Pre oblasť

    Sekčne garážové brány – montáž

    Článok si prečítalo viac ako 2119+ používateľov
    Sekčné garážové brány patria medzi najčastejšie vyhľadávané garážové brány, preto sme sa rozhodli v tomto článku zaoberať postupom ich montáže. Segmentové brány sa otvárajú vertikálne, lamely brán sa pri otváraní/zatváraní pohybujú pozdĺž vodidiel a postupne sa zasúvajú pod strop garáže. Sekčné garážové brány sa otvárajú ručne pomocou torzných pružín alebo automaticky. Všetky sekčné garážové brány sú vyrobené na mieru tak, aby sa zmestili do každého otvoru v budove. Ďalej vám vysvetlíme, ako prebieha proces montáže a čomu treba venovať pozornosť.
    Odborný článok 2119
    sekcne garazove brany
    Máme 362 realizátorov v oblasti Sekčné garážové brány:

    1. Sekčné garážové brány – meranie 

    Pred montážou sekčných garážových brán je potrebné poznať ich presné rozmery. Rozmery garážovej brány sa určujú na základe rozmerov otvoru pre garážovú bránu. Šírka otvoru pre garážové brány sa meria od jednej bočnej steny po druhú bočnú stenu. Je veľmi dôležité, aby boli murárske práce ukončené a všetky hrany opracované. Výška garážovej brány sa meria od okraja podlahy po preklad (horizontálna časť nad dverným, okenným alebo iným otvorom, patrí medzi vodorovné nosné konštrukcie, ale býva aj nenosný) a výška prekladu od jeho spodného okraju po strop garáže.

    Všetky rozmery garážových brán sa uvádzajú v milimetroch. Prvé číslo udáva šírku a ďalšie  výšku garážovej brány. Veľkosť otvoru v stene sa následne vzťahuje na rozmery garážovej brány a typ vodidiel je určený výškou prekladu pod stropom.  

    Montáž sekčnej garážovej brány sa koná na sucho, bez akýchkoľvek stavebných prác
    Montáž sekčnej garážovej brány sa koná na sucho, bez akýchkoľvek stavebných prác

    2. Sekčné garážové brány – montáž 

    Sekčné garážové brány sa montujú, keď sú dokončené všetky murárske práce. Montáž sa koná na sucho, bez akýchkoľvek stavebných prác. Na bočných stenách sú umiestnené vodidlá pre garážové brány, ktorých minimálna šírka musí byť 90 mm. Ak šírka bočných nosníkov nespĺňa minimálnu normu, môžu sa do otvoru namontovať kovové stĺpiky, na ktoré sa dajú neskôr pripevniť sekčné garážové brány. Samozrejme, pri takejto montáži musíme brať do úvahy zmenšenie šírky otvoru v stene o 180 mm. 

    Je tiež dôležité zabezpečiť dostatočne silné preklady, ku ktorým budú pripevnené zdvíhacie torzné pružiny a tesnenie. Pred montážou je potrebné skontrolovať, či vedľa nosníkov nie sú žiadne potrubia alebo podobné prekážky. 

    Samotný tvar garážového otvoru nijako neovplyvňuje normálny pohyb garážovej brány. Sekčné garážové brány sú vhodné vždy – bez ohľadu na to, či je otvor garáže pravouhlý alebo skosený, či má segmentový alebo kruhový oblúk. 

    Na čo treba prihliadať? Už sme spomenuli šírku lamiel, ktorá musí byť minimálne 90 mm. Výška prekladu nesmie byť menšia ako 90 mm. Na strope by nemali byť žiadne prekážky. Tiež treba brať do úvahy aj poter. Pokiaľ poter ešte nebol vyhotovený, je potrebné zohľadniť jeho zamýšľanú výšku odpočítaním od výšky podlahy k prekladu.

    3. Vodidlá pre segmentovú garážovú bránu

    Ako už bolo spomenuté vyššie, výška prekladu je dôležitá počas montáže. Minimálna výška prekladu je 90 mm pre sekčné garážové brány bez zabudovaného pohonu a 150 mm pre sekčné garážové brány so zabudovaným pohonom. V prípade, že v garáži v oblasti prekladu nie je dostatok miesta alebo ak jednoducho nie je žiadny preklad, je možné sekčnú garážovú bránu namontovať, ale iným spôsobom. Namiesto neexistujúceho prekladu je pridaný  preklad, ktorý zakrýva otvor nad dverami.

    Podľa výšky stropného prekladu je vybraný jeden z troch typov vodidiel pre sekčné (segmentové) garážové brány. Každý typ vodidla funguje určitým spôsobom a má odlišné vlastnosti.

    3.1. Normálny preklad

    Normálny preklad má minimálnu výšku 370 mm. Na otváranie sa používajú klasické jednoduché vodidlá s torznou pružinou pripevnenou k prednej časti steny. Považuje sa za najdostupnejší variant.

    3.2. Závesný (znížený) preklad

    Závesný preklad má výšku 150 až 370 mm. Pri tomto type prekladu sa používajú dvojité vodidlá s torznou pružinou pripevnenou k zvislým vodidlám vpredu. Tento preklad patrí do strednej cenovej kategórie. 

    3.3. Nízky preklad

    Tento preklad je vysoký 100 až 150 mm. Pre nízke preklady sa používajú dvojité vodidlá s torznou pružinou vzadu. Považuje sa za najdrahší variant.  

    Poznámka: Všetky vyššie uvedené rozmery platia pre sekčné garážové brány bez elektrického pohonu. V prípade elektricky ovládaných garážových brán je potrebné ku všetkým rozmerom pripočítať približne 60 až 70 mm.

    4. Sekčné garážové brány - torzné pružiny a tesnenie

    Garážové brány sa za pomoci torzných pružín pohybujú vodiacimi koľajnicami (vodidlami).  Torzné pružiny umožňujú bezproblémové ručné otváranie sekčných garážových brán. Špeciálne podlahové tesnenie, bočné tesnenie a tesnenie medzi lamelami zabezpečí dokonalú izoláciu vašej garáže od vonkajšieho priestoru.

    Sekčná garážová brána sa pohybuje pohybujú pozdĺž vodidiel a postupne sa zasúva pod strop garáže 
    Sekčná garážová brána sa pohybuje pohybujú pozdĺž vodidiel a postupne sa zasúva pod strop garáže 

    5. Z čoho pozostávajú sekčné garážové brány?

    Sekčné garážové brány pozostávajú z dvojstenných lamiel s hrúbkou 42 mm. Lamely sú vyrobené zo žiarovo pozinkovaného oceľového plechu následne poplastovaného. Lamely sú vyplnené polyuretánovou penou, ktorá poskytuje dobrú tepelnú a zvukovú izoláciu a okrem iného zvyšuje pevnosť sekčných garážových brán.

    Odborná rada zo spoločnosti PM TEAM, s.r.o.

    1. Ako si vybrať správnu garážovú bránu?

    Najlepšie je si vybrať garážovú bránu podľa samotnej značky výrobcu a jeho kladných referencií a dĺžky pôsobenia na našom trhu. Následne je dôležitá aj celková kvalita, bezpečnosť a funkčnosť jednotlivých výrobkov, ako aj samotný predajný a hlavne popredajný servis.

    2. Ktoré sú chyby a prehliadnutia, ktoré zákazníci často robia pred objednaním garážových brán?

    Najväčšie chyby robia zákazníci hlavne pri projektovaní a zámere garážového, stavebného otvoru, ako aj vyriešenie samotného kotvenia garážovej brány. Preto je veľmi dôležité toto všetko konzultovať práve s odborníkmi na montáž garážových brán.

    3. Prečo sú sekčné garážové brány také obľúbené, aké sú ich výhody?

    Sekčné garážové brány sú oblúbené hlavne pre ich kvalitu a bezpečnosť, ľahkosť ovládania, vyrábané sú na mieru podľa požiadaviek zákazníka z kvalitných materiálov, čo im zaručuje dlhú životnosť. Sú vyrábané zo zateplených panelov a na výber je viacero farebných prevedení a dekorov.

    Pán Marek Mužík, spoločnosť PM TEAM, s.r.o.

    6. Otváranie/zatváranie sekčných garážových brán

    Sekčné garážové brány sa otvárajú zvislo hore pod strop a ležia tesne pod stropom. Výhodou takejto garážovej brány je, že nevyžadujú priestor pred garážou na ich otvorenie a zatvorenie, čo je obzvlášť užitočné pre tých, ktorí vchádzajú do garáže priamo z ulice a tiež je k dispozícii maximálne miesto v garáži a na parkovanie pred garážou. 

    Tiež treba spomenúť, že komplet garážovej brány pozostáva zvyčajne z troch balíkov. Prvý balík obsahuje segmentové panely (lamely), druhý obsahuje vodidlá a tretí balík obsahuje kovanie. Kovanie sekčných garážových brán sa vyrába priemyselne, čo zaručuje kvalitu a životnosť garážových brán. 

    Postup montáže je v tomto texte iba načrtnutý. Odporúčame montáž sekčnej garážové brány prenechať odborníkom, ktorí túto prácu poznajú a vykonajú správne. Pre viac informácií kontaktujte dodávateľov na našej webovej stránke, ktorí vám radi pomôžu a zodpovedia otázky týkajúce sa montáže garážových brán.

    7. Sekčné garážové brány - cena

    Po porovnaní cien sekčných garážových brán od rôznych výrobcov zistíme, že existujú pomerne veľké cenové rozdiely. Na trhu dostať rozličné sekčné garážové brány, ich cenu ovplyvňuje mnoho faktorov: rozmery, výrobca, materiál, spôsob otvárania (mechanické, automatické), výber farby, hrúbka garážových brán, resp. lamiel a typ garážových brán (stropné, výklopné, rolovacie, sekčné). 

    Poznámka: Uvedené ceny sú orientačné, takže vám odporúčame opýtať sa niekoľkých výrobcov a dodávateľov. Venujte pozornosť aj tomu, či je cena s DPH alebo bez DPH a či je dodávka a montáž zahrnutá alebo nie.

    7.1. Sekčné garážové brány 

    Ako príklad uvádzame dodanie a montáž automatických sekčných garážových brán pre jedno auto s hrúbkou lamiel 40 mm a motorovým pohonom s dvoma diaľkovými ovládačmi. 

    Cena za sekčné garážové brány s rozmermi 2400 × 2000 (2125) mm alebo 2500 × 2000 (2125) mm je 730 EUR

    Cena za sekčné garážové brány s rozmermi 3000 × 2100 (2125) mm je 890 EUR

    Cena za sekčné garážové brány s rozmermi 4000 × 2100 (2125) mm je 1060 EUR.

    7.2. Sekčné garážové brány s dverami (osobný priechod)

    Integrované dvere bez vysokého prahu sú veľmi praktické. Bez toho, aby ste kompletne otvárali bránu, sa rýchlo dostanete ku všetkému, čo stojí v garáži. Náklady na dodávku a montáž sekčných garážových brán s dverami, hrúbkou lamely 40 mm, osobným priechodom (nízky prah), samozatváraním, bezpečnostným spínačom a motorovým pohonom s dvoma diaľkovými ovládačmi. 

    Cena sekčných garážových brán s dverami s rozmermi 2250 × 2125 mm alebo 2375 × 2125 mm je 1250 EUR.

    Odborný článok 2119
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sekčné garážové brány?

    Máme 362 realizátorov v oblasti Sekčné garážové brány:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 362 realizátorov v oblasti Sekčné garážové brány
    8.9
    0

    Forvin stav s.r.o.


    8.7
    0

    Caribean s.r.o.


    10
    2

    Vladimíra Maškulková - ALIMONT


    10
    1

    ALFAPLAST trade, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené