Pre oblasť

    Zimné záhrady a zasklené terasy

    Článok si prečítalo viac ako 2380+ používateľov
    Zimné záhrady alebo zasklené terasy sú rozšírením obývačky. Dalo by sa povedať, že majú vlastnosti vnútorného aj vonkajšieho priestoru, pretože chránia pred rôznymi poveternostnými podmienkami a zároveň prepúšťajú slnečné svetlo a teplo. V posledných rokoch technológia výrazne pokročila, takže zimná záhrada umožňuje komfort bývania vo veľmi horúcich alebo chladných dňoch, takmer po celý rok.
    Odborný článok 2380
    zimna zahrada
    Máme 372 realizátorov v oblasti Zimné záhrady:

    1. Zimná záhrada, zasklená terasa alebo balkón – výhody 

    Zimné záhrady sú obľúbené predovšetkým v krajinách s chladnejším podnebím, pretože poskytujú príjemné miesto na pobyt aj v chladných mesiacoch. Hlavnou výhodou zimnej záhrady je svetlo. Kvalita bývania poskytovaná veľkými sklenenými plochami je nenahraditeľná. Dobre navrhnutá zimná záhrada alebo zasklená terasa je priestor v dome, kde máte pocit, že ste skutočne vonku. Svetlo sklenených plôch súčasne presvetľuje interiér. Na jar alebo v zime zimná záhrada alebo zasklená terasa môže byť súčasťou exteriéru.

    Zasklený balkón alebo terasa, resp. zimná záhrada počas chladných mesiacov poskytuje väčšiu úsporu energie na vykurovanie
    Zasklený balkón alebo terasa, resp. zimná záhrada počas chladných mesiacov poskytuje väčšiu úsporu energie na vykurovanie

    2. Zasklenie balkóna šetrí energiu

    Správnou inštaláciou zimnej záhrady alebo zasklenej terasy dokážeme ušetriť až 30 % energie. Na zabezpečenie nákladovo efektívnych úspor a dosiahnutie zníženia spotreby energie je okrem dobrej tepelnej izolácie rozhodujúce aj miesto, kde bude umiestnená zimná záhrada alebo terasa. Mala by byť umiestnená na juhovýchode alebo juhozápade s najdlhšou stranou otočenou na východ alebo západ. Zimnú záhradu, zasklenú terasu alebo balkón  môžeme taktiež využiť ako zdroj energie pre tepelné čerpadlo, resp. využívať na vykurovanie domu. Môžeme vytvoriť aj tzv. Trombeho stenu (na čierno natretú stenu, pred ktorou je sklenená plocha), v priestore medzi touto stenou a sklom sa cez deň ohrieva vzduch, ktorý prúdi do interiéru. 

    Rastliny pestované v zimnej záhrade alebo na terase tiež veľa prispievajú k dobrej mikroklíme vďaka produkcii kyslíka, viazaniu prachu zo vzduchu a regulácii vlhkosti.

    3. Konštrukčné systémy pre zimnú záhradu

    3.1 Aké rozmery by mala mať zimná záhrada?

    Dnes je možné vyrobiť zimné záhrady alebo zasklené terasy a balkóny vo všetkých tvaroch, od okrúhlych, polygonálnych až po kužeľové a pyramídové strechy. Je však potrebné mať na zreteli, že neobvyklé dizajnové riešenia, resp. neobvyklé formy predražujú výstavbu a zvyčajne nie sú v súlade s fasádou domu. Najlepšie je, aby zimná záhrada alebo zasklená terasa či balkón boli vyrobené tak, aby sledovali šírku a tvar fasády bez výčnelkov a ohybov.

    Roštová konštrukcia umožňuje prakticky neobmedzenú dĺžku zimnej záhrady. Iná je situácia, keď ide o hĺbku konštrukcie. Väčšina zhotoviteľov, ktorí sa zaoberajú realizáciou týchto prác a s ktorými sme sa rozprávali o vyhotovení zimnej záhrady, tvrdí, že optimálne hĺbky sú od 5,8 m do 6 m. Ak sa rozhodnete pre hlbšiu zimnú záhradu alebo zasklenú terasu, treba kvôli nosnosti stavby pridať stĺpy.  

    3.2. Profily na zasklenie balkóna

    Roštová konštrukcia vyrobená pre tento typ stavby sa pohybuje od 73 cm do 125 cm v závislosti od výrobcu a prispôsobuje sa požadovaným rozmerom. Výber profilu je veľmi dôležitý. Na trhu si môžete objednať plastové, hliníkové alebo drevené profily. Dobrou voľbou na ochranu pred prehriatím sú trojkomorové, štvorkomorové alebo viackomorové profily z plastu alebo hliníka so zabudovanou izoláciou. Drevené profily je možné chrániť hliníkovou maskou.

    Profily používané pre tento typ konštrukcie môžu byť rôznej hrúbky, 5 cm × 5 cm, 5 cm  × 8 cm, 5 cm × 12 cm, v závislosti od vašich požiadaviek a dizajnu. Na vašu žiadosť môžu byť profily rôznymi spôsobmi skryté (za sklo alebo v krytoch tienidiel pre sklenené steny).
    Zasklenie balkóna alebo terasy môže byť rôznych tvarov a rozmerov.
    Zasklenie balkóna alebo terasy môže byť rôznych tvarov a rozmerov.

    4. Strecha zimnej záhrady 

    Môžete si vybrať tvar a typ strechy, resp. strešnú krytinu. Ak sa rozhodnete nainštalovať do zimnej záhrady klasickú drevenú strechu, svoju prácu urobí tesár a strechár (pokrývač). Zimnú záhradu alebo presklenú terasu je možné pokryť aj ľahkou montovanou plochou strechou z OSB dosiek s hydroizolačnými alebo hliníkovými sendvičovými panelmi. Takáto konštrukcia je najlacnejšia.

    Keď ide o kvalitu bývania a osvetlenia, odporúčame sklenenú strechu, ktorú realizujú všetci zhotovitelia zimných záhrad a zasklených terás. Roštová konštrukcia sklenenej strechy je rovnaká ako konštrukcia pre vertikálne sklenené plochy alebo steny. Rozpätie strechy by nemalo presiahnuť 6 m, ak nechcete stĺpy. Povrch strechy je mierne šikmý a hladký, resp. s viditeľnými spojmi.

    Odborná rada zo spoločnosti LUXIM

    1. Aké sú výhody zimných záhrad a prečo sa ľudia čoraz častejšie rozhodujú pre zimné záhrady? 

    Výhoda zimných záhrad je v prvom rade zväčšenie komfortu bývania a využívanie ďalšej časti domu k odpočinku alebo k pestovaniu rastlín. Z ponuky si môžu vybrať buď plnohodnotnú celoročnú zimnú záhradu alebo sezónnu.

    2. Čo odporúčate a radíte klientom, ktorí sa rozhodnú pre zimné záhrady?

    Klientom odporúčam zvážiť ako tento priestor chcú využívať a následne vybrať či už celoročný variant zasklenia alebo sezónne zasklenie. V neposlednom rade brať ohľad na cenové možnosti jednotlivých systémov zimných a sezónnych záhrad každého dopytujúcého.

    3. Koľko stojí zimná záhrada a od čoho závisí jej cena?

    Cena zimnej alebo sezónnej záhrady vždy závisí od jej veľkosti a od možných materiálov a výbavy, ktorú si dopytujúci požaduje.

    Pán Mário Pavlík, spoločnosť LUXIM

    5. Sklo na zimnú záhradu

    5.1. Vyberte si kvalitné sklo

    Zimná záhrada je na 90 % vyrobená zo skla, čo znamená, že výber kvalitného skla je rozhodujúci, čo v konečnom dôsledku výrazne ovplyvňuje celkovú cenu. Je dôležité vedieť, či bude zimná záhrada určená na bývanie alebo na akumuláciu tepla. Dôležitá je aj poloha a počet slnečných dní v roku. V prípade, že naša záhrada bude určená na bývanie, je potrebné zvoliť sklo s čo najmenšími tepelnými stratami. Optimálna tepelná vodivosť je 1,0 W/m2K. To je možné zaistiť dvojsklom naplneným vzácnym plynom. Ak je potrebná lepšia izolácia, nainštaluje sa trojvrstvové izolačné sklo.

    5.2. Reflexné sklo 

    Dôležitým faktorom je aj odrazivosť (reflexivita) skla. Spravidla sa inštaluje sklo s 50 % odrazivosťou. Pri vyššej reflexivite, dokonca až 85 %, priestor nebude taký vyhrievaný, ale svetla bude výrazne menej.  

    Sklenené povrchy môžu byť pevné alebo pohyblivé. Väčší počet fixných okien alebo stien znižuje cenu realizácie, ale ak sa rozhodnete pre posuvné sklenené plochy v zimnej záhrade, realizácia bude drahšia.
    Tienidlá do zimnej záhrady sú nevyhnutné - bez nich by bol priestor tak prehriaty, že v lete by ste tam nemohli sedieť; na druhej strane v zime bude teplo tak akurát
    Tienidlá do zimnej záhrady sú nevyhnutné - bez nich by bol priestor tak prehriaty, že v lete by ste tam nemohli sedieť; na druhej strane v zime bude teplo tak akurát

    6. Tienidlá a vetranie

    Keď uvažujete o zimnej záhrade alebo zasklenej terase, určite máte obavy z prehriatia. Správne tienená a vetraná zimná záhrada však klimatizáciu nepotrebuje. Zhotovitelia takýchto stavieb odporúčajú vonkajšie tienidlá na zatienenie zvislých plôch alebo strechy. Na zatienenie strechy sa čoraz viac používajú markízy alebo slnečné plachty, ktoré odrážajú až 98 % slnečných lúčov. Žalúzie s elektrickým pohonom a senzormi umožňujú prispôsobiť tienenie intenzite svetla alebo teplote. Je dôležité nainštalovať žalúzie 5 cm až 10 cm od okien, pretože to zaisťuje prúdenie horúceho vzduchu mimo okien.

    Vetranie je veľmi dôležité, ale aj najviac podceňované. Najjednoduchší spôsob vetrania zimnej záhrady alebo zasklenej terasy je samozrejme otváraním okien, existujú však aj iné spôsoby vetrania. Ideálne prirodzené vetranie je zaistené inštaláciou čo najväčšieho počtu bočných vetracích okien, pretože umožňujú rýchlu výmenu teplého a studeného vzduchu.

    7. Zimná záhrada – cena a dodacia lehota

    7.1. Cena zimnej záhrady

    Samozrejme, dnes často rozhoduje o všetkom cena. Cena zimnej záhrady je závislá od jej veľkosti, typu konštrukcie, kvality skla, tienenia a samozrejme od dodávateľa. Zimná záhrada je na 90 % vyrobená zo skla, čo znamená, že výber kvality skla zohráva dôležitú úlohu, pretože významne ovplyvňuje cenu zimnej záhrady. Cena za dodávku a montáž najlacnejšej zimnej záhrady z plastových profilov s fixnými sklami, sa pohybuje okolo 600 až 900 EUR/m2. Za kvalitnejšie prevedenie z hliníkových profilov a lepšieho skla zaplatíte okolo 800 –1100 EUR/m2.

    7.2. Dodacia lehota zimnej záhrady

    Dodacie lehoty závisia od toho, či kupujete hotový model alebo si objednáte zimnú záhradu na mieru. Na hotové modely musíte čakať dva až štyri týždne, keď ide o zimnú záhradu na mieru, mesiac až dva alebo podľa dohody so zhotoviteľom. Sú aj modely, ktoré sa dajú objednať zo zahraničia. 

    Odborný článok 2380
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zimné záhrady?

    Máme 372 realizátorov v oblasti Zimné záhrady:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 372 realizátorov v oblasti Zimné záhrady
    9.4
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    9.3
    0

    MIRADOR


    10
    1

    Dominik Palenčár


    10
    14

    Ter-mont Slovakia s.r.o. - Radoslav Muchanič


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené