Pre oblasť

    Akú podlahovú krytinu si vybrať: parkety, laminát alebo korok?

    Článok si prečítalo viac ako 869+ používateľov
    Podlahová krytina nielenže chráni konštrukciu budovy (podlahu) pred poškodením, ale poskytuje aj vyšší komfort a príjemnejší kontakt s podlahou. Je to zároveň aj estetický prvok, ktorý dokáže skrášliť každý interiér. Tentokrát si niečo povieme parketách, lamináte a korkovej podlahe. 
    Odborný článok 869
    korok podlahova krytina
    Máme 753 realizátorov v oblasti Parkety:

    1. Parkety

    Použitie dreva v interiéri dáva každému priestoru zvláštne teplo, útulnosť a estetickú hodnotu. Parkety sú ekologický materiál, pretože sú prírodné. Navyše, ich životnosť je v porovnaní s inými typmi podlahových krytín pomerne dlhá, môžu slúžiť aj niekoľko desaťročí, samozrejme, s primeranou údržbou a opravou.

    Na parkety sa používajú rôzne druhy dreva. Čím viac priemysel napreduje, tým viac druhov a variantov existuje, takže je k dispozícii stále viac farieb a vzorov. Môžete si vybrať typ, ktorý bude najlepšie vyhovovať vášmu štýlu a interiéru. Na parkety sa najčastejšie používa dubové drevo, ktoré je veľmi odolné, ale aj smrekovec, buk, javor, gaštan, čerešňa atď.  

    Všeobecným pravidlom je, že na parkety možno použiť iba tvrdé drevo.

    Parkety možno rozdeliť do troch tried v závislosti od štruktúry dreva. Rozdiel medzi triedami je v odlišnej farbe a štruktúre vlákien. Do prvej triedy patrí drevo, ktoré je jednotne sfarbené, do druhej triedy patrí štandardné drevo a do tretej triedy je zaradené rustikálne drevo, ktoré má výraznejšiu textúru.

    Pri správnej údržbe vám parkety môžu slúžiť desiatky rokov
    Pri správnej údržbe vám parkety môžu slúžiť desiatky rokov

    1.1. Parkety – životnosť 

    Priemerná životnosť parkiet je 80 rokov. Akým spôsobom a ako rýchlo sa parkety opotrebujú, závisí od účelu miestnosti (napríklad parkety v kuchyni sa opotrebovávajú rýchlejšie ako v spálni), od pevnosti a kvality parkiet a samozrejme od údržby.

    Rôzne typy parkiet majú rôzne nároky na údržbu.

    1.2. Parkety – cena

    Hotové parkety bez pokládky, s hrúbkou 14 mm, stoja približne 30 až 40 EUR/m2, v závislosti od druhu dreva a triedy parkiet.    

    2. Laminát

    Laminát je viacvrstvová syntetická podlahová krytina, ktorá má zvyčajne povrch imitujúci drevo. Jeho pokládka a údržba je mimoriadne jednoduchá, a preto čoraz častejšie nahrádza parkety.

    Laminát si môžete položiť aj sami, pretože laminátové panely majú mimoriadne jednoduchý systém pero-drážka (klikový systém).

    Táto podlahová krytina, ako každý iný výrobok, má aj niektoré negatívne vlastnosti. Po dlhšom čase sa môžu kontakty medzi doskami uvoľniť a dosky sa začnú  vychyľovať. Okrem toho laminátové dosky môžu vykazovať známky opotrebovania.

    V prípade poškodenia je možné poškodené laminátové panely nahradiť novými
    V prípade poškodenia je možné poškodené laminátové panely nahradiť novými

    2.1. Laminát – životnosť

    Životnosť laminátu je oveľa kratšia ako životnosť parkiet, niekde okolo 20 rokov. Laminát sa však ľahko čistí a udržiava a je odolnejší voči opotrebovaniu ako parkety. Poškodené diely je možné jednoducho vymeniť za nové.

    2.2. Laminát – cena

    Cena laminátu sa pohybuje v rozmedzí od 5 do 20 EUR/m2 v závislosti od typu, hrúbky a kvality.

    3. Korok

    Ďalšou zaujímavou možnosťou pre podlahy je korok. Je to materiál, ktorý sa získava  z kôry duba korkového (rastie prevažne na pobreží Stredozemného mora – v teplých južných krajinách Európy a v severnej Afrike). Korková podlaha je mäkká a príjemná na chôdzu. 

    Korok je prírodný, elastický materiál. Je tiež dobrým tepelným a zvukovým izolantom. Vďaka elasticite je odolný voči nárazom, ľahko sa čistí a udržiava.

    Korok ako podlahová krytina je tu už stáročia. Kedysi sa kládol klasickým spôsobom (lepením), dnes je rozšírenejší jednoduchý klikový systém. Podobne ako pri lamináte je systém pokládky veľmi jednoduchý, takže si korkové dosky môžete nainštalovať sami. 

    Odborník by mal občas korok prebrúsiť, prelakovať a natrieť tesniacim náterom
    Odborník by mal občas korok prebrúsiť, prelakovať a natrieť tesniacim náterom

    3.1. Korok – údržba

    Pri správnej inštalácii je korková podlaha pomerne nenáročná na starostlivosť a údržbu. Pravidelným zametaním a vysávaním sa z nej odstránia nečistoty, ktoré by ju mohli poškodiť. Ak sa na korkovú podlahu vyleje tekutina, musí sa okamžite utrieť, aby sa predišlo škvrnám, alebo zdvihnutiu dosiek v prípade rozliatia väčšieho množstva tekutiny.

    Korok môže mať pri správnej starostlivosti dlhú životnosť.

    Odborník by mal občas korok prebrúsiť, prelakovať a natrieť tesniacim náterom. Počet brúsení závisí od hrúbky korku. Rovnako ako pri lamináte, jednotlivé poškodené korkové dosky možno jednoducho vymeniť za nové.

    3.2. Korok – cena

    Korok je dostupný v rôznych hrúbkach a povrchových úpravách, preto sa ceny jednotlivých druhov a typov produktov značne líšia. Korok bez pokládky stojí 20 až 40 EUR/m2.

    Odborný článok 869
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Parkety?

    Máme 753 realizátorov v oblasti Parkety:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 753 realizátorov v oblasti Parkety
    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    9.7
    0

    Daniel Wolf - MIDAW


    10
    1

    PrizeX s.r.o.


    7.5
    2

    Lukáš Polák - Marián Homola


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené