Pre oblasť

    Paleta farieb v interiéri: natreté alebo nenatreté podlahy?

    Podlahy v byte alebo dome by mali ladiť s ostatnými prvkami interiéru –  stenami, stropmi, nábytkom a textíliami. Farba podlahy veľmi závisí od materiálu samotnej podlahovej krytiny, keďže nie všetky materiály sú dostupné vo všetkých farbách. Paleta farieb je rovnako dôležitá ako zariadenie, pretože silne ovplyvňuje našu pohodu a náladu. Je dôležité si to poriadne premyslieť!
    Odborný článok 281
    paleta farieb v interieri
    Máme 752 realizátorov v oblasti Parkety:

    1. Harmónia farieb v priestore

    Všeobecne možno povedať, že každý chce bývať v príjemnom a pohodlnom prostredí. Aj keď si to väčšinou neuvedomujeme, farby vplývajú na našu náladu, emócie, pocit zo života... Ovplyvňujú priestor, v ktorom bývame. Práve preto je dôležité vybrať do interiéru tie správne farby a ich kombinácie. Uvedené platí aj pre farbu podlahy (parkiet), ktorá by mala ladiť s ostatnými farbami v miestnosti. Predsa by však farba podlahy nemala byť rovnaká ako farba stien a stropu, pretože to robí priestor monotónnym. Akú farbu zvoliť závisí aj od toho, aký efekt chcete v miestnosti dosiahnuť.

    Rada architekta:

    Ak je vo vašom interiéri dostatok prirodzeného svetla, potom si môžete zvoliť  podlahu v tmavších tónoch. Ak ide o veľmi malú miestnosť, zvoľte niečo oveľa svetlejšie... Ide o rovnováhu a kontrast!
    Malá miestnosť vyzerá priestrannejšie, ak je podlaha v svetlých odtieňoch
    Malá miestnosť vyzerá priestrannejšie, ak je podlaha v svetlých odtieňoch

    2. Vizuálne teplý alebo studený priestor?

    Ak napríklad zvolíte svetlú podlahu, priestor sa opticky zväčší. Naopak, ak je podlaha tmavá, priestor sa opticky zmenší. Tmavšie podlahy sú pre ľudí prirodzenejšie, pretože tmavé prvky dodávajú pocit hmotnosti a zvyčajne sú umiestnené čo najnižšie. Podlaha môže byť aj v chladnejšej farbe, modrej alebo zelenej, vďaka čomu je miestnosť chladnejšia a pokojnejšia. Červená a žltá farba vytvárajú teplejší interiér.

    Ak je interiér jednotvárny a chcete ho osviežiť, zvoľte na podlahu silnejší odtieň. Farby, ktoré použijete vo zvyšku interiéru, by zároveň mali byť pokojnejšie. Ak zvolíte nábytok vo výraznejších farbách, neutrálna farba podlahy vnesie do vášho domova  rovnováhu a harmonickú atmosféru.
    Nech je podlaha prvkom, ktorý spája a neodvádza pozornosť od starostlivo vybraných kusov nábytku
    Nech je podlaha prvkom, ktorý spája a neodvádza pozornosť od starostlivo vybraných kusov nábytku

    3. Skontrolujte pôsobenie farieb v miestnosti

    Najlepšie je vyskúšať si vzorku podlahovej krytiny, o ktorej uvažujete, v samotnom priestore a skontrolovať ako ladí s existujúcim nábytkom a zariadením. Uvidíte, ako pri dennom alebo umelom osvetlení bude nová podlaha pôsobiť v interiéri. Ak je vaše bývanie vo výstavbe alebo rekonštrukcii, farbu podlahovej krytiny vo vzťahu k ostatným prvkom v miestnosti môže skontrolovať architekt pomocou 3D vizualizácie. Architekta, ktorého ste si pôvodne najali na vypracovanie projektu, môžete najať aj ako interiérového dizajnéra. Dokáže vytvoriť budúci priestor pomocou 3D vizualizácií, vďaka ktorým získate reálnejšiu predstavu o zariadení jednotlivých miestností, svetlosti, farebných kombináciách a interiéry ako celku.

    4. Ako si vybrať správnu farbu podlahy?

    Tu je niekoľko rád, na čo sa treba zamerať pri výbere správnej farby pre vašu podlahu.

    Nálada, ktorú chcete vytvoriť

    Tmavšie podlahy v chladných tónoch vytvárajú formálnejší dojem; tmavé farby v teplých tónoch vytvárajú pocit pohodlia. Svetlé farby podlahy spôsobia, že miestnosť bude vzdušnejšia a jasnejšia, zatiaľ čo chladnejšie odtiene svetlých farieb budú pôsobiť formálnejšie ako teplejšie odtiene.

    Aký svetlý je priestor

    Čím svetlejšia je farba podlahy, tým viac sa bude hodiť do miestnosti, ktorá nemá veľa svetla. Ak je však samotný priestor dobre presvetlený prirodzeným svetlom, potom máte určite viac možností.

    Veľkosť izby

    Čím svetlejšia je farba podlahy, tým väčší sa vám bude priestor javiť.

    Chcete, aby nová podlaha ladila s existujúcou podlahou?

    Ak renovujete svoje bývanie, je lepšie rozhodnúť sa pre kontrast – v skutočnosti sú nové podlahy iné ako tie staré, ktoré ste sa rozhodli ponechať. Aj napriek veľkej ponuke podlahových krytín bude ťažké nájsť rovnakú farbu, tón a odtieň. Ak však pri rekonštrukcii vymeníte všetky podlahy, potom je určite najlepšie kúpiť všetky podlahy v rovnakej farbe, nielen kvôli dokonalému zladeniu. Zvýši sa tak aj pocit priestrannosti. Ak chcete mať v každej miestnosti inakšiu podlahu, voľte také farebné odtiene podlahy, ktoré sa navzájom dopĺňajú.

    Farba nábytku

    Špeciálnou výzvou je situácia, keď na rôznych drevených podlahách máte množstvo dreveného nábytku v rôznych farebných odtieňoch. V tomto prípade by podlaha mala byť jednotná (a najlepšie natretá). Podlaha by mala byť skôr fantastickým pozadím pre starostlivo vybrané kusy nábytku.

    Ak máte záujem o pokládku podlahových krytín, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám.  

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím

    Daibau.sk

    Odborný článok 281
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Parkety?

    Máme 752 realizátorov v oblasti Parkety:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 752 realizátorov v oblasti Parkety
    9.5
    0

    Minarovič Daniel


    10
    1

    Štefan Barninec NOVA PARKET


    9.3
    0

    AJZ - DOM - Ján Kozárik


    9.5
    0

    URBAN Art INTARS PARKETT


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené