Pre oblasť

    Dekoračné lišty – prečo si ich vybrať?

    Článok si prečítalo viac ako 676+ používateľov
    Domov je miesto, kde si po náročnom dni oddýchneme a spríjemníme voľné chvíle, miesto, kde sa cítime pohodlne, bezpečne, príjemne, kde nám je dobre. Preto je dôležité jeho zariadeniu venovať osobitnú pozornosť – domov by mal byť funkčný, ale v súlade s našimi preferenciami a charakterom. Jedným zo skvelých spôsobov, ako vyzdobiť a osviežiť svoj domov, je použiť dekoračné lišty na steny a stropy. Tu je dôvod.
    Odborný článok 676
    dekoracne listy
    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    Dekoračné lišty - druhy

    V minulosti boli nástenné dekorácie určené iba pre honosné, prepychové stavby, teraz však zdobia príbytky po celom svete. Dnes sú dekoračné lišty navrhnuté tak, aby sa hodili na každú stenu bez ohľadu na veľkosť a tvar. Existujú polyuretánové, polystyrénové, drevené a sadrové dekoračné lišty.

    Polyuretánové dekoračné lišty dodajú každej miestnosti jednoduchý a elegantný vzhľad. Sú vyrobené z polyuretánovej peny (penový plast). Vyznačujú sa pevnosťou, odolnosťou proti vode a nárazom, trvanlivosťou; na druhej strane sa celkom jednoducho inštalujú, ich vlastná hmotnosť je malá, vďaka čomu sa s nimi ľahko manipuluje a nezaťažujú konštrukciu. Polyuretánovými ozdobnými lištami sa dajú ľahko napodobniť rôzne umelé a prírodné materiály, napr. drevo. Polyuretánové lišty majú hustú, ale flexibilnú štruktúru vďaka spôsobu výroby - forma sa plní polymérnou hmotou pod vysokým tlakom.

    Polystyrénové dekoračné lišty sú vyrobené z kvalitného polystyrénu - preto sú ľahké a elastické. Inštalujú sa jednoducho, rýchlo, a samotný pracovný proces je čistý. Majú množstvo výhod: sú odolné voči teplu, vlhkosti a vykazujú dobrú odolnosť voči fyzickému poškodeniu. Dajú sa natrieť farbami na báze vody, ale aj disperznými farbami, hodia sa do rôznych štýlov interiéru, cena je prijateľná.

    Ak ste milovníkom rustikálneho štýlu, určite vás poteší skutočnosť, že okrem hladkých ozdobných polystyrénových líšt na trhu dostať aj reliéfne lišty v podobe ornamentov. Existujú dva druhy líšt: rovné – kladú sa na strop alebo stenu a šikmé – stropné lišty, ktoré poskytujú prechod medzi stenou a stropom.

    Drevené dekoračné lišty môžu byť vyrobené z masívneho dreva, MDF dosky potiahnutej plastovou fóliou alebo dyhovanej MDF. Povrch drevených líšt sa po určitom čase ľahko obnoví.

    Sadrové dekoračné lišty okrem toho, že sú elegantným dekoratívnym detailom, dokonale schovajú nerovnosti a nedokonalosti na stenách alebo stropoch. Často majú figúrky v plytkom reliéfe a rôzne ornamenty, nimi sa dajú rýchlo a jedinečne ozdobiť povrchy stien, rámovať dvere, okná alebo zrkadlá.

    Dôležitý je výber vhodnej farby ozdobných líšt. Použite biele alebo čierne lišty, ak uprednostňujete moderný štýl, a zlaté alebo medené pre rafinovaný a očarujúci interiér.

    Dôležitý je výber vhodnej farby ozdobných líšt
    Dôležitý je výber vhodnej farby ozdobných líšt
    Starobylý antický vzhľad dosiahnete kombináciou bielej alebo béžovej so zlatými bordúrami. Existuje množstvo kombinácií, preto si vyberte tú, ktorá sa najlepšie hodí do vášho interiéru.

    Dekoračné lišty - výhody

    Dekoračné lišty na steny a stropy majú množstvo výhod, existuje veľa dôvodov, prečo sa práve pre ne rozhodnúť. Uvedieme len niektoré.

    Ak chcete svoj priestor osviežiť rýchlo a s malou investíciou, dekoračné lišty môžu byť výborným riešením. Menia uniformitu miestnosti a vnímanie, zvyšujú estetickú hodnotu interiéru – predstavujú takmer umelecké dielo na vašej stene.

    Ak ste milovníkom histórie a máte radi interiéry starých budov, tradičnú krásu a nadčasový štýl, ozdobné lišty dokonale zapadnú do atmosféry vášho domova.

    Steny zdobené dekoračnými lištami dodajú každému interiéru elegantný a luxusný vzhľad

    Dekoračné lišty menia monotónnosť miestnosti a percepciu
    Dekoračné lišty menia monotónnosť miestnosti a percepciu

    Dekoračné lišty okrem toho, že výrazne prispievajú k estetickej hodnote interiéru, skryjú nedokonalosti a nerovnosti na spojoch stien a stropov, praskliny, prechod farebných odtieňov medzi stenou a stropom.

    Dekoračné lišty skryjú nedokonalosti na spojoch stien a stropov
    Dekoračné lišty skryjú nedokonalosti na spojoch stien a stropov

    Pomocou dekoračných líšt zvýrazníte farby stien a stropu - stačí ich mať v inej, kontrastnej farbe - ozdobné lišty dotvárajú vizuálny koncept steny tým, že dokonale ladia s jej obkladom.

    Dekoračné lišty dokážu zvýrazniť šírku alebo výšku priestoru, „zdanlivo“ zväčšiť okno alebo dvere... Pre miestnosti s menšími rozmermi je výborným riešením umiestnenie ozdobnej lišty na prechode medzi stenou a stropom.

    Ak máte veľkú prázdnu stenu, inštaláciou dekoračných líšt znížite pocit, že niečo chýba, a kvalitne ju vyzdobíte.

    Odborný článok 676
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce?

    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2387 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce
    10
    5

    EURO-MONT SK s.r.o.


    8.6
    0

    Roman Gažo


    8.6
    0

    Patrik Paško-Malo


    10
    1

    Ľuboš Fehervary LD-bau


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené