Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Moderné okná dokonale tesnia!

    Článok si prečítalo viac ako 1182+ používateľov
    Okná tvoria v priemere asi 8 % povrchu budovy a môžu spôsobiť asi 40 % tepelných strát (zdroj: Aluplast). Pretože okná majú veľký vplyv na energetickú účinnosť akejkoľvek budovy, výrobcovia okien vyrábajú vysoko kvalitné okná, ktoré dokonale tesnia.
    Odborný článok 1182
    moderne okna dokonale tesnia
    Máme 723 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    Nadmerná vlhkosť v byte a vznik plesní

    Postupy pri stavbe domov a bytov, ako aj nasťahovaní sa, trvajú čoraz kratšie a realizujú sa čoraz rýchlejšie. Steny takejto konštrukcie nie sú dobre vysušené. Z dôvodu rýchlej výstavby sú častejšie aj štrukturálne a stavebno-fyzikálne nedostatky v stavbe, a tým je splnená prvá podmienka pre možnosť zvýšenia vlhkosti v byte a následná možnosť vzniku plesní. Inštalácia moderných okien zvykne šetriť náklady na vykurovanie a chladenie priestorov, ale  vynikajúce utesnenie okien môže spôsobiť zadržanie vlhkosti v miestnosti.

    Okrem toho obyvatelia domu svojimi každodennými činnosťami prispievajú k zvýšeniu vlhkosti v miestnosti. Človek bývaním v interiéri vyprodukuje až 8 litrov vody denne dýchaním, varením, sprchovaním, sušením bielizne a podobne.

    Vďaka dobrému utesneniu okien sa táto vlhkosť hromadí na stenách, obkladoch, spojoch a oknách, nevyhnutné je adekvátne vetranie.

    Ak je fasáda budovy z dôvodu úspory energie správne izolovaná, to predstavuje osobitný problém.

    Ako regulovať vlhkosť v miestnosti bez väčšej námahy?

    Mnoho ľudí sa vo svojich príbytkoch stretáva s plesňami. Už sme spomenuli dva hlavné, úzko súvisiace dôvody. Následné zistenie príčin zvýšenej vlhkosti v miestnosti a výskytu plesní z konštrukčných a stavebno-fyzikálnych dôvodov je spojené s ďalšími nákladmi na sanáciu budovy.

    Bez ďalších nákladov a stresu však môžeme pôsobiť preventívne a regulovať vlhkosť v miestnosti, ktorá je výsledkom našich každodenných činností.

    Odporúčame

    1. Pravidelne kontrolujte svoj príbytok

    Venujte pozornosť prítomnosti (úniku) vody v okolí domu, alebo ak spozorujete ďalšie príznaky prenikania vody, vrátane kapilárnej vlhkosti (napríklad na podlahu alebo okolo okien a dverí), neobvyklého zápachu, zmeny farby, odlupovania farieb, náhlej kondenzácie...

    Ak spozorujete niečo z uvedeného, okamžite reagujte a ihneď opravte mokré miesta, aby sa zabránilo tvorbe plesní. Väčšina plesní potrebuje na svoj vývoj a rast iba 24 až 48 hodín vlhkosti, preto je veľmi dôležité okamžite priestor vyčistiť a vysušiť. V opačnom prípade podporujeme vývoj plesní. Patria sem aj „menšie“ množstvá vody, napríklad pri sprchovaní. Preto vám odporúčame sprchovací kút po každom použití vysušiť.

    2. Dôsledne dbajte na správne prirodzené vetranie

    Pleseň jednoducho zbožňuje kondenzáciu! Kondenzácia vzniká všade tam, kde je miestnosť nesprávne vetraná. Pamätajte na kúpeľňové zrkadlo, ktoré sa počas sprchovania úplne zahmlilo (zarosilo)! To znamená, že nie je zabezpečené dostatočné vetranie.

    Pri varení, sprchovaní, praní a podobne vždy otvorte okno. V skutočnosti pri kúpe spotrebičov (bielej techniky)  a ich inštalácii kdekoľvek v byte alebo dome musíte myslieť na vetranie.

    Zároveň treba dbať aj na správne prirodzené vetranie všetkých miestností - okná a dvere by mali byť dokorán otvorené minimálne dvakrát denne po dobu 3 až 5 minút. V prípade potreby aj viackrát a v dlhších intervaloch. Ak chcete zvýšiť cirkuláciu vzduchu medzi miestnosťami, jednoducho medzi nimi otvorte dvere. Dbajte na správne vykurovanie priestorov!

    3. Ovládajte úroveň vlhkosti v miestnostiach

    Vlhkosť vzduchu v miestnosti je možné ľahko merať vlhkomerom. Vlhkomer (hygrometer) zobrazuje približnú hodnotu vlhkosti vo vzduchu. Aby sa zabránilo tvorbe plesní v miestnosti, odporúča sa udržiavať úroveň vlhkosti na ideálnych 45 %.

    4. Keď je zapnutá klimatizácia, zatvorte okná a dvere

    Keď chladíte svoju izbu klimatizáciou a máte otvorené okná a dvere, dovnútra vniká teplejší vlhký vzduch. To spôsobuje kondenzáciu, ktorú plesne zbožňujú. Preto by dvere a okná mali byť počas prevádzky klimatizácie zatvorené.

    5. Priestory môžete bezpečne vetrať, aj keď nie ste doma

    Existujú rôzne kvalitné ventilačné systémy s rekuperáciou alebo bez nej. Všetky si však vyžaduje menší stavebný zásah (vyvŕtanie steny pre vetracie prieduchy/otvory) v každej miestnosti bytu, ktoré sú viditeľné na stene. Mali by sa brať do úvahy aj náklady na údržbu systému.

    Pre ideálnu mikroklímu miestností by sme odporučili ventilačné systémy, ktoré sú súčasťou konštrukcie samotných okien a ktoré fungujú fenomenálne, aj keď sú okná v zatvorenej polohe. Také sú:

    • pohyblivé mechanizmy okien,
    • BASIC AIR, BASIC REGEL AIR

    Tieto systémy sú do okna inštalované už pri výrobe okna, takže nevyžadujú žiadne ďalšie práce a vyššie inštalačné náklady. V tomto smere vynikajú nemecké spoločnosti SATLER a WINKHAUS.

    Systémy BASIC AIR PLUS a BASIC REGEL AIR vyvinula spoločnosť Aluplast z Nemecka. Ide o systémy, ktoré sú inštalované v hornej časti okna medzi krídlom a rámom a zabezpečujú  stálu kontrolovanú výmenu vzduchu bez nutnosti manuálneho ovládania. Tieto jednoduché, ale vysoko účinné systémy zabezpečujú zdravú mikroklímu vo vašom byte a sú vysoko účinné v boji proti plesniam.

    Basic Air Plus
    Basic Air Plus
    Basic Regel Air
    Basic Regel Air

    V našom životnom prostredí sa bežne vyskytujú plesne. Podľa niektorých odhadov je z dodnes identifikovaných 100 000 rôznych druhov plesní v našom bezprostrednom prostredí najmenej 100 (zdroj: Be Eco). Napriek neustále sa zlepšujúcej stavbe budov a efektívnejším spôsobom udržiavania čistoty sa pleseň bude naďalej vyskytovať z vyššie uvedených príčin. Tento problém je možné účinne riešiť ešte predtým, ako sa plesne vôbec objavia.

    Odborný článok 1182
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plastové okná?

    Máme 723 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 723 realizátorov v oblasti Plastové okná
    8.6
    0

    BS Consulting SK s.r.o.


    10
    6

    oknaVigo s. r. o.


    10
    1

    Servis okien Orava


    10
    2

    SIKERS SVIT, s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené