Pre oblasť

    Usporiadanie nábytku v obývačke

    Článok si prečítalo viac ako 2165+ používateľov
    Usporiadanie nábytku v obývacej izbe závisí okrem iného od architektonického stvárnenia priestoru obytného domu. Nábytok v obývacej izbe by mal byť usporiadaný čo najfunkčnejšie, aby sa jednotliví členovia rodiny navzájom nerušili pri svojich činnostiach. V pokračovaní tohto článku si vysvetlíme bežné chyby v usporiadaní nábytku v obývačke, ktorým sa treba vyhnúť, ak chceme dosiahnuť nerušené, funkčné a optimálne využitie každého prvku a, samozrejme, komfortné a príjemné prostredie.
    Odborný článok 2165
    usporiadanie nabytku v obyvacke
    Máme 1014 realizátorov v oblasti Obývačky:

    AKÉ SÚ CHYBY V USPORIADANÍ NÁBYTKU V OBÝVAČKE?

    Napriek tomu, že je obývačka v moderných príbytkoch časť priestoru, ktorý je priamo spojený s jedálenským kútom a kuchyňou, pri navrhovaní a usporiadaní nábytku treba mať na zreteli niekoľko vecí. Pri usporiadaní nábytku v obývacej izbe sa usilujeme stále udržiavať určité „súkromie“ jednotlivých členov rodiny v tejto časti miestnosti. Súkromie v tomto prípade samozrejme neznamená umiestnenie priečky medzi obývacou izbou a jedálňou, ale výlučne funkčné a premyslené umiestnenie nábytku.

    Väčší priechod medzi sedacou súpravou a TV stolíkom (regálom)

    Pri usporiadaní nábytku v obývacej izbe je rozhodujúce umiestnenie pohovky (sedačky, sedacej súpravy) a umiestnenie televízneho stolíka/regála. Príliš často sa stáva, že sú tieto kusy nábytku umiestnené tak, že smer sledovania televízie pretína priechod vedúci do ďalších miestností. Ak chcete v pokoji sledovať svoje obľúbené seriály, filmy alebo futbalové zápasy, odporúča sa, pokiaľ je to možné, televízny stolík a sedačku umiestniť oproti sebe.

    Voľba správnej veľkosti, tvaru a polohy sedačky

    Ďalšou chybou, ktorá sa často vyskytuje pri usporiadaní nábytku v obývacej izbe, je príliš malá sedacia súprava. Často sa stáva, že chceme celý priestor v obývacej izbe vyplniť nábytkom, čím sa, samozrejme, dosiahne maximálna efektivita, ale aj tak sa odporúča aspoň na začiatku nechať časť priestoru nevyužitú. Táto časť bude čoskoro využitá, umiestnením nejakého svietidla, malého stolíka... Je oveľa dôležitejšie dať prednosť umiestneniu sedacej súpravy vhodných rozmerov, ktorá bude dlho slúžiť svojmu účelu. Nie je potrebné obývaciu izbu zapĺňať skrinkami, komodami alebo vitrínami, iba opticky zmenšia rozmery sedacej súpravy a samotnej miestnosti.  Kľúčovým kusom nábytku v obývacej izbe by mala byť sedacia súprava, bez ohľadu na kombináciu sedadiel, a mala by plne slúžiť svojmu účelu – odpočinku a relaxácii.

    Odborná rada zo spoločnosti Interier Mejker, s.r.o.

    1. Ktoré sú bežné chyby keď ide o usporiadanie nábytku v obývačke?

    Často sa stretávame s tým, že zákazníci nakupujú náhodné kusy nábytkov a potom sa snažia o nejaké dotvorenie interiéru. V prvom rade by si mali klienti ujasniť aké funkcie by mala ich obývačka spĺňať. Či iba na večerné sledovanie seriálov, alebo majú často hostí a potrebujú priestor na spoločenské posedenie, alebo majú veľa kníh a veľa čítajú. To všetko by sa malo zohľadniť pri zariaďovaní obývačky. Mnohokrát si klienti vyberajú nevhodne veľkú alebo naopak malú sedačku k danému priestoru a taktiež nevhodný typ a veľkosť kobercov. Dôležité je aj umiestnenie TV a hlavne príprava kabeláže a internetového pripojenia aby sme sa vyhli rôznym predlžovačkám a zhlukom káblov, ktoré pôsobia v interiéri rušivo. Ďalšou chybou je ak sa do malých obývačiek dávajú tmavé farby, ktoré ešte viac opticky zmenšujú priestor.

    interier-mejker-realizacie-apartmany-brezy.jpg
    Realizácia apartmánu Interiér Mejker, s.r.o.

    2. Prečo by sme mali zveriť dizajn interiéru do rúk odborníkovi?

    Šikovný dizajnér vie využiť potenciál priestoru úplne iným spôsobom ako bežný človek. Vie skĺbiť potreby domácich s charakterom priestoru a navrhnúť ideálne riešenie. V neposlednom rade vie majiteľom nehnuteľnosti ušetriť nemalé peniaze tým, že navrhne komplexné riešenie interiéru vrátane rozmiestnenia prvkov elektroinštalácií a zdravotechnických rozvodov a dopredu myslí na možné komplikácie, ktoré súvisia s rekonštrukciou alebo so zariaďovaním interiéru v novostavbe. Taktiež vie klientom ušetriť kopu času pri výbere materiálov, textílií solitérnych nábytkov a podobne.

    vizualizacia_interier_mejker_kuchyna.jpg
    Vizualizácia kuchyne Interiér Mejker, s.r.o.

    3. Aké sú aktuálne interiérové trendy v roku 2024?

    Trendy na rok 2024 sa budú opäť uberať smerom k minimalizmu. Čisté línie, zjednotený priestor, minimum rušivých prvkov. Interiéry budú ladené v neutrálnych prírodných farbách ako béžová, hnedá, šedá a využívať sa budú vo veľkej miere prírodné materiály. Do popredia sa stále viac tlačí dôraz na ekologickú udržateľnosť interiérov, preto sa budú viac využívať recyklované materiály, alebo zrepasované staré kusy nábytkov. Taktiež čo raz viac sa do popredia tlačí multifunkčný nábytok, ktorý vie hlavne v malých interiéroch ušetriť veľa miesta a nahradiť viacero kusov nábytku.

    Odbornú radu poskytol pán Ing. Stanislav Fulier zo spoločnosti Interier Mejker, s.r.o.

    Nedostatok miesta pre televízny stolík

    Často sa stáva, že v dizajne obývacej izby akosi chýba priestor pre televízny stolík,  na umiestnenie televízneho prijímača a ďalších obrazových a zvukových zariadení. V tomto zmysle je TV stolík najpraktickejší, pretože všetky výdobytky modernej technológie môžu byť umiestnené na jednom mieste. Samozrejme, ak nepozeráte televíziu, môžete sa kedykoľvek rozhodnúť pre nejaký iný kus nábytku.  

    Príliš veľa nástenných políc

    Jednou z menších, zanedbávaných chýb, je nadmerný počet nástenných políc, ktoré nie sú nikdy úplne využité, a často slúžia iba na hromadenie prachu. Pokiaľ je to možné, uprednostňujeme menšie uzavreté skrinky alebo komody, kde môžeme uložiť menšie predmety, a nechať jednu nástennú poličku, na ktorej umiestnime tie najkrajšie a najvzácnejšie kúsky, dekoratívne prvky, ktoré obývačku zútulnia alebo jej vdýchnu osobitý štýl.

    Príklad usporiadania nábytku, ktorý „rozdeľuje“ priechod
    Príklad usporiadania nábytku, ktorý „rozdeľuje“ priechod
    Príklad lepšieho usporiadania nábytku, ktorý „nerozdeľuje“ priechod
    Príklad lepšieho usporiadania nábytku, ktorý „nerozdeľuje“ priechod
    Odborný článok 2165
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obývačky?

    Máme 1014 realizátorov v oblasti Obývačky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1014 realizátorov v oblasti Obývačky
    9.9
    0

    ELLEBI, s.r.o.


    8.8
    0

    BENKOVÁ DESIGN


    8.7
    0

    Andrej Nagyváti


    10
    1

    Ing.Ľubomír Chochula - FILUB


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené