Pre oblasť

    Fotovoltaická elektráreň – všetky výhody solárnej energie

    Preorientovanie sa na obnoviteľné zdroje energie sa v dnešnom svete považuje za efektívne riešenie mnohých environmentálnych problémov. Fosílne palivá sú totiž hlavnými znečisťovateľmi našej planéty a na druhej strane by ich nedostatok „paralyzoval“ ekonomiku, ale aj život všetkých jej obyvateľov. Preto je využívanie veternej a slnečnej energie, využívanie biomasy a geotermálnych zdrojov na získavanie elektriny niečím, čomu sa v posledných rokoch venujú politici aj „obyčajní“ ľudia. Obľúbenosť si získala najmä fotovoltaická elektráreň, ktorá ako zdroj energie využíva slnečnú energiu.
    Odborný článok 397
    fotovoltaicka elektraren
    Máme 408 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň:

    V minulosti sa solárny systém najčastejšie využíval na napájanie stavieb, ktoré nemali prístup k elektrickej rozvodnej sieti, napr. chát a telekomunikačných zariadení umiestnených vo vzdialených lokalitách. Dnes je situácia iná. Solárna elektráreň je budúcnosťou, pokiaľ ide o získavanie lacnej a čistej energie. Solárny systém sa v súčasnosti montuje aj na budovu napojenú na elektrickú rozvodnú sieť, dosahujú sa s ním solídne úspory na mesačných účtoch. Inštalácia solárnych systémov je riešením, ku ktorému sa uchyľuje čoraz viac domácností, ale aj podnikateľských subjektov. Vzniká logická otázka: prečo je solárny systém dobrou voľbou, resp. aké sú jeho výhody?

    Solárna energia sa na ohrev vody využíva už niekoľko desaťročí, zatiaľ čo využívanie slnečnej energie na výrobu elektriny je populárne v posledných rokoch, a to najmä vďaka zlacňovaniu solárnej technológie, ale aj vďaka zvýšenému ekologickému povedomiu. Náklady na montáž solárnych panelov a sprievodného vybavenia sú značne nižšie (približne o 90 %) v porovnaní s tými, ktoré boli pred desiatimi rokmi. Výkon fotovoltaických elektrární vzrástol na svetovej úrovni v rovnakom období zo 40 GW na 578 GW.

    Na Slovensku je v priemere 1200 až 2000 slnečných hodín ročne. Presné údaje súvisiace s tým-ktorým miestom môžete získať, ak siahnete po informáciách priamo zo zdroja Slovenského hydrometeorologického ústavu. Južné Slovensko, resp. územie Podunajskej nížiny, má najvhodnejšie podmienky pre rozvoj solárnej energie v našej krajine. Množstvo energie, ktoré solárna elektráreň vyrobí, závisí od intenzity slnečného žiarenia. Ak je obloha jasná, výkon slnečného žiarenia je cca 1 kW/m2, ak je oblačná, táto hodnota je až 10-krát nižšia. Priemerná intenzita slnečného žiarenia je 950 až 1200 kWh/m2 za rok. 

    Je dôležité vedieť, že solárne elektrárne s výkonom 3 kW až 5 kW kryjú viac ako 70 % spotreby elektriny v domácnostiach a tie, ktorých výkon presahuje 15 kW, predstavujú pre hospodárske  subjekty efektívne a cenovo výhodné riešenie. Solárna elektráreň, ktorej výkon sa pohybuje v rozmedzí od 5 do 10 kWp a zaberá 30 až 60 m2 plochy strechy, väčšinou uspokojí potreby bežnej domácnosti na elektrickú energiu.

    Montáž solárnych systémov
    Montáž solárnych systémov

    Ak máte väčšiu plochu strechy, solárna elektráreň je pre vás ideálnym riešením. Vyrobíte si čistú elektrinu pre vlastnú spotrebu, čo prinesie výhody aj širšej spoločnosti!

    Fotovoltaická elektráreň znižuje mesačný účet za elektrinu

    Ako sme spomínali, v posledných rokoch je citeľný pokles cien solárnych panelov. Návratnosť investície solárnej elektrárne s výkonom 15 až 150 kW je v súčasnosti už po šiestich rokoch. Investícia do solárnej energie je podľa mnohých lepšia a výnosnejšia ako ktorákoľvek iná investícia. Má to dva dôvody: rýchla ziskovosť investície, resp. inštalácia solárnych panelov, a druhý je hospodárenie bez nepredvídaných výdavkov.

    Fotovoltaika na dom – solárny systém na streche
    Fotovoltaika na dom – solárny systém na streche

    Značné úspory môžete dosiahnuť, ak počas dňa v určitých hodinách máte spotrebu elektriny viac ako 3 kW, či už v zime alebo v lete. Z dlhodobého hľadiska realizované úspory sú v priemere 4-krát vyššie ako samotná investícia do fotovoltaických panelov. Záver je teda taký, že investícia do solárnej energie sa oplatí.

    Inštalácia fotovoltaických panelov umožní znížiť účty za elektrinu (do 90 %). Týmto spôsobom budete môcť presmerovať časť finančných prostriedkov z vášho rozpočtu na iné veci, ktoré potrebujete.

    Solárna energia je výborným riešením aj pre komerčné budovy. Totiž vo väčšine spoločností spotreba elektriny neustále rastie v dôsledku vykurovania, elektromagnetických zariadení a osvetlenia miestností. Preto sa čoraz viac spoločností rozhoduje vyrábať si vlastnú elektrinu a inštalovať solárne systémy.

    Pre menšie komerčné budovy zvyčajne postačujú energetické systémy do 100 kWp, zaberajúce cca 600 m2 plochy strechy. Na väčšie komerčné budovy môžu byť inštalované väčšie solárne systémy s výkonom nad 1 MWp. Aké budú rozmery solárnych systémov závisí od aktuálnej spotreby elektrickej energie a povrchu strechy.

    Odborná rada zo spoločnosti ReelTech s.r.o

    1. Čo sú to fotovoltaické elektrárne a aké typy existujú, čo ponúka Vaša spoločnosť, keď ide o fotovoltaiku?

    Fotovoltika na Slovensku je rozdelená hlavne podľa výkonu a to na malý zdroj do 10,8 kW, ktorý je hlavne určený pre domácnosti a je podporovaný aj z dotačného systému zelená domácnostiam. Pre firmy a komerčné subjekty je používaný lokálny zdroj, ten je od 10,8 do MRK. Ten sa ešte rozdeľuje bez dispečerského riadenia (do 100 kW) a s dispečerským riadením (nad 100 kW). Fotovoltika je skvelý zdroj, ale je potrebné, aby bol správne navrhnutý. Pri návrhu treba brať do úvahy hlavne spotrebu odberného miesta a navrhnúť ju tak, aby jej výroba kopírovala aj spotrebu. V tom prípade má aj veľmi rýchlu finančnú návratnosť. Naša firma realizuje všetky druhy fotovoltických elektrární – od malých zdrojov, a lokálne zdroje pre firmy vysokej kvality. Používame len kvalitné a certifikované komponenty, kde vieme, že môžeme dať dlhé záručné lehoty na komponenty. Dielo projektujeme tak, aby spĺňalo všetky požiadavky a obsahovalo celú projektovú dokumentáciu a aj požiadavky požiarnej bezpečnosti stavby. Spoločnosť ReelTech s.r.o. už dlho pôsobí na slovenskom trhu, naši technici boli pri výstavbe a prevádzke fotovoltických elektrární stavaných ešte v roku 2010. Máme odborné znalosti z bezpečnosti elektrickej inštalácie preto staviame zariadenia podľa všetkých noriem a predpisov. Venujeme sa projekcii, výstavbe, OPaOS/revíziám, auditom fotovoltaických elektrární s následným servisom a údržbou. Tak aby sme zákazníkom ponúkli komplexné služby.

    2. Čo všetko je potrebné pre realizáciu fotovoltaiky, aké projekty sú potrebné a koľko trvá realizácia?

    Pred realizáciou je potrebné vybaviť všetky dokumenty a papiere, medzi hlavné patrí súhlasné stanovisko od Miestnej distribučnej sústavy (ZSD, SSD, VSD) bez ich súhlasného stanoviska nie je možné pripojiť lokálny zdroj do sústavy. Následne veľa firiem zabúda resp. nerieši statiku stavby. Statika je extrémne dôležitá pre životnosť vašej stavby a mnoho novovzniknutých firiem na montáž FVE toto nerieši. Stalo sa nám, že fotovoltika bola nevhodne navrhnutá, preťažovala statiku stavby a ohrozovala celý objekt. V inom prípade bola zas navrhnutá tak, že pri silnejšom vetre hrozilo odfúknutie celého fotovoltického poľa. Preto pri stavbe je potrebné použiť správny návrh nielen meničov, ale aj konštrukcie a celého systému ako celku tak, aby výdrž bola čo najdlhšia. Samotná realizácia fotovoltiky už nie je nejak extrémne časovo náročná. Kvalitné poskladanie 10 kWp FVE môže trvať cca 3 dni. V niektorých prípadoch sa nám podarilo 95 kWp FVE postaviť za 7 dní.

    3. Aká je životnosť a návratnosť fotovoltaických elektrární?

    Životnosť fotovoltaických elektrární závisí od kvality použitých komponentov. Preto sa oplatí zamerať nielen na cenu, ale aj značku a záruky. Dôležité je použiť aj kvalitné všetky komponenty:

    - Konštrukciu (my osobne používame konštrukciu, ktorá je určená do vetra o rýchlosti 115 km/h, čím máme istotu, že systém je v bezpečí a výrobca naň poskytuje garancie).

    - Fotovoltaické panely – tie vyberáme vždy z TOP10 na svetovom trhu, kde záruka sa pohybuje okolo 10 rokov.

    - Invertor ako samotný generátor už elektriny je potrebné nielen správne zvoliť a navrhnúť, ale aj umiestniť. Čo predĺži aj jeho životnosť. Používame len tie, ktoré máme odskúšane v priemyselnom použití dlhé roky, spĺňajú všetky požiadavky siete.

    Odbornú radu poskytol pán Lukáš Čief zo spoločnosti ReelTech s.r.o

     

    Solárna elektráreň vytvára čistú, zelenú energiu

    Vo svetle environmentálnych problémov, ktoré ovplyvňujú všetky živé bytosti na tejto planéte, je dôležité usilovať sa o obnoviteľné zdroje energie. Slnečná energia znižuje uhlíkovú stopu, ktorú za sebou zanecháva každý z nás. Táto ekologická energia súčasnosti a budúcnosti umožňuje každému jednotlivcovi prispieť k zdravšiemu a čistejšiemu prostrediu vo svojej domácnosti alebo firme.

    Využitie slnečnej energie predstavuje akúsi energetickú revolúciu. Inštalácia fotovoltaických panelov zabezpečuje oveľa čistejšiu planétu, ale aj šetrenie na účtoch za elektrinu.

    Odborný článok 397
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň?

    Máme 408 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 408 realizátorov v oblasti Fotovoltaická elektráreň
    10
    1

    Ing. Marián Cvoliga


    10
    4

    Melmar,s.r.o


    8.7
    0

    PG Electric


    9.4
    0

    HC system s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené