Pre oblasť

    Maľovanie stien: druhy farieb na steny

    Článok si prečítalo viac ako 2394+ používateľov
    Pokiaľ ide o maľovanie stien, v ponuke je nespočetné množstvo rôznych farieb; okrem rôznych tónov a odtieňov farby sa, samozrejme, líšia zložením. Spoločné však majú to, že sú vyrobené z rozpúšťadiel, farieb, spojív a vhodných prísad (aditív). Pokúsime sa vysvetliť ako sa používajú vápenné, disperzné, adhezívne a silikátové farby.
    Odborný článok 2394
    druhy farieb na steny
    Máme 2332 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    1. Druhy farieb na steny

    Farby na steny sú rozdelené podľa zloženia a účelu. Podľa zloženia rozlišujeme farby na steny na syntetickej báze (nitro farby alebo olejové farby) a farby na vodnej báze. Ak sa však pozrieme na účel, existujú základné (primery) a dokončovacie farby (laky). Pri výbere farieb na steny musíte vedieť, aký druh podkladu bude natretý, pretože aj medzi farbami na steny sú rozdiely.

    2. Adhezívne farby

    Na omietanie vnútorných stien sa často používajú adhezívne farby. Tieto farby na steny sú špeciálne, pretože spojivom v nich je lepidlo, ktoré nie je odolné voči vlhkosti. Preto je veľmi dôležité, aby tento druh farby na steny neprišiel do styku s neprimeraným množstvom vody alebo aby sa nepoužíval pre vlhké miestnosti. Adhezívne farby sa odporúčajú, lebo neobsahujú škodlivé prísady, a preto sú zdraviu prospešné. Ak chcete premaľovať stenu natretú adhezívnou farbou, z povrchu sa najskôr musí úplne odstrániť existujúca vrstva adhezívneho náteru a až potom stena môže byť znova natretá farbou, ktorú ste si vybrali.

    3. Disperzné alebo umývateľné farby

    Disperzné farby sa veľmi často používajú na maľovanie vnútorných aj vonkajších povrchov. Disperzné farby sa nazývajú aj umývateľné. Ako už názov napovedá, tieto farby uľahčujú čistenie a údržbu, pretože sa dajú umývať vlhkou handričkou, takže sú vyhľadávané najmä pre kuchyne a kúpeľne, čím sa minimalizuje možnosť zašpinenia. Môžete si vybrať medzi dvoma druhmi: prvá skupina sa vyrába na báze umelých živíc a druhá na základe prírodných živíc. Disperzné farby na steny na báze syntetických živíc sú veľmi lepivé a považujú sa za  zdraviu škodlivejšie. Farby s prírodnými rozpúšťadlami prepúšťajú vodnú paru a sú zdravšie. Disperzné farby sú väčšinou na vodnej báze, a preto rýchlo schnú. Navyše sú nepriehľadné. Kvalitné farby od nekvalitných odlíšite pomocou vlhkej handričky, nekvalitné farby sa začnú odlupovať akonáhle prídu do styku s mokrou handričkou.

    Maľovanie stien
    Skôr než si kúpite nejakú farbu, zistite, ktorá je najlepšia

    4. Silikátové farby na steny

    V silikátových farbách sa ako spojivo používa vodné sklo. Silikátová farba na steny je veľmi odolná, preto sa používa hlavne na maľovanie vonkajších povrchov. Tieto farby vytvárajú na povrchu vrstvu tvrdých kremičitanov, ktoré ho chránia. V interiéri sa používajú silikátové farby na maľovanie vápenných podkladov. Táto farba na steny je abrazívna, preto s ňou treba zaobchádzať opatrne! Používanie ochranných prostriedkov je povinné!

    Odborná rada zo spoločnosti DeckColor s.r.o.

    1. Ktoré druhy farieb na steny máte a ktoré odporúčate svojim zákazníkom?

    V našom kolorovacom centre zákazník nájde farby známej nemeckej značky CAPAROL. Ako oficiálny partner v regióne sa špecializujeme výhradne na kvalitné produkty tejto značky. V jej portfóliu sa nachádza široký sortiment farieb, určených na rôzne povrchy a typy aplikácie. Fasádne a interiérové farby vrátane penetračných náterov dopĺňajú rôzne typy dekoračných techník, vodou riediteľné a rozpúšťadlové laky, lazúry a oleje na drevo, sortiment lepidiel, omietok a doplnkového tovaru pre systémy zateplenia ETICS, výrobky na úpravu betónových povrchov DISBON a výrobky radu HISTOLITH na obnovu historických fasád objektov. Vďaka tomu si zákazník vie v našom showroome vybrať riešenie interiéru či exteriéru na mieru. K nosným produktom v segmente interiérových farieb u nás patrí trojica disperzných farieb:

    Primacryl je vodou riediteľná disperzná interiérová farba pre ekonomicky výhodné nátery rozsiahlych povrchov. Vďaka dobrému krytiu a nízkej spotrebe si ju obľúbili majitelia novostavieb, ako prvý náter nových vnútorných omietok stropov a stien. Je možné ju tónovať v obmedzenej farebnej škále svetlých odtieňov systémom ColorExpress.

    Extra interiérová umývateľná farba je určená pre bežne namáhané povrchy v domoch, bytoch, ale aj administratívnych priestoroch. U nás najviac predávaná farba pre bežné použitie je tónovateľná v širokej škále odtieňov, ktoré si zákazník môže vybrať v našom showroome zo vzorkovníka Caparol 3D-Sytem Plus. Neobmedzujeme sa však iba na odtiene zo vzorkovníkov Caparol. Systém miešania farieb ColorExpress totiž obsahuje skoro 10 miliónov receptúr na miešanie farieb rôznych výrobcov a tiež štandardov RAL, Pantone alebo NCS.

    Malerit je umývateľná, vysoko krycia farba pre všetky typy interiérových stien a stropov. Vďaka ľahkej spracovateľnosti, rýchlemu schnutiu a dobrej plniacej a krycej schopnosti si získala veľkú obľubu medzi našimi zákazníkmi. Skracuje čas potrebný na maľovanie na minimum. Vysoká krycia schopnosť zaručuje premaľovanie výrazných pôvodných odtieňov iba v dvoch vrstvách. Vďaka tejto farbe sa dá bežná izba premaľovať za pomerne krátku dobu jedného dňa.

    V sortimente disperzných interiérových farieb ponúkame aj prémiové farby Indeko-plus, hypoalergénnu Indeko-plus KF, PremiumColor pre sýte farebné odtiene, vysokoodolnú a ľahko čistiteľnú PremiumClean, antibakteriálnu a antivírovú farbu PremiumCare. Vinylové interiérové farby reprezentuje rada Caparol Samtex. K interiérovým farbám odporúčame široký sortiment penetračných náterov, ale aj sortiment doplnkového tovaru k nanášaniu a aplikácii, ako sú štetce, valčeky, krycie fólie a lepiace pásky od firiem Harris a Schuller Eh´Klar.

    2. Pravda je, že farba náteru môže ovplyvniť našu náladu?

    Je to známe a dokázané, že naše nálady môžu byť ovplyvnené použitými odtieňmi farieb. Kým niektoré odtiene na nás pôsobia upokojujúco, iné nám dodávajú energiu a ďalšie v nás môžu dokonca podporiť agresivitu. V prípade tvorby vlastného interiéru je pre to vhodné myslieť aj na tieto vplyvy pri výbere farieb. Každú farbu je nutné zladiť v primeranej miere s doplnkami, aby interiéru dodali svoj ráz a preto v našom showroome ponúkame aj služby poradcu výberom farieb a odbornú pomoc interiérového dizajnéra.

    3. Ako opticky zmeniť (zmenšiť alebo zväčšiť) priestor pomocou farieb?

    Odtiene farieb nám vedia opticky zmenšiť alebo zväčšiť priestor. Použitím tmavých odtieňov dokážeme zmenšiť veľké priestory. Naopak použitím svetlých odtieňov ich dokážeme presvetliť a zväčšiť. Použitím vodorovných pásov na úzkych stenách vieme miestnosti rozšíriť. Použitím zvyslých pásov vieme zvýšiť nízke a stiesnené priestory. Nakoľko je však tvorba interiéru komplexnejšou problematikou je dôležité tiež použitie doplnkov ako sú rôzne tapety, závesy a záclony a v neposlednom rade aj zakomponovanie nábytku. Ku každému zákazníkovi preto pristupujeme individuálne a snažíme sa mu na základe jeho potrieb navrhnúť interiér na mieru, či už použitím správneho odtieňu farieb, alebo komplexným návrhom interiéru a poradenstvom pri výbere materiálov a doplnkov.

    Pán Peter Kováč, spoločnosť DeckColor s.r.o.

    5. Vápenné farby na steny

    Vápenné farby sa najčastejšie používajú na maľovanie vnútorných stien.  Spojivom v nich je, samozrejme, vápno. Aj keď práca s nimi je o niečo náročnejšia, vždy ich vrelo odporúčame, pretože sú najzdravšie. Vápenné farby nie sú vodotesné, odstraňujú sa pri kontakte s mokrou handričkou, takže vidíte, či boli steny predtým natreté vápennou farbou alebo nie. Staršie budovy alebo budovy chránené ako kultúrne pamiatky sú zvyčajne vymaľované vápennými farbami.

    5.1. Príprava podkladu na maľovanie

    Najvhodnejším podkladom pre vápenné farby je samozrejme vápenno-cementová malta. Betónové povrchy budú o niečo problematickejšie. Vápenná farba na stenu sa nanáša nasledujúcim spôsobom: povrch sa najskôr natrie základným náterom; základný náter je zriedená vápenná farba a tvorí ju 70 % vápennej farby a 30 % vody. Ak pracujete na povrchoch, ktoré už boli natreté, základný náter nebude potrebný. V takom prípade si treba dať pozor len na to, či je existujúci náter vápenný alebo ide o náter na minerálnej báze. Vápenné farby na steny sa nanášajú na povrch maliarskym valčekom a štetcami, ale je možné ich aj nastriekať.

    Odborný článok 2394
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce?

    Máme 2332 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2332 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce
    9.3
    0

    Kubala Milan


    9.6
    0

    Andrej Bezák


    10
    2

    Rekonštrukcie bytov Radoslav Bley


    8.7
    0

    TKB Slovakia s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené