Pre oblasť

    Plastové okná a dvere – najbežnejšia voľba

    Článok si prečítalo viac ako 1238+ používateľov
    Okná a dvere sú nevyhnutným stavebným prvkom na každom dome či byte. A nielen to. Ľudia si čoraz viac uvedomujú, že dobré okná a dvere šetria elektrinu alebo sú hlavnou príčinou chladnejších bytov či domov. Zvyčajne však, keď sa rozhodnú vyčleniť peniaze a vyriešiť túto pre každú domácnosť veľmi dôležitú záležitosť, nevedia, kde začať, aký materiál zvoliť. 
    Odborný článok 1238
    moderne okna plastove
    Máme 722 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    1. Všeobecné informácie

    Človek už od pradávna vymýšľal spôsoby, ako zlepšiť to, čo mu príroda poskytla. Plast je jedným z najstarších umelých materiálov, ktoré človek vynašiel, s najdlhšou históriou v priemyselnej výrobe. Na začiatku 19. storočia ho vynašli vedci vynašli vo Francúzsku i v Nemecku. V oboch prípadoch dôležité bolo slnečné žiarenie. Manipulácia s týmto materiálom však bola vtedy veľmi náročná, a tak si jeho využitie muselo počkať.

    Začiatkom 20. storočia nemecký vynálezca patentoval plast, ktorý získal práve pomocou slnečného žiarenia. Najvýznamnejší objav v tejto oblasti bol v Spojených štátoch amerických, keď si spoločnosť najala priemyselného vedca, aby vytvoril umelú náhradu za veľmi drahý prírodný kaučuk. Jeho experimentovanie opäť viedlo k polyvinylchloridu. V tomto prípade sa však recesia postavila plastu do cesty, no jeho vynálezca prišiel s nápadom použiť ho ako nepremokavú vrstvu na látku a tak ho uviedol na trh. Počas druhej svetovej vojny bol tento materiál veľmi žiadaný, väčšinou pre potreby vojnových lodí.

    V polovici 20. storočia sa výroba tohto materiálu rozbehla, zlepšili sa jeho vlastnosti. Zistilo sa, že jeho vlastnosti (odolnosť voči svetlu, poveternostným vplyvom, chemikáliám, extrémnym teplotám...) urobili tento materiál veľmi dobrým pre použitie v stavebníctve. 

    Tento materiál doslova dobyl svet a svoje obrovské uplatnenie našiel aj vo výrobe okien a dverí. 

    okna-domstavmat-realizacia1.jpg

    2. Plastové okná

    2.1. Materiál s vynikajúcimi vlastnosťami ako najbežnejšia voľba

    Tento materiál vďačí za svoje veľké zastúpenie na trhu predovšetkým tomu, že sa ľahko spracováva a vyrába. Môžu sa doň v prípade potreby pridať rôzne prísady, čím výsledný produkt získa rozličné vlastnosti. Plast môže byť mäkký alebo tvrdý, pružný alebo tuhý a hoci sme zvyknutí na bielu, môže byť aj v rôznych iných farbách. Môže mať dobré izolačné vlastnosti, je odolný voči poškriabaniu, opotrebovaniu, poveternostným vplyvom. Okná a dvere vyrobené z tohto materiálu sú veľmi vďačné aj na údržbu.

    Až 70 % plastu vyrobeného v Európe sa používa na výrobu okien. Plastové okenné rámy sú vyrábané tak, že sú odliate, rohy a spoje sú zvarené, takže nedochádza k úniku vzduchu. Pre okná sú veľmi dôležité komory, z ktorých pozostávajú a ktoré sú naplnené vzduchom. Čím viac komôr je, tým má okno lepšie izolačné vlastnosti. Ich počet sa v skutočnosti časom zvyšuje, predtým bol tento počet oveľa menší.

    Základný materiál na výrobu plastových profilov, z ktorých sa vyrábajú okná, sú tvrdé plasty získané z prírodných surovín. Vo výrobnom procese sa pridávajú aditíva, ktoré zlepšujú vlastnosti konečného produktu. Plastové profily sa tak stávajú odolnými voči nárazom, ohňu a zabezpečujú pevnosť a trvanlivosť vyrábaného plastového okna.

    Plastové okná vyrobené z kvalitného plastového profilu v kombinácii s rôznymi, ale rovnako kvalitnými sklami a metódami zasklenia spĺňajú všetko, čo od nich príroda vzhľadom na svoje geografické a klimatické podmienky vyžaduje. To je dôvod, prečo sú moderné plastové okná ideálnym stavebným prvkom do oblastí s extrémnymi teplotnými rozdielmi, ako je územie našej krajiny, s horúcimi letami a studenými zimami, ale aj do oblastí, kde často fúka vietor.

    Moderné plastové okná sú „ideálne“. Okrem toho, že sú funkčné, spĺňajú všetky estetické kritériá aj tých najnáročnejších zákazníkov. Okrem tvaru si teraz môžete vybrať rôzne spôsoby otvárania, ktoré zvyšujú ich funkčnosť, pretože šetria miesto a sú ponúkané v rôznorodej palete farieb.

    okna-domstavmat-realizacia2.jpg

    2.2. Sklo je dôležitou súčasťou plastových okien

    Bez ohľadu na to, aké okná si zvolíte, dôležitý je aj výber skla. Sklenené plochy na oknách zaberajú viac ako 70 % celkovej plochy, a preto je pri montáži okna nevyhnutné zvoliť vhodné sklo. Bežne používané je IZO sklo. Sklo môže byť plavené (angl. Float, ploché priehľadné sklo), Low-E sklo (šetrí energiu), vrstvené (pozostáva z dvoch alebo viacerých vrstiev plaveného skla zlepených k sebe, zvyčajne PVB fóliou), tvrdené sklo (plavené sklo, ktoré bolo tepelne spracované), ornamentálne sklo (dekoratívne sklo, ktoré má nerovný povrch vytvorený podľa vzoru), reflexné sklo (ploché sklo, ktoré má na jednej strane viacero kovových povlakov na dosiahnutie zrkadlového efektu)...

    2.3. Počet komôr v plastových oknách

    Čo znamená počet komôr a prečo sú dôležité? Donedávna sa používali okná s dvoma alebo troma komorami, v súčasnosti sú na trhu väčšinou profily s piatimi a viac komorami. Počet  komôr sa však často používa na marketingové účely. Naša rada je vždy sa najprv opýtať predajcu na súčiniteľ tepelnej vodivosti a montážnu hĺbku profilu a až potom na počet komôr. Je dôležité si uvedomiť, že čím nižší súčiniteľ vodivosti, tým lepšia izolácia, a teda aj kvalita okna.

    okna-zaluzie-realizacia.jpg

    2.4. Oceľové výstuhy v plastových profiloch

    Každé plastové okno má oceľové výstuhy, nielen v krídlach, ale aj v rámoch, ktoré môžu mať rôzne hrúbky. Hrúbka závisí od veľkosti okna – väčšie okno má silnejšiu výstuhu. Výstuha znemožňuje deformáciu profilov, ktorá vzniká pôsobením teplotných výkyvov. Okná dobre doliehajú, čím môžu správne plniť svoju tepelno-izolačnú a zvukovo-izolačnú funkciu.

    2.5. Environmentálny aspekt  plastových okien

    Jednou z hlavných námietok voči oknám vyrobeným z plastu bol jeho environmentálny aspekt. Keďže ide o veľmi dôležitý aspekt a v tejto oblasti sa dosiahol pokrok, dnes sa kladie veľký dôraz na recykláciu týchto prvkov. Vo vyspelejšej časti Európy je systém recyklácie dobre organizovaný, čo je jeden z kľúčových bodov vzhľadom na to, že plastové okná  obsahujú prvky, ktoré sú vhodné na recykláciu, ale aj také, ktoré vhodné nie sú. Staré plastové okná sa zbierajú ako plastový odpad, mäkký plast sa oddeľuje od tvrdého plastu, vhodné diely sa recyklujú a následne sa vracajú do výroby nových produktov.

    V niektorých krajinách sa tento druh odpadu spaľuje, ale tieto prvky sú zložené z plynov, ktoré môžu byť pri spaľovaní karcinogénne, preto je veľmi dôležité, aby miesta, kde sa to robí, boli vybavené modernou technológiou a vhodnými filtrami. Táto téma je stále pod drobnohľadom verejnosti.

    2.6. Sú plastové okná zdraviu škodlivé?

    Existuje názor, že plastové okná sa v západnej Európe už nepoužívajú. Ak by boli naozaj škodlivé, západná Európa by ako prvá zatvorila všetky továrne na výrobu plastových profilov.  Samozrejme, plastové profily pochádzajú z rôznych krajín a sú rôznej kvality, ale certifikovaný PVC, ktorý prichádza zo západnej Európy, je úplne zdravotne testovaný a správny. V EÚ sa plastové okná používajú, pretože sú zdravé, energeticky úsporné a ľahko sa udržiavajú.

    2.7. Dôležitá je kvalitná montáž

    Dôležité je nielen kvalitné okno, ale aj kvalitná montáž. V západnej Európe existujú zákony, ktoré definujú štandardy montáže okien, v Nemecku je to RAL. Preto je veľmi dôležité spolupracovať s overenými firmami, ktoré odoberajú suroviny od spoľahlivých výrobcov a ktoré vám dajú platnú záruku a všetky potrebné certifikáty.

    Na našom trhu je veľké množstvo firiem, ktoré vyrábajú plastové okná a dvere, preto je potrebné dôkladne si preštudovať každý detail ponuky – od ceny a špecifikácie okna (ktorá zahŕňa pôvod profilu, tepelnú priepustnosť, kvalitu kovania a skla), až po podmienky montáže.

    2.8. Ako si môžeme byť istí, že zlodej nemôže otvoriť naše plastové okno?

    Odpoveď je veľmi jednoduchá. Každé plastové okno má oceľové výstuhy. Ak si objednáte aj špeciálne bezpečnostné kovanie, získate úplne spoľahlivú záruku proti vlámaniu. Ak si do toho okna namontujete aj špeciálne sklo, môžete si byť istí, že s tým nič nespravia ani strelné zbrane.

    2.9. Výhody plastových okien v porovnaní s hliníkovými

    Plastové okná sú odolné, spoľahlivé, zdravotne nezávadné a predstavujú najlepší pomer kvality a ceny. Okrem toho sú plastové okná aj lídrami z hľadiska ekológie. Vďaka tepelnoizolačným vlastnostiam šetria energiu pri vykurovaní aj chladení, vyrábajú sa a recyklujú s výrazne menšou spotrebou energie ako hliníkové okná, a to je ich hlavná komparatívna výhoda.

    Plastové okná lepšie chránia pred chladom, teplom a hlukom a šetria viac energie ako hliníkové, pričom sú lacnejšie.

    2.10. Výhody plastových okien v porovnaní s drevenými oknami

    Plastové okná majú oproti dreveným veľa výhod: dobre tesnia a tým šetria energiu pri kúrení a chladení, sú viac než jednoduché na údržbu, nemusia sa natierať, takže ich netreba brúsiť, tmeliť ani čistiť od farby.

    okna-dvere-realizacia.jpg

    Pre tých, ktorí majú radi vzhľad drevených okien, ďalšia výhoda – plastové okná sa vyrábajú v rôznych farbách, prevedeniach, ale aj textúre dreva. Pri kvalitných plastových oknách sú farby stále a odolnejšie voči všetkým atmosférickým vplyvom a UV žiareniu.

    Platové okná nehoria samy, ale iba ak je v blízkosti otvorený plameň. Po odstránení plameňa zhasnú, na rozdiel napríklad od dreva, ktoré neustále horí. 

    A nakoniec treba poznamenať, že plastové okná šetria lesy, ktoré sú pľúcami našej planéty.

    2.11. Väčšie úspory na vykurovaní a chladení v porovnaní s drevom

    Je ťažké dať presnú odpoveď, pretože drevené okná sa navzájom veľmi líšia: dubové okno a okno zo sibírskeho smrekovca majú veľmi odlišné vlastnosti a je tiež dôležité, aké staré je drevo, ako sa udržiavalo, aké sklo bolo nainštalované a pod. Ale predsa môžeme povedať, že kvalitné plastové okno (s nízkoemisným sklom) ušetrí viac energie ako drevené okno už v prvom roku a časom sa tento rozdiel len zväčšuje, pretože drevo starnutím stráca svoje izolačné vlastnosti, zatiaľ čo PVC nie.

    Odborná rada zo spoločnosti DOMSTAVmat spol. s r.o.

    1. Aké sú výhody plastových okien?

    Plastové okná sa vyznačujú skutočne dobrými parametrami pre výstavbu energeticky úsporných, alebo pasívnych domov. V stavebníctve sa plastové okná využívajú dlhé desaťročia a ich miesto v stavebníctve je rokmi preverené. Kvalita plastových okien sa rokmi vývoja zvyšovala a dnes máme na trhu prvotriedne profily vylepšené o počet komôr, odolnosť voči tepelným deformáciám, kvalitu zvaru, či veľkosť produkovaných plôch, ktorou sa približujú veľkosti hliníkových profilov. Povrch plastových profilov je mimoriadne odolný, čím získavajú výhodu oproti dreveným oknám, ktoré sú náročnejšie na údržbu. Bez problémov odolávajú dažďu, snehu a iným atmosférickým vplyvom. Plastové okná dobre chránia pred tepelnými stratami, alebo prehrievaním. Pri vhodnom prevádzkovaní a nenáročnej údržbe budú užívateľom slúžiť desaťročia. Výhodu oproti čoraz častejšie využívaným hliníkom prinášajú vo svojej cene.

    2. Ako si správne vybrať plastové okná?

    Sme presvedčení, že v úvahe o nákupe nových okien každého zákazníka určite dominuje očakávanie, že mu budú dlho a spoľahlivo slúžiť. Kúpa okien je finančne náročná položka a tak kupujúci hľadá vhodný pomer medzi kvalitou a cenou, pri dodržaní normy, ktoré okná musia spĺňať. Norma aktuálne platná v SR je dnes na úrovni Uw = 0,85 W/(m2K) alebo menej. V tomto zmysle je možné vybrať si spomedzi množstva kvalitných a rokmi overených profilov, medzi ktoré patria Salamander, Aluplast, Gealan, Rehau, Deceuninck, či Veka. Dôležité je všímať si index Uw. Je to číselné vyjadrenie tepelnoizolačných vlastností okna. Zjednodušene to znamená, ako účinne sa vie okno brániť úniku tepla z budovy. Čím nižšia je hodnota Uw, tým lepšie sú tieto schopnosti okna. Treba podotknúť, že samotné Uw je bilanciou viacerých čiastkových koeficientov. Pri výbere profilu je preto dôležité nevnímať okno len ako celok, ale uvedomiť si jeho segmentáciu na rám a jeho výstuhu, krídlo, tesnenia a podobne a teda brať do úvahy zložky, akými sú stavebná hĺbka profilu, počet komôr, hrúbka zasklenia, či dištančný rámček. Všetky tieto premenné majú vplyv na výslednú hodnotu Uw, ovplyvňujú pevnosť okna aj cenu. V skutočnosti však zákazník dnes môže prostredníctvom energeticky účinných okien a dverí docieliť lepšiu energetickú bilanciu domu a tým budúce finančné úspory. Obmedzenie strát tepla inštalovaním energeticky účinných okien môže až o 30 % znížiť náklady na energie, redukovať efekt chladných stien a dosahovať väčšie solárne zisky. Z uvedených dôvodov je preto dôležitý nielen správny výber profilu, ale aj poctivý výber izolačného skla.

    domstavmat-realizacia-okna-cierne.jpg

    3. Aké zasklenie zvoliť na okná?

    Pri rozhodovaní sa medzi dvojsklom a trojsklom je potrebné si uvedomiť, že významnú časť plochy okna tvorí práve zasklenie, preto má veľký vplyv na jeho vlastnosti. V štandarde majú izolačné dvojsklá koeficient prestupu Ug=1.1 W/m2K a preto nedokážu splniť aktuálne platnú normu. V prípade novostavby, alebo rekonštrukcie cieľom ktorých je dosiahnuť energetickú nenáročnosť budovy odporúčame voliť izolačné trojsklá, ktoré s koeficientom prestupu Ug= 0.5 W/m2K významne ovplyvňujú výslednú tepelnoizolačnú bilanciu okna Uw. Dôležitým prvkom zasklenia je kvalitný dištančný rámček, ktorý vymedzuje medziskelný priestor a vytvára teplú hranu. Dištančný rámček má schopnosť prerušiť tepelný most a zamedziť roseniu okien. Zastaralé hliníkové vymedzovacie rámčeky nedokážu splniť aktuálne požiadavky. Ďalšími merateľnými parametrami sú koeficient zvukovej nepriezvučnosti, prestupu svetla a solárny faktor zasklenia SHGC (Solar Heat Gain Coefficient). SHGC udáva koľko energie zo slnečného žiarenia preniká do interiéru. Čím je faktor vyšší, tým nižšia je potreba vykurovania v zime. Jeho dôležitosť je významná aj na jar a na jeseň, keď si máte možnosť prehriať dom bez nutnosti kúriť. Tento faktor je relevantný najmä pri pasívnych domoch a býva stanovený v požiadavkách projektovej dokumentácie.

    domstavmat-realizacia-okna-hnede.jpg

    4. Aké služby ponúka Vaša spoločnosť DOMSTAVmat spol. s r.o.?

    Naša spoločnosť DOMSTAVmat spol. s r. o. sa už viac ako dvadsať rokov zaoberá rekonštrukčnými a stavebnými prácami. Realizujeme predaj a montáž plastových okien, hliníkových okien, vchodových dverí, garážových brán, ale aj doplnkov, akými sú rolety, siete a žalúzie. Súčasťou našich služieb je predaj a montáž interiérových dverí, bezpečnostných vchodových dverí, certifikovaných protipožiarnych dverí, laminátových, vinylových a kompozitných podláh. Široké portfólio produktov je výsledkom dlhoročného výberu spomedzi kvalitných nemeckých, švédskych či holandských producentov s dôrazom na kvalitu výroby. Nájdete u nás rokmi overené kvalitné produkty, ktoré sú na trhu z tohto dôvodu veľmi žiadané. Do portfólia našich služieb patrí aj dodanie a realizácia rekuperácií. Zariadenia z našej ponuky predstavujú špičku v oblasti technológie centrálneho riadeného vetrania s rekuperáciou na trhu. Sú výsledkom 40-ročných skúseností a vývoja vetracích zariadení pre rezidenčné budovy. V súčasnosti je jediným výrobcom na trhu, ktorý dokáže poskytnúť všetky komponenty vetracieho systému výlučne z vlastnej produkcie, čo umožňuje bezproblémovú montáž a využívanie synergického efektu celku. Realizácia našich služieb je plne podriadená zásadám technických znalostí, v súlade s normami a požiadavkami stavebného zákona. Presadzujeme to aj v ponuke produktov, kde produktový certifikát je samozrejmosťou. Našou prioritou je spokojnosť zákazníka. Záleží nám na tom, aby sme ju dosahovali prostredníctvom kvalitných produktov v spojení s kvalitnou a odborne odvedenou montážou. Svoje služby ponúkame nielen individuálnym klientom, ale aj väčším investorom. Dlhoročné skúsenosti v oblasti nášho pôsobenia a široké portfólio produktov našej spoločnosti umožňujú ponúkať kvalitnú a odbornú spoluprácu s novými externými partnermi. V prípade Vášho záujmu o spoluprácu v oblasti predaja a montáže okien, interiérových dverí, bezpečnostných dverí, podláh, alebo ostatných našich produktov nás neváhajte kontaktovať. Tešíme sa na spoluprácu s Vami!

    Pani Ing. Katarína Forgáčová, spoločnosť DOMSTAVmat spol. s r.o.

    3. Plastové dvere

    3.1. Plastové vchodové dvere

    Vchodové dvere vytvárajú prvý a zároveň dôležitý dojem o dome. Preto by mali vyzerať pekne, ale zároveň by mali poskytovať plnú bezpečnosť, byť energeticky efektívne a nevyžadovať veľa údržby. 

    Pre plastové vchodové dvere je príznačná:   

    Trvanlivosť a dlhá životnosť: tento materiál je odolný voči korózii a hnilobe, vlhkosti, nemení svoju konzistenciu a tvar pod vplyvom poveternostných podmienok (dvere sa neprehýbajú a neohýbajú), je odolný voči teplotným výkyvom a napadnutiu hmyzom a mikroorganizmami.

    Údržba: na rozdiel od kovových a drevených dverí, ktoré si vyžadujú drahú, pravidelnú a častú údržbu, s plastom je to jednoduché a lacné, stačí ich občas pretrieť vlhkou handričkou alebo roztokom saponátu a občas premazať pánty a zámky.

    Izolačné vlastnosti: ak chcete energetickú účinnosť, potom sú plastové dvere tou správnou voľbou, pretože plast je vynikajúcim izolantom a nevedie teplo a zvuk. Moderné vchodové dvere sú vyrobené tak, že majú niekoľko komôr, ktoré sú naplnené vzduchom (čo je aj dobrý izolant), na okrajoch je umiestnená guma pre lepšiu priľnavosť k rámu.

    Cena: keď si spočítate, čo všetko ponúkajú, cena je veľmi prijateľná. K nízkej cene prispieva hromadná výroba a možnosť automatizácie výrobného procesu, cena samotného materiálu, nenáročnosť na údržbu a úspora vďaka izolačným vlastnostiam a energetickej náročnosti, čo znamená nižšie účty za vykurovanie.

    Hmotnosť: dvere sú ľahké a veľmi ľahko sa montujú. Samozrejmosťou je jednoduché otváranie a zatváranie.

    Recyklácia a ochrana životného prostredia: plast je možné úplne recyklovať, takže nemá negatívny vplyv na životné prostredie.

    domstavmat-realizacia-dvere.jpg
    Realizovala spoločnosť DOMSTAVmat spol. s r.o.

    3.2. Plastové interiérové dvere

    Plastové interiérové dvere sú veľmi podobné balkónovým dverám, keďže môžu byť vyrobené z rovnakých okenných päťkomorových PVC profilov. Rozdiel je v tom, že izbové dvere majú namiesto klasického kovania zámok, kľučku a cylindrickú vložku s kľúčom.

    Izbové dvere môžu byť vyrobené s najjednoduchšími výplňami, plochým plastovým panelom alebo sklom a môžu byť vyrobené aj s dekoratívnymi plastovými panelmi, ktoré môžu dodatočne ozdobiť vzhľad vášho domova.

    Výhoda je rovnaká ako pri plastových oknách, nemusíte ich brúsiť, tmeliť a natierať, takže rentabilita je zrejmá.

    Okrem štandardnej bielej farby môžu byť vyrobené napr. v prevedení zlatý dub, mahagón a orech.

    4. Čo povedať na záver?

    Okná zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu v každej budove. Zabezpečujú vstup denného svetla do miestnosti. Okrem toho je dôležité, aby okná spĺňali aj ďalšie kritériá: ochranu pred poveternostnými vplyvmi, energetickú účinnosť, ochranu pred hlukom, ale aj estetiku.

    Plastové okná a dvere spĺňajú všetky tieto kritériá a umožňujú výrazné úspory v spotrebe energie ako na vykurovanie v zime, tak aj na chladenie v lete.
    Odborný článok 1238
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plastové okná?

    Máme 722 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 722 realizátorov v oblasti Plastové okná
    8.7
    0

    REKOMPLETT S.R.O.


    9.6
    0

    MTM PLAST, s.r.o.


    9.6
    0

    PLAST- MONT, s.r.o.


    8.7
    0

    Caribean s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené