Pre oblasť

    Pokládka parkiet

    Článok si prečítalo viac ako 1284+ používateľov
    Pripravili sme pre Vás ďalší článok na tému parkety. Zmienime sa o základných krokoch kladenia parkiet, ktoré prídu vhod každému domácemu majstrovi, keďže prácu môžete zvládnuť aj sami, samozrejme podľa návodu. Nižšie si prečítajte, aké náradie potrebujete na pokládku parkiet, aký je proces pokládky a koľko stojí pokládka parkiet.
    Odborný článok 1284
    pokladka parkiet
    Máme 850 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet:

    1. Pokládka parkiet si vyžaduje prípravu

    1.1. Náradie na pokládku parkiet

    Pre profesionálnu, rýchlu a efektívnu pokládku parkiet budete potrebovať správne náradie. Patrí sem priamočiara alebo stolová kotúčová píla, chvostová píla, kladivo, meter, ceruzka, uholník, značkovacia šnúra, nivelačná lata, vodováha a drevené kliny.

    Nevyhnutným materiálom pre profesionálnu pokládku parkiet alebo laminátu je určité množstvo parketových dosiek s prihliadnutím na to, že bude aj určité množstvo (10 až 15 %) odpadového materiálu. Okrem toho je potrebný zvukovoizolačný materiál, PE fólia, lišty, vnútorné a vonkajšie rohy, skrutky, spojky pre dosky, parketové lepidlo, vyrovnávacia hmota a niektoré prostriedky na dodatočnú úpravu.

    1.2. Základné kroky pred položením parkiet

    Pri kladení parkiet/laminátových podláh je potrebné mať na pamäti niekoľko základných rád. Parkety a laminát sa nekladú do nevykurovaných miestností, sanitárnych zariadení a iných miestností, kde je vlhkosť. Odporúča sa parkety alebo laminát pred pokládkou nechať v obaloch minimálne 48 hodín v miestnosti, kde sa budú klásť. Pri parketových doskách je potrebné dbať aj na ich vizuálny vzhľad, môžu byť rôznych odtieňov, preto sa pri rozbaľovaní podlahových krytín odporúča usporiadať ich podľa farieb, samozrejme, podľa vášho želania, pretože sa budú navzájom líšiť odtieňmi a vzormi. Každá parketová doska musí byť vizuálne skontrolovaná a nevhodné dosky musia byť odstránené.

    Poter alebo podklad musí byť pred pokládkou dôkladne očistený, rovný a úplne suchý.

    Jedným z prvých krokov pre začatie pokládky parkiet je posúdenie, teda kontrola podkladu, ktorý musí byť suchý a rovný. Na kontrolu podlahy použite vodováhu a nivelačnú latu. V prípade, že sa vo vzdialenosti 1 m vyskytnú odchýlky väčšie ako 4 mm, je potrebné podlahu  opraviť tekutou vyrovnávacou hmotou. Po nanesení tekutej vyrovnávacej hmoty je potrebné počkať na jej vyschnutie.

    1.3. Kladenie zvukovej izolácie

    Ďalším dôležitým krokom pri pokládke parkiet je, v prípade potreby, skrátenie zárubne o výšku parketových dosiek a zvukovú izoláciu. Na to sa používa chvostová píla. Pokiaľ ide o PE fóliu, kladie sa na minerálne podklady, nepoužíva sa však ako parozábrana na drevené podklady. Nasleduje inštalácia zvukovej izolácie, ktorá má nielen protihlukovú funkciu, ale je aj doplnkovým prostriedkom na vyrovnanie všetkých nerovností.

    Parketové gumové kladivo
    Pokládka parkiet vyžaduje dobré upevnenie dosiek pomocou gumového alebo dreveného kladiva

    2. Pokládka parkiet

    2.1. Pokládka parkiet – dosiek

    Keď už máme položenú zvukovú izoláciu, nasleduje pokládka parkiet, resp. parketových dosiek. Pri kladení dosiek je potrebné použiť drevené kliny, ktoré slúžia na oddialenie parkiet od steny. Dostatočná vzdialenosť od steny je nevyhnutná pre napínanie a zmršťovanie parketových dosiek v závislosti od teploty v miestnosti, minimálne 10 mm v menších miestnostiach a vo väčších miestnostiach o niečo viac. Nepísané pravidlo pri kladení parketových dosiek hovorí, že väčšinou sa dlhšie parketové dosky kladú rovnobežne so smerom prenikania prirodzeného svetla, resp. slnečných lúčov.

    Pri väčších priestoroch platí pravidlo, že dlhšie strany dosiek by mali byť rovnobežné s dlhšou stranou miestnosti.

    2.2. Pripevnenie dosiek

    Dosky je možné jednoducho nalepiť na podklad na zvukovú izoláciu alebo položiť ako tzv. plávajúcu podlahu pomocou klik systému. Masívne dvojvrstvové a viacvrstvové parkety sa lepia na povrch celoplošne. Trojvrstvové parkety sú najčastejšie určené na vyhotovenie plávajúcej podlahy, kedy na ich položenie postačí drevené alebo gumové kladivo.

    Pomocou klik systému (pero-drážka) je možné parkety spájať bez lepenia spojov (lepenie na podklad alebo plávajúca podlaha). Pri plávajúcej podlahe sa spoj pero-drážka lepí. Ak sa parkety lepia na podklad, potom sa spoje nelepia. Na lepenie systému pero-drážka sa odporúčajú PVA lepidlá a na celoplošné lepenie parkiet na podklad sa používa bezvodé lepidlo na parkety.

    2.3. Ťažkosti pri pokládke parkiet

    Pri pokladaní tohto typu podlahovej krytiny môžete naraziť na rôzne prekážky, ako sú napr. radiátorové potrubia, preto treba celý priestor pred začatím prác dôkladne skontrolovať. Na takýchto miestach je potrebné dosky správne narezať alebo vyvŕtať otvory. Keď sa dostanete k poslednej doske, označte si správnu dĺžku, pričom nezabudnite odpočítať ďalších pár mm, aby bola parketa dostatočne vzdialená od steny. Na dokončenie procesu kladenia parkiet naskladajte a priskrutkujte dokončovacie lišty. Odpíľte lišty pod určitým uhlom alebo použite hotové vnútorné a vonkajšie rohy.

    Lepenie parkiet
    Drevené dosky je možné jednoducho nalepiť na podklad na zvukovú izoláciu alebo položiť ako plávajúcu podlahu pomocou klik systému

    Odborná rada zo spoločnosti BOZIN, spol. s.r.o.

    1. Prečo je parketová podlaha lepšia voľba ako laminátova podlaha? Ktoré sú výhody parkiet?

    Aj keď majú drevené podlahoviny veľa výhod, odpoveď nebýva jednoznačná – pri výbere podlahovej krytiny treba brať do úvahy veľa faktorov. Ak ale uvažujeme o obytnom priestore s bežnou klímou (teplota okolo 20°C, relatívna vlhkosť vzduchu 40 až 60 %) a nie sme limitovaný cenou, je voľba jednoznačná.

    Parketová podlaha je v prvom rade prírodný produkt s estetickým vzhľadom, ktorej každý prvok je originál, má lepšie tepelno-izolačné vlastnosti, pri vhodnej povrchovej úprave je príjemná na dotyk. Pri výkyvoch vzdušnej vlhkosti drevo funguje ako jej regulátor tým, že pri vyššej vlhkosti ju pohlcuje a naopak, pri nižšej vlhkosti vracia do ovzdušia. Parketová podlaha je pri správnej montáži výrazne menej hlučná vďaka svojej štruktúre, prípadne hrúbke. Masívna parketová podlaha za dobrých podmienok a vhodného ošetrovania je investícia na celý život –  výmena podlahy v užívanom byte nie je žiadna zábava. Preto, ak je vstup do domu, či bytu, priamo z exteriéru, odporúčame predsieň s čistiacou zónou na zachytenie vody a hrubých nečistôt.

    Dnes sa vyrába veľké množstvo rôznych druhov drevených podlahovín od parketových vlysov cez lamely, mozaikové parkety, priemyselné podlahy, drevené dlažby až po intarzované parkety a viacvrstvové podlahové (palubové) dosky. Z takéhoto množstva výrobkov sa dá určite vybrať najvhodnejší druh pre skoro každé využitie.

    Jednou z mála vlastností, ktorú majú lepšiu laminátové podlahy, je tvrdosť a odolnosť voči oderu. Podobnú odolnosť majú len niektoré exotické dreviny s veľmi vysokou objemovou hmotnosťou, blížiacou sa k hodnote 1000kg/m3 v suchom stave. Drevenú podlahu, na rozdiel od laminátovej, je však možné niekoľkokrát renovovať, prípadne miestne opraviť pri povrchovej úprave olejom.

    Dnes sa propagujú lamináty odolné voči vode. Ide však len o čiastočnú odolnosť, pokiaľ príde k zatopeniu podlahy, žiadna záruka neplatí. Nikto nenechá nastriekanú vodu z kúpania detí stáť na podlahe dlhšie, ako je nutné, a krátkodobé zvlhčenie znesú aj parketové podlahy. Takéto laminátové podlahy strácajú aj výhodu nižšej ceny, pretože ich cena je obyčajne blízka parketovým podlahám.

    2. Aký je postup pokládky trojvrstvovej parketovej podlahy?

    Pri tomto druhu konštrukcie ide obyčajne o veľkoplošné panely rôznych rozmerov, najčastejšie 10-22 x 150-200 x 1000-2200 mm. Skladajú z nosiča, tzv. laťovkového stredu, na ktorý je nalepená z hornej strany nášľapná vrstva a zo spodnej strany tzv. protiťahová vrstva, a to s orientáciou vlákien kolmo na vlákna nosiča. Takáto konštrukcia zaručuje vysokú tvarovú stálosť pri zmene klímy. Na takýto panel je potom po obvode vyfrézovaný pripájací profil, obyčajne systém clik(pero a drážka sa dnes používa už len pri paneloch, určených na celoplošné lepenie).

    Pri tomto druhu podlahovej krytiny sa môžu použiť rôzne spôsoby pokladania – plávajúcim spôsobom, celoplošným lepením, čiastočným lepením o podklad, zlepením v spojovacom profile (pero – drážka), klincovaním a skrutkovaním do podkladu... Celoplošné lepenie zvyšuje náklady, pretože ide o náročnejšiu prácu s použitím drahého lepidla, ktorú treba zveriť odborníkom. Čiastočné lepenie o podklad sa neodporúča aj preto, lebo podlaha pri chôdzi po nej je obyčajne hlučná, ak sa nepoužije špeciálna podložka s výrezmi na lepidlo, naviac montáž na minerálny podklad by bola bez parozábrany. Skrutkovanie a klincovanie prichádza do úvahy len na drevené podklady, kde nie je nutná separačná vrstva proti vode. Používa sa málokedy, najčastejšie pri športových konštrukciách.

    Najčastejšie sa trojvrstvová podlaha pokladá plávajúcim spôsobom. Je to spôsob, pri ktorom panely nie sú spojené s podkladom. Tento spôsob montáže je najlacnejší a zručný človek s primeranou výbavou si ho dokáže realizovať svojpomocne, okrem iného aj preto, lebo parkety sú dodávané aj s povrchovou úpravou. Aj tu platia určité zásady, ktoré treba bezpodmienečne dodržať. V prvom rade si treba prečítať návod. Už pri dovoze treba dbať na to, aby boli parkety skladované najlepšie v priestore, do ktorého sú určené, samozrejme s predpísanou klímou (teplota, vlhkosť vzduchu) a vhodným podkladom (rovina, vlhkosť, čistota). Balíky sa nechajú zabalené klimatizovať aspoň 24 hodín a odbaľujú sa až bezprostredne pred montážou. Pri minerálnych podkladoch je nutné použiť tzv. parozábranu, ktorá zabraňuje zvyškovej vlhkosti prenikať do parkiet, pri drevených podkladoch sa takáto vrstva nepoužíva. Ďalšou vrstvou je tlmiaca podložka proti hluku. Celý postup montáže začína rozhodnutím, v akom smere chcem lamely ukladať. Obyčajne by parkety mali byť uložené v smere prichádzajúceho svetla (od okna), ale nie je to podmienka. Mali by sme tiež zmerať miestnosť, najmä kolmo na smer predpokladaného smeru ukladania, aby sme zistili, či v poslednom rade bude parketa dostatočne široká. Začína sa najčastejšie pri stene a prvý dvojrad zabezpečíme klinmi po celej dĺžke a aj na koncoch, aby nedošlo k posunutiu a bola dodržaná dilatačná škára podľa odporúčania výrobcu. Podlaha sa nikde nesmie dotýkať pevných častí stavby (steny, stĺpy, zábradlie...). Na konci radu odrežeme, zvyšnú časť parkety a s ňou začíname nasledujúci rad – tento odrezok, podobne ako posledný kus v rade, by mal mať dĺžku 2,5 až 3-krát väčšiu, ako je šírka parkety. Nakoniec treba prekryť dilatačné škáry pri stenách obvodovými lištami, prípadne vo dverách a pri nadväzovaní rôznych druhov podlahovín prechodovými lištami.

    Napriek zdanlivej jednoduchosti odporúčam montáž zveriť odborníkom najmä v prípade, ak treba zmerať rovinu, vlhkosť podkladu a posúdiť klímu v novostavbe, prípadne vyrovnať podklad a posúdiť stav izolácie v starších budovách.     

    3. Ako prebieha montáž drevenej parketovej podlahy?

    Parketová podlaha sa dodáva ako jednotlivé vlysy z masívneho dreva pomerne malých rozmerov, a to hrúbky hlavne 16 a 21/22 mm, šírky 40 až 80 mm a dĺžky 300 až 600 mm, až na malé výnimky bez povrchovej úpravy. Vlysy sú po celom obvode opatrené perom a drážkou a delia sa podľa polohy pera na kratšej strane na ľavé a pravé. Kladú jednotlivo, preto je montáž náročná, treba mať patričné stroje a náradie a tiež aj potrebné znalosti. Vlysy možno klásť do rôznych vzorov (do pásov, do stromčeka – rybia kosť, do štvorcov s kolmým ukladaní...) a rôznymi spôsobmi. Pôvodne sa ukladali do stromčeka a upevňovali sa na tzv. hrubú tesársku alebo slepú podlahuklincovaním do drážky.Neskôr sa vlysy ukladali do asfaltu na cementové potery alebo sa ukladali na heraklit alebo na mäkkú vláknitú dosku.. Dnes sa vlysy lepia celoplošne na podklad pomocou  špeciálnych lepidiel, prípadne sa pribíjajú klincami/sponami na pružné rošty v prípade zhotovovania športových parketových podláh.

    Ako v predchádzajúcom prípade, aj tu treba venovať mimoriadnu pozornosť príprave podkladu – musí byť suchý, rovný, čistý s patričnou pevnosťou, ktorú treba v mnohých prípadoch overiť odtrhovou skúškou. Vyhovujúce minerálne aj drevené podklady pred montážou musia byť zásadne prebrúsené. Podľa druhu podkladu sa používajú aj penetračné nátery na zvýšenie pevnosti spoja a primerane pružné lepidlá na lepenie parketových podláh.

    Po naplánovaní smeru ukladania a vzoru parkiet sa uloží do lepidla obyčajne popri stene pás vlysov a lepidlo sa nechá vytvrdnúť. Tento úkon je veľmi dôležitý, lebo každá nepresnosť sa prejaví aj neskôr. Po vytvrdnutí tohto pásu možno už podlahu postupne dolepiť. Počas vytvrdzovania lepeného spoja nemožno po podlahe chodiť. Pri lepení treba dodržať odstupy podlahy od pevných častí stavby rovnako, ako pri plávajúcich podlahách.

    Dokončenie parketových podláh sa robí až po riadnom vytvrdnutí lepidla a pozostáva z brúsenia, tmelenia, povrchovej úpravy a montáže líšt. Tmelenie sa nerobí u pružných podláh, pretože tmel by postupne vypadal. Podlaha sa brúsy brúsnymi papiermi o rôznej zrnitosti, a nakoniec sa preleští. Samotná povrchová úprava môže byť urobená podľa priania zákazníka rôznymi druhmi lakov, olejov, voskov... Prípadne môže byť aj farebne upravená.

    Vzhľadom na náročnosť všetkých operácií pri tomto type podlahy treba podlahárske práce zveriť odborníkom.

    Pán Alexander Lalák, spoločnosť BOZIN, spol. s.r.o.

    3. Pokládka parkiet na rôzne podklady

    Na pokládku plávajúcich parkiet sú vhodné staré vinylové podlahové krytiny, linoleum alebo korok, avšak len vtedy, ak sú celoplošne prilepené k podkladu. Podlahové krytiny tohto typu je možné položiť aj na starú keramickú dlažbu za predpokladu, že je nainštalovaná hydroizolácia. Samozrejme, dlažbu treba predtým dôkladne vyčistiť.

    Na podklad s podlahovým kúrením môžu byť položené len vhodné materiály. Plávajúca podlaha (drevené parkety) môže byť na podlahové kúrenie položená na parozábranu a teplota parkiet by nemala presiahnuť 27 °C. Na podlahu s podlahovým kúrením sa neodporúča pokladať parkety z rozmerovo nestabilných druhov dreva vrátane buku, olivy a javora. Taktiež sa neodporúča pokladať parkety na elektrické podlahové kúrenie.

    4. Pokládka parkiet – cena

    Cena parkiet závisí od ich typu (masívne, trojvrstvové...), plochy, ochrany (lakované alebo olejované) a samozrejme od zhotoviteľa. V závislosti od druhu parkiet sa cena za m2 parkiet pohybuje od 8 do 40 EUR a viac.

    Keďže je pokládka parkiet náročná práca, ktorá si vyžaduje skúsenosť, šikovnosť a poznávanie vlastností parkiet, aj  ceny pokládky parkiet môžu byť veľmi rozdielne. Cena závisí od lokality, rozsahu prác a vybraného parketára – priemerná hodinová sadzba parketára za pokládku parkiet je 17 EUR/h.

    Klasické parkety na kľúč

    Cena za dodanie, lepenie – pokládku, brúsenie a lakovanie klasických parkiet z masívu je 42 až 46 EUR m2. 

    Hotové parkety na kľúč

    Cena za dodanie a pokládku hotových parkiet z tvrdého dreva je 34 až 36 EUR/m2. 

    Lamelové parkety na kľúč

    Cena za dodanie, lepenie, pokládku, brúsenie a lakovanie lamelových parkiet je 31 až 33 EUR/m2. 

    Kant parkety na kľúč

    Cena za dodanie, lepenie, pokládku, brúsenie a lakovanie kant parkiet je 36 až 38 EUR/m2.

    Pokládka podlahy z drevených dosiek – rustikálny vzhľad na kľúč

    Cena za dodanie a položenie do lepidla masívnej podlahy z drevených hotových dosiek – rustikálny vzhľad je 53 až 57 EUR/m2. 

    Pokládka klasických parkiet

    Orientačná cena za pokládku parkiet lepením s použitím štandardných lakov je 10 až 13 EUR/m2.

    Odborný článok 1284
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokládka parkiet?

    Máme 850 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 850 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet
    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    8.6
    0

    Vladimír Hlavenka


    10
    77

    RH stav - Rastislav Herák - Moravské Lieskové


    8.7
    0

    Adam Halada


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené