Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Renovácia parkiet, oprava parkiet - všetko, čo potrebujete vedieť

    Článok si prečítalo viac ako 1103+ používateľov
    Parkety sú podlahová krytina, o ktorej možno bez akýchkoľvek pochybností povedať, že je skutočne prírodná a odolná v každom ohľade. Najväčšie množstvo typov parkiet a druhov dreva je možné úplne obnoviť, prípadne vymeniť len poškodené kusy. Oprava parkiet závisí najmä od stupňa a rozsahu poškodenia, pri viacvrstvových parketách väčšinou od hrúbky vrchnej vrstvy. Hrúbka tejto vrstvy, povedzme, 4 mm, umožňuje až štyri hobľovania, renovácie, čo je potrebné vziať do úvahy pri výbere parkiet. Parkety s hrúbkou vrchnej vrstvy 6 mm sú kvalitnejšie. Renovácia parkiet zahŕňa tmelenie, hobľovanie a lakovanie alebo olejovanie, ktoré sa podľa potreby niekoľkokrát za sebou opakuje.
    Odborný článok 1103
    renovacia parkiet
    Máme 837 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet:

    1. Renovácia parkiet: posúdenie poškodenia

    Proces opravy parkiet je podobný pre všetky druhy dreva. Závisí to od rozsahu a stupňa poškodenia, opotrebovania, počtu predchádzajúcich hobľovaní a podobne. O posúdenie možností opravy parkiet je najlepšie požiadať odborníka. Ten rozhodne, ktoré parkety je potrebné vymeniť za nové. Prvým krokom pri oprave a renovácii drevenej podlahy je posúdenie poškodenia. Renovácia môže zahŕňať odstraňovanie poškodených parkiet alebo brúsenie škrabancov a priehlbín. Po určení rozsahu poškodenia sa môže začať proces opravy.

    2. Výmena parkiet: kedy oprava parkiet nie je možná

    2.1. Výmena parkiet

    Ak boli staré parkety niekoľkokrát hobľované a sú naozaj opotrebované, je potrebné ich vymeniť. Staré parkety môžu byť úplne odstránené alebo ponechané ako podklad pod nové, aj keď sa o tom treba poradiť s odborníkom. Ak to výška stropu a prahy v byte dovoľujú, a ak sú staré parkety pomerne zachovalé, oplatí sa na ne položiť nové parkety. To šetrí náklady na odstránenie parkiet a opravu poteru a získa sa tak aj dodatočná zvuková a tepelná izolácia. Výmena parkiet je najčastejšie potrebná, keď nové hobľovanie parkiet nie je možné kvôli tomu, že ide o tenkú vrstvu dreva.

    Hotové parkety nižšej kvality sú tenšie a umožňujú vykonať hobľovanie raz alebo dvakrát počas životnosti parkiet. Kvalitnejšie masívne parkety s hrúbkou vrchnej vrstvy 15 mm a viac, umožňujú omnoho väčší počet opráv a renovácií.

    3. Oprava poškodených kusov parkiet 

    V prípade väčších poškodení, ako sú hlboké škrabance, prasknuté, zdeformované kusy parkiet alebo poškodenia spôsobené vodou, bude potrebné poškodené parkety  odstrániť, resp. vymeniť za nové. Tento proces môže trvať dlhšie a môže vyžadovať pomoc odborníka. Oprava však môže úplne zmeniť vzhľad poškodenej podlahy.

    4. Oprava parkiet: pokládka nových parkiet na staré parkety 

    Ak to dovoľuje výška prahov a existujúcej podlahy v byte, a ak sú staré parkety pomerne zachovalé, prichádza do úvahy rýchla renovácia alebo rýchla oprava parkiet, resp. pokládka parkiet na staré parkety. Tento typ opravy parkiet je z viacerých dôvodov lacnejší, no predovšetkým je oveľa rýchlejší. V tomto prípade nevznikajú žiadne náklady na odstraňovanie starých parkiet a získa sa aj dodatočná zvuková a tepelná izolácia. 

    5. Renovácia parkiet

    5.1. Rýchla renovácia parkiet: brúsenie

    Niekedy stačí rýchla renovácia parkiet. Pri menších poškodeniach, ako sú škrabance alebo drobné preliačiny, môže stačiť brúsenie a lakovanie podlahovej krytiny. Ide o brúsenie poškodeného miesta, nanesenie tmelu na drevo a vysušenie. Po zaschnutí tmelu je možné povrch ešte raz prebrúsiť a vyčistiť. Uvoľnené kusy parkiet je možné znova nalepiť alebo vymeniť. Potom je potrebné celý povrch prebrúsiť, zbrúsi sa len vrchná vrstva laku. Týmto spôsobom sa parketám prinavráti starý lesk a odstránia sa prípadné rozdiely v odtieni farby, ktoré často spôsobujú väčšie kusy nábytku, pod ktorými parkety zostávajú bledšie.

    5.2. Renovácia parkiet: lakovanie alebo olejovanie

    Po vybrúsení sa parkety lakujú alebo olejujú. Obnova parkiet sa bez týchto prác  nezaobíde, pretože drevo treba chrániť pred vonkajšími vplyvmi. Lakovanie je lacnejšie a rýchlejšie ako olejovanie. Na trhu dostať matné alebo lesklé laky, ktoré odrážajú oveľa viac svetla. Lak, najmä ten s vysokým leskom, mierne zmení prirodzenú textúru dreva, takže drevo bude pôsobiť, akoby bolo „plastifikované“ a „nedýchalo“. Tento spôsob renovácie a ochrany parkiet, pri ktorej sa parkety nakoniec lakujú, ich robí mimoriadne trvácnymi a odolnými, pretože nie sú porézne a sú odolnejšie voči nečistotám. 

    Chemickú a fyzikálnu pevnosť lak dosiahne po siedmich až desiatich dňoch. Tým je renovácia hotová a parkety zažiaria v plnej kráse.

    Na rozdiel od lakovania je olejovanie parkiet drahšie, no nepopierateľne zachováva pôvodný vzhľad parkiet. Olejované parkety budú ešte krajšie ako surové, pretože olej jemne zvýrazní štruktúru, textúru a ďalšie prirodzené vlastnosti konkrétneho druhu dreva, z ktorého sú parkety vyrobené. Nevýhodou je, že sú olejované parkety  citlivejšie na škvrny a absorbujú tekutinu, ak nie je okamžite zotretá z povrchu.

    Parkety sa viackrát olejujú ako lakujú, vlastne až kým nie je drevo „nasýtené“. Koľko oleja parkety absorbujú závisí od druhu dreva a pred každou ďalšou aplikáciou musí byť povrch úplne suchý. Preto je olejovanie náročnejšie a trvá dlhšie.
    Lakovanie parkiet
    Lakovanie parkiet sa vykonáva v troch alebo štyroch vrstvách

    6. Oprava parkiet: väčšie poškodenie

    Ak ide o väčšie poškodenia, ako sú praskliny, ryhy alebo diery, pred hobľovaním a lakovaním sa opravujú tmelením. Trhliny a praskliny na parketách, ktoré vznikli v dôsledku dlhodobého používania a zmien teploty a vlhkosti, je potrebné ošetriť tmelom na drevo a prebrúsiť. Keď tmel zaschne, v prípade potreby sa ešte raz prebrúsi a vyhladí. Potom sa celá plocha hobľuje, čo sa robí špeciálnym strojom,  hoblíkom. Keď sa všetko prebrúsi, povrch sa dôkladne očistí od všetkých zvyškov a prachu, následne sa prejde k lakovaniu alebo olejovaniu. Každý zo zvolených úkonov sa robí opakovane podľa potreby, aby sa drevo dobre nasýtilo a parkety získali dokonalý lesk. Lakovanie sa vykonáva najskôr základným náterom a potom konečným lakom. Pri obnove parkiet sa menia obvodové a prechodové lišty.

    Odborný článok 1103
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Pokládka parkiet?

    Máme 837 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 837 realizátorov v oblasti Pokládka parkiet
    10
    3

    OJ Bau - Ferdinand Juritka


    10
    1

    Mizia Jan


    9.2
    0

    Pernecký Adrián


    9.8
    0

    MAGAL, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené