Pre oblasť

    Vodiaca lišta pre posuvné dvere

    Článok si prečítalo viac ako 1303+ používateľov
    Posuvné dvere sú moderným riešením nedostatku miesta v interiéri. Z estetického a praktického hľadiska je najlepšie, keď existuje možnosť skryť mechanizmus (vedenie dverí) do steny. Ak je to z akéhokoľvek dôvodu nemožné, zostáva vodiace lišty posuvných dverí pripevniť priamo na stenu.   
    Odborný článok 1303
    posuvne dvere
    Máme 417 realizátorov v oblasti Posuvné dvere:

    1. Vodiaca lišta pre posuvné dvere

    Kľúčovým prvkom posuvných dverí je práve vodiaca lišta, na ktorých je zavesené dverové krídlo. Najčastejšie sa posuvné dvere predávajú spolu s kazetou, ktorá sa vkladá do sadrokartónu alebo murovanej steny. Na trhu je množstvo ďalších variantov klasických aj neštandardných riešení v závislosti od vašich želaní a špecifík projektu.

    2. Aké vodiace lišty pre posuvné dvere existujú?

    Vodiace lišty pre posuvné dvere sa líšia spôsobom inštalácie a účelom. Môžu byť nábytkové alebo vyrobené špeciálne pre posuvné dvere. Môžu byť súčasťou mechanizmu, ktorý je upevnený priamo na stene alebo skrytý v kazete s tým, že posuvné dvere majú aj spodný mechanizmus (koľajnice).

    2.1. Klasické vodidlá pre posuvné dvere

    Klasický mechanizmus posuvných dverí pozostáva z koľajníc, vodidiel a horných koliesok. V prípade ťažších prevedení alebo sklenených posuvných dverí je možné namontovať spodné vodiace valčeky, umiestnené do plastového alebo kovového prvku, ktorý umožňuje stabilné posúvanie dverí. 

    Skryté vodidlá pre posuvné dvere
    Posuvné dvere, ktoré sa zasúvajú do otvoru v stene, vytvoreného stavebným puzdrom, sú veľmi nezvyčajné

    2.2. Skryté vodidlá pre posuvné dvere

    Skryté vodidlá pre posuvné dvere sú na trhu relatívne nové a umožňujú minimalistický dizajn dverí. Ak ide o posuvné dvere, ktoré sa posúvajú rovnobežne so stenou, vodiaca lišta nie je vôbec viditeľná. Časť systému pre mäkké a tiché zatváranie je inštalovaná priamo na vnútornej strane samotného krídla posuvných dverí, kde sú inštalované aj vodidlá. V spodnej časti dverového krídla je menšie koliesko na stabilizáciu dverí.

    2.3. Vodiaca lišta pre posuvné dvere na skrine

    Vodiace lišty pre posuvné dvere na skriniach sú menej masívne a umožňujú priblíženie dverných krídel k sebe. Väčšinou je vodiaca lišta upevnená iba na hornej strane a v spodnej časti skrine je stabilizačný profil, po ktorom sa dvere pohybujú.

    2.4. Vodiaca lišta pre posuvné dvere vyrobené na mieru

    Ak chcete dvere neštandardných rozmerov, ktoré by sa posúvali rovnobežne so stenou alebo priestor s posuvnými stenami, vodidlá posuvných dverí sa dajú vyrobiť aj na mieru. K dispozícii je široký výber vodidiel, valčekov a ďalšieho vybavenia, z ktorých môžete zostaviť mechanizmus, ktorý umožní posúvanie dverí alebo veľkých dverných krídel po interiéri.

    Montáž posuvných dverí
    Montáž posuvných dverí

    3. Vodiaca lišta zodpovedá materiálu posuvných dverí

    3.1. Vodiaca lišta pre posuvné sklenené dvere

    Vodidlá pre sklenené dvere sú špeciálne kvôli hmotnosti samotných dverí a náročnému zaveseniu dverového krídla. Takéto vodidlá sú oveľa drahšie ako klasické, rovnako ako samotné dvere.

    3.2. Vodiace lišty pre drevené posuvné dvere

    Pre drevené posuvné dvere môžeme použiť najbežnejšiu verziu vedenia pozostávajúcu z vodidiel, koliesok alebo valčekov.

    4. Posuvné dvere inštalované na stenu

    Posuvné dvere inštalované na stenu môžu byť dvojkrídlové alebo jednokrídlové. Výhodou jednokrídlových posuvných dverí, ktoré majú posuvný mechanizmus umiestnený nad dverným otvorom, je určite aj možnosť zatvárania západkami. Montáž dvojkrídlových alebo jednokrídlových posuvných dverí na stenu vyžaduje inštaláciu dočasných podpier. Pre správnu montáž posuvných dverí je potrebný dočasný rám.

    4.1. Tlmič mäkkého zatvárania posuvných dverí

    Veľkou výhodou posuvných dverí, ktoré sa zatvárajú pred stenou, je určite mäkké zatváranie, ktoré umožňuje tlmič mäkkého zatvárania. Výhodou tohto typu zatvárania je určite aj synchronizované zatváranie a otváranie dverového krídla. Je tu aj možnosť pomalého zatvárania v záverečnej fáze zatvárania dverí, tá však zatiaľ existuje len pri jednokrídlových posuvných dverách.

    Vodiaca lišta pre posuvné dvere
    Posuvné dvere môžu byť nielen funkčný, ale aj moderný a elegantný dizajnový prvok

    5. Posuvné dvere, ktoré sa zasúvajú do otvoru v stene 

    Posuvné dvere, ktoré sa zasúvajú do otvoru v stene, majú rám a schránku (kazetu) zabudovanú v stene, čo umožňuje veľkú úsporu miesta. Materiál rámu býva pozinkovaný plech s pridanou mriežkou pre lepšiu priľnavosť omietky. Týmto spôsobom krídlo sa zasúva do steny ticho, presne a bezpečne.

    6. Materiály na výrobu posuvných dverí

    Aký materiál bude použitý na výrobu posuvných dverí je vecou slobodného výberu. K dispozícii je veľké množstvo materiálov, od dyhy, masívneho dreva, CPL až po sklo, a dokonca aj kov. Na otváranie posuvných dverí môžete použiť úchytky rôznych tvarov a veľkostí, odporúčame vám rozhodnúť sa pre okrúhle alebo oválne úchytky, alebo ešte lepšie, pre úchytky priamo vyrezané vo dverách. Klasické úchytky, ktoré sa väčšinou inštalujú na dvere, sú v prípade posuvných dverí zbytočné.

    7. Posuvné dvere na stenu a do steny – rozmery

    Pri návrhu posuvných dverí väčšiu pozornosť treba venovať rozmerom. Pred kúpou posuvných dverí by ste si mali skontrolovať, či rozmery otvoru dverí zodpovedajú štandardným rozmerom. Ak chcete inštalovať posuvné dvere so šírkou 90 cm, otvor v stene by mal byť široký 99 cm. Otvor v stene musí byť väčší, aby naň mohla byť osadená zárubňa.

    Z praxe treba zdôrazniť, že pri jednokrídlových posuvných dverách s klasickými rozmermi 60, 70, 80, 90 a 100 cm musíme mať dverný otvor širší o 9 cm a vyšší o 3 cm.

    8. Posuvné dvere – cena a montáž

    Ceny posuvných dverí sa líšia a závisia od veľkosti dverového krídla, voľby vodiacich prvkov, materiálu a opracovania dverného krídla. Dverové krídlo môžeme opracovať, doňho vygravírovať vzory, avšak, akékoľvek dodatočné služby predstavujú aj dodatočné náklady. Ceny sa pohybujú od 90 EUR/m2 a viac, bez montáže. To znamená, že za posuvné (zasúvacie) sklenené interiérové dvere štandardných rozmerov, spolu s rúčkami a zodpovedajúcim kovaním, zaplatíte 300 až 400 EUR.

    Odborný článok 1303
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Posuvné dvere?

    Máme 417 realizátorov v oblasti Posuvné dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 417 realizátorov v oblasti Posuvné dvere
    10
    1

    BN MONT, s. r. o.


    9.5
    0

    KALYPSO SK, spol. s r.o.


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    9.7
    0

    PM TEAM, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené