Pre oblasť

    Maľovanie: tipy na maľovanie fasád a ceny

    Článok si prečítalo viac ako 720+ používateľov
    Maľovanie fasády, resp. nanášanie dokončovacej vrstvy je bezpodmienečne nevyhnutné pre dlhšiu životnosť nielen obvodového plášťa stavby, ale aj samotnej stavby, ktorá musí odolávať rôznym atmosférickým podmienkam v priebehu rokov.
    Odborný článok 720
    malovanie fasady
    Máme 2388 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    1. Maľovanie fasády – prečo je dôležité?

    Náter fasády zachováva životnosť celej budovy. Fasádny náter chráni budovu pred škodlivými účinkami snehu, dažďa, slnka a vetra, ale aj pred rôznymi škodlivinami a znečisťujúcimi látkami prítomnými v ovzduší. Okrem spomínanej ochrany majú fasádne farby estetický, resp. dekoratívny efekt.

    2. Obnova fasádneho náteru - postup

    Pred samotným maľovaním fasády je dôležité skontrolovať, či na povrchoch nie sú nejaké poškodenia, napr. praskliny alebo odlupujúca sa farba. Takéto veci sa musia najskôr opraviť, aby sa časom nerozšírili alebo nezhoršili, čím sa zabezpečí dlhá životnosť novo natretej fasády.

    Potom sa môžete pripraviť na proces maľovania fasády, ktorý zahŕňa odstránenie starého náteru, ak je to potrebné, a prípravu povrchov na nanesenie nového náteru. Pri práci nezabúdajte na opatrenia osobnej ochrany, to znamená, že je dôležité používať vhodné ochranné prostriedky vrátane masky, okuliarov a rukavíc, a určite sa riadiť pokynmi výrobcu farby.

    Maľovanie fasády je náročná práca a azda najlepšie je realizáciu týchto prác zveriť kvalifikovaným a skúseným odborníkom.

    Obnova fasádneho náteru ovplyvňuje životnosť celej budovy, lebo ju chráni pred vplyvom škodlivých vonkajších faktorov. Práve preto by sa mala vykonávať pravidelne.
    Obnova fasádneho náteru ovplyvňuje životnosť celej budovy, lebo ju chráni pred vplyvom škodlivých vonkajších faktorov. Práve preto by sa mala vykonávať pravidelne.

    3. Maľovanie fasády – akú farbu zvoliť?

    Maľovanie fasády nie je jednoduchá záležitosť. Pred rekonštrukciou fasády je potrebné sa uistiť, aké farebné odtiene sú na danom objektu povolené, v skutočnosti, či samotná budova nie chránený kultúrny statok. Najjednoduchší spôsob, ako sa k týmto informáciám dostať, je vyžiadať si od obce informácie o lokalite, za čo je potrebné zaplatiť správny poplatok. 

    Akú farbu si vyberiete, závisí okrem prípadných obmedzení stanovených urbanistami a architektmi aj od druhu omietky, kvality a stavu fasádneho podkladu na stavbe. Preto je lepšie výber a kúpu vhodnej farby zveriť skúsenému realizátorovi týchto prác.

    4. Maľovanie fasády – na čo si dať pozor?

    Pri nátere fasády je potrebné dbať na poveternostné podmienky. Maliarske práce by sa mali na fasáde vykonávať pri teplote vzduchu od 8° do 30° C. Relatívna vlhkosť vzduchu musí byť počas maľovania nižšia ako 80 %. Netreba farbiť na priamom slnku, aby slnečné teplo neovplyvňovalo mokrý náter. Ak nie je možné tomu sa vyhnúť, počas maľovania fasáda by mala byť chránená špeciálnymi závesmi. Fasádu je potrebné natrieť minimálne v dvoch vrstvách. 

    5. Maľovanie fasády - cena 

    Keď ide o maliarske práce, cena náteru fasády závisí od výberu farby a podkladu, na ktorý sa nanáša dekoračná vrstva. Nezabúdajte, že zhotoviteľ musí chrániť priestor, kde sa vykonávajú maliarske práce, resp. dbať na to, aby po ňom zostalo všetko čisté a nepoškodené. Cena náteru v dvoch vrstvách umývateľnou akrylátovou fasádnou farbou sa orientačne pohybuje v rozmedzí od 5,5 do 8,5 EUR/m2.

    Odborný článok 720
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce?

    Máme 2388 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2388 realizátorov v oblasti Maliar, Maliarske práce
    10
    0

    J.M.V.drevo art s. r. o.


    10
    3

    SPODSTAV, spol. s r.o.


    9.7
    2

    Gyps.Brothers - Daniel Mekk


    8.8
    0

    Ľubomír Ondovčín - Priemyselné montáže


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené