Pre oblasť

    Parketový lak alebo parketový olej?

    Článok si prečítalo viac ako 985+ používateľov
    Pre akú podlahu sa rozhodnúť? Existuje veľa vhodných možností, každá má svoje výhody i nevýhody. Výrobcovia a dodávatelia ponúkajú všeličo: od veľmi presvedčivých imitácií parkiet v podobe keramických dlaždíc až po plastové podlahové krytiny, ktoré na prvý pohľad nemajú ďaleko k textúre skutočného dreva. Bez ohľadu na kvalitu a vzhľad imitácie, väčšina kupujúcich sa predsa rozhodne pre skutočné drevo a úplne jedinečnú dlažbu. Parkety s hrúbkou 22 mm je možné prebrúsiť niekoľkokrát, až trikrát. Tým sa parketám predlžuje životnosť. Kľúčom k trvanlivosti parkiet je spôsob a kvalita povrchovej úpravy. Poznáme dva spôsoby: lakovanie a olejovanie.
    Odborný článok 985
    parketovy olej
    Máme 722 realizátorov v oblasti Parkety:

    1. Lakované parkety

    1.1. Lakované parkety – výhody

    Parketový lak ponúka množstvo výhod a jednou z najväčších je určite dlhá životnosť parkiet. Lakované parkety sú veľmi odolné, pretože lak použitý na drevenom povrchu vytvára vzduchotesnú ochrannú vrstvu. Parkety natreté lakom, na rozdiel od olejovaných parkiet, nie je potrebné pravidelne obnovovať, stačí ich prelakovať každých 10 až 15 rokov. Odolnejšie sú voči čistiacim prostriedkom a škvrnám ako olejované parkety, takže sa ľahšie udržiavajú.

    1.2. Parketový lak – nevýhody

    Žiaľ, parketový lak má aj svoje veľké nevýhody. Jednou z hlavných nevýhod je neprirodzený vzhľad parkiet, keďže lak parkety doslova rozžiari a dodá vysoký lesk. Aj keď sa použije bezfarebný alebo matný parketový lak, parkety sa stále budú neprirodzene lesknúť. Navyše,   lak tlmí prirodzenú štruktúru dreva a zakrýva jeho letokruhy. Lakované drevené podlahy jednoducho „nežijú“ tak ako olejované. 

    Veľkou nevýhodou je neekologický charakter parketového laku. Na rozdiel od oleja je parketový lak vyrobený z umelých prísad a pri procese aplikácie je zdraviu škodlivý, preto je potrebné používať ochranné prostriedky.

    2. Parketové laky – druhy

    2.1. Alkydový lak na parkety

    Na trhu možno nájsť viacero druhov lakov. K dispozícii sú alkydové, polyuretánové a vodou riediteľné laky na drevo. Alkydový lak je pre svoju trvácnosť a rýchle schnutie najjednoduchší na použitie, no zdraviu najviac škodlivý. Tento typ laku je preto čoraz menej používaný.

    2.2. Polyuretánový lak na parkety

    Najodolnejší je polyuretánový lak, pretože vytvára najtvrdšiu ochrannú vrstvu na dreve, no je pomerne náročný na údržbu. Polyuretánový lak vyžaduje vysokú vlhkosť, okolo 60 %. Keďže je na polyuretánovej báze, je potrebné počkať aj nejaký ten týždeň, kým úplne vyschne, pretože tento druh laku dráždi dýchacie ústrojenstvo. Jeho výraznú vôňu cítiť aj po niekoľkých mesiacoch.

    2.3. Parketový lak na vodnej báze

    Do tejto skupiny patria laky na vodnej báze alebo vodou riediteľné laky. Ich najväčšou výhodou je, že nie sú toxické. V porovnaní s polyuretánom sú parkety natreté týmto druhom laku menej odolné voči nárazom. Parkety natreté vodou riediteľným lakom je potrebné obnovovať častejšie. S rozvojom nových technológií sa objavili aj dvojzložkové laky na vodnej báze, ktoré sú oveľa odolnejšie a porovnateľné s polyuretánovými lakmi.

    3. Lak na parkety lesklý a matný

    Pokiaľ ide o estetiku, sú dve možnosti: parketový lak môže byť lesklý alebo matný. Lesklý lak na parkety je v posledných rokoch čoraz menej populárny, pretože je ťažšie ho skombinovať so zvyškom nábytku v domácnosti. Ak je aj nábytok vo vysokom lesku, môže sa dosiahnuť úplne opačný efekt. Matný lak na parkety je oveľa použiteľnejší a nebude taký nápadný, aj keď nikdy nebude matný ako olej – aj matný lak na parkety bude mať určitý lesklý nádych.

    Do neutrálneho interiéru, ktorý možno vybaviť najrôznejšími kusmi nábytku, odporúčame matný lak na parkety.
    Parketový lak dodáva parketám charakteristický lesklý vzhľad
    Parketový lak dodáva parketám charakteristický lesklý vzhľad

    4. Ako sa nanáša lak na parkety?

    Po pokládke nových parkiet alebo obnove starých je potrebné v dôsledku opotrebovania alebo vyblednutia laku parkety najskôr prebrúsiť a následne nalakovať. Lakovanie sa vykonáva v troch až štyroch vrstvách v závislosti od typu laku a požadovanej trvanlivosti vrchnej vrstvy. Najprv sa na parkety nanesie základný náter a potom tri vrstvy laku v požadovanom lesku. Lesk laku znamená, aké hladké budú parkety. Môžete si vybrať medzi matnými parketami, polomatnými, saténovými parketami alebo vysoko lesklými parketami.

    5. Naolejované parkety

    Olejovanie parkiet je metóda stará stovky rokov a okrem voskovania parkiet bola kedysi jedinou úpravou na predĺženie životnosti a odolnosti parkiet. Podľa vzoru tradičných prístupov a v súlade s rastúcou tendenciou návratu k prírodným materiálom rastie dopyt po olejovaných parketách. Ak ste si kúpili masívne, továrensky nenaolejované parkety, je potrebné ich prebrúsiť a naolejovať buď ručne alebo strojovo. Olej sa niekoľkokrát vtiera do podkladu, až kým sa povrch úplne „nenasýti“.

    5.1. Parketový olej – výhody

    Zo začiatku budú naolejované parkety tmavšie ako lakované. Rozdiel, ktorý si hneď všimneme, je v povrchu, ktorý je mastne matný a pôsobí oveľa prirodzenejšie ako pri lakovaných parketách. Povrch bude zároveň drsnejší, takže štruktúra dreva bude ďaleko výraznejšia. Olejované parkety majú prirodzenejší vzhľad a zabezpečia osobitnú kvalitu bývania v každom ohľade. Olej pomaly a postupne preniká do jemnej štruktúry dreva a tým ho chráni, pričom ešte viac zdôrazňuje jeho prirodzenú krásu. Ak chcete bývať v kvalitnom prostredí, odporúčame kvalitný borovicový alebo smrekový olej, ktorý je úplne prírodný.

    Jednou z najväčších výhod olejovaných parkiet je ich neškodnosť pre ľudí a zvieratá. Parketové oleje obsahujú prírodné esencie, ktoré sú zdravotne nezávadné – ba čo viac, vytvárajú veľmi príjemné prostredie na bývanie.

    Na záver treba spomenúť ešte jednu výhodu olejovania parkiet: olejovanie je možné vykonávať segmentovo, teda po jednotlivých fázach, keďže nie je výrazný rozdiel vo vzhľade čerstvo naolejovaných parkiet a iných povrchov. V kombinácii s podlahovým kúrením je parketový olej vhodnejší ako parketový lak, nakoľko viskozita oleja nespôsobuje praskliny a následné odlupovanie vplyvom teplotných rozdielov.

    5.2. Aké sú nevýhody olejovaných parkiet?

    Olejovanie parkiet má však aj určité nevýhody. Olejované parkety sú oveľa citlivejšie na nečistoty, pretože na rozdiel od lakovaných parkiet absorbujú určité druhy látok, čím vznikajú škvrny, čo môže viesť k trvalému poškodeniu povrchu parkiet. Olejované parkety sa preto neodporúčajú do kuchýň, kúpeľní, predsiení či iných frekventovaných miestností. V domácnostiach s malými deťmi a domácimi miláčikmi sú práve z tohto dôvodu menej často používané. Olejovanie parkiet je proces, ktorý chráni, konzervuje a zvýrazňuje prirodzený vzhľad dreva, avšak takéto parkety sú oveľa menej odolné voči čistiacim prostriedkom, preto by sa mali čistiť vlhkou a nie mokrou handrou. Tiež by sa nemali čistiť agresívnymi čistiacimi prostriedkami na báze kyseliny.

    Olejované parkety sú teda oveľa náročnejšie na údržbu ako parkety lakované, no je pravda, že z estetického hľadiska sú neprekonateľné. V skutočnosti sa treba rozhodnúť, či je prioritou dobrý vzhľad alebo jednoduchá údržba.
    Olejované parkety zdôrazňujú prirodzenú krásu dreva
    Olejované parkety zdôrazňujú prirodzenú krásu dreva

    6. Ako prebieha olejovanie parkiet?

    Olejovanie parkiet, podobne ako lakovanie parkiet, začína prípravou podlahy, ktorú je potrebné prebrúsiť. Po prebrúsení povrchu špeciálnymi nástrojmi a následnom odstránení všetkých nečistôt sa na rovný, čistý a suchý povrch nanesie vybraný druh parketového oleja, ktorý sa pomaly vtiera do drevenej podlahy bielym filcom. Prebytočný olej, teda to, čo povrch pri „nasýtení“ neabsorbuje, treba opatrne odstrániť a uschovať pre prípadné neskoršie použitie. Dôležitým pravidlom je opakovať postup, kým povrch prestane absorbovať olej. Keď povrch prestane olej absorbovať, vieme, že sme prácu vykonali úspešne a môžeme ju skončiť. Ako dlho budú parkety absorbovať olej, závisí predovšetkým od druhu dreva: mäkké drevo, ako je smrek, borovica a smrekovec, absorbuje tekutiny rýchlejšie, tvrdšie druhy dreva ako buk, jaseň alebo dub pomalšie.

    Keď sa ubezpečíme, že povrch už nenasáva olej, treba počkať 24 až 48 hodín a potom pomocou plsti odstrániť všetok prebytočný olej, ktorý zostal na drevenom povrchu. Nakoniec treba pomocou papierových utierok skontrolovať, či je všetok prebytočný olej odstránený.

    6.1. Ročné olejovanie parkiet?

    To, že naolejované parkety treba olejovať každý rok, je mýtus, aj keď je pravda, že parkety  treba olejovať každých pár rokov, teda častejšie ako lakovať lakované parkety. Olejovanie parkiet by sa malo vykonávať približne raz za dva až tri roky. Keďže je olej zdravotne nezávadný, zvládneme to aj sami, odporúčame však použiť rukavice.

    7. Aký olej na parkety použiť?

    Na olejovanie parkiet sa používajú prostriedky na báze prírodných olejov, najčastejšie sa používa za studena lisovaný a rafinovaný ľanový olej. Okrem ľanového oleja na trhu dostať aj teakový, palmový, konopný a tungový olej, no ich použitie pre vyššiu cenu nie je až také bežné. Olej pri kontakte s povrchom oxiduje, čo vedie k vytvoreniu patiny, ktorá zároveň chráni drevený povrch.

    8. Koľko stojí parketový olej?

    Parketový olej napriek všeobecnému presvedčeniu nie je až taký drahý. Cena parketového oleja je porovnateľná s cenou laku strednej triedy. To znamená, že nie sú výrazné rozdiely v cene, ale sú určité rozdiely v kvalite bývania.

    Odborný článok 985
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Parkety?

    Máme 722 realizátorov v oblasti Parkety:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 722 realizátorov v oblasti Parkety
    9.3
    0

    PMPstav s.r.o.


    9.4
    0

    K200 s.r.o.


    9.4
    0

    Evgen Palok


    10
    1

    Roman Utaši


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené