Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Stropné obklady (krytiny): plastové, drevené a iné obklady stropov

    Článok si prečítalo viac ako 2598+ používateľov
    Strop je vodorovná konštrukcia budovy, ktorá rozdeľuje budovu po výške na jednotlivé podlažia alebo obmedzuje zhora interiér stavby. Pripevnená je k nosným stenám a nesie zaťaženie priestoru. Rovnako ako pre podlahu, aj pre strop si môžeme zvoliť veľa materiálov, ktorými ho obmedzíme a zakryjeme. Môžete sa rozhodnúť pre drevený strop, polystyrénové alebo plastové stropné dosky (obklady).
    Odborný článok 2598
    stropne obklady
    Máme 2380 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    1. Konštrukcia stropu – druhy

    1.1. Železobetónový strop

    Konštrukcia stropu môže byť vyrobená rôznymi spôsobmi, z rôznych materiálov. Najbežnejšia je železobetónová stropná konštrukcia alebo železobetónová doska, ktorá sa zvyčajne vyrába na stavbe a niekedy sa používa aj prefabrikovaná (hotová) stropná konštrukcia. Monolitická železobetónová doska sa používa predovšetkým preto, lebo umožňuje vysokú únosnosť. Jej nevýhodou je, že má veľkú váhu, čo zvyšuje zaťaženie zvyšku konštrukcie. Hrúbka železobetónovej dosky je zvyčajne 15 až 20 cm a je vystužená oceľovou výstužou.    

    1.2. Drevený strop

    Konštrukcia stropu môže byť aj drevená. Na drevený strop sa používajú drevené trámy alebo hrady, ktoré sú spojené do jedného zmysluplného konštrukčného systému. Drevená konštrukcia sa najčastejšie používa v tradičnejších konštrukciách, najmä ak je zámerom, aby konštrukcia zostala viditeľná. Drevené stropy sa v nových budovách vyrábajú len veľmi zriedka, predovšetkým kvôli cene materiálu, ale aj preto, že betónový strop má oveľa vyššiu únosnosť, trpí všetkým zaťažením a silami, ktoré na  ňu pôsobia počas zemetrasenia, takže slúži prakticky ako bezpečnostný faktor pre celý dom. Konštrukcia v podobe dreveného stropu je bežnejšia pri rekonštrukciách existujúcich starých budov.

    1.3. Oceľový strop

    Konštrukcia z oceľových nosníkov sa používa tam, kde je potrebné premosťovať veľké rozpätia. Oceľová konštrukcia pozostávajúca z nosníkov je obložená tepelnou a zvukovou izoláciou, a uzavretá stropným obkladom. Ide o tzv. „kompozitné“ konštrukcie. Vynikajúcim príkladom sú stropné dosky vyrobené z kombinácie ocele a železobetónu alebo kombinácie vlnitého plechu, ktorý sa zalieva železobetónom. Toto konštrukčné riešenie umožňuje vylepšiť vlastnosti oboch materiálov.

    Konštrukcia stropu: príklad stropnej konštrukcie a príprava na montáž
    Konštrukcia stropu: príklad stropnej konštrukcie a príprava na montáž

    1.4. Tehlový strop

    Tehlový strop sa zvyčajne vyrába ako kompozitná konštrukcia vyhotovená z tehlových blokov resp. tehál, s prídavkom železobetónu. Stropné konštrukcie zložené iba z tehál sa dnes už nepoužívajú, pretože v takom prípade by sme museli stavať klenuté stropy, čo je nepraktické a neefektívne z hľadiska dizajnu a konštrukcie. Je to jediný spôsob, kedy môže byť stropná konštrukcia vyrobená iba z tehál, poznali to už starí Rimania a využívali ich na vytvorenie impozantnejšieho dojmu.

    2. Vrstvy stropu

    Konštrukcia stropu sa skladá z niekoľkých častí. Najdôležitejšou časťou stropu je konštrukcia, ktorá je nosným prvkom. Tlak, ktorý musí stropná konštrukcia vydržať, sa rozdeľuje rôznymi spôsobmi. 
    Spravidla najprv položíme izolačnú vrstvu, ktorá je čiastočne tepelná izolácia, aj keď má predovšetkým funkciu zvukového izolátora. Hrúbka tejto vrstvy je asi 5 cm, podľa toho, čo sa zhora namontuje a či sa namontuje aj podlahové kúrenie. Na izoláciu sa urobí cementová mazanina, resp. poter, a zvyčajne sa medzi tieto dve vrstvy položí vrstva PE fólie. Poter, ktorý prichádza na fóliu, sa väčšinou naleje, ale môže byť aj suchý; dá sa urobiť rôznymi spôsobmi.  Podlaha je dokončená konečnou vrstvou, parketami, keramikou, laminátom alebo niečím podobným. 

    Konštrukcia je na spodnej strane obložená stropným obkladom, zvyčajne zo sadry. Môžeme však použiť aj iné materiály, ako napr. drevené dosky.

    3. Stropné obklady

    Stropný obklad je finálnou vrstvou stropu, použitou na jeho úpravu. Stropné obklady chránia nosnú konštrukciu a vrstvy zvukovej a tepelnej izolácie a rovnako zaisťujú estetický vzhľad stropu. Teoreticky by mohol existovať strop bez opláštenia, ktorý je v súčasnosti veľmi populárny pre verejné priestory, treba si však uvedomiť, že takéto riešenie nie je vhodné na bývanie. Strop bez stropného obkladu má zvyčajne veľmi peknú a výraznú konštrukciu, vďaka ktorej vyzerá pekne, aj keď nie je zakrytá. Pri stavbe bytov nie je takéto riešenie najekonomickejšie a najracionálnejšie. Neveríme, že by sa vám chcelo pozerať na všetky potrubia a inštalácie nachádzajúce sa pod stropom.

    Ak chcete mať vo svojom príbytku prírodný estetický prvok, rozhodnite sa pre drevený strop
    Ak chcete mať vo svojom príbytku prírodný estetický prvok, rozhodnite sa pre drevený strop

    4. Plastové stropné obklady, drevený strop alebo Knauf?

    4.1. Plastové stropné obklady (PVC)

    Plastové stropné krytiny sú skvelým riešením v miestnostiach, ktoré sú obzvlášť vystavené negatívnym vplyvom, ako je vlhkosť alebo UV lúče. Z tohto dôvodu budú plastové stropné  obklady dokonale fungovať na strope v kúpeľni, kuchyni, garáži alebo suteréne. Ak si vyberiete špeciálny typ plastovej stropnej krytiny s dodatočnou ochranou proti UV žiareniu,  môžu sa PVC dosky použiť aj vonku na zakrytie pavilónov alebo prístreškov.  

    Plastové stropné obklady alebo PVC dosky sú vodotesné, takže pri styku s vlhkosťou a vodou sa nedeformujú, nenadúvajú, sú mimoriadne ľahké (1,3 – 2,3 kg/m2), ale pevné, takže sa neohýbajú. Ľahko sa tiež montujú a demontujú, ak je potrebné inštalácie opraviť. Plastové stropné obklady sú vyrobené z vysoko kvalitného PVC, majú dlhú životnosť a sú ľahko udržiavateľné, pretože sa dajú čistiť obyčajnou vlhkou handričkou.   

    4.2. Drevený strop (MDF)

    Drevené stropy alebo MDF stropné krytiny sa používajú v miestnostiach, ktoré vyžadujú zvukovú izoláciu, estetiku a kvalitu a prírodný a udržateľný materiál. Okrem verejných priestorov, ako sú konferenčné miestnosti, kancelárie, prednáškové sály, športové haly, knižnice alebo galérie, sa drevený strop používa aj v obytných budovách, najčastejšie  v reprezentatívnejších miestnostiach, akými sú obývacie izby, salóny a jedálne. Drevené stropy sa často používajú aj v budovách tradičnej, najmä horskej stavby. Preto sú stropné krytiny MDF veľmi obľúbené pre víkendové domy.  

    Je potrebné mať na pamäti, že drevený strop je v porovnaní so štandardnými riešeniami oveľa nákladnejší. Plastové stropné krytiny sú napr. oveľa lacnejšie. Drevené stropné krytiny sú drahým, ale nenahraditeľným materiálom, ktorý vnesie do vášho priestoru zvláštne teplo a útulnosť. Lacnejšou možnosťou namiesto MDF dosiek sú drevotrieskové dosky alebo preglejky. Drevený strop slúži ako protipožiarna ochrana a má vynikajúce akustické vlastnosti vďaka perforáciám, zárezom a drážkam, ktoré sa na ňom dajú urobiť. Ľahko sa udržiava a vyznačuje sa predovšetkým tým, že je vyrobený z prírodných a udržateľných materiálov a poskytuje veľa dizajnových možností a vynikajúci vzhľad.
    Drevený strop môže byť ukončený dyhou, na trhu existuje viac ako 40 rôznych druhov, takže ľahko nájdete taký, ktorý sa v každom ohľade hodí k zvyšku nábytku. Tiež sa odporúča chrániť drevený strop UV polyakrylovým lakom, aby drevo pod vplyvom slnečného žiarenia nevybledlo.

    4.3. Strop Knauf

    Strop Knauf je druh zaveseného (zníženého) stropu. Je to najštandardnejšie a najbežnejšie  riešenie stropných obkladov a dá sa povedať, že je to najpraktickejší spôsob opláštenia  stropnej konštrukcie. Ním sa dá dosiahnuť krajší dizajn a vzhľad. Strop Knauf sa nazýva aj sadrokartónový strop. Knauf je iba najznámejšou spoločnosťou, ktorá vyrába také viacúčelové sadrokartónové dosky, ale nie je jediná. Preto neprekvapuje, že tzv. zavesený strop je najbežnejšou voľbou v obytných budovách. Strop Knauf vám umožňuje vytvoriť jednotný povrch stropu, nenápadný, ktorý doslova splýva s vertikálnymi stenami, pretože povrchová úprava je rovnaká. Všetky inštalácie je možné ľahko skryť pomocou stropných obkladov Knauf. Musia byť iba dostatočne znížené, čo je vďaka systému podkonštrukcie  ľahko realizovateľné.  

    Strop Knauf bude pôsobiť jednoliato, hranica so zvislými stenami bude nepostrehnuteľná
    Strop Knauf bude pôsobiť jednoliato, hranica so zvislými stenami bude nepostrehnuteľná
    Odborný článok 2598
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce?

    Máme 2380 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2380 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce
    10
    1

    Jozef Prištic


    8.6
    0

    Keltex - Jozef Balala


    8.7
    0

    KRR-STAV s.r.o.


    10
    1

    Jozef Polák - Podolie


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené