Pre oblasť

    Montáž interiérových dverí

    Článok si prečítalo viac ako 1475+ používateľov
    V porovnaní s posuvnými interiérovými dverami sa montáž krídlových interiérových dverí považuje za technicky náročnejšiu. Ak si objednáte interiérové dvere na mieru, montáž vykoná stolár, ktorý ich vyrobil. Aj keď sa rozhodnete pre továrensky vyrobené dvere od renomovaného výrobcu, odporúčame nechať montáž na odborníkov. Ak sa predsa chystáte dvere namontovať svojpomocne, krok po kroku vás prevedieme celým procesom.
    Odborný článok 1475
    montaz dverneho kridla
    Máme 1000 realizátorov v oblasti Montáž dverí:

    1. Montáž interiérových dverí

    Montáž interiérových dverí zvládne každý, kto je oboznámený so správnym postupom a má k dispozícii potrebné náčinie. Pri kúpe dverí sa uistite, že je priložený návod na montáž. Návod na montáž treba samozrejme dodržiavať, len tak budú dvere funkčné a dostatočne estetické.

    2. Príprava stavebného otvoru a montáž zárubne

    Pokiaľ ide o montáž interiérových dverí je mimoriadne dôležité správne pripraviť stavebný otvor. Je potrebné skontrolovať ako je vykonané omietnutie, ak je nerovné a nerovnomerné, musí sa dodatočne vyrovnať pomocou akrylového tmelu. Okrem omietky kontrolujeme aj podlahu. Ak je podlaha nerovná, máme problém, keďže v tomto prípade bude rám vnútorných dverí osadený v rôznych výškových bodoch.

    Pri montáži zárubne je potrebné používať určené náradie a dôsledne dodržiavať daný návod, pretože práve tá časť práce je pre úspešnosť montáže snáď najdôležitejšia. Po zložení rámu porovnáme jeho rozmery s rozmermi stavebného otvoru. Optimálny stavebný otvor pre dvere by mal byť o 3 až 4 cm širší ako vonkajší rozmer zárubne a o 1 až 2 cm vyšší ako vonkajšia výška zárubne.

    3. Montáž interiérových dverí: vloženie zárubne do stavebného otvoru

    Zmontovanú zárubňu interiérových dverí vložte do stavebného otvoru a umiestnite ju do správnej zvislej polohy. Pomocou vodováhy skontrolujte správnu polohu rámu. Všetky uhly musia byť pravé a oba priemery rámu v jednej priamke.

    Rozpery zaisťujú, že zárubňa zostane v správnej polohe až do konca montáže
    Rozpery zaisťujú, že zárubňa zostane v správnej polohe až do konca montáže

    4. Montáž interiérových dverí: upevnenie rámu a vloženie rozpier

    Pri montáži zárubne, po jej vložení do stavebného otvoru, treba ju upevniť, čím sa zabráni jej pohybu. Najjednoduchšie to možno urobiť s profesionálnymi rozperami, no ak ich nemáte, poslúžia pevné a hrubé lišty a drevené kliny. Pre správnu montáž interiérových dverí potrebujeme aspoň dve rozpery, len treba dávať pozor, aby nedošlo k poškodeniu rámu pri jeho montáži. Prvú rozperu umiestnite do výšky kľučky a druhú nad podlahou. Drevené kliny musia byť dobre zaistené a držať zárubňu pevne na mieste až do konca montáže dverí. Pomocou vodováhy treba skontrolovať pravé uhly, vodorovnosť a zvislosť rámu.

    Drevené kliny musia držať zárubňu pevne na mieste až do konca montáže dverí
    Drevené kliny musia držať zárubňu pevne na mieste až do konca montáže dverí

    5. Montáž dverného krídla

    Potom prichádza na rad montáž dverného krídla na dobre zafixovaný rám. Kontroluje sa otváranie/zatváranie krídla, tiež dosadnutie krídla na rám. V prípade potreby zmeňte polohu rámu. Všetky drevené kliny musia byť umiestnené čo najpevnejšie. Potom sa krídlo dverí vyberie zo zárubne alebo sa otvorí kolmo na zárubňu a ďalej sa zafixuje, aby sa zabránilo ohýbaniu počas montáže.

    Pri montáži krídla dverí je potrebná dodatočná presnosť
    Pri montáži krídla dverí je potrebná dodatočná presnosť

    6. Vyplnenie priestoru medzi rámom a ostením izolačným materiálom

    Otvor medzi stenou a zárubňou, bez ohľadu na jeho veľkosť, treba rovnomerne vyplniť polyuretánovou penou. Pri plnení si treba uvedomiť, že polyuretánová pena značne expanduje (zväčšuje objem). Je dôležité, aby zárubňa zostala rozopretá pomocou priečnych vzpier minimálne 6 hodín po zaplnení (alebo podľa návodu výrobcu), aby pena v zaplnenom otvore úplne vytvrdla.

    7. Montáž interiérových dverí: dokončovacie práce

    Keď polyuretánová pena dostatočne vytvrdne, nasledujú dokončovacie práce. Je potrebné odstrániť priečne vzpery a kliny. Prebytočná pena sa potom odreže pozdĺž okrajov tam, kde je to potrebné. Zostáva vykonať montáž krycích obložiek (líšt).  

    8. Montáž interiérových dverí: finálne osadenie dverného krídla a montáž kľučky

    Poslednou časťou procesu je finálne osadenie dverného krídla do vstavanej zárubne, ktoré musí byť vykonané veľmi presne. Dobré tesnenie a otváranie interiérových dverí závisí od odborne vykonanej kontroly a nastavenia dverného krídla, jeho bezproblémového otvárania/zatvárania. Nakoniec treba namontovať kľučku dverí, podľa pokynov výrobcu.

    Montáž kľučky a zámky
    Montáž kľučky a zámky
    Rada: ak sú interiérové ​​dvere inštalované v novej budove, odporúča sa ich namontovať po dokončení hlavných vnútorných prác. Montáž interiérových dverí môže byť vykonaná pred zhotovením omietky alebo po nej, prevažuje montáž interiérových dverí po dokončení omietok. Spoje medzi stenou a rámom uzavreté sú dokončovacími latami alebo montážnymi konzolami, ako je popísané vyššie v celom postupe. Ak sú dvere inštalované v novostavbe, môžeme použiť zárubne montované za mokra.

    9. Interiérové dvere – cena montáže

    Koľko stojí montáž interiérových dverí? Cena montáže a demontáže interiérových dverí závisí od výrobcu, zostavenej ponuky a v neposlednom rade aj od materiálu a rozmerov interiérových dverí. Montáž interiérových dverí je lacnejšia ako montáž vchodových dverí.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1475
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montáž dverí?

    Máme 1000 realizátorov v oblasti Montáž dverí:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1000 realizátorov v oblasti Montáž dverí
    9.6
    0

    MK Doors, s.r.o.


    8.8
    0

    Lenka Mikoviny MM PODLAHY


    10
    1

    DESMO STAV, spol. s r.o.


    8.8
    0

    GLOBALSTAV Holding s. r. o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené