Pre oblasť
    Ak sa rozhodnete postaviť alebo zrenovovať dom alebo byt a zabezpečiť tak pre seba a svoju rodinu pohodlné a funkčné bývanie, je jasné, že vaše rozhodnutie pustiť sa do takéhoto počinu je prvé a najdôležitejšie, ale v žiadnom prípade nie jediné, ktoré musíte urobiť. Súvisí s ním celý rad otázok, všelijakých úloh a ďalších rozhodnutí. Okrem toho je pochopiteľné, že každý chce všetko to, čo potrebuje na realizáciu tohto svojho predsavzatia, nakúpiť čo najlacnejšie, bez ohľadu na to, že ide o dlhodobú investíciu. Často počuť, že najlacnejšie sú plastové okná, aj keď z praxe je známe, že okná sú 5 až 7 % z hodnoty takýchto investícií. Aby sme vám aspoň trochu pomohli, v tomto článku pozornosť venujeme kúpe okien a pokúsime sa spojiť funkčnosť s cenovo najvýhodnejším riešením. 
    Odborný článok 418
    najlacnejsie plastove okna
    Máme 721 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    1. Od čoho závisí cena okien?

    Každodenne určite vidíte množstvo reklám na najrozmanitejšie druhy a typy produktov a keď sa zameriate na nejakú tému, zdá sa, že sa množia a objavujú všade. Presne tak to bude aj s oknami, len čo ich začnete hľadať. Najlacnejšie, najlacnejšie – ako vedieť, že sú naozaj najlacnejšie a že výhodnejšia ponuka nie je?

    Odporúčame vám najskôr kontaktovať architekta alebo projektanta, ktorý vám pomôže vykryštalizovať vaše predstavy a pretaviť ich do konkrétneho plánu výstavby alebo renovácie, keďže aj s presným a podrobným projektom a výpočtami vás čaká dlhý, zložitý a veľmi náročný proces. Bez ohľadu na splnenie všetkých požadovaných kritérií, nie je jedno, či kupujete 5, 10 alebo 15 okien.

    Je samozrejmé, že každý chce za investované peniaze dostať čo najlepší produkt. Pri oknách by ste mali vedieť, že ich cena závisí od viacerých faktorov: v prvom rade je to materiál, z ktorého je rám vyrobený, potom rozmery, typ skla a typ výplne, v neposlednom rade mechanizmus a spôsob otvárania.

    2. Plast ako materiál na okenné rámy

    Každý dodávateľ okien vám povie, že plast (PVC) je v porovnaní s inými surovinami používanými vo výrobe okien a dverí, napr. kovom alebo drevom, najlacnejší. Plast je surovina, ktorá je menej žiadaná z hľadiska životného prostredia, ale práve kvôli ľahkej výrobe a svojmu objemu môže byť lacnejšia. Samozrejme, ako každý iný materiál, aj plast má svoje výhody a nevýhody, na trhu je však najvyhľadávanejší práve preto, že je dostupnejší. Treba si uvedomiť skutočnosť, že všetky okenné rámy sú kovové, a sú potiahnuté plastom alebo nejakým iným materiálom, takže v podstate ide o dokončenie rámov, nie ich výrobu.

    Plastové okná sú lacnejšie, pretože ich výroba je lacnejšia
    Plastové okná sú lacnejšie, pretože ich výroba je lacnejšia

    3. Najlacnejšie plastové okná - rámy

    Okenné rámy sú vyrobené z kovových profilov, ktoré sú rezané a zostavené do rámu v určitom poradí a určitým spôsobom. Tieto profily môžu byť zostavené tak, že iba jeden pár tvorí "komoru", v skutočnosti dutinu, ktorá slúži ako vzduchový kanál. V tomto prípade ide o najjednoduchšiu verziu - jednokomorový rám, ktorý sa používa hlavne na okná, ktoré sa neotvárajú, ale slúžia na osvetlenie priestoru. Z takéhoto jednokomorového rámu, ktorý je potiahnutý určitým druhom plastu a do ktorého je vložené jednovrstvové obyčajné sklo, vzniká najlacnejšie plastové okno.

    4. Najlacnejšie plastové okná - spôsoby otvárania

    Je jasné, že najlacnejšie plastové okno je vlastne také, ktoré vôbec nie je klasické okno, je to okno, ktoré slúži ako svetlík, nie na vetranie. Architekt alebo projektant, s ktorým všetko konzultujete, vám pravdepodobne navrhne inštaláciu takých okien tam, kde je dôležitejšie osvetlenie, tiež tam, kde sú  inštalované aj iné okná, ktoré sa dajú použiť na vetranie. Na osvetlenie chodby, predsiene alebo inej časti domu, kde prirodzené svetlo nepreniká priamo, možno inštalovať pevné (fixné) okná nad dvere alebo vedľa nich alebo vysoko na spojoch steny a stropu. Zaistí sa tak nepriame osvetlenie a nebude potrebné neustále zapínať osvetlenie. Takéto okná zvyčajne nemajú otvárací mechanizmus, aj keď ho možno v prípade potreby namontovať.

    Pokiaľ ide o krídlové okná, tie sa môžu otvárať klasickým spôsobom alebo môže ísť o okná, ktoré môžu byť otvárané a vyklápané. V závislosti od veľkosti okno má dva pánty alebo viac pántov, kovanie, otvárací mechanizmus a kľučku. Tento variant je najlacnejší. Okná s dvomi a viac krídlami a posuvnými, posuvno-zdvíhacími alebo inými mechanizmami sú skutočne ucelenými okennými systémami a ako také sú určite drahšími variantmi, aj keď sú potiahnuté plastom. Aj v týchto prípadoch je jedno krídlo pevné, zvyčajne prvé – neotvára sa, slúži ako opora pre ostatné okná. Veľkosť takého okna je prispôsobená iným oknám, tiež spôsob jeho zasklenia.

    5. Najlacnejšie plastové okná – tvar a veľkosť

    Konečnú cenu okna ovplyvňuje aj tvar a veľkosť. Ak sa rozhodnete pre obyčajné obdĺžnikové okná štandardných rozmerov, ako sú napr. okná s rozmermi 600 mm × 1200 mm alebo 800 mm × 1600 mm vyrobené z plastu, určite budú patriť medzi najlacnejšie na trhu. Väčšie, viackrídlové alebo viacdielne, oválne, okrúhle, trojuholníkové alebo polygonálne okná, aj keď sú plastové, budú drahšie, pretože musia byť vyrobené na mieru a majú nainštalovaný iný systém otvárania. Patria sem aj strešné okná.

    6. Najlacnejšie plastové okná – na čo nezabudnúť?

    6.1. Plastové okná - výhody

    Plastové okná sú najlacnejšie, bez ohľadu na trh, výrobcu a dodávateľa. Cena je výhodná, pretože ide o jednoduchší a rýchlejší proces výroby a plastifikáciu kovových rámov. Plastové okno je lacnejšie ako hliníkové alebo drevené kvôli lacnejším surovinám. Lacnejšie však nemusí vždy znamenať menej kvalitné. Plastové okná sú odolné a trvácne a navyše sú výbornými tepelnými izolantmi vďaka hrúbke a nízkej tepelnej vodivosti rámov a skiel, v podstate nepriepustnosti izolácie. Rovnako dobré sú aj pokiaľ ide o protihlukovú ochranu, majú dlhú životnosť, sú takmer bezúdržbové, dobre vyzerajú, a keď majú kvalitné kovanie, poskytujú dobrú ochranu proti vlámaniu.

    6.2. Plastové okná - nevýhody

    Plastové okná majú aj niektoré nevýhody. V najlacnejších modeloch sú rámy väčšinou dvojkomorové, väčšinou sú to okná s jedným sklom alebo okná s dvojsklom, bez plynovej výplne a bez tepelných prestávok, väčšinou sú biele. Mnohí si preto myslí, že vyzerajú príliš „plastovo“ a lacno, a na fasádach pôsobia príliš nápadne. V priebehu rokov, v dôsledku UV žiarenia, môže dôjsť k žltnutiu plastu (vplyv smogu, sadzí a iných nepriaznivých atmosférických vplyvov). Plast sa môže deformovať v dôsledku prudkých teplotných výkyvov.

    Plastové okná sú kombináciou najlepšej kvality a najlepšej ceny
    Plastové okná sú kombináciou najlepšej kvality a najlepšej ceny

    7. Záver

    Výrobcovia plastových okien dávajú na okná záruku 20 až 40 rokov, takže určite nejde o nekvalitné výrobky. Vzhľadom na to, že môžu byť až o 30 % lacnejšie ako hliníkové a drevené okná, oplatí sa dobre preskúmať trh a využiť tento cenový rozdiel na získanie skutočne dobrých plastových okien.

    Najdôležitejšia vec pri kúpe plastových okien je:

    • typ profilu (počet komôr), z ktorého sú plastové okná vyrobené;
    • typ použitého okenného kovania;
    • typ zasklenia.
    Ak sa rozhodnete napríklad pre štvorkomorové alebo šesťkomorové plastové okná s trojsklom, ktoré majú aj tepelnú prestávku, štandardných rozmerov, s krídlovým otváraním, v dekóre dreva alebo kovu (plast nie je biely, ale imitácia dreva alebo kovu) - dá sa povedať, že dostanete vynikajúce okná za solídnu cenu.

    Ak sa chcete dozvedieť viac o výrobcoch alebo dodávateľoch okien, s ktorými spolupracujeme, pošlite nám dopyt alebo položte otázku. Informácie o cenách si môžete pozrieť v našej kalkulačke.

    Odborný článok 418
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plastové okná?

    Máme 721 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 721 realizátorov v oblasti Plastové okná
    9.9
    0

    KOPLAST, spol. s r.o.


    8.6
    0

    PV WIN


    9.2
    0

    Rekob, s. r. o.


    10
    1

    Uni glass s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené