Pre oblasť

    Tepelné čerpadlo na ohrev vody

    Článok si prečítalo viac ako 971+ používateľov
    Ohrev úžitkovej vody je druhým najväčším nákladom každej domácnosti – hneď po vykurovaní. Po desaťročiach používania tepelných čerpadiel bolo zistené, že sú tepelné čerpadlá na ohrev vody najlepším spôsobom ohrevu teplej úžitkovej vody pre domácnosť.
    Odborný článok 971
    tepelne cerpadla na ohrev vody
    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Ohrev úžitkovej vody

    Keď hovoríme o vykurovaní, často zabúdame, že nevykurujeme len priestory, ale ohrievame aj úžitkovú vodu. Robíme to nielen v zime, ale aj v lete. Ohrev úžitkovej vody predstavuje približne jednu šestinu energie, ktorú spotrebujeme v zime na vykurovanie, preto má zmysel uvažovať o cenovo dostupnejších a ekologickejších spôsoboch vykurovania.

    Ohrev teplej úžitkovej vody vďaka nižšej spotrebe energie ako vykurovanie domácností ponúka cenovo dostupnejšie alternatívne spôsoby z obnoviteľných a sebestačných zdrojov, napr. solárne kolektory alebo tepelné čerpadlá na ohrev vody. Obidva spôsoby okrem sebestačnosti výrazne znižujú náklady na ohrev teplej úžitkovej vody a tepelné čerpadlo na ohrev vody je aj energeticky veľmi efektívne a investícia sa vráti už o niekoľko rokov.

    S tepelným čerpadlom na prípravu teplej úžitkovej vody v domácnosti budete úplne sebestační a zároveň ušetríte nemalé peniaze
    S tepelným čerpadlom na prípravu teplej úžitkovej vody v domácnosti budete úplne sebestační a zároveň ušetríte nemalé peniaze

    2. Tepelné čerpadlo na ohrev vody je neprekonaným riešením

    2.1. Ušetrite na ohreve teplej úžitkovej vody

    Tepelné čerpadlo na ohrev úžitkovej vody je určite najlacnejším spôsobom ohrevu teplej úžitkovej vody, omnoho lepší ako napr. slnečné kolektory, ktoré sú na druhom mieste. V súvislosti s využívaním solárnych zariadení môžu vzniknúť rôzne problémy, ako je správne umiestnenie a dostatok po sebe nasledujúcich slnečných dní, čo nie je možné zaručiť na každom pozemku a v každej zemepisnej oblasti. S tepelným čerpadlom ušetríte za ohrev teplej úžitkovej vody v domácnosti viac ako štvornásobok oproti akýmkoľvek iným systémom!

    2.2. Tepelné čerpadlo na ohrev vody je šetrné k životnému prostrediu

    Tu je ďalšia informácia, ktorá vás ešte viac presvedčí o výhodnosti investície do tepelného čerpadla na ohrev úžitkovej vody: tento spôsob ohrevu vody znižuje emisie CO2 o viac ako 60 %, čo je obrovské množstvo. Tepelné čerpadlá na ohrev vody využívajú teplo z prírodných a obnoviteľných zdrojov energie a prispievajú k udržaniu čistejšieho a zdravšieho životného prostredia.

    2.3. Bezplatné chladenie pivnice

    Nielenže sa investícia vráti už o pár rokov, ale čistá, zelená energia vytvára aj možnosť bezplatného chladenia pivnice v horúcich letných mesiacoch.

    2.4. Možnosť samostatného použitia alebo pripojenia ku kotlu

    Tepelné čerpadlá na ohrev vody ponúkajú možnosť samostatného použitia, je však možné napojiť ich na vykurovací kotol, pretože niektoré tepelné čerpadlá používané na uvedené účely majú zabudovaný aj potrubný systém s príslušenstvom. Kombinácia tepelného čerpadla a kachlí na drevo/biomasu je veľmi žiaduca.

    Tepelné čerpadlo na teplú úžitkovú vodu je popri slnečných kolektoroch najekologickejším spôsobom ohrevu teplej úžitkovej vody
    Tepelné čerpadlo na teplú úžitkovú vodu je popri slnečných kolektoroch najekologickejším spôsobom ohrevu teplej úžitkovej vody

    3. Fungovanie tepelného čerpadla na ohrev vody

    Tepelné čerpadlo na ohrev vody na svoju prevádzku využíva teplo z okolia a následne ho odovzdáva inému nosiču alebo médiu, ktorým je zvyčajne voda. V zriedkavých prípadoch môže byť týmto médiom vzduch. Výparník čerpadla najskôr zachytáva teplo z okolia, ktoré sa v ňom následne vyparuje a ohrieva. Tepelné čerpadlo vytvára také podmienky, že ohriata para kondenzuje a po tomto procese odovzdáva svoje teplo médiu, teda vode. Médium (voda) prúdi do expanznej nádoby, kde sa znižuje tlak. Proces sa potom opakuje, keď voda prúdi do výparníka.

    Tepelné čerpadlo na ohrev vody alebo vykurovanie celého domu funguje podobne ako chladnička, ibaže ide o opačný proces.

    3.1. Tepelné čerpadlo potrebuje elektrickú energiu 

    Hoci zdroj, z ktorého tepelné čerpadlo využíva teplo, je prírodný (vzduch, zem alebo voda), tepelné čerpadlo je poháňané elektrickou energiou. Elektrinu zabezpečuje ventilátor a kompresor. Výkonové číslo (COP) hovorí o tzv. účinnosti tepelného čerpadla, ide o pomer medzi elektrickou energiou, ktorú čerpadlo spotrebuje na svoju prevádzku, a teplom, ktoré vyprodukuje. 

    4. Investícia sa vráti o pár rokov

    Hoci sa kúpa tepelného čerpadla môže zdať ako príliš vysoká investícia, o pár rokov sa vám vráti. Inými slovami: náklady na kúpu tepelného čerpadla na ohrev úžitkovej vody sa vám vrátia do 7 rokov od kúpy a potom vás ohrev teplej úžitkovej vody v domácnosti vyjde podstatne lacnejšie ako ohrev vody inými zdrojmi energie. Ak odrátame cenu ohrievača vody, ktorý potrebujeme bez ohľadu na zdroj energie, investícia je ešte výhodnejšia.

    Odborný článok 971
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.4
    0

    ELEKTROTERM


    9.4
    0

    Ing. Peter Mikulička - PVM SYSTÉM


    10
    1

    Klimatizácie RSMS s. r. o. - Roman Samek


    9.9
    0

    Temperatura, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené