Pre oblasť

    Ako vykonať montáž vchodových dverí?

    Článok si prečítalo viac ako 1570+ používateľov
    Vchodové dvere majú určitý statusový symbol, spájajú interiér domova s exteriérom. Často predstavujú tú časť domu, ktorá hneď na prvý pohľad upúta pozornosť. Okrem všetkých estetických a statusových charakteristík je rovnako ako pri oknách dôležitá aj správna montáž vchodových dverí. RAL montáž vchodových dverí je moderný systém montáže, ktorý sa používa aj pri montáži okien (montáž v súlade s požiadavkami smernice RAL).
    Odborný článok 1570
    vchodove dvere
    Máme 1002 realizátorov v oblasti Montáž dverí:

    1. Montáž vchodových dverí

    Montáž vchodových dverí v zásade treba prenechať na odborne spôsobilých dodávateľov, ktorí prácu zaručene vykonajú v súlade so správnym postupom a modernými predpismi. Vchodové dvere si však môžete namontovať aj svojpomocne, musíte však samozrejme dodržať všetky priložené pokyny, ktoré výrobok obsahuje.

    2. Príprava a meranie otvoru v stene

    Pokiaľ ide o montáž vchodových dverí, najprv je potrebné pripraviť otvor v stene a zmontovať zárubňu (rám dverí). Pri montáži rámu postupujte podľa pokynov výrobcu. Po zložení zárubne treba porovnať jej rozmery s rozmermi otvoru v stene. Optimálny murovaný otvor pre vchodové dvere by mal byť o 2 až 3 cm širší ako vonkajšie rozmery zárubne a o 1 až 2 cm vyšší ako vonkajšia výška zárubne. V prípade, že sa na miesto starých vchodových dverí montujú nové vchodové dvere, je potrebné stavebný otvor, trámy a podlahový otvor pre kovový prah prispôsobiť novým dverám. 

    Ak podlaha vo vstupnej miestnosti ešte nie je hotová, je potrebné vyznačiť konečnú výšku podlahy a v súlade s tým vykonať aj prípravu na montáž dverí.

    3. Montáž vchodových dverí

    3.1. Vloženie zárubne do stavebného otvoru 

    Pred vložením zárubne do stavebného otvoru ju ochráňte lepiacou páskou. Zárubňa sa vkladá do stavebného otvoru tak, aby horná hrana kovového prahu bola minimálne 1,5 cm nad úrovňou dokončenej podlahy a spodná hrana bola samozrejme v rovnakej výške ako úroveň dokončenej podlahy. Kovový prah môže obsahovať aj prídavný profil podložky. V tomto prípade je základný profil inštalovaný pod úrovňou podlahy. Osadenú zárubňu je potrebné rozoprieť pomocou priečnych vzpier, ktoré sa umiestňujú do spodnej a stredovej časti otvoru. Po meraní a kontrolách nasleduje kontrola správnej hĺbky rámu vo vzťahu k hrúbke steny a pomocou vodováhy sa kontroluje vodorovnosť a zvislosť rámu.  

    Správna montáž vchodových dverí zabezpečuje odolnosť, funkčnosť a dobré tesnenie
    Správna montáž vchodových dverí zabezpečuje odolnosť, funkčnosť a dobré tesnenie

    3.2. Upevnenie zárubne k stavebnému otvoru

    Keď je zárubňa položená na svoje miesto, jej upevnenie vo zvislej a vodorovnej polohe vykoná sa pomocou drevených alebo plastových klinov, v bodoch rovnakej výšky na každej strane, proti sebe. Pomocou vodováhy skontrolujte vodorovnosť a zvislosť rámu, výšku hrany kovového prahu nad úrovňou dokončenej podlahy a hĺbku rámu vzhľadom k stavebnému otvoru. Tieto drevené kliny musia byť dobre zaistené a držať zárubňu pevne na mieste až do konca montáže dverí.

    Vodováhou treba skontrolovať vodorovnú a zvislú os zárubne, výšku hrany prahu a hĺbku zárubne vzhľadom na otvor v stene.

    4. Inštalácia krídla dverí

    Potom prichádza na rad inštalácia dverného krídla na dobre zafixovaný rám. Kontroluje sa otváranie/zatváranie krídla, tiež dosadnutie krídla na rám. V prípade potreby je potrebné zmeniť polohu rámu.

    5. Použitie drevených montážnych klinov

    Všetky drevené kliny musia byť umiestnené čo najpevnejšie. Správnu polohu zárubne odporúčame tiež označiť ceruzkou na stenu. Potom sa krídlo dverí vyberie zo zárubne alebo sa otvorí kolmo na zárubňu a ďalej sa zafixuje, aby sa zabránilo ohýbaniu počas vŕtania.

    6. Ukotvenie zárubne vchodových dverí

    Zárubňa má už pripravené otvory pre montáž, resp. ukotvenie do steny. Najprv sa z držiaka v strede, ktorý sa nachádza vo výške kľučky, odskrutkuje maskovacia zátka a následne sa cez zárubňu a stenu vyvŕta otvor s priemerom 6 mm. Hĺbka otvoru v stene by mala byť aspoň 5 cm. Potom sa do otvoru zaskrutkuje kotviaca skrutka s priemerom 7,5 mm. Potom sa tento držiak nasadí späť na miesto a zároveň sa skontroluje vzdialenosť medzi stranami, ktorá musí zostať rovnaká po celej výške rámu.

    Rovnaký postup sa opakuje na mieste horného a spodného držiaka a vo výške horného a spodného závesu, na oboch stranách zárubne. V závislosti od typu dverí a výrobcu môže byť celkom 4 až 6 otvorov, teda skrutiek, ktorými sa zárubňa kotví do stavebného otvoru. Na každý z otvorov treba použiť maskovací prvok, vďaka ktorému po montáži sú kotviace  skrutky zamaskované a už ich nie je vidieť. 

    Pri vŕtaní treba samozrejme dávať pozor, aby sa nepoškodila zárubňa vchodových dverí, tá sa totiž nedá opraviť. Pozor aj na rovnaké rozmery vrtáka a rozmery skrutiek. 
    Po dokončení kotvenia ešte raz treba všetko skontrolovať pomocou vodováhy v horizontálnom aj vo vertikálnom smere, pretože len vtedy sa zabezpečí bezchybný pohyb dverného krídla.
    Po dokončení kotvenia ešte raz treba všetko skontrolovať pomocou vodováhy v horizontálnom aj vo vertikálnom smere, pretože len vtedy sa zabezpečí bezchybný pohyb dverného krídla.

    7. Tesnenie v troch úrovniach podľa normy RAL

    Medzera medzi konštrukciou a zárubňou je trvalo utesnená v troch úrovniach. Vonkajšia vrstva je vodeodolná a paropriepustná a poskytuje dostatočnú ochranu proti vetru. PU pena v strede zabezpečuje tepelnú a zvukovú izoláciu a z vnútornej strany je pripevnená parotesná a vzduchotesná bariéra. Medzera medzi stenou a rámom by mala byť rovnomerne vyplnená PU penou. Pri plnení si treba uvedomiť, že polyuretánová pena značne expanduje (zväčšuje objem). Je dôležité, aby zárubňa zostala rozopretá pomocou priečnych vzpier minimálne 6 hodín po zaplnení (alebo podľa návodu výrobcu), aby pena v zaplnenom otvore úplne vytvrdla.

    Po dokončení montáže zárubne, nasleduje tesnenie PUR penou
    Po dokončení montáže zárubne, nasleduje tesnenie PUR penou

    8. Dokončovacie murárske práce

    Keď polyuretánová pena dostatočne vytvrdne, odstráňte priečne vzpery a kliny. Prebytočná pena sa potom odreže pozdĺž okrajov tam, kde je to potrebné. Pred začatím murárskych prác a montážou krycích obložiek (líšt) ešte raz treba skontrolovať osadenie a otváranie/zatváranie dverného krídla. Ochranná krepová páska sa z rámu odstráni až po ukončení murárskych prác a maľovaní.

    9. Finálne osadenie dverného krídla a montáž kľučky

    Finálne osadenie dverného krídla do vstavanej zárubne musí byť vykonané veľmi presne. Konečné nastavenie otvárania a zatvárania dverného krídla sa vykonáva priskrutkovaním resp. odskrutkovaním imbusových skrutiek na 3D nastaviteľných konzolách (pántoch).  Kovový prah nesmie byť zaťažený, kým nie je inštalovaný do finálnej podlahy. Dobré tesnenie a otváranie vchodových dverí závisí od odborne vykonanej kontroly a nastavenia dverného krídla. 

    Pri nastavovaní závitu a polohy celého krídla vchodových dverí je potrebné dbať na zamýšľanú vzdialenosť medzi krídlom a rámom vchodových dverí – tá by mala byť  4 až 5 mm.

    Čo sa týka montáže kľučky vchodových dverí, je potrebné postupovať podľa priloženého návodu výrobcu, pretože neodbornou montážou môže dôjsť k poškodeniu uzamykacieho mechanizmu. 

    10. Montáž vchodových dverí – cena 

    Koľko stojí montáž vchodových dverí? Cena demontáže a montáže vchodových dverí závisí od výrobcu, ponuky a v neposlednom rade od materiálu a rozmerov vchodových dverí. Montáž vchodových dverí je o niečo drahšia ako montáž interiérových dverí. Montáž vchodových dverí stojí 65 až 100 EUR, demontáž 35 až 65 EUR

    Pre viac informácií o montáži a cenách kontaktujte dodávateľov na našej webovej stránke. 

    Odborný článok 1570
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montáž dverí?

    Máme 1002 realizátorov v oblasti Montáž dverí:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1002 realizátorov v oblasti Montáž dverí
    8.6
    2

    Ján Poník


    8.8
    0

    Kopl - Jaroslav Karvay


    10
    1

    H.K.K.mont, s.r.o.


    9.7
    2

    Daniel Žigmund


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené