Pre oblasť

    Plastové okná a ich výhody

    Článok si prečítalo viac ako 890+ používateľov
    Ak staviate nový dom alebo plánujete rekonštrukciu starého, alebo máte iba v pláne vymeniť staré okná za nové, určite budete uvažovať nad tým, ktoré okná by boli najlepšie. Na trhu sú k dispozícii okná vyrobené z rozličných materiálov – okná klasické drevené alebo plastové okná, hliníkové, kovové... 
    Odborný článok 890
    plastove okna
    Máme 707 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    Každý druh materiálu má určité výhody a nevýhody. V tomto článku sa zmienime o plastových oknách, porovnáme ich pritom s oknami drevenými.

    1. Plastové okná - výhody 

    Plastové okná sú moderné, vyrábajú sa v rôznych farebných prevedeniach, čo umožňuje prispôsobiť ich interiéru alebo exteriéru. Najviac sa predávajú plastové okná v bielej farbe, ale obľúbené je aj prevedenie imitujúce prírodné drevo s príslušnou farbou a textúrou, pastelové alebo metalické farby. Imitácia dreva môže byť iba z jednej strany okenného rámu alebo obojstranná.

    plastove-okno.jpg

    Rám plastových okien tvoria duté, navzájom oddelené komory. Ani nie tak dávno vyrábali sa trojkomorové profily, ktoré boli zasklené štandardným sklom a ktoré sa charakterizovali   tepelnou priepustnosťou Ug = 1,6 – 2,9 W/(m2.K). Normy sa v priebehu rokov sprísňovali, v súčasnosti môžeme hovoriť o oknách päť, šesť alebo dokonca aj viackomorových, na trhu dostať aj okná so sedem a osemkomorovými profilmi.

    Najdôležitejšou úlohou týchto komôr je zamedziť únik tepla.

    Pri vysokej vlhkosti, ktorá vzniká nahromadením vody v okne alebo pri prudkom daždi posledná (vonkajšia) komora slúži na odvedenie tej vody prostredníctvom odvodného kanálika, ktorý sa nachádza v komore, ním voda vytečie z okenného rámu na parapet. V strednej komore, ktorá je zároveň najširšia, nachádza sa pozinkovaná oceľová výstuž, ktorá má za úlohu profily posilniť a zabrániť ich deformáciám. Výstuž môže byť v rôznych hrúbkach (1,5 mm – 2,25 mm), vplýva na životnosť okna ako celku. Ostatné komory (ich počet a veľkosť) vplývajú na prechod chladu. Keď ide o drevené okná, tie majú plný drevený profil.

    Odborná rada zo spoločnosti Omer s.r.o.

    1. Na čo sa zamerať pri výbere nových okien?

    Pri výbere nových okien potrebné je zamerať sa na kvalitu okien a nepodcenovať kvalitu montáže. Odporúčam držať sa skúseností a referencií zákazníkov.

    2. Výhody plastových okien?

    Výhoda je jednoznačná - výborné termoizolačné vlastnosti v kombináci s dobrou cenou. Príklad za všetko. Cena hliníkových okien je 2-krát vyššia, drevohliníkových je 3-krát vyššia oproti kvalitným pasívnym plastovým oknám.

    3. Aké zasklenie zvoliť na okná?

    Momentálne najlepšie bežne sa použivajúce trojsklo je 4-18-4-18-4 s prestupom tepla Ug=0,5  [W/ (m².K)]. Ostatné trojsklá majú horšie tepelno-izolačné vlastnosti. Takže nie je trojsklo ako trojsklo. Ideálne je použiť teplý medziskelný rámik.

    Odbornú radu poskytol pán Vlžák zo spoločnosti Omer s.r.o.

    Na plastové okná môžu byť použité aj rôzne druhy skiel, ktoré umožňujú chrániť príbytok pred slnkom, chladom, zvukovými vplyvmi, rozbitím... Tabule skla vytvárajú celok pomocou rôznych dištančných rámikov (hliníkových, plastových...). Sklo má najväčší vplyv, keď ide o tepelné a akustické parametre okna.

    Dôležitú úlohu v plastových oknách má aj tesnenie, ktoré chráni okná pred nežiaducim prídením vzduchu, pred prenikaním vody do samotného okna, ale aj do miestnosti.

    Keď ide o požiarnu ochranu, plastové okná sú oveľa bezpečnejšie ako drevené okná. Plast  neumožňuje šírenie ohňa (má samohasiace vlastnosti), drevo, pokryté viacerými vrstvami farby alebo laku nie je až tak ohňovzdorné.

    Plastové okná majú celkom dobré izolačné vlastnosti, čím šetria náklady na energie, nie je potrebné ich natierať farbou alebo lakovať. Ich veľkou prednosťou je aj jednoduchá a rýchla údržba. V porovnaní s plastovými oknami sú drevené okná ekologickejšie, keďže sú vyrobené z prírodného materiálu, príznačná pre ne je dlhšia životnosť a pôsobia luxusnejšie. Z druhej strany, z aspektu ekológie, plastové okná sú vhodnejšie, pretože na ich výrobu nie je potrebná drevná hmota, samým tým nedochádza k vyrúbu lesov. Okrem toho prakticky všetky zvyšky plastových profilov a staré, opotrebované plastové okná môžu byť použité na ďalšie spracovanie.

    V súčasnosti sú plastové okná viac predávanejšie ako okná drevené, značnú rolu v tom určite zohráva aj skutočnosť, že sú cenovo dostupnejšie, ich cena je spravidla výrazne nižšia ako cena drevených okien. Pri rovnakých úžitkových vlastnostiach (použitie rovnakého kovania a skla) je okno vyrobené z kvalitného a vysušeného dreva, ktoré je kvalitne zlepené a povrchovo aj hĺbkovo ošetrené špeciálnymi postupmi a zodpovedajúcimi prípravkami a lakmi, doplnené hliníkovými prvkami oveľa drahšie ako najlepšie plastové okná.

    2. Plastové okná - nevýhody 

    Už bolo spomenuté, že v porovnaní s drevenými oknami majú nižšiu životnosť, majú širší rám, preto nimi preniká menej svetla. Keď ide o opravu, tá je pri plastových oknách náročnejšia, nevýhodou je aj horšia tepelná odolnosť a v neposlednom rade aj umelý vzhľad.

    Dúfame, že sme vám aspoň sčasti pomohli získať jasnejšiu predstavu o tom, akými vlastnosťami sa vyznačujú jedny i druhé okná. Zdá sa, že prevaha pozitívnych vlastností plastových okien nad drevenými oknami je jednoznačná. Všetko ostatné je vecou individuálneho vkusu.

    Odborný článok 890
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plastové okná?

    Máme 707 realizátorov v oblasti Plastové okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 707 realizátorov v oblasti Plastové okná
    10
    0

    VERVA, spol.s r.o., Košice


    9.9
    0

    DORMIN, s. r. o.


    10
    2

    REFISTAV - TRADE s.r.o.


    9.3
    1

    Maroš Makula


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené