Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Výhody a nevýhody sklenených zábradlí

    Článok si prečítalo viac ako 896+ používateľov
    Máte z balkóna krásny výhľad a chcete, aby bol čo najsvetlejší? Chcete bazén oplotiť minimalisticky a diskrétne? Chcete, aby bolo zábradlie vášho schodiska čo najmenej nápadné? To všetko sa dá dosiahnuť skleneným zábradlím. Pred konečným rozhodnutím však zvážte všetky výhody a nevýhody sklenených plotov a zábradlí, pretože ide o značnú finančnú čiastku.
    Odborný článok 896
    vyhody a nevyhody sklenenych zabradli
    Máme 168 realizátorov v oblasti Sklenené zábradlie:

    1. Charakteristiky sklenených zábradlí 

    Sklenené zábradlia sú vyrobené z tvrdeného skla, pre ktoré je príznačná mechanická pevnosť, odolnosť proti nárazu (tvrdené sklo je štyrikrát odolnejšie voči nárazom ako obyčajné sklo), pevnosť v ohybe, odolnosť voči obrovskému teplotnému rozdielu bez poškodenia... V prípade rozbitia sa tvrdené sklo rozbije na tupé kusy, ktoré nespôsobia rezné rany. Navyše väčšina skla aj napriek rozbitiu zostane na fólii medzi dvoma vrstvami skla a nerozptyľuje sa po miestnosti. Na zábradlie sa odporúča sklo s hrúbkou minimálne 8 mm, čo znamená, že celková hrúbka zábradlia bude minimálne 16 mm. Existujú rôzne druhy zábradlí v závislosti od spôsobu inštalácie. Najčastejšie sa sklenené zábradlia pripevňujú na kovový rám alebo na kovové nosníky. V prípade montáže skla do kovového rámu (samonosné sklenené zábradlie), musíte sa o tom rozhodnúť vo fáze navrhovania a najneskôr pred realizáciou poterov, podláh. Montáž skla na kovové nosníky si nevyžaduje predprípravu, takže je možná aj vtedy, keď sú práce už dokončené.

    Sklenené zábradlia poskytujú krásny výhľad a dostatok svetla
    Sklenené zábradlia poskytujú krásny výhľad a dostatok svetla

    Odobrná rada zo spoločnosti SKLO-GLASS SLOVAKIA s.r.o.

    1. Aké typy skleneného zábradlia jestvujú a aké sú možnosti kotvenia skleneného zábradlia?

    Sklenené zábradlia sú dnes veľkým trendom. Sklo výborne ladí ako s drevom tak aj s oceľov a betónom. Či už potrebujete zábradlie do interiéru alebo na balkón, sklo je tým najlepším riešením. Sklo, ktoré používame na zábradlia, môže byť matné alebo priezračné, záleží na klientovi, čo si sám zvolí a čo sa mu hodí do priestoru. Keď ide o samotné kotvenie zábradlia, je možné ukotviť na bodové terče alebo uložiť do alumíniových líšt, prípadne je možné kombinovať s nerezovnými alebo hliníkovými stĺpikmi.

    2. Ako si vybrať správne zábradlie, správnu výšku, druh a kam sa hodia sklenené zábradlia?

    Ako sme už povedali, je iba na klientovi, aké zábradlie si zvolí. Sklenené zábradlie nie len, že výborne vyzerá, ale je aj veľmi bezpečné. Keď si zvolíme priehľadné zábradlie, môžete rátať s krásnym pohľadom do vašej krásnej záhrady a aj napriek tomu, že takéto zábradlie je nenápadné, dáva nám najavo, že ste si vybrali moderné riešenie modernej architektúry. Matné sklo má tiež svoje výhody, okrem toho, že prepúšťa svetlo, nie je dokonale priehľadné, a tak je vhodné pre priestory, keď potrebujete niečo skrývať v rámci zábradlia. 
    Najmenšia odporúčaná výška zábradlia vrátane držadla je 900 mm. Toto platí pre prípady, kde je hĺbka voľného priestoru pod okrajom pochôdznej plochy najviac tri metre. Pri prepadovej výške do dvanástich metrov by malo mať sklenené zábradlie 1000 mm vrátane madla.

    3. Ako sa pohybujú ceny sklenených zábradlí na slovenskom trhu?

    Ceny zábradlia sa líšia od typu a použitého materiálu, približne sa pohybujú 380 € bez DPH /1m2. Cena je vrátane montáže.

    Odbornú radu poskytol pán Róbert Daraboš

    2. Výhody sklenených plotov a zábradlí

    Sklenené ploty a zábradlia opticky zväčšujú priestor. Malé dvory s nimi vyzerajú väčšie, krátke balkóny dlhšie, úzke schodiská vyzerajú širšie... Navyše neblokujú výhľady ako napr. drevené alebo kovové zábradlie, čo znamená, že väčšina ľudí inštaluje sklenené zábradlie, aby mohla vychutnať malebný výhľad na krásne okolie, a určite tam bude viac prirodzeného svetla, nie len na balkóne aj v byte. Ďalšou dobrou vlastnosťou sklenených plotov a zábradlí je, že sa vďaka svojej transparentnosti  a neutrálnosti hodia do každého architektonického štýlu. Sklo je nadčasový a veľmi praktický materiál, s dlhou životnosťou a minimálnymi nárokmi na údržbu. Raz za mesiac sklo treba vyčistiť mäkkou špongiou a vodou, utrieť papierovými utierkami. Kovové časti by mali byť pravidelne natierané prostriedkami na ochranu proti korózii. Odborníci sklenené ploty odporúčajú ako jednu z najlepších možností oplotenia bazénov. Sklo je odolné voči chlóru, soliam a iným chemickým zlúčeninám. Sklenené oplotenie vyzerá elegantne a ponúka nádherný výhľad na bazén. Okrem toho, keď ide o bezpečnosť detí kúpajúcich sa v bazéne, sklenený plot poskytuje neobmedzený prehľad o dianí v bazéne, uľahčí vám, ak potrebujete dávať pozor na svoje deti. 

    Sklo je ideálne na oplotenie bazénov
    Sklo je ideálne na oplotenie bazénov

    3. Možné nevýhody sklenených plotov a zábradlí

    Za určitých svetelných podmienok vtáky, hmyz a zvieratá si jednoducho sklenený plot nevidia a môžu doň naraziť, pričom vtáky po náraze  do sklenenej tabule zvyčajne zomierajú. Keď ide o čistenie oboch strán zábradlia, nie je ťažké, ak máte ľahký prístup. Nevýhodou je, ak ide o ťažko prístupné miesta, údržba oboch strán zábradlia alebo plotu môže byť náročná. Vtedy je potrebné najať si profesionálnu upratovaciu službu, ktorá sa zaoberá aj upratovaním vo výškach, čo môže vyjsť poriadne draho. Treťou nevýhodou sú škrabance. Škvrny na skle nikdy netreba čistiť ostrými predmetmi (napr. žiletkou), pretože ich to len poškriabe!

    Keď je prístup k vonkajšej strane skleneného zábradlia sťažený, je potrebné najať si odbornú pomoc na jeho čistenie
    Keď je prístup k vonkajšej strane skleneného zábradlia sťažený, je potrebné najať si odbornú pomoc na jeho čistenie
    Odborný článok 896
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sklenené zábradlie?

    Máme 168 realizátorov v oblasti Sklenené zábradlie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 168 realizátorov v oblasti Sklenené zábradlie
    10
    1

    Sklenárstvo Guzoň - LG plus, s.r.o.


    10
    0

    Schody FRAŇO


    10
    2

    Kovovýroba Kreheľ, s.r.o.


    10
    1

    PM Glass s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené