Pre oblasť

    Parkety

    Článok si prečítalo viac ako 550+ používateľov
    Drevené podlahy sa používali oveľa skôr ako koberce, lamináty, vinyl...  Určite sa s nami zhodnete, že nič nedodá obytnému priestoru charakter, útulnú atmosféru, teplo a štýl tak ako masívne dosky drevenej podlahy alebo parkety, ktoré zároveň aj skvelo ladia s ostatným nábytkom. Podlaha z dreva je príjemná na dotyk a pri chôdzi mäkká a teplá.  
    Odborný článok 550
    parkety
    Máme 745 realizátorov v oblasti Parkety:

    Parkety sú prírodný výrobok, zo 100 % prírodného materiálu. Práve preto, že drevo je prírodný zdroj, je to obnoviteľný a recyklovateľný materiál. Okrem toho, že parkety sú samy o sebe ekologicky šetrné, na ich povrchovú úpravu sa tiež používajú kvalitné ekologicky šetrné laky a oleje.

    Mnoho ľudí sa pri zariaďovaní svojich príbytkov a výbere podlahovej krytiny rozhodne pre drevo. Sú však aj takí ľudia, ktorí si myslia, že drevené parkety sú to isté čo laminátové podlahy. Predsa však medzi uvedeným podlahovými krytinami existujú významné rozdiely.

    Najväčší rozdiel medzi laminátom a parketami, ktorý každý pocíti takmer ihneď, je teplota – laminát nohy chladí, parkety sú na boso príjemné.

    Parkety sú tiež považované za podlahovú krytinu, ktorá je schopná prijímať a vydávať vlhkosť a regulovať klímu v miestnosti. V závislosti od toho, z akého druhu dreva sú vyrobené, parkety môžu byť viac alebo menej náchylné na napučanie, natiahnutie alebo deformáciu. Môžeme si vybrať medzi rôznymi druhmi ihličnatých a listnatých drevín.

    Najčastejšie sa na výrobu parkiet používa drevo duba, ktoré je tvrdé, veľmi odolné, nezmenšuje sa priveľmi a má pekný vzhľad.

    Používa sa aj drevo borovice, smrekovca, brezy, buka, javora, gaštana a čerešne. Môžete sa rozhodnúť pre jednovrstvové – masívne parkety a viacvrstvové parkety (dvojvrstvové, trojvrstvové...).

    Masívna podlaha, resp. drevo použité na jej výrobu je masívne, môže dosahovať hrúbku 20 mm, dosky môžu byť široké  50 mm až 70 mm a dlhé 20 cm až 50 cm. Drevené parkety môžu byť usporiadané do rôznych vzorov, samozrejme, kladenie podlahy konkrétnym spôsobom vplýva na konečnú cenu povrchovej úpravy. Práve preto je klasická drevená parketa najdrahšia. Ale nemožno poprieť, že sa hodí do každého interiéru a povrch je jedinečný.

    Keď ide o viacvrstvové parkety, horná vrstva, ktorá môže mať hrúbku až 5 mm, je najkvalitnejšia. Okrem nej parkety môžu mať ešte niekoľko vrstiev, ale jemnejších a nižšej kvality, ktoré majú zabezpečiť, aby podlaha bola stabilná a aby sa po nej dalo bez problémov kráčať.

    Tiež je potrebné rozhodnúť sa pre vhodnú farbu, vzor a tvrdosť parkiet.

    Farba alebo druh dreva sa musí hodiť k nábytku, obkladom stien, stropom a k ďalším interiérovým prvkom. Farba podlahovej krytiny by nemala byť rovnaká ako je na stenách a strope, pretože priestor bude pôsobiť monotónne. Štruktúra dreva je taká, že parkety môžu byť jemne atypické a originálne. Často sú na nich „nedokonalosti“ v podobe letokruhov alebo hrčí, ktoré sú bežnou súčasťou každého stromu. Parkety, resp. drevené podlahy do domu dodávajú energiu z prírody a vzdušnosť. Drevo ako jeden z najkrajších materiálov dokáže premeniť príbytok na útulné a pokojné miesto.

    Drevené parkety budú dodatočne chránené, ak ich nalakujeme alebo naolejujeme.

    Na trhu sú k dispozícii hotové parkety, ktoré sú finálne nalakované alebo naolejované, pripravené na pokládku. Ak parkety vyblednú alebo sa inak poškodia, môžeme ich nanovo preleštiť alebo farbu osviežiť brúsením parkiet. Ak sú parkety primeranej kvality a sú správne položené, budú mať dlhú životnosť.

    Dlhá životnosť nie je jediná výhoda parkiet. Pre parkety  je príznačná odolnosť, pevnosť, tepelná a zvuková izolácia, elasticita, možnosť opráv, relatívne jednoduchá údržba... Keď ide o nevýhody parkiet, tie sú minimálne – v prvých mesiacoch je pre parkety príznačná nestála farebnosť, pri vysokej vlhkosti môžu zväčšiť svoj objem, parkety sú náchylnejšie na mechanické poškodenie ako napr. laminátová podlaha.

    Nakoniec je potrebné pripomenúť, že inštalácia nie je jednoduchá, samotný proces pokládky trvá dlhšie ako pokládka iných podlahových krytín.

    Najdôležitejšie je, aby parkety položili  profesionáli, a konečný výsledok bude stáť za to.
    Odborný článok 550
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Parkety?

    Máme 745 realizátorov v oblasti Parkety:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 745 realizátorov v oblasti Parkety
    9.8
    3

    Chorvatovič s.r.o.


    8.8
    0

    Montáže Zemplín s. r. o.


    10
    1

    Juraj Bárta


    9.1
    0

    PARKETT DESIGNER, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené