Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Sekčné garážové brány

    Článok si prečítalo viac ako 1181+ používateľov
    Sekčné garážové brány, známe pod názvami sekcionálne či segmentové garážové brány, sú brány, ktoré sa zvyčajne pohybujú zo zvislej (vertikálnej) do vodorovnej (horizontálnej) polohy pomocou elektrického motora. Tento typ garážovej brány sa pod strop garáže nedostane klasickým rolovaním, ale postupným „lámaním“ sekcií, takže je ideálnym riešením pre všetky typy garáží. Pri výbere garážovej brány dverí venujte osobitnú pozornosť izolácii, bezpečnosti a praktickosti.
    Odborný článok 1181
    sekcne garazove brany
    Máme 360 realizátorov v oblasti Sekčné garážové brány:

    1. Prečo si vybrať sekčné garážové brány?

    Sekčné garážové brány sa vyznačujú dobrou tepelnou a zvukovou izoláciou, sú odolné proti vetru aj vode. Vzduchotesné gumové tesnenie, umiestnenie po celom obvode garážovej brány, zabezpečuje tepelnú a zvukovú izoláciu.

    Tvar otvoru na garážovú bránu pre sekčné garážové brány nehrá žiadnu úlohu, prispôsobia sa všetkým tvarom otvorov. Na montáž sekčných garážových brán nie je potrebný rám, vodidlá tohto typu brány sú namontované priamo na steny otvoru. Sekčné garážové brány sú preto ideálnym riešením pre užšie garážové otvory a pri ich montáži nie sú potrebné žiadne ďalšie stavebné práce.

    Pretože sa segmenty sekčnej garážovej brány postupne zasúvajú tesne pod strop garáže pozdĺž vodorovných vodidiel, zaisťujú optimálne využitie priestoru a umožňujú parkovanie bezprostredne pred garážou.

    2. Otváranie a zatváranie sekčných garážových brán

    Sekčné garážové brány je možné veľmi ľahko otvárať (zatvárať) pomocou elektromotora alebo ručne. V prípade výpadku prúdu sa môžu automaticky uzavrieť. Ak narazia na prekážku, ktorá im bráni pri otváraní alebo zatváraní, zastavia sa a vrátia do východiskovej polohy. Môžu byť ovládané priamo z automobilu pomocou diaľkového ovládača, ktorý vysiela jedinečný signál. Vo vnútri garáže je ich činnosť ovládaná pomocou spínača.

    3. Materiály, dizajn a spôsoby montáže sekčných garážových brán

    Do sekčných garážových brán je možné zabudovať obyčajné,  personálne (prechodové) dvere, ktoré umožňujú jednoduchý prechod osôb do garáže, bez potreby otvorenia celej brány. Na želanie zákazníka je možné do týchto dverí namontovať okná na presvetlenie interiéru.    

    Výber materiálov a farieb, z ktorých sú vyrobené lamely sekčných garážových brán, sa u jednotlivých výrobcov líši. Pri výbere garážovej brány dbajte na to, aby ladila s domom, s oknami a dverami, tiež s  inými materiálmi použitými pri výstavbe domu.

    Odborná rada zo spoločnosti Glič brány

    1. Ako si vybrať správnu garážovú bránu?

    Garážová brána tvorí nezanedbateľnú plochu budovy a pomáha dotvárať celkový dojem z hľadiska architektúry domu. Naviac je to aj funkčný prvok používaný prakticky každý deň a to opakovane. Je vhodné pred investíciou do garážovej brány si správne vybrať dodávateľa, resp. výrobcu. Je vhodné, ak výrobca, a tak isto aj dodávateľ (montážna firma), sú na trhu už nejakú dobu. Tým je zaručené, že ide o spoločnosti so skúsenosťami a konečný zákazník dostane za svoje peniaze spoľahlivý a estetický výrobok a má aj väčšiu istotu, že v budúcnosti nebude problém ani v prípade potreby servisu. Aj nás zasiahli ťažké časy spôsobené pandémiou a následne problémy vo výrobe kvôli celosvetovému nedostatku vstupných materiálov pre výrobu garážových brán (hlavne ide o oceľové plechy a niektoré elektrosúčiastky do pohonov). Situáciu sme ustálili a aj naďalej poskytujeme naše služby našim ctením zákazníkom.

    2. Ktoré sú chyby, ktoré zákazníci často robia pred objednaním garážových brán?

    Jedna z najčastejších chýb pri výbere garážovej brány je, že zákazníci si dávajú vypracovať príliš veľa ponúk od mnohých dodávateľov. Nechajú sa zahltiť veľkým množstvom informácii, ktoré následne ako laici v danej oblasti nedokážu správne spracovať a nakoniec si výber uľahčia a vyberú si len podľa najnižšej ceny. Čo sa ceny týka, ideálne je zvoliť si aspoň teda zlatú strednú cestu. Ale vhodné je popýtať sa aj susedov, prípadne známych, akú majú oni bránu, ako sú spokojní s funkčnosťou, s údržbou, ako sú spokojní s prípadným servisným zásahom zo strany dodávateľa, keď je potrebná oprava. Vyskytuje sa aj ten problém, že zákazník si najprv postaví garáž a až potom rieši bránu. Pritom je niekedy vhodnejšie už pri výstavbe poriešiť s dodávateľom brán niektoré detaily, ktoré jednak uľahčia montáž brány, vyriešia prípadný komplikovaný problém so stropným uchytením brány a veľakrát aj ušetria financie. Napríklad výrobca brán WIŚNIOWSKI, ktorého výrobky ponúkame aj my, má v ponuke aj vybrané typizované rozmery, ktoré sú o 10 % až 20 % lacnejšie ako brány vyrobené na mieru. Teda aj rozmer otvoru je vhodné dohodnúť ešte pred jeho realizáciou. Samozrejme, vhodné je aspoň na internete si pozrieť stránky výrobcov, pozisťovať si rôzne informácie. Z našej skúsenosti, je ideálne, ak je výrobca veľká seriózna firma so stabilným zázemím, s dosahom na celú Európu a mnohoročnými skúsenosťami.

    3. Prečo sú sekčné garážové brány také obľúbené, aké sú ich výhody?

    Sekčné garážové brány v sebe spájajú niekoľko výhod: sú nenáročné na priestor, pretože sa vysúvajú hore pod strop. Bočné priestory garáže tak zostávajú voľné, prípadne je možné ich využiť na umiestnenie rôznych poličiek, stojanov na kolesá, držiakov na náradie a podobne. V prípade sekčných brán je možné stáť autom úplne pri bráne, pretože na rozdiel od výklopných alebo krídlových brán sa posúvajú vertikálne a nevyklápajú sa ani smerom von, ani dnu. Sekčné brány poskytujú dostatočnú tepelnú izoláciu, pretože krídlo brán sa skladá z oceľových sendvičových panelov vyplnených bezfreónovou polyuretánovou penou. Štandardom sú panely hrúbky 4 cm (tepelná izolácia U=1,0 W/m2K, platí pre brány s referenčnými rozmermi 5500 x 2250 mm). Za rozumný príplatok máme v ponuke aj brány s vyššou tepelnou izoláciou vďaka panelom hrúbky 6 cm (tepelná izolácia U=0,79 W/m2K, platí pre brány s referenčnými rozmermi 5500 x 2250 mm). U nás sú samozrejmosťou podstropné výkonné elektropohony s diaľkovým ovládaním a dotykovým bezpečnostným systémom proti privretiu osôb alebo vozidla. Už štandardne používame vodiacu koľajnicu k pohonu s tichým remeňom. Hrkanie reťaze je už minulosť. Vďaka tomu, že až okolo 90 % všetkých predaných brán tvoria práve sekčné brány, majú aj priaznivú cenu.

    Pán Peter Glič, spoločnosť Glič brány

    4. Cena sekčnej garážovej brány

    Uvádzame orientačné ceny pre automatické sekčné garážové brány, s dodávkou a montážou, pre jedno auto s hrúbkou lamely 40 mm a motorovým pohonom s dvoma diaľkovými ovládačmi. Približná cena sekčných garážových brán s rozmermi 2400 x 2000 (2125) mm alebo 2500 x 2000 (2125) mm je 730 EUR. Približná cena sekčných garážových brán s rozmermi 3000 x 2100 (2125) mm je 890 EUR. Približná cena sekčných garážových brán s rozmermi 4000 x 2100 (2125) mm je 1060 EUR.

    Ak máte záujem o sekčnú garážovú bránu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným dodávateľom garážových brán, a tak dostanete viacero ponúk.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1181
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sekčné garážové brány?

    Máme 360 realizátorov v oblasti Sekčné garážové brány:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 360 realizátorov v oblasti Sekčné garážové brány
    10
    0

    TOP brány


    9.4
    0

    MELVIN SK s. r. o.


    8.7
    0

    Caribean s.r.o.


    9.8
    0

    PRYMAT s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené