Pre oblasť

    Zimná záhrada – priestor pre všetky ročné obdobia

    Zimná záhrada predstavuje atraktívny a esteticky mimoriadne kvalitný priestor, ktorý má široké uplatnenie a využitie. V praxi sa zimné záhrady ukázali ako mimoriadne odolné voči rôznym poveternostným vplyvom a mimoriadne výhodná investícia. Zimná záhrada sa môže stať neoddeliteľnou súčasťou vašej terasy, balkóna, domu... Rozširuje obytný priestor a vnáša do interiéru prírodné prostredie.
    Odborný článok 391
    zimna zahrada
    Máme 371 realizátorov v oblasti Zimné záhrady:

    Zimná záhrada - čoraz obľúbenejší priestor v novostavbách

    Pri plánovaní zimnej záhrady treba brať do úvahy viacero faktorov: primeraný strešný systém a tvar strechy, správnu ochranu pred slnkom, dobré vetranie, vhodný okenný systém, primerané sklo a, samozrejme, vhodnú prípravu základov. Zimná záhrada môže byť doplnkom k budove alebo samostatnou konštrukciou. Strecha a bočné steny sú väčšinou vyrobené zo skla, čo umožňuje pasívne využívanie slnečnej energie a zohrievanie vnútorného vzduchu. 

    Zimná záhrada je pravdepodobne jedným z najflexibilnejších priestorov v dome. Práve z toho dôvodu je čoraz obľúbenejšia v novostavbách alebo je dôvodom rekonštrukcií a prerábok.

    Pokiaľ ide o použitie zimnej záhrady, medze sa nekladú. Dá sa použiť na rôzne účely a preto sa tento priestor považuje za najprispôsobivejší. Môže slúžiť ako obývačka alebo ako predĺženie obývačky do exteriéru, obľúbená slnečná terasa, jedáleň, kuchyňa alebo priestor na vaše hobby. V domoch, ktoré majú zimné záhrady, tie sú najčastejšie obľúbenými miestami na stretnutia s priateľmi a rodinou, priestor na grilovanie a prepojenie s dvorom a záhradou.

    Čo je dôležité vedieť pri stavbe zimnej záhrady?

    Pred začatím realizácie zimnej záhrady je potrebné vedieť, že ide o väčšiu finančnú investíciu. Náklady sa môžu líšiť v závislosti od veľkosti zimnej záhrady, zvoleného stavebného materiálu a štýlu. Hliník je veľmi častým materiálom používaným na stavbu zimných záhrad. Ide o ľahký materiál, ktorý sa ľahko tvaruje a montuje, je odolný voči korózii a jeho údržba je nenáročná. Hliníkové profily sa vyznačujú vysokým ťahom a ľahkosťou tvarovania. Pretože je možné použiť aj systémy s tepelnou izoláciou, je ideálnym riešením pre zimné záhrady. Dôležitým faktorom je nielen kúrenie, ale aj výber podláh a skla. 

    Vykurovanie zimných záhrad

    Zimnú záhradu je možné vykurovať viacerými spôsobmi. Vykurovanie môže byť súčasťou ústredného kúrenia používaného v celom dome, môže byť podlahové kúrenie, výhodou ktorého je, že ho nie je vidieť... Na vyhriatie zimnej záhrady je možné použiť aj tepelné čerpadlo, infračervené sálavé vyhrievače alebo plynové ohrievače. Ak ide o menší priestor alebo menej využívanú zimnú záhradu, na kúrenie môže byť použité aj prenosné vykurovacie teleso. Vykurovanie by malo byť čo najefektívnejšie. 

    Podlahy

    Z praktických dôvodov sa na podlahu odporúča keramická dlažba alebo prírodný kameň. Čiastočne kvôli jednoduchšej údržbe, resp. kvôli podlahovému kúreniu, ktoré je najrozšírenejším spôsobom vykurovania zimných záhrad.

    Sklá a tienenie

    Kvalitné zateplenie, výber skiel a tienenia pomáhajú zachovať kvalitu nábytku v zimnej záhrade, ale aj teplo a súkromie. Pre veľké presklené plochy, ktorými preniká veľké množstvo svetla, je počas letných horúčav dôležité správne zvolené tienenie a dokonalé vetranie. 

    Dizajn a štýl

    Hoci má tento priestor pomenovanie zimná záhrada, môže sa využívať celoročne. V zime sa svetlo do interiéru dostáva cez veľké presklené plochy, v jeseň príroda prinesie do exteriéru oranžové, žlté a hnedé farebné tóny - každé ročné obdobie má v tomto zaujímavom priestore svoje čaro.

    Výber štýlu samozrejme závisí od osobných preferencií a prianí, ale dva štýly sú dominujúce - tradičný a moderný.

    Tradičný štýl je zvyčajne retro alebo vintage štýl, s množstvom klasického nábytku a detailov, ako aj množstvom kvetov, bylín a umeleckých diel. Čoraz obľúbenejším variantom je aj moderný štýl zimnej záhrady s veľkými sklenenými plochami, moderným nábytkom a jednoduchým dizajnom pri výstavbe. 

    Odborný článok 391
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zimné záhrady?

    Máme 371 realizátorov v oblasti Zimné záhrady:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 371 realizátorov v oblasti Zimné záhrady
    10
    1

    Touch Glass s.r.o.


    10
    1

    Nardo - Róbert Hiroš


    9.9
    0

    GARDENIS


    10
    1

    RIPLAST s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené