahových krytín.

    5. Podlahové kúrenie - cena

    Cena podlahového kúrenia závisí v prvom rade od zvoleného systému (voda alebo elektrina), povrchu a ďalších prvkov, ako sú: kotly, tepelné čerpadlá, solárne panely atď. Za dodávku, montáž, pripojenie do rozvodnej skrine a tlakovú skúšku podlahového kúrenia zaplatíte 25 až 33 EUR/m2. Cena za meter štvorcový elektrického podlahového kúrenia sa pohybuje v rozmedzí od 80 do 120 EUR/m2.

    Odborný článok 602
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie?

    Máme 1032 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1032 realizátorov v oblasti Podlahové kúrenie
    9.5
    0

    LRV Trading, s.r.o.


    10
    0

    VERVA, spol.s r.o., Košice


    10
    2

    REIN s.r.o.


    9.4
    0

    Vladimír Kuzma


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené