Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Parkety – hotové, lamelové alebo panelové parkety?

    Článok si prečítalo viac ako 540+ používateľov
    Pre svoju trvácnosť, odolnosť a dlhú životnosť sú parkety stále veľmi obľúbenou podlahovou krytinou. Je tu obrovský výber rôznych druhov parkiet, ktoré budú vizuálne ladiť so zvyškom interiéru a uspokoja tak aj tých najnáročnejších zákazníkov. Z dlhodobého hľadiska sú parkety ako podlahová krytina v dome alebo byte najlepším riešením. Navyše, obytnému priestoru poskytujú pocit prirodzenosti, pohodlia, tepla, zvyšujú kvalitu bývania a ovplyvňujú mikroklímu. Aké všetko druhy parkiet existujú a ako sa pohybujú ich ceny, to sú otázky, na ktoré sa pokúsime odpovedať.
    Odborný článok 540
    parkety
    Máme 849 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet:

    Nižšie:

    1. Hotové parkety

    1.1. Čo sú to hotové parkety?

    Hotové parkety sú považované za najlepšiu voľbu, pokiaľ ide o špičkové spracovanie, krásu, odolnosť proti nárazu, antistatiku, jednoduchú údržbu, vhodnosť na podlahové kúrenie a farebnú stálosť. Zároveň sa považujú za typ parkiet, ktorý ponúka vysokú kvalitu za prijateľnú cenu. Ide o továrensky ošetrené parkety, ktoré sú ihneď pripravené na pokládku.

    1.2. Hotové parkety sú vysoko odolné

    Hotové parkety sú vďaka viacvrstvovému náteru veľmi odolné voči opotrebovaniu a po pokládke je možné ich ihneď používať. Existujú dvojvrstvové a trojvrstvové hotové parkety. Vrchná vrstva má hrúbku 3 až 4 mm, k dispozícii je veľký výber druhov dreva. Stredná a spodná vrstva sú zvyčajne vyrobené z ihličnatého dreva, aj keď existujú varianty, pri ktorých je vrchná pochôdzna vrstva umiestnená na preglejke. Spodná vrstva hotových parkiet slúži na dodatočnú stabilitu a spevnenie celej konštrukcie podlahy, poskytuje odolnosť parkiet voči teplotným zmenám.

    1.3. Pokládka a údržba 

    Hotové parkety sa kladú dvoma spôsobmi: môžu byť iba položené na podklad, vznikne tak podlaha plávajúca nad podkladom, alebo prilepené na podklad. Parkety majú spojovacie drážky a perá. Na  podklad sa, spravidla, lepia dvojvrstvové hotové parkety. Hrúbka dvojvrstvových hotových parkiet je približne 10 až 14 mm. Keďže sú tenšie a viacvrstvové, sú vhodné na podlahy s podlahovým kúrením. Takéto parkety spôsobujú najmenšie tepelné straty, rýchlo a jednoducho sa inštalujú a dajú sa okamžite použiť. 

    Hotové parkety nepotrebujú brúsenie, takže v miestnostiach nebudú vznikať ani sa hromadiť prachové častice. 

    2. Klasické masívne parkety

    2.1. Masívne parkety sú nadčasovo elegantné

    Klasické masívne parkety vyvolávajú dojem nadčasovosti a majú vysokú hodnotu pre každého  zákazníka, ktorý pozná drevené podlahy. Krásou a eleganciou sa im nevyrovná žiadny iný typ parkiet, no je pravdou, že sú o niečo drahšie.

    2.2. Vysoká odolnosť a životnosť

    Klasické masívne parkety sú vyrábané z rôznych druhov dreva, takže ich vzory môžu byť jednotné a homogénne alebo rôzne a pestré, v rôznych odtieňoch. Ak sú klasické masívne parkety správne položené a ošetrené, ich životnosť je mimoriadne dlhá. Ako podlahová krytina môžu vydržať desaťročia alebo dokonca storočia. Už samotný názov hovorí, že tento typ parkiet je vyrobený z masívneho dreva, preto je mimoriadne dobrým tepelným izolantom a zároveň zabezpečuje pohodlnú a príjemnú chôdzu.

    2.3. Rôzne druhy

    Na trhu dostať klasické masívne neošetrené parkety alebo klasické masívne hotové parkety. Hlavný rozdiel medzi nimi je v tom, že klasické masívne neošetrené parkety je potrebné po pokládke olejovať, lakovať alebo voskovať. Je tu možnosť tónovania (primermi) alebo tónovania použitím rôznych odtieňov lakov, či už ide o vysoký lesk alebo matný vzhľad. 

    Hotové klasické masívne parkety sú už pri výrobe lakované, takže sú vhodné na použitie hneď po položení.

    2.4. Ako sa kladú masívne parkety?

    Pri pokládke klasických masívnych parkiet je mimoriadne dôležité dbať nielen na výšku podkladu, ale  aj na konečnú výšku, vzhľadom na to, že je hrúbka jednotlivých kusov parkiet asi 22 mm. Parkety  majú perá a drážky, ktoré umožňujú tesné spojenie. Zvyčajne sa lepia na podklad a lepenie navyše prispieva k pevnosti položenej podlahovej krytiny.

    2.5. Údržba a používanie 

    Klasické masívne parkety sa počas svojej životnosti niekoľkokrát obnovujú brúsením a lakovaním alebo olejovaním – niektoré aj 5-krát. Keďže klasické masívne parkety zaisťujú mimoriadnu odolnosť, používajú sa ako podlahová krytina do veľmi frekventovaných verejných priestorov, ale aj do obývacích izieb, spální, kuchýň a detských izieb.

    2.6. Podlahové kúrenie

    Klasické masívne parkety sa pre svoje dobré izolačné vlastnosti neodporúčajú na podlahy s podlahovým kúrením, pretože sa parkety môžu rozmerovo zmeniť a deformovať. Ak si predsa zvolíte parkety ako podlahovú krytinu, na podlahové kúrenie treba položiť klasické masívne parkety s menšou hrúbkou, povedzme s hrúbkou 10 mm až 14 mm, a teplota podlahy nesmie byť vyššia ako 26 °C.

    Systém pokládky masívnych parkiet: dosky s perom a drážkou
    Systém pokládky masívnych parkiet: dosky s perom a drážkou

    3. Lamelové parkety

    3.1. Cenovo priaznivé riešenie

    Lamelové parkety sa vyznačujú tým, že sa skladajú z niekoľkých malých lamiel, ktoré sú k sebe pripevnené a spolu tvoria mozaikové vzory. Sú cenovo dostupný a odolný podlahový povrch. Spodná strana lamelových parkiet obsahuje špeciálnu mriežku, ktorá spája jednotlivé lamely a umožňuje jednoduchšiu montáž.

    3.2. Lamelové parkety sú najbežnejší typ parkiet

    Lamelové parkety sú jednou z najčastejšie kladených podlahových krytín pre svoju cenovú dostupnosť a jednoduchú obnovu. Najčastejšie sa vyrábajú z dubového, bukového alebo jaseňového dreva.

    3.3. Spôsoby pokládky a vzory

    Štruktúra dreva v rôznych mozaikových vzoroch skrášli celý priestor. Tieto parkety sa často kladú do šachovnicového vzoru, kde do popredia vystupuje textúra  podlahovej krytiny. Samozrejme, podľa toho, čo si zákazník želá, je možné parketové dosky položiť aj iným spôsobom, vytvoriť mozaikový vzor. Okrem už spomínaných mozaikových vzorov existujú aj iné kombinácie položenia lamelových parkiet. Čoraz častejšie sa používa anglický vzor, kde parketové lamely idú rovnakým smerom. Celá miestnosť tak dostane úplne nový rozmer a lamelové parkety nový a svieži vzhľad. 

    Okrem anglického vzoru poznáme aj kladenie vo forme dvojitého anglického vzoru a staronemeckého vzoru a rybej kosti.

    3.5. Ako udržiavame lamelové parkety?

    Lamelové parkety sa vyznačujú jednoduchou údržbou. Starostlivosť o takéto podlahové krytiny je úplne nenáročná. Dĺžka každej lamely je cca 16 cm, šírka cca 2,5 cm a hrúbka cca 8 mm. V závislosti od rozmerov dochádza pri určitých klimatických zmenách k minimálnej expanzii alebo kontrakcii, ale takmer nikdy nedochádza k vzniku jednotlivých viditeľných medzier. Lamelové parkety sa považujú za surové, preto ich po montáži treba prebrúsiť a nalakovať. Dôležitá je správna voľba laku, pretože sa ním môže dodatočne zvýrazniť štruktúru dreva alebo ju jemne zmatniť a urobiť ju homogénnou. Lamelové parkety sú vhodné na pokládku do všetkých obytných priestorov.

    3.6. Podlahové kúrenie a lamelové parkety

    Lamelové parkety sú vhodné na pokládku na poter s podlahovým kúrením. Hrúbka a umiestnenie jednotlivých lamiel zohráva kľúčovú úlohu. Osobitnú pozornosť je potrebné venovať použitiu správneho lepidla, aby vydržalo vyššiu teplotnú záťaž.

    Lamelové parkety sú cenovo mimoriadne dostupné a zároveň odolné
    Lamelové parkety sú cenovo mimoriadne dostupné a zároveň odolné

    4. Priemyselné (kantové) parkety

    4.1. Cenovo veľmi dostupná a pevná podlahová krytina

    Priemyselné alebo kantové parkety sú podlahová krytina, ktorá je v poslednej dobe čoraz obľúbenejšia vďaka svojej pevnosti, odolnosti, atraktívnemu vzhľadu a dostupnej cene. Priemyselné parkety sú založené na moduloch pozostávajúcich z niekoľkých menších drevených prvkov.

    4.2. Napriek nízkej cene sú kantové parkety mimoriadne odolné

    Priemyselné parkety sú považované za dokonalé spojenie nízkej ceny lamelových parkiet a pevnosti a dlhej životnosti klasických masívnych parkiet. Zvláštnosťou priemyselných kantových parkiet je, že sa na ich výrobu používajú exotické druhy stromov z Ázie, napríklad teak a wenge. Nevyhnutné je olejovanie kantových parkiet, pretože tak parkety získajú zvláštny lesk a prirodzený nádych.

    4.3. Pokládka, údržba a používanie 

    Priemyselné parkety pozostávajú z masívnych drevených lamiel s dĺžkou 20 až 30 cm, so šírkou 1 až 3 cm a s hrúbkou 1 až 2,2 cm. Masívne lamely sú navzájom spojené páskami, čo umožňuje jednoduchú, rýchlu a čistú pokládku. Pri zmenách teploty priemyselné parkety minimálne menia svoj tvar, takmer nikdy sa nezmršťujú, nerozťahujú ani nedeformujú. To je dôvod, prečo sú vhodné do frekventovaných verejných interiérov. Industriálne parkety sú pre svoju mimoriadnu odolnosť a farbu veľmi obľúbené v bytoch alebo rodinných domoch. V mnohých prípadoch sa namiesto priemyselných parkiet používajú hotové parkety so vzhľadom kantových parkiet, ktoré sú dostupné v dvojvrstvovom alebo trojvrstvovom prevedení.

    4.4. Priemyselné parkety a podlahové kúrenie

    Pre pokládku na poter s podlahovým kúrením sú vhodnejšie priemyselné parkety s hrúbkou 10 mm, kvôli nižším tepelným stratám a deformáciám. Pri podlahovom kúrení sa najviac odporúča použitie hotových parkiet imitujúcich priemyselné parkety, pretože sú odolnejšie voči teplotným a klimatickým zmenám.   

    5. Panelové parkety

    5.1. Čo sú to panelové parkety?

    Zvláštnosťou panelových parkiet je, že ich vrchný povrch je upravený (nalakovaný alebo naolejovaný) a sú pripravené na pokládku.

    5.2. Široká škála vzorov

    Na trhu je k dispozícii naozaj široká škála vzorov, špeciálnych farieb a odtieňov panelových parkiet. Určite si aj najnáročnejší zákazníci nájdu vzor, ​​ktorý im vyhovuje.

    5.3. Z čoho sú zložené panelové parkety?

    Panelové parkety sú v podobe dlhých dosiek, vhodných na pokládku v miestnostiach pre akýkoľvek účel. Nosná vrstva je z ihličnanov. Na spodnej strane nosnej vrstvy sú nalepené lamely z ušľachtilého tvrdého dreva s hrúbkou 4 mm. Podlahová krytina z panelových parkiet je veľmi podobná hotovým parketám, s tým rozdielom, že dosky sú dlhšie, v rozmedzí od 120 do 240 cm. Práve preto, že ide o dlhšie dosky, sú panelové parkety vhodné aj na pokládku do väčších miestností. 

    Trojvrstvové panelové parkety sú vhodné na pokládku na poter s podlahovým kúrením.

    5.4. Pokládka panelových parkiet

    Panelové parkety sa kladú dvoma spôsobmi: môžu byť iba položené na podklad, vznikne tak podlaha plávajúca nad podkladom, alebo prilepené na podklad. Na pokládku parkiet na podklad (plávajúca podlaha) sa používa klikový systém. Vďaka rozmerom dosiek je pokládka panelových parkiet mimoriadne rýchla a jednoduchá. Použitie panelových parkiet je možné ihneď po pokládke. 

    5.5. Ako sa staráme o panelové parkety?

    Čo sa týka údržby a starostlivosti o panelové parkety, tieto dva postupy sú jednoduché. Parkety je možné jednoducho obnoviť brúsením každé dva roky. To umožňuje masívna vrchná časť parkiet. Panelové parkety sú mimoriadne odolné voči opotrebovaniu, pretože ich povrch bol vo výrobe viackrát lakovaný. Údržba povrchov panelových parkiet je nenáročná. Pri správnej údržbe nemusí byť obnovený celý povrch podlahovej krytiny, ale iba tie miesta, kde je to potrebné. 

    Ak sú dodržané pokyny na správnu údržbu, panelové parkety budú dlho slúžiť a plniť svoju funkciu.
    Panelové parkety sa hodia takmer do každého interiéru, keďže máme na výber širokú škálu farieb a vzorov
    Panelové parkety sa hodia takmer do každého interiéru, keďže máme na výber širokú škálu farieb a vzorov

    6. Vidiecka podlaha

    6.1. Ako vznikol pojem vidiecka podlaha?

    Vidiecka podlaha nie je nič iné ako hotové parkety alebo masívne parkety väčších rozmerov. Dosky môžu mať dĺžku 60 až 240 cm, šírku 11 až 20 cm a hrúbku 1,4 až 2,2 cm. Vidiecka podlaha sa odporúča najmä do veľkých miestností, kde vyniknú väčšie rozmery drevených dosiek a ich krása. Na tento účel sa najčastejšie používa dubové a jaseňové drevo.

    6.2. Rustikálna vidiecka podlaha

    Vidiecka podlaha je neprekonateľná svojim vzhľadom, vyniká svojou prirodzenosťou a farebnosťou. Svojím vzhľadom predčí ostatné podlahové krytiny a najlepšie pôsobí v kombinácii so štýlovým rustikálnym nábytkom. V minulosti bol tento druh podlahovej krytiny typický len pre zámky, kostoly, rezidencie a iné verejné budovy. Dnes sa však použitie vidieckej podlahy rozšírilo tak, že sa tento druh podlahy čoraz častejšie používa v obytných priestoroch, v ktorých prevažuje túžba po domáckom, rustikálnom štýle. 

    6.3. Trvanlivosť, tepelná izolácia a pokládka 

    Vidiecka podlaha je masívna, a preto veľmi odolná a trvácna, navyše je výborným tepelným izolantom. V minulosti sa vidiecka podlaha upevňovala klincami, dnes sa na podklad lepí. Povrch takejto podlahy je upravený a udržiavaný špeciálnymi prípravkami na drevené podlahy.

    6.4. Vidiecka podlaha a podlahové kúrenie

    Vidiecka podlaha je všeobecne vhodná na pokládku na podlahové kúrenie. Za vidiecku podlahu sa v poslednej dobe považujú akékoľvek hotové parkety väčších rozmerov, pozostávajúce z celých dosiek, ktoré môžu byť dvojvrstvové alebo trojvrstvové. Pokládka týchto podlahových krytín sa považuje za jednoduchú a rýchlu. Táto podlahová krytina je vhodná na pokládku na podlahové kúrenie.

    7. Palubovka

    7.1. Palubovka je masívna parketa veľkých rozmerov

    Palubovka (palubová podlaha) je ďalší pojem, ktorý označuje masívnu podlahovú krytinu alebo hotové parkety väčších rozmerov. Dosky sú 2 m až 10 m dlhé, 9 až 20 cm široké a 1,5 až 3 cm hrubé. Podobne ako vidiecka podlaha, aj palubovka je vhodná do väčších miestností, pretože len tak vynikne veľkosť a krása takýchto drevených dosiek. Vzhľadom na výnimočné rozmery dosiek z masívneho dreva a následne ich hrúbku ide o veľmi drahý typ parkiet.

    7.2. Použitie masívnej palubovky

    Na výrobu masívnej palubovky sa najčastejšie používa ihličnaté drevo, napríklad smrek, jedľa, smrekovec a borovica. Palubovka je veľmi častou voľbou pre podlahové krytiny v zruboch a podkroviach, kde sú aj steny a stropy obložené drevom a pridaním palubovky interiér získava krásny a originálny vzhľad. Dnes sa za palubovú podlahu považujú akékoľvek hotové parkety, ktorých dosky majú väčšie rozmery.

    7.3. Pokládka palubovky a rozmery dosiek

    Rozmery dosiek palubovej podlahy veľmi veľké, pohybujú sa v rozmedzí od 2 m do 10 m. Palubovka je vhodná na pokládku do väčších miestností, kde vyniknú rozmery dosiek. Pokládka je rýchla a jednoduchá a po pokládke je podlahu možné ihneď ju používať.

    7.4. Údržba a starostlivosť o palubovku

    Napriek masívnemu prevedeniu sa vyznačuje odolnosťou, trvanlivosťou a možnosťou obnovenia. O palubovku je potrebné starať sa brúsením, olejovaním a lakovaním v určitých časových intervaloch alebo inými prostriedkami určenými na drevené podlahy. Palubovka môže byť viackrát obnovená. Pokiaľ ide o zloženie, palubovky sú ako trojvrstvové a dvojvrstvové parkety. Jednou z možností je, že sú už vo výrobe upravené kefovaním, lakovaním a olejovaním. 

    Palubovka nie je práve najvhodnejšia na podlahové kúrenie. Pretože masívne drevené dosky sú veľmi hrubé, prechod tepla z potrubia do miestnosti je sťažený a drevo sa ľahko deformuje. Vhodné sú len určité typy palubovky, preto sa pred kúpou určite poraďte s predajcom a dodávateľom. 
    Bez ohľadu na to, aké parkety si vyberieme, musia byť naolejované alebo nalakované, iba tak ich  chránime a výrazne zvyšujeme ich životnosť
    Bez ohľadu na to, aké parkety si vyberieme, musia byť naolejované alebo nalakované, iba tak ich  chránime a výrazne zvyšujeme ich životnosť

    8. Ceny rôznych parkiet

    8.1. Klasické parkety na kľúč

    Cena za dodanie, lepenie (položenie), brúsenie a lakovanie klasických masívnych parkiet sa pohybuje v rozmedzí od 42 do 46 EUR/m2.

    8.2. Hotové parkety na kľúč

    Cena za dodanie a položenie hotových parkiet z tvrdého dreva sa pohybuje v rozmedzí od 34 do 36 EUR/m2.

    8.3. Lamelové parkety na kľúč

    Cena za dodanie, lepenie (položenie), brúsenie a lakovanie lamelových parkiet je 31 až 33 EUR/m2.

    8.4. Priemyselné (kantové) parkety na kľúč

    Cena za dodanie, lepenie (položenie), brúsenie a lakovanie priemyselných parkiet sa pohybuje okolo 36 až 38 EUR/m2.

    8.5. Vidiecka podlaha na kľúč

    Cena za dodanie a položenie masívnej vidieckej podlahy lepením sa pohybuje okolo 53 až 57 EUR/m2.

    9. Cena za pokládku klasických parkiet

    Orientačná cena za pokládku parkiet lepením a použitím štandardných lakov je 10 až 13 EUR/m2. Počíta sa, že ide o cca 50 m2.

    10. Cena za renováciu klasických parkiet

    Renovácia parkiet s brúsením, tmelením a lakovaním (3 nátery) pre cca 50 m2 orientačne stojí 13 až 16 EUR/m2.

    11. Cena za olejovanie parkiet

    Cena za naolejovanie parkiet so strojovým opracovaním je 2,4 až 3,6 EUR/m2.

    12. Cena za renováciu parkiet

    Renovácia parkiet, ktorá zahŕňa brúsenie, tmelenie a lakovanie (2 nátery) stojí orientačne 15 EUR/m2.

    Odborný článok 540
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokládka parkiet?

    Máme 849 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 849 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet
    8.7
    0

    Maliar Ján Pallang


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    8.7
    0

    SIVAX-SK s. r. o.


    10
    2

    Jozef Pleško


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené