Pre oblasť

    Obnova parkiet

    Článok si prečítalo viac ako 1018+ používateľov
    Parkety v priebehu rokov strácajú lesk, na ich povrchu sa objavujú škrabance a iné známky opotrebovania. Na obnovu parkiet treba myslieť už vtedy, keď sa objavia prvé vŕzgania, praskliny, nechránené miesta. Obnoviť sa dajú všetky druhy parkiet, od masívnych až po viacvrstvové hotové parkety. Jedinou podmienkou je, aby hrúbka vrchnej vrstvy bola minimálne 2,5 mm. V každom prípade sa odporúča parkety obnovovať každých 15 rokov v závislosti od intenzity používania alebo opotrebovania. Oprava parkiet vo výmere cca 50 m2 trvá asi 4 dni, možno ju vykonať kedykoľvek, aj v zime, pokiaľ je teplota v miestnosti od 15 do 20 stupňov Celzia.
    Odborný článok 1018
    parkety
    Máme 747 realizátorov v oblasti Parkety:

    1. Obnova lakovaných parkiet

    Lakované parkety sa ľahšie udržiavajú a vyžadujú menej čistenia. Hrubá vrstva laku parkety chráni pred prenikaním nečistôt a vlhkosti a robí povrch odolnejším. Vzhľadom na priaznivejšiu cenu (väčšia plocha – nižšia cena) je najlepšie obnovovať parkety vo všetkých miestnostiach súčasne, a zároveň sa vyhnúť rozdielom v odtieňoch medzi obnovenými a neobnovenými parketami. Bezprostredne pred začatím prác je potrebné odstrániť z bytu všetok nábytok a dokončovacie podlahové lišty. V závislosti od rozsahu  poškodenia majster prebrúsi starý lak a približne 1 mm povrchovej vrstvy dreva.  Ak medzi parketovými doskami vznikne medzera a hlbšie poškodenia, treba ich vyplniť (vytmeliť) a vyhladiť, a potom naniesť prvú vrstvu základného náteru a následne niekoľko vrstiev finálneho náteru. Finálny lak na parkety sa vyrába v rôznych stupňoch lesku, od matného až po vysoký lesk, aký lak bude použitý, závisí len od vášho vkusu a výberu. Po zaschnutí laku (zvyčajne po 24 hodinách) nainštalujú sa dokončovacie lišty. Oprava reliéfnych alebo brúsených parkiet je problematickejšia, brúsením povrchu parkiet sa stratí reliéf. Opätovné zhotovenie reliéfneho alebo brúseného povrchu je náročné, nie vždy možné a samozrejme, aj drahé.

    Brúsenie parkiet
    Brúsenie parkiet

    2. Obnova olejovaných parkiet

    Obnova olejovaných parkiet je oveľa jednoduchšia ako obnova lakovaných parkiet. Keď sa ochranná vrstva oleja trochu opotrebuje, môžete ju obnoviť sami. Olejovať môžete celú plochu alebo len miesta, ktoré sú najviac opotrebované, napríklad pri vchodových dverách, pred kuchynskou linkou alebo okolo jedálenského stola. Olejované parkety zvyčajne nie je potrebné brúsiť, čo znamená, že reliéfny vzor parkiet zostane dlhšie zachovaný. Jednou z výhod olejovaných parkiet sú aj jednoduché opravy. Keď dôjde k poškodeniu, iba poškodené miesto sa obrúsi, zatmelí a nakoniec sa olejuje vhodným typom oleja. Po niekoľkých hodinách poškodené miesto nebude viditeľné.

    Pri poškodení olejovaných parkiet sa poškodené miesto prebrúsi, zatmelí, vyčistí a znova olejuje.
    Lakovanie (olejovanie) parkiet
    Lakovanie (olejovanie) parkiet

    3. Kedy je potrebné parkety vymeniť?

    Parkety majú veľmi dlhú životnosť, preto sa pre ich výmenu rozhodneme len zriedka. Vymeniť ich možno napríklad z estetických dôvodov – keď sa parkety vizuálne nehodia do priestoru. Technológia už pokročila natoľko, že je možné opraviť takmer všetky druhy poškodení. Hlboké poškodenie parkiet je možné opraviť tmelením, špeciálnymi pastami na drevo alebo farebným voskom. Je tiež možné odstrániť a vymeniť iba jednu parketovú dosku. Aj keď dôjde k poškodeniu vodou, ak voda neprenikla hlbšie do dreva alebo dokonca do podkladu pod parkety, stále je možné parkety opraviť. Ak sú však parkety veľmi vlhké, treba ich vymeniť. Predovšetkým preto, že mokré drevo sa deformuje, oddeľuje od podkladu a potom sa už nemôže vrátiť do pôvodného stavu.

    Keď parkety absorbujú nadmernú vlhkosť a začnú napučiavať, musia sa vymeniť.
    Odborný článok 1018
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Parkety?

    Máme 747 realizátorov v oblasti Parkety:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 747 realizátorov v oblasti Parkety
    10
    0

    RE interiér


    9.6
    0

    Dekorcenter - Jaroslav Borsuk Belavier


    8.7
    25

    Ondrej Kačáni


    10
    1

    Mário Zemčák ml.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené